Som príliš výbušná. Ako sa krotiť?

22. máj 2021

Dievčatá. Neviem ako sa krotiť, ale niekedy ma môj muž dokáže vytočiť do nepríčetnosti tak, že sa nedokážem kontrolovať a potom to vždy vidí aj malý a jasné, že si berie príklad. Aj teraz som sa na neho vyvrieskala a odišla som aj s malým von, aby som predýchala, lebo som mu mala chuť vylepiť. Nosntop sa staram o maleho aj o domacnost, vzdy navarene, upratane, vajcia ma prazdne a jedine co som chcela ja, je ist si v sobotu rano zabehat a dat si normalnu sprchu, ked si konecne oholím nohy a dam na vlasy masku. Aspon raz za tyzden. Uz mesiac sa chysta kosit. Vcera som mu vravela, nech ide za bratom a pozicia si kosačku, lebo nasa je pokazena. Vravel, ze dnes ma prsat, tak nejde. Vstal 6:30.Ja o siestej aj s malym. Urobila som ranajky, upratala, nalozila mycku a on ju az ZAPOL, to iste aj s práčkou. Sadol si pred telku a miesto toho, aby sa s nim hral pozeral serial. Jasne, ze ja som s malym na rukach popri tom varila , upratovala kuchynu, umyvala ťapky a on si sedi. Pocasie fajn, tak sa ho pytam, co teda dnes. Ci vezme maleho von a ja si pojdem zabehat, alebo ide kosit. Tak hovori, ze ma prsat a aj tak musi ist pre kosačku k bratovi. Zrazu 9 hodin, cas kedy ma maly spat, ja uz oblecena na beh v teniskach a on sa rozhodol ist TERAZ pre kosačku. Maly uz nervny, takze najvyssi cas nalozit ho do kocika. Ja nervna tiez, lebo pochybujem, ze zasa po celodennom upratovani pojdem behat. Jasne, ze umyvacka nevylozena a pracka detto. On stlačil gombik a zvysok sa predsa urobi sam. Takze ja som s malym vonku, on zacal kosit a obloha sa krasne zatahuje, tak predpokladam, ze zaraz prsi. Normalne sa mi chce plakat a len sa modlim, aby som mu jednu nevylepila. Jasne, ze ja nemam problem pokosit, ale cez tyzden mi maleho nema kto postrazit a on sa toho zvuku strasne boji. Len na margo, preco som nepokosila ja,lebo isto tu padnu aj take komenty. Ako sa mam zachovať pokojne, ked ma tak vytaca,,,,?

letfenixa
22. máj 2021

Podľa mňa je tvoja reakcia adekvátna situácii.

felicita027
22. máj 2021

Podľa mňa by ste si raz mali spolu sadnúť a nejako pokojne si to vydiskutovať alebo čo myslíš, že zo dňa na deň sa zmení len tak? Ty mu povieš, čo tebe sa nepáči na ňom a aké zmeny navrhuješ v kľude bez kriku a on to isté a nájdete nejaký kompromis. Už len kvôli tomu dieťaťu by ste sa mali o to pokúsiť keď o 9 chodí spať, predpokladám, že je ešte bábätko ale čím bude starší tým viac si vaše hádky bude uvedomovať á napodobňovať vaše správanie. Je niečo iné ak pár krát do roka by si tak vybuchla a niečo úplne iné ak takéto hádky máte pravidelne. A ak by rozhovor nepomohol a aj nabudúce by nedokončil veci ako dnes s práčkou a umývačkou ja by som to nechala tak veď je to normálne, že keď zapne tak aj vyloží a ty nie si jeho slúžka aby si po ňom dokončovala, to, čo jemu sa nechce.

