Som sklamaná z pohrebu

26. jan 2022

Ani neviem čo od tejto diskusie očakávam, asi len zo seba potrebujem dostať všetok hnev a sklamanie. Robili sme pohreb, civilný obrad, mala to byť súkromná záležitosť o najbližších, len obrad a potom všetci domov. Obrad bol v dome smútku v dedine kde som vyrastala . Ozaj sme všetko chceli len o najbližších, no keď sme prišli k domu smútku bola tam nastupená snáď celá dedina. Neviem odkiaľ ľudia vedeli, že je pohreb, ale veľmi ma to nahnevalo. Desiatky pre mňa cudzích ľudí, tam kde nemali čo robiť. Ako by to bola nejaká verejná akcia. Normálne som mala chuť odísť odtiaľ. Celé to tí ľudia pokazili, nebolo to také aké som chcela. Som hrozne sklamaná a smutná.

zmrzlinka2021
26. jan 2022

Strasne prehanas.
Pohreb nie je tvoja akcia, tvoja party!! Na pohreb dokonca sa nerobia ani pozvanky.
Kazdy kto chce, nech sa pride rozlucit so zosnulym.
nechapem prečo robís takéto cirkusy a chces druhym ludom riadit zivot, ci mozu vobec ist na pohreb inej osoby

sssss123
26. jan 2022

na dedine sa informácie rýchlo šíria, a možno to aj v rozhlase vyhlásili, neviem prečo sa rozčuluješ, možno tú osobu poznali a chceli sa s ňou rozlúčiť

katkatonkova
26. jan 2022

Ves vždy sa dávalo parte aj na uradnu tabuľu alebo na sklo obchode v dedine...tak to tam ľudia videli a prišli.....vždy to tak bolo.....

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sigma510
26. jan 2022

Neviem co máš za problém, bola som na XY pohreboch a nikoho som sa nepýtala ci prísť môžem, jednoducho keď mi bol ten človek nejakým spôsobom blízky, alebo mi boli blízki pozostalí, tak som na poslednú rozlúčku išla z úcty k nim a nebohemu. Asi je samozrejmosť, že keď umrie niekto na dedine, má veľa známych, kamarátov, s ktorými bol v kontakte možno aj celý život, a tí sa s ním chcú naposledy rozlúčiť. Je to ich vec a ty to nikomu nemôžeš zakazovať, pohreb nebol o tebe a tom co chceš ty, precitaj si to po sebe a zamysli sa co si vôbec napísala. Raz je tu nejaká kultúra, je prirodzené že ľudia sa chcú rozlúčiť s niekym koho už nikdy neuvidia, tak to jednoducho rešpektuj a nechaj do toho svoje lebo ja chcem a ja som povedala.

sigma510
26. jan 2022

@kittykat22 no pretože to nebolo také aké chcela 🤦‍♀️

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
26. jan 2022

Veď to je normálne te na cintorín sa prídu rozlúčiť všetci čo zosnulého poznali. Je to zvyk a najmä na dedine hlboko zakorenený v ľuďoch

diamond007
26. jan 2022

Na dedinách to tak je. Tiež tomu nechápem ak to rodina neoznámi verejné, avšak sú to veci čo sa rozkriknu. Ja som preto dala tatina spopolnit, do krematória nepríde celá dedina ale iba najbližši. Tiež by si neželal byť atrakciou v dedine

diusqa761
26. jan 2022

Na dedinách sa väčšinou úmrtia hlásia v rozhlase a dáva sa aj oznam na verejnú nástenku (u nás pred obecným úradom) . Je mi ľúto že to takto berieš ale stalo sa ,už aj tak s tým nič nespravíš. zbytočne sa trápiš kvôli tomu.

sigma510
26. jan 2022

@kittykat22 asi mame na takt každý iný názor, podľa mňa je netaktne voči iným riešiť že sa prišli rozlúčiť. Nie tak dávno som v čase kovidu pochovala súrodenca, nebolo to jednoduché v čase kovid opatrení (na kovid nezomrel) riešiť ešte aj to, aby ľudia mohli prísť, a vážila som si každého jednoho, ktory nás prišiel v týchto ťažkých časoch podporiť a rozlúčku som poňala tak, aby čo najviac vystihla toho, koho sa týkala. Kto chcel prišiel, a takisto sme mali nariadenie... Iba 6 ľudi, no hold boli pre mňa podstatnejšie iné veci ako nariadenia, s každým som si podala ruku, poďakovala že prišli.

