Som sklamaná z manžela

27. mar 2023

Baby viem že asi viacerým (hlavne fajčiarkám) sa to bude zdať absurdné, ale potrebujem sa z toho vypísať a si aj prečítať názory ktoré mi možno zmenia pohľad na vec, ktorá mi stále ovplyvňuje vzťah k manželovi.
Chodili sme spolu 5 rokov kým sme sa vzali, manželmi sme dva roky. Keď sme sa dali dokopy, bol fajčiar. Ja som vedela že fajčiara za partnera nechcem, aj som mu to hovorila a on mi povedal, že na naše prvé výročie prestane. A tak aj bolo. Bola som šťastná, podporovala som ho v tom, mal absťáky kedy musel tú chuť na cigaretu zajedať, ale proste prestal. Necelý rok po svadbe som sa náhodou dozvedela že stále fajčí..po konfrontácii sa priznal, že vtedy na prvé výročie prestal možno na 2 mesiace a potom začal zas (mne poza chrbát, v práci, s kamošmi a tak). Proste celé tie roky vzťahu ma klamal namiesto toho aby mi povedal do očí ako chlap, že proste nedokáže prestať. Dotiahol ma do manželstva s tým, že som o tom nevedela. Vraj chcel mať mňa ale aj cigarety. Samozrejme teraz počas manželstva aj naďalej fajčí, aj keď to robí tak, aby som o tom nevedela/necítila. Ja sa však cítim sklamaná, oklamaná, jednoducho v mojich očiach je to clovek, ktorý ma roky klamal a nedal mi možnosť výberu…
Stále sa s tým neviem nejak vo svojom vnútri vyrovnať, asi aj kvôli tomu, že stále pokračuje vo fajčení a vo mne to jatrí ranu zo sklamania a prehlbuje vo mne pocit že je sebec ktorý si radšej dá cigaretu aj keď vie, ako to jeho manželke ubližuje. Čo mám robiť? Dá sa s takým niečím vyrovnať?

portret7
27. mar 2023

Rozvod😂alebo alternativa: alkohol a zeny, automaty,…😂…prepac, nedalo mi to…ak je dobry muz, tak bud aj ty dobra zena a jednu nerest mu odpust, ci ty si dokonala?

ninka297
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
27. mar 2023

@portret7 jasne že nie som dokonalá.. rozdiel je v tom, že ja som sa mu nesnažila nič tajiť alebo klamať. Potom mám stále pocit, že ktovie v čom ďalšom ma ešte klame.

dilino
27. mar 2023

Pozri ked si videla a vedela že fajčiara nechceš tak si to mala stopnuť už v začiatkoch a nie spoliehať sa na sľub že dal že prestane navrat je vždy.Nie každý človek má pevnu vôľu a prestane.TY ked si vedela že fajči ked ste iba chodili a uverila si bájke že prestane vzala si si ho aj TY si urobila chybu.Nikto ťa do manželstva nenutil vzala si si ho dobrovoľne bez natlaku.Tak ako sa môžeš citiť podvedena.Mala si sa s nim rozijsť hned na začiatku alebo si s nim nič nezačať.

dzulli1980
27. mar 2023

Ja som fajčiarka ... a nikdy som nezostala vo vzťahu s niekým, kto ma nútil prestať fajčiť ... pokiaľ si nechcela partnera fajčiara, nemala si si ho brať ... to máš tak, ako s abstinujúcim alkoholikom ... nepije, no kedykoľvek môže do toho spadnúť znova ... kus naivná mi prídeš ... je fajčiar, je fajčiar ... keď je to pre Teba neprekonateľný problém, rozveď sa.

h2
27. mar 2023

A ako to konkrétne tebe ubližuje? Veď píšeš, že si o tom roky ani nevedela.

danyelia
27. mar 2023

Ahoj, a keby Ti vtedy povedal, že fajčiť neprestane, nevydala by si sa za neho? Mne fajčenie vadí tiež, hlavne ten smrad z neho, ale asi nefajčí až tak veľa a často, keď si ho za tie roky neodhalila. Ak je váš vzťah inak v poriadku, už by som sa v tom nešpárala a nechala to tak, pokiaľ Ti nedymí denne do tváre. Stále lepšie, ako by Ti mal zatajovať po celé tie roky nejakú milenku...

