Ahojte, potrebujem sa vyrozpravat, resp vypisat. Ide o to ze som vydata 12 r, mame 2 deti skolaka a buduceho skolkara a teraz moj problem. Manzel vela pracuje, t.j. tri dni mimo mesta a zvysok do siedmej vecer a ja uz priznam sa nevladzem. Uz nevladzem riesit to, ze je cela domacnost na mne, ze s detmi chodim vecne k dr, ze vsetky vybavovacky su na mne. Varim kazdy druhy den, so starsim sa ucim, nosim na kruzky, s mladsim sa hrajem, blaznim ale ja uz nevladzem. Nevladzem sa uz pozerat ani na to, ze vecer o siedmej padam na hubu a moj manzel vysmiaty pride domov a ze co mi zas je...Spytala som sa ho, ci bude aj voci mne tak tolerantny ked nastupim do prace (o par mesiacov) a budem nutena ostat dlhsie....ci sa so starsim pouci, ci mladsieho vyberie zo skolky, bude chodit k dr ak ochoreju...odpoved bola Ak budes zivitelka rodiny tak ano...Manzel zaraba nadstandartne, ja cca 500 e a zacinam mat pocit ze to zneuziva. Spytala som sa ci moja praca je nieco menej ako jeho, ze ci akoze mna mozu vyhodit a on na to ze rodinu nezivim tak co...no zeny, bolo to horsie ako facka...povedzte mi prosim svoj nazor lebo ja uz neviem ci som na tej md uplne osprostela a otupela
@laicka no asi to budes mat tazke, najlepsie by bolo najst chvile kludu a zacat to s nim postupne preberat, vysvetlit mu, ze aj pre teba je dolezite pracovat a vyplata nie je to najdolezitejsie, na druhej strane, ci jemu postacuje vedomie, ze rodinu sice zivi, ale vztah k detom a manzelke nulovy.... ci mu staci vedomie, ze je vasou penazenkou, ale bez spolocnych zazitkov...
ze pokial nedokaze obetovat cas rodine, bude musiet obetovat peniaze na vypomoc atd... ale chce to ozaj klud, ako nahle pojde do hadky, ukoncit debatu a vratit sa k tomu neskor... to si treba rozumne vydiskutovat....
@juliana77 ja viem ze su aj horsie pripady ked su muzi prec viac a zarobia mozno aj menej ako moj, viem rovnako ze je to moj osobny problem lebo ja som rodinne zalozena, to znamna ja k spokojnemu zivotu nepotrebujem len deti ale aj manzela...lenze ja mam momentalne pocit ze som vsetko len nie manzelka..som matka, sluzka, ucitelka, opatrovatelka....neskutocne sa tesim do prace a to ze tam mam sediet tak ako to mojmu manzelovi vyhovuje, pretoze to co povedal som pochopila tak ze mam pracovat tolko aby som stihla vybrat dieta zo skolky, poucit sa so starsim, atd...tak ma to ranilo. Ved deti maju aj otca nie len matku...mam pocit ze jeho poslanie rodica a manzela konci vyplatou na ucte, viac ho netrapi
@laicka chlapa treba od zaciatku zapajat do chodu domacnosti 😉 ... ale nikdy nie je neskoro 😉 ... ked pride z prace vecer vysmiaty, tak sa tiez usmej a odovzdaj mu deti a byt a chod si napr. zacvicit-vsak zrejme chce mat manzelku fesandu, nie? 😉 ... nech si zvyka, Ty mas tiez narok na trochu relaxu 😉 ... a s tou vypomocou ma @sirinka pravdu-ak zaraba nadstandardne, tak preco by mal mat z manzelky sluzku, ak si ju moze zaplatit? 😉 ... chce to trpezlivost, drzim paste 😉
@laicka Ahoj, určite je to ťažké a ten stereotyp na MD je hrozný. Myslím, že keď pôjdeš do práce veľa vecí sa vyrieši. Aj ty prídeš na iné myšlienky aj manžel možno pochopí, že už nebude domácnosť taká dokonalá. Vieš mám veľa kámošiek, ktoré nemajú manžela doma aj 2 mesiace. Jedná konkrétne má aj postihnuté dieťa, je mimo rodičov, sama a trápi sa chudák ako môže. Po finančnej stránke to úplne nezvládajú aj keď jej manžel pracuje v zahraničí. Nedávno sa ona sama našla so sebou v nemocnici. Takže ju obdivujem, zaslúžila by si nobelovku. Nevešaj hlavu, ľudia majú ešte väčšie starosti. Nájdi si nejaké aktivity aj s deckami, keď sú peniaze život je jednoduchší. 😉
@laicka je inak vcelku pochopitelne, ze pri casovo narocnej praci si on zvykol, ze sa na teba moze 100% spolahnut a zmenu necakaj hned...on si to tiez bude musiet nechat prejst hlavou a prisposobit sa novej situacii, nechaj mu cas a netrap sa jeho reakciou, neviem, aku ma pracu, ale mozno to chce len nejake organizacne zmeny, len to chce cas, vsetko sa utrasie...