autor
22. máj 2021

@letfenixa najhorsie je, ze to vidi maly.. fakt ked je muz v praci a pride vecer domov, tak sme ok.. nehadame sa, dame si veceru, ulozime maleho a mame relax, ale takto cez vikend???hadame sa skoro nonstop.. nevieme sa normalne porozpravat... vzdy sa nieco najde...chapem, ze je unaveny z prace, ze je sobota a mozno si tiez chce oddychnut, ale som uplne chora z tej trávy, lebo vidim kolko kliešťov ma na sebe macka, ked nou len prebehne a maly sa proste rad hra vonku, tak sa o neho bojim...proste mohol kosit od skorého rana a nie prave vtedy, ked som uz bola pri dverach a chcela mat hodinku pre seba ... nedokazem zachovať chladnú hlavu, kricim a maly sa len vystrašene pozera.. fakt sa v tom momente nedokazem ovladat... 😩
@felicita027 skusim po prechadzke prist za nim a normalne sa o tom porozpravat, len sa bojim, ze to skonci hádkou...
A maly ma 7 mesiacov, ale uz na nom vidim, ze ak mame den, kedy sa hadame, tak aj on je nervóznejší a umrucanejsi... preto to chcem minimalizovať, ale neviem ako... ozaj som ten typ, co rychlo vybuchne a rychlo vychladne, ale ked uz vybuch, tak poriadny

felicita027
22. máj 2021

určite by to bolo dobré sa porozprávať, kľudne mu navrhni, že ráno od tej 9 ten 1 spánok cez víkend chceš mať čas pre seba predsa o spiace dieťa nie je až taký problém sa postarať a ak sa niekedy malý zobudí skôr ako prídeš napr. z toho behu tak predpokladám, že ho bude vedieť zabaviť 🙂

zuzka1_zuzka1
22. máj 2021

Tvoju reakciu chápem, asi by som tiež nebola v pohode. Tiež mame malé dieťatko, s manželom mame nastavený systém, keď je on v práci, som aj ja, lebo dcérka domácnosť a všetko dá zabrať. Keď sme obaja doma, delíme si kto čo, jeden malú, druhý domácnosť, jeden svoje koníčky, druhý malú. Skúste si navrhnúť systém, ktorý budete dodržiavať. Držím palce 🍀

autor
22. máj 2021

@zuzka1_zuzka1 to znie super... mate to ozaj dobre vymyslene... asi si musime nastavit aj my nejake pravidla.. tak som sa tesila na ten beh.. proste a zasa som tam kde vzdy.. kocikujem maleho...

zuzka1_zuzka1
22. máj 2021

Určite to minimálne navrhni, veď nemusí hneď umývať okná... Každý týždeň si pýtaj cez víkend dve hodiny pre seba, na oplátku nech si on pýta co chce. Určite to vymyslite, kvôli drobcovi, na ktorom isto obom záleží 😉

liljana
22. máj 2021

Ved sa dohodnite, ze v sobotu a nedelu od - do- sa 2 hodiny pevne vzdy stara o maleho on a musi si to zariadit tak, aby mu to vyslo. Aj v praci musi dodrziavat terminy, alebo nie? Nastavte si pravidla fungovania v domacnosti na papieri a s dietatom, ked sa neviete automaticky "prirodzene" dohodnut.

nnnuuunnn
22. máj 2021

Ja to vidím na nesúlad pováh u Vás, a toto bude večný boj. Máš iný temperament ako Tvoj muž. Buď si spíšete jasný zoznam úloh aj s časmi, čo od neho očakávaš, napr. aby trávnik pokosil v čase medzi 10:00-12:00 v sobotu, a podobne, alebo budú u Vás hádky stále. Ty budeš chcieť mať svoj program, čas na seba, a budeš limitovaná ním. Teraz je Tvoj muž ako guľa na Tvojej nohe a lepšie by Ti bolo bez neho. Tak to vidím ja. Keď prídu deti, tieto rozdiely sa začnú ukazovať najviac.

janicka1988
22. máj 2021

Ja to mám presne to iste a hádky vkuse , cela domácnosť je na mne aj kosenie a to mame obrovský dvor , pri 3 deťoch nemám čas na seba vôbec , manžel si zvykol že všetko urobím ja a ja si to už radšej urobím sama ako sa hádať a ajtak viem že to nakoniec urobím ja. Jednoducho ako si naučíš odzaciatku tak to bude stále ale zasa niekto má takú povahu že sa nezmení aj keby si sa na hlavu postavila