portret7
27. mar 2023

Ale ved on si je toho vedomy, ze ti to vadi, ako si pisala SNAZI sa to robit tak, aby si o tom nevedela a necitila to. Nechaj ho dychat, toto nie je na nastrbenie dovery z tvojej strany, su ivela dolezitejsie veci ako nejaka cugaretka na tajnasa. Ma urcite ine dobre vlastnosti, ktore vyvazia cigaretu.

matullienka
27. mar 2023

Mňa by zaujímalo ako sa dá dotiahnuť do manželstva tak, že o tom nevies? 🤦 Fajčenie aj keď vy mi prekážalo je asi ten najmenší problém.

kaktusik007
27. mar 2023

kasli na to. Moja mama bola tiez v tom, ze moj otec kvoli nej prestal fajcit asirok pred svadbou... Brali sa v 1975 a to ze fajci, som ja zistila v 1994.... Moja mama na to prisla v 2019 na jar, strasne vyvadzala... V podstate ako ty -- citila sa oklamana, podvedena.... Na jesen 2019 moj otec zomrel a ona sama mu dala balicek cigariet do truhly...

co tym chcem povedat? chlap sa ti snazi aby si to necitila, robi vsetko pre to aby ta to neobtazovalo a nevadilo ti... tak prosim nevyvadzaj, pristan na pravidla hry a ser na to ze fajci. A bud rada ze ho mas.

matullienka
27. mar 2023

Na tvojom mieste by som si teda dala podmienku, že to zostane tak ako doteraz keď si na to neprišla tak to nebude také strašné a vtedy to budeš ochotná tolerovať.

zuza265
27. mar 2023

Pride mi to to iste ako keby mas pred svadbou 60 kg a muz ti povie vezmem si ta ale len ak schudnes na 55kg a nepriberies a ak budes mat nad 80kg a to uz vo vseobecnosti nie je dobre pre zdravie tak s tebou koncim a slub mi pred svadbou ze si vahu udrzis. Tvoja poziadavka mi prisla silna. Chapem situaciu ak by muz chcel prestat a ziadal by od teba pomoc. Alebo ak by mal silne zdravotne problemy. Ale aj napriek tomu akoby sa citit tak strasne podvedena pripadne zvazovat ci som si ho mala vziat alebo zvazovat nebodaj rozvod. To je sialene. Ale ak je toto naozaj pre teba tak podstatne tak ho nechaj ist. Naozaj si neviem predstavit taketo poziadavky do vztahu a popritom sme super mame uzasny vztah milujem ta…. Ale fajcis cigarety tak dovidenia.

Ps: priklad s vahou bol cielene pritiahnuty za vlasy…

apolka77
27. mar 2023

Tak nerozumiem, fajčiara zásadne nechceš, ale rok si s ním chodila a fajčil ! ( sľúbil že na prvé výročie prestane)...tak až taká zasadova nie si, keď si rok vydržala ...mala si povedať hneď na začiatku nech sa ozve keď prestane a bude presvedčený že to už viac nechce...takto ťažko...raz nechcem tak nechcem fajčiara a nie dávam mu rok

lalenka33
27. mar 2023

Nie som fajčiarka, ale tento tvoj problém mi príde úplne mimo, prepáč. Keby ti chodil denne domov smrdiac od cigariet, dýchal ti cigaretový dych pri sexe do tváre, chytal ťa prstami smradlavými od cigariet, tak pochopím, že ti to vadí a riešiš to, ale píšeš, že to z neho necítiš, tak kde je problém? Rok si s ním chodila aj keď fajčil. Keď si nechcela fajčiara, tak si s ním nemala ísť ani na jedno rande, keď si vedela, že fajčí. Dotlačil ťa do manželstva? Ty si sa vydávala z donútenia? Držal ti zbraň pri hlave? Či ako ťa dotlačil do manželstva? Ako by si sa ty cítila, keby ti on dal podmienku, že si ťa vezme len keď budeš mať počas celého manželstva 50 kg a dlhé blond vlasy, ktoré si nikdy neostriháš, ani neprefarbíš? Alebo si nikdy neoblečieš sukňu, nikdy nezješ ani kúsok mäsa lebo on je vegetarián a másožravca nechce? Ako by si sa zachovala keby ste mali deti, ktoré by zbožňovali sladkosti, ale on by bol proti nim? Dala by si im ich na tajňáša aby on o tom nevedel? Robíš cirkus pre nič. Nepoviem keby pil, drogoval. Ale takýto cirkus pre cigarety?