@zuzkaanicka ano,mas pravdu,chlapa treba zapojit do domacich prac, moj prave urobil ranajky,ja neskor umyjem riad,on utrie, takto si delime prace.Svokra ho nenaucila nic,ani caj varit.Svokor nevie ani pracku zapnut, svokra mu robi sluzku,kucharku a tak.Toto nemusi byt,ak si partneri podelia pracu a starostlivost o deti 😉
@zuzkaanicka no on ked pride domov tak deti tak akruat idu spat..a vikend u nas vyzera asi tak ze si sadne za telku, vezme si auticko do ruky a akoze sa hra s malym...alebo si lahne do izby na zem a to iste...ja sa tu ako taka tapa s detmi blaznim, skacem, valam sa po posteliach lebo vidim ake su z toho stastne...uz mam pocit ze to asi prehanam
@stellamaris ha ha. Nemáš brata môjho muža o ktorom nevieme? Veľmi rovnaký manžel čo mamička celý život slúži. A keď ja začnem kričať, sa čuduje, že prečo, veď ona sa trapi celý život. Vieš čo všetko som muža musela naučiť. Hanba svokre.
@vieruna vsetko sa ti vrati soat...mozno nie od manzela, ale od deti, s ktorymi budes mat ty omnoho lepsi vztah...
inac co si vsimam, v mnohych rodinach je problem televizor...aj u nas bol velky zrac casu aj energie...nezapinat, nic hodnotne tam vacsinou aj tak nenajdete... relaxovat sa da mnohymi inymi sposobmi...ale ono tak naozaj chce venovat vela casu rozhovorom s partnerom, pytajte si to ocenenie, ukazte mu, po com tuzite, ake mate predstavy a pytajte sa na jeho pocity....
Sakra, moj prispevok sa niekde stratil :(. No skusim znova, snad nevynecham nic. :D :D :D
Kamoska riesila podobny problem. Rozhovory nepomahali, manzel mal stale pocit, ze ona si na materskej "vyvaluje gule" a v podstate nic nerobi. Domacnost ficala, navarene, upratane, oprate, ozehlene bolo, deti chodili v cistom, evidentne neboli hladne ani smadne. Nestaral sa.
Nakoniec si kamoska nasla na nete priemerne platy profesii, ktore ako manzelka a matka zastavala pri svojej 24hodinovej sluzbe 7 dni v tyzdni a vypocitala mu to. Priemerny plat kucharky, opatrovatelky, upratovacky, ucitelky, taxikara, zdravotnej sestry, manazera (kedze vsetko zabezpecit si rozhodne manazerske schopnosti vyzaduje, ale aby bola skromna, brala poziciu nizsieho manazmentu) a neviem ci nahodou nezapocitala aj sexualne sluzby :D. A tak si kazdu profesiu preratala na hodinovu mzdu, spocitala, kolko sa comu denne venuje a vypocitala si mesacny plat. Samozrejme s priplatkami za nocnu pracu, za pracu cez vikend. Odvtedy manzel nepovedal ani slovo.