autor
26. jan 2022

Pochovávali sme dieťa, ktoré žilo pár hodín. Nikto ho nepoznal, 99% tých ľudí som ja ani otec dieťaťa nepoznala. Možno niektoré tetky si pamätám z čias keď som bola dieťa ja. Verejnú party si z toho spravili tí ľudia, chodili si tam obzerať truhlu s mojím synom ako nejakú atrakciu. Jajkali tam nad tým, čo sa mu stalo, že vyzerá ako vyzerá. Jednoducho som názoru, že tam nikto z tých ľudí nemal čo robiť. Nedávali sme robiť oznámenia, pretože ho nikto nikdy nepoznal. Nemali tam tí ľudia čo robiť, jednoducho tam nepatrili a áno som zničená z toho, že to nebolo také ako sme chceli. Ja tiež nechodím na pohreby len preto, že sú a predpokladám, že väčšina z vás tiež nie.

loginexistuje
26. jan 2022

Uprimnu sustrast je mi velmi luto tvojej straty tiez by mi to bolo neprijemne

loliki
26. jan 2022

Úprimnú sústrasť. Ak ste to chceli mať ozaj tak súkromne, mali ste určiť ľudí, ktorí by cudzích nepustili, alebo poslali preč. Je ľudské vyjadriť druhému sústrasť, vraj smútok sa zmenší, ak sa s ním podelíš ( a radosť sa zdvojnásobí). Tí ľudia asi ani netušili, že si ich tam neželáš, tak im to nezazlievaj. Oni urobili to, čo sa patrí. Myslím, že si taká ubolená, že teraz aj letný vánok by ťa zabolel.

vanda323
26. jan 2022

Podľa mňa je pekne že prišli . Aj keď dieťa nepoznali. Vyjadrili ti tým podporu a to že cítia s tebou tvoj smútok. Nemáš byť prečo nahnevaná , je to práveže od nich krásne gesto, že napriek tomu že dieťa nik nepoznal, sa snim prišlo rozlúčiť toľko ľudí

cyberk
26. jan 2022

spociatku som ti chcela tiez nalozit, ze vsak to je normalne sa ist rozlucit so zosnulym.. ale ked si spomenula, ze slo o dieta ktore nikto nemal ani ako poznat... tak hanba tym ludom, zial na dedine beru kazdy pohreb ako party a ocividne sa tam chceli tie tetky len viac dozvediet, co sa stalo... hroza 😖

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona92101
26. jan 2022

Ja ta plne chapem,toto mala byt zalezitost v kruhu rodiny,velmi citliva tema..uprimnu sustrast..kamaratke zial tiez zomrel syncek,ale v dome smutku nemali rozlucku.bola rovno na cintorine,trvalo to mozno 15 minut,bolo nas tam s rodinou a fararom mozno do 10 ludi.ona este v nemocnici,manzel syna pochovaval s fararom sam..strasne o tom hovorit,nieto zazit 😔 preto nerozumiem kto ide dobrovolne sa tomu prizerat a narusat kruh rodiny ak si to nepraju...

autor
26. jan 2022

@loliki keby sme boli vedeli, že sa tam toľko ľudí nazbiera tak ich určite pred domom smútku niekto otáča. Lenže tí ľudia tam boli skôr ako my. Keď sme prišli už sa tam striedali pri truhle. A to sme prišli 20 minút po tom ako ho pohrebná služba doviezla. A fakt nikde nikto nedal žiadne oznámenie, nikto to v rozhlase nehlásil. Vedeli to len na obecnom úrade lebo sme žiadali k dispozícii dom smútku.

@vanda323 polovica tých ľudí tam triasla rukou mojej sestre lebo ani nevedeli, ktorá z nás je mama. To s podporou nemalo nič spoločné.