autor
27. mar 2023

To že prestane fajčiť bol jeho návrh, ja som ho do ničoho nenútila, ja som si povedala že to skúsim a ak mi to bude veľmi vadiť tak ho nechám ísť…
Popravde ma desí to že to dokázal tak majstrovsky skrývať, to pritom nefajčil až tak málo (cca pol krabičky denne).
Mohlo by sa zdať ze to náš vzťah nijak neovplyvnovalo, ale keď som sa to dozvedela, mi nejaké veci začali do seba zapadať. Už sa nechcel bozkávať toľko ako niekedy, pripisovala som to tomu, ze po čase už vzťah nie je len o pusinkách atd. Bolo to však preto ze sa bozkom vyhýbal kvôli tomu, aby som náhodou niečo nezacítila. Takisto večer začal chodiť oveľa skôr spať, to zas bolo o tom, že aby nemyslel na cigu, tak si šiel ľahnúť. Koľkokrát som mu vravela že trávime oveľa menej času spolu ako niekedy takto večer, ze mi to chýba - jeho odpoveď bola, že je unavený z práce. Takisto ohryzavanie nechtov, proste je podvedome nervózny.

tykat
27. mar 2023

Podaj žiadosť o rozvod, dôvera je stratena, fajčiť neprestane, ty sa trápiš …aky ma toto význam dalej ťahať? Ked je to pre teba taká zásadná vec tak sa utrápiš (a jeho tiež). Mozno ta niekde čaká nefajčiar ktorý ta bude milovať, a on si nájde takú co jej fajčenie nebude vadiť.

autor
27. mar 2023

@tykat presne tak, dôvera je veľmi naštrbená… myslela som si že manžel je ten človek o ktorom viem všetko a všetko si hovoríme. Z mojej strany to tak bolo. A niekedy uvažujem o tom ako by som sa zachovala keby som vedela že jednoducho fajčiť bude. Či by som s ním zostala alebo radsej odišla.
Na rozvod mi to ale príde naozaj trochu “ujetý” dôvod. Radšej by som chcela nájsť nejaké riešenie, aby sme mohli pokračovať spolu a byť obaja spokojní.

nnikka
27. mar 2023

Tak sa na to vy*er... A kúp mu knihu Allen Carr Snadna cesta jak prestať kourit. Mne to pomohlo.

nnikka
27. mar 2023

Mne môj manžel nemôže zabudnúť, že som po svadbe a po deťoch pribrala 35 kg. Ale čím viac ho to vytáča, tým viac ja zeriem. Potajomky. Predtým než prídem domov z práce sa poriadne nabagrujem a potom si dám doma ešte večeru a ak som ešte hladná jem zavretá v kúpeľni alebo v špajzi. Čím viac na mňa tlačí, tým viac jem.

bora0123
27. mar 2023

@danyelia praveze autorke asi ide aj o to, ze ked zatajoval nieco taketo, tak moze kludne zatajit aj milenku a nevsimla by si to 🤷‍♀️
Plus taky second hand smoke nie je vobec sranda, hlavne ak su/budu tam aj deticky
Ja autorku uplne chapem, nie je to len o cigaretach ako takych, je to dost komplexny problem, jednak jej nieco tajil cele roky (bez toho aby na to prisla co je o to horsie 😅), jednak porusil slub ktory jej dal aj napriek tomu ze vedel ako moc jej na tom zalezi a do tretice to zaklincoval tym ze neplanuje prestat lebo ocividne ma priority uplne inde 🥲
Ak naozaj by si nevedela zit s fajciarom, skus mu dat ultimatum a uvidis ako zareaguje

bluka2
27. mar 2023

Ja si neviem predstaviť, ako sa dá vyfajčiť pol krabičky za deň bez toho, aby to partner cítil. Však to už smrdí celý človek z toho, aj keď si roky umyje a navonia sa, ten pach ide z kože, potných porov a všetkého. Takže ja by som to z určitosťou cítila, pre mňa su pachy pôžitok a utrpenie 😂 cítim cigaretu aj o ulicu ďalej. Každopádne, keď to necítis, tak nech si teda kope cesticku k rakovine, jeho vec, neriešila by som nejaký starý sľub. Tak chcel a nedokázal to