A neporovnavaj sa prosim so zenami, ktore maju manzelov aj mesiac - dva prec. Tie obvykle uz ked sa vydavaju a planuju deti vedia, ze manzel ma pracu aku ma, alebo ak sa praca zmeni pocas vztahu a zrovna to takto vyjde, stejne proste vedia, ze budu na vsetko same. Je to ine ako ked mas chlapa doma a cakas (dufas), ze sa obcas do niecoho zapoji. Ja ked tu tak niektore temy citam, tak som za toho svojho neskonale vdacna. Aj on zaraba nadstandartne, pritom ja nezarabam nejako malicko - ale aj tak ma dvojnasobok mojho platu. No nikdy mi nezabudne pripomenut, ako ma obdivuje, ze vsetko zvladam, chodi z prace tak skoro ako sa da, aby pomohol s kupanim, krmenim, uspavanim. Cez vikend sa o maleho stara prevazne on (ale tiez to obcas skonci tym, ze na notebooku pusti nejaku rozpravku a necha maleho, nech sa pozera - co sa zase nepaci mne, pretoze krpec ma len pol roka - nikto nie je dokonaly). Fakt nechapem, co niektorych chlapov vedie k takemuto pristupu. Ci to videli doma alebo su proste len tak arogantni a zvyknuti na svoje pohodlicko......
Drzim paste.
@laicka
spravanie tvojho manzela je typicke spravanie typickeho slovenskeho muza, ktory si zije separatny zivot a nechape, čo je to participacia na chode domacnosti, starostlivosti o deti... hovorim PARTICIPACIA, nie pomahanie, pretoze domacnost patri dvom ludom, taktiez deti... pomahat moze len cudzi clovek, nie predsa vlastnym manzel.
Tvoj manzel ma pravdu, ze budes zarabat menej ako on, ale ty nebudes mat ani sancu vobec sa niekam posunut, profesne ist hore, viac zarabat... pretoze okrem prace budes mat na starostli spolocnu domacnost a spolocne deti.
Bohuzial, nasa spolocnost je v tomto este veeeeeeeeeeelmi zaostala, myslim slovenska spolocnost, slovenska mentalita... Tym ze zena porodi dieta a jedine ona je schopna ho kojit, sa jej prisudzuje cely chod domacnosti plus cela stoarostlivost o dieta... pričom Z NIčOHO RACIONALNEHO TO PRE NU NEVYPLYVA!!! 😉
Zacni na seba viac mysliet, studuj si veci,..a proste, ked sa ti napr. nebude dat ist po dieta do skolky, tak to oznam muzovi..nech to nejako on zariadi, je to aj JEHO dieta... nevidim dovod, preco by tieto veci mali vysiet na zene. Pravdaze pokial ona sama chce, je to jej vlastne rozhodnutie je to OK. No ked nechce, nemala by nahradzat oboch rodicov a robit vsetko.
chcel tvoj muz s tebou rodinu? chcel deti? Ked si mysli, ze jeho uloha je donasat kraaaaasne peniaze, nech plati upratovacku a opatrovatelku 🙂
@sono2 takze to poznas 😀 Manzela som naucila postupne zakladne veci: domace prace a starostlivost o babätko.Svokra dokonca vravela,ze ho zneuzivam 😠 To som jej vytmavila hned,ze vychovala neschopneho a chvela ho mat cely zivot pod palcom..................manzel sa naucil dokonca nieco uvarit a zacal jest zeleninu,svokru ide porazit od hnevu 😀 mojho syna naucim vsetko a vypravim do zivota ako schopneho prezitia za kazdych podmienok.Nevesta sa mi snad raz za to podakuje v dobrom 😉
@laicka suhlasim s nazormi vyssie. Ak manzel zaraba nadstandardne a ty priemerne, tak z jeho nadstandardu objednaj pomocnicu, ktora bude s detmi chodit na kruzky, pride ozehlit, upratat aspon raz do tyzdna. Kludne si ju objednaj aj cez vikend a zober muza do kina, divadla.. Povedz mu, ze z jeho nadstandardu chces cerpat vyhody aj ty..Lebo momentalne ich v inej miere vyuziva iba on.. a tou je tvoja unava a vycerpanost..