autor
22. máj 2021

@nnnuuunnn to mas pravdu... on je neuveriteľný flegmatik a melancholik a ja nieco medzi cholerikom a sangvinikom, takze najviac rozdielne ako sa len da... a s tou guľou na nohe si to vystihla tiez... presne to som mu dnes vykricala..,ze mne a malemu je lespie bez neho... fakt mam vzdy poriadok, upratane a klud a ked je doma na vikend, tak je to proste len dusná atmosfera a bordel..
@janicka1988 v tomto sa normalne vidim... on vie, ze ak sa nastvem, tak som schopna urobit vsetko, k comu sa on nema,ale nie je to fer...
Ako nakoniec robi, to co ma.. jasne, ze umyvacka je stale nevylozena a pradlo mi tam "hnije" ,ale aspon kosi ten trávnik, no mohol to robit od rana a bez zbytočných hádok... aj tak vie ako to dopadne, lebo raz je to kosenie, inokedy treba robit kachličky, vymenit zastrcky... proste co vikend, to hadky a miesto toho sme mohli poobede niekam vypadnut, ale takto??? 🤷🏼‍♀️

liljana
22. máj 2021

No ze malemu a tebe je lepsie bez neho preto, lebo si v klude doma s dietatom a niekto plati ucty. Ked budes sama musiet utekat do skolky/skoly, odtial do prace, z prace do skolky, tak budes nostalgicky spominat, ze nebolo az tak zle.

autor
22. máj 2021

@liljana to budem urcite robit aj tak... ved maly ma teraz 7 mesiacov... som si ista, ze od 3 rokov budem opat v praci, platit ucty a pre maleho budem chodit tiez ja... akurat ten trávnik nebude pokoseny...

karmen118
22. máj 2021

Ak je tvoj muž okrem toho, že je taký pohodlný ešte aj tvrdohlavý, tak tá zmena pôjde veľmi ťažko. A hlavne bude musieť sám chcieť sa trošku zmeniť - pristúpiť na kompromis/dohodu a hlavne to dodržať. Inak sa môžeš aj rozkrájať alebo ukričať a efekt bude nulový, max sa posekáte a budeš mať tlak 900 a on bude chodiť nahnevaný/zdutý.
Môj je tiež taký, ja som inak kľudná povaha, ale jeho pohodlnosť a tvrdohlavosť ma vie poriadne vytočiť - na všetko má čas, akoby mal pocit, že všetci a všetko naňho počká kedy sa mu uráči. Ten môj nebol vždy až taký pohodlný, vedel sa obracať, o to viac ma to štve, akoby vekom plus druhým dieťaťom, ako pribudlo viacej povinností sa to celé spustilo. Jediné šťastie je, že ja keď sa naseriem, prvá fáza je len zvýšený hlas, takže deti si to nejak nevšimnú, že sa dačo deje a pravda, riešim to, keď sú v inej izbe. Neznášam hádky a kričanie, toho som si užila ako dieťa dosť s našimi, takže tomuto sa snažím veľmi vyhýbať a zatiaľ sa darí, čo sa týka jeho, na deti musím už niekedy zakričať bohužiaľ. A presne aj môj muž ako tvoj zneužíva občas to, že keď sa nahnevám veľmi idem si to v tých nervoch radšej urobiť sama 😒

tykat
22. máj 2021

Pozri... tvoj chlap si to organizuje tak aby sa co najmenej narobil a aby bol este aj ospravedlneny. Ja by som sa mu s behom neprisposobila. Sorry, tu mas maleho ja idem behat. Kosacku si zariad ako chces. Sedis pri telke? Ok tu mas drobca, telku mozes pozerat aj s nim....idem do sprchy.

dkethe
22. máj 2021

Ja mam tiez problemy s nervami. Vybuchujem a nejdem do detailov, ale ciganka suviks 🙄 prave deti ma v tomto zmenili, ze sa dokazem ovladat. Aby to nevideli.
Treba si uvedomit, ze problem je v tebe. Niet takeho dovodu, aby zena vrieskala jak najata. Teda nekonkretizujes co kricis, ale ked ti kare ruku na facku - asi to je zle. Radsej mu do ucha zasepkaj 'si lenivy chuj, nebavi ma s tebou zit' a utekaj von.
Psycholog, knihy motivacne, vitaminy...?

obycajny
22. máj 2021

Baby to vazne mate takych chlapov,ze musite niekedy kosit travnik ???