mandarinka555
27. mar 2023

Nechápem, ako "ti ubližuje" , že on fajčí ? A to, že to bol jeho návrh, že prestane ? A čo mal robiť, keď chcel mať pokoj a ty si na neho sústavne tlačila ? Príde mi sebecké skôr od teba, že mu niečo prikazuješ, alebo zakazuješ...Je dospelý a svojprávny, no a ty nemáš právo mu riadiť život. Ak sa ti to nepáči, choď od neho... A ešte niečo pre @bora0123 Ultimáta dávajú len nevyzreté jedince 😝

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mell27
27. mar 2023

Ja ti rozumiem. Aj mne sa stala podobná vec, akurát som bola oklamaná v oveľa vážnejšej veci. Buď sa s tým zmieriš alebo sa rozvedieš, príp. môžeš požiadať o anulaciu...

lily246
28. mar 2023

Ako sa dá ten smrad toľko rokov necítiť? Ako je možné, že si na to neprišla hneď, nechápem...veď na fajčiarovi smrdí úplne všetko, vlasy, koža, šaty, ústa... 🤢
Tie, čo píšu, že nijako ti tým neubližuje, asi zabúdajú na to, že roky vdychuješ jeho nočné výpary z prefajčených pľúc, keď pri ňom spíš. Idú sa pototo v témach o zdravej strave a chudnutí, ale že si tento chlap predčasne ničí zdravie, budeš ho mať v 50tke s nejakou chorobou na starosti a zabíja sa sám dobrovoľne, to je ok. Roky bol denne schopný robiť x úkonov, aby ťa oklamal a neprišla si na to, tak to je fakt skvelý základ pre dôveru vo vzťahu. Zaujíma ma, ako si to potom konečne zistila a ako sa o tom bavíte v súčasnosti?

bea6530
28. mar 2023

Súhlasím s
@mandarinka555.
A aby nefajciar necítil fajčiara? Tomu neverím.

vilma7
28. mar 2023

Ja ťa chápem, to sklamanie je určite pre teba šok. Takto niekoho klamať roky rokúce, ani sa nedivím že reaguješ takto
Zas si ani neviem predstaviť, v akom strese a nervozite žil tvoj partner a manžel, aby si na to neprišla.
Lenže žiaľ jedno ti malo byť jasné už vtedy, že chlap prestane jedine kvôli sebe a nie preto, lebo partnerka by mala rada vedľa seba nefajčiara. Vodič ťa roky za nos, ťažko sa cez to predychava. A ako sa s tým vyrovnať ti žiaľ neviem poradiť. Možno pomôže čas, aj keď roku už prešiel a stále si na tom rovnako.

Mne cigarety tiež veľmi smrdia a tiež by som nešla do vzťahu s fajčiarom. Môj manžel voľakedy fajčil, potom sám prestal. Dlhé roky predtým ako sme sa spoznali. Potom mu odrazu prišlo na chuť, ale dal si tak jednu, možno dve. Nakonoec si kúpil tie elektro city a keď sa nám narodili deti, tak s tým opäť prestal. Nebol čas a pred deťmi nechcel ani fajčiť asi.

nelca0510
28. mar 2023

Tak sa snažil a nevydalo. To si z neho vôbec necítila za tie roky ?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
klarolinne
28. mar 2023

Čestne povedať ti to sa asi bál, lebo by si vyvádzala ako teraz. Moja mamka bola silný fajčiar, po40 rokoch nefajčí rok. Ale iba preto, že konečne sama chcela. Mohol sa tatko aj na hlavu postaviť dovtedy. Chápeš? Nie si manželova mama aby sa pri tebe cítil ako malý chlapec. Jediné na čom by som trvala v byte nefajčit a pri dieťati uz vôbec. Cigarety smrdia aj mne, neobhajujem ich. Ale lepšie chlap čo má neresť cigu než alkohol. Nikto nie je dokonalý, všetci máme na niečo slabosť. Či ty nemáš a nerobíš nič, čo on nemá rád?