Predpokladam, ze tvoj manzel sa sprava rovnako pocas celeho manzelstva, takze teraz zacat nieco riesit po 12 rokoch? Trochu neskoro. Neuraz sa, ale je to egoista.
no ja neviem zase sa tu nehrajte na strasne "feministky" lebo tieto dnesne" feministky" pracuju, makaju a aj o rodinu sa staraju
a nic nevyhrali, len poict ze nesedia doma ale ze maju na starosti viac nez inokedy to uz nevidia
baby ak muz robi od 7 do 19 alebo je 3 dni prec ako ma asi doma pomoct?
ona je doma cely den s detmi a bude cakat kym muz vecer po sluzobke dojde a bude zehlit? to tiez nie je fer
ale ak ona bude robit tak isto ako muz tam je jasne ze sa prave podelia plus pomoc
a je jendo ze ona zaraba 200 a on 2000 ide o cas a vytazenost
a ak muz nesuhlasi ze manzelka pojde do prace a chce mat doma zenu a nech maka tak to si mali vysvetlit prv
a nie po 12 r
@mima4 presne poviem ako by to dopadlo, je to tak aj teraz, napr musim ist na gyndu tak urcite nepotiahnem so sebou aj syna. Oznamim to muzovi, on dvihne telefon a zavola svokre. svokra sa tvari znechutene, urazene pretoze ona svoje vnucata berie ako nejaku vadu, ked ma cas pride, sedi u nas a nestara sa, syn si pri nej naposledy vybil mliecny zub....ale hlavne ze je tu a "dava pozor" a muzovi to asi nevadi lebo ved babka sa stara ...on moze pracovat dalej
Este som chcela, ze ked manzel tak super zaraba, preco nemate pani do domacnosti a ty si neurobis tri-krat do tyzdna oddych iba s detmi? Skus mu to navrhnut. To by velmi pomohlo a nestoji to majetok.
@seraa čo je zle na feminizme? A to nie je "maju toho viac", feminizmus je aj o delbe prace v domacnosti, nakolko obaja participuju aj na pracovnom zivote, nosia mzdu. Pravdaze je to aj o volbe. Pokial to dvom ludom vyhovuje, moze robit iba muz a zena byt v domacnosti na plny uvazok cely zivot a je to OK.
a cit.: "ale ak ona bude robit tak isto ako muz tam je jasne ze sa prave podelia plus pomoc"
- tak toto je vo vacsine domacnosti sci-fi.. VSETKO ostava opat len na zene, vratane OCR, vyzdvihovania zo skolky a preto prirodzene nie je schopna sa slusne zamestnant za slusny peniaz, kym muz tu sancu ma, lebo stale ma sluzku a opatrovatelku, ktora este mu aj par bubacikov donesie. To je realita slovenskej mentality, ktora je 100 rokov v minuse.
@laicka Neosprostela ani neotupela, len tvoj manžel asi patrí do kategorie mužov, ktoráýmaterskú dovolenku považujú za Dovolenku.
Chlapec by si to mal na pár dní vyskúšať s deťmi sám, ale rozhovor by mohol tiež pomôcť, ak je chápavý tak sa mu oči otvoria, ak nie tak tu ti rady nepomôžu.
A sú muži, ktorý zarábajú nadstandartne a sú mimo domu mesiac, dva a aj viac, to nie je akože útecha, to je len príklad.