@cyberk tiež mi to prišlo, že sú tam len kvôli klebetám. Keby som bola toto vedela, tak necháme truhličku zavrieť. Takto všetci na neho zízali, komentovali čo sa mu stalo, prečo vyzerá ako vyzerá. Jedna ženská sa tam dokonca mojej mamky pýtala prečo tam nie je farár , že to ešte nezažila. Iný zas vyzvedali kde bude hrobček keď sa na cintoríne nič nekopalo. Bolo to príšerné. My sme sa chceli len v tichosti rozlúčiť. Nechápem fakt nechápem načo tam tí ľudia chodili.

kozova87
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vanda323
26. jan 2022

Chápem....úprimnú sústrasť

mandala77
26. jan 2022

rozumiem Ti, určite to na dôstojenej rozlúčke nepridalo, práve naopak.
Niekto z vašej rodiny ale informáciu kedy bude rozlúčka, musel pustiť von, alebo niekto z obecného úradu. Obecný úrad má zachovávať mlčanlivosť a dôvernosť informácií. Takže ak to nešlo od Vás, sťažovala by som sa na obci.

loliki
26. jan 2022

Chápem. Neviem, či by Ti pomohlo sťažovať sa na obecnom úrade. Aby sa správa rozšírila, stačilo, že to vedeli tam. Ale neviem, či vedeli aj to, že chcete mať takú súkromnú rozlúčku. Ak si v tej dedine vyrastala, nie si im cudzia. Prednedávnom ľudia nadávali na to, že na pohrebe môže byť len 6 ľudí. Aj to bolo zlé. Také ticho, prázdno. Možno už ten fakt, že nie si sama so svojou bolesťou, že vedia o Tvojom trápení, by Ti mohlo pomôcť. Sama smútiť ešte asi budeš dlhšie. A tak ako teraz píšeš o svojom hneve, dá sa podeliť aj o smútok. Aspoň si to tak myslím.

mistymay33
26. jan 2022

Ahoj. Najskor som Ti chcela naložiť, ze ake sebecké pocity mas, ze pohreb nie je o tebe ale o zosnulom, ale toto je uplne ina situácia. Toto malo byt ozaj len v súkromí, nikto tam okrem vas nemal co oxidovat. Ja by som z toho tiez bola rozcarovana a sklamana. Uz s tym ale nic neurobíš, proste sa to stalo, zmier sa s tym, lebo sa budes znytocne trápiť a to ti nepomoze. Vyjadrujem ti uprimnu sustrast… a prosim, netráp sa zbytocne nad vecami, ktore uz nezmeníš.

marca12
26. jan 2022

Pohreb je rozlucka so zosnulym a bezne chodia na pohreb ludia,ktori danehi cloveka poznali. Nie je to tvoja akcia,ale posledna rozlucka zomreleho. Chapem,ze si sa chcela v tichosti rozlucit,ale bohuzial. Ja zase nwznasam,ked kadejake dedinske tetky chodia k truhle. A potom debatuju ako bol upraveny,co mal oblecene. Ja neuznavam chodenie k truhle. Tam ma byt naozaj len najblizsia rodina a nie cudzi ludia.

mistymay33
26. jan 2022

@marca12 pohreb je rozlúčka so zosnulým. A tie tetky susedky poznali jej zosnulé dieta ktore žilo par hodin? Niepoznali,a preto ho nemali co ocumovat na pohrebe.

lukina20
26. jan 2022

Autorka uprimnu sustrast, zelam velmi vela sil...
uprimne najskor som si myslela, ze prehanas, pretoze si spomenula pohreb na dedine a nic blizsie tak som si logicky vytvorila nazor, ze zomrel s najvacsou pravdepodobnostou starsi obyvatel danej dediny, kde zil asi dlhsiu dobu a ono to tak byva, ze na dedine sa pozna kazdy s kazdym, cize ked niekto umrie, tak sa pride aj z posledneho domu Fero rozlucit
bohuzial tvoj pripad je diametralne odlisny a fakt, ze gondolovali tvojej sestre a komentovali preco dieta takto skoro odislo a vyzera...
no mali by sa neskutocne za toto hanbit...

zelam velmi vela sil, si neskutocne silna zena, ze si to dala, bez cirkusu
chapem, ze si sa chcela inak rozlucit.

danielak84
26. jan 2022

Ahoj. Ono to bude tym ze to bolo na dedine. Pochovali sme 17 mesacnu dcerku a tiez tam bolo pol dediny. Byvali sme kratko na dedine a okrem najblizsich susedov sme tam nikoho nepoznali. Maminka mala poslednu rozlucku v meste a tam uz prisli len najblizsi.