autor
22. máj 2021

@dkethe beriem magnezko, ashwagandu, vitamin B... vraj je to na nervy.. a psychológa by som skusila tiez, lebo ozaj na sebe vidim, ze ta zlosť casto prevyšuje az do serióznej agresivity... minule uz so mnou tiez takto vypiekol, ked som chcela odist a stala som uz pri dverach... , tak som popri hadke s nervami hodila na zem kluce od auta, penazenku, aj mobil... a co zacalo robit moje babatko hned na druhy den? No predsa hadzat vecami... prave kvoli tomuto sa nechcem hadat a musim sa nejako ovladat, ale ozaj neviem ako.. som lahko vytocitelna a on je ukážkový provokatér...
@obycajny no ja mam.. aj policky casto vrtam a skladám skrinky 🤷🏼‍♀️

obycajny
22. máj 2021

pokial zena sama chce tak ok,nic som nepovedal,ale ak je nutena kvoli lenivemu chlapovi robit popri svojich veciach este aj muzske,to nie je v poriadku,teda aspon moj nazor.Hanbil by som sa ako chlap zenu nechat makat aj za mna a ja kukat v pohodicke TV

dkethe
22. máj 2021

Kazdy den budes mat novu prilezitost ovladnut sa 🙂 naozaj to musis v sebe spracovat. Tu nejde o jeho lenivost, mas spravny pristup ked chces riesit seba. Ja tiez dlho psychologa zvazujem.

autor
22. máj 2021

@dkethe je to tak, lebo keby bol fakt hnida leniva, tak teraz nekosi ten trávnik... to len ja neviem asertívne riesit veci.. ,ale moj problem je asi v tom, ze sa bojim, ze ak nebudem kricat, tak to neurobi... lebo zasa ktovie, ci by tu nesedel pred telkou doteraz ak by som mu to povedala vklude ...
@obycajny tak vies, ze dvakrat sa popri babatku nehrniem do vrtania a kosenia, ale ked si to situacia vyzaduje, tak to urobim... ale jasne, ze ak je muz doma, tak to urobi on (po hadke a neskoro, ale urobi)

autor
22. máj 2021

@dkethe ti nasi chlapi nas privedú do blazinca 😂

nnnuuunnn
22. máj 2021

Vidim to rovnako. Na Tvojom mieste, by som zvazila vymenu partnera, za muza činu a nie muza gaucoveho typu. 🙂 Ja som to urobila, zliezla som z mrtveho kona, pretoze som vyhodnotila, ze mi to viac berie ako dava.

dkethe
22. máj 2021

Och len u mna to neni len muz... Su to aj vsetci byvali (a jeden z nich je priam dokonaly muz, ja mozem za rozchod svojim chovanim, vzdy som si nieco na vybuch nasla), aj moja mama ci babka (ta napriklad verklikuje 5 veci dokola co ma vytocia vzdy do biela. A vzdy. A zas a zas...). Po 30tke som sa trochu zrovnala

number19
22. máj 2021

Ja ta chapem. Mas totalnu pravdu a ta vybusnost je zapricinena/provokovana jeho spravanim. Ma ta poznat a snazit sa vyhnut takymto situaciam. Nie je nic zle na tom byt dynamicka. On je pricina tvojich stavov, ty sa snazit kooperovat. Asi ten program s nacasovanim by mohol nieco vyriesit.

Pokial ide o psychologa (co si myslim ze v tvojom pripade nie je potreba!), tam treba byt opatrny. Poznam pripad zo sirsej rodiny kedy zena (z ineho dovodu) vyhladala psychologa, jej manzel si zachoval lekarske spravy, manzelstvo islo dole vodou, tak muz tie spravy pri rozvode pouzil voci zene. On dostal deti do vylucnej starostlivosti a ona ich nevidela uz 2 roky. Pocas 2 rokov ich zmanilupoval tak, ze uz vlastnu matku nechcu vidiet. Nie je to ale na SK (ale v ramci EU). Nesi na seba zbytocnu diagnozu.

dkethe
22. máj 2021

@number19 no vidis, ten moj ex presne akceptoval tu moju 'dynamickost' napriek tomu som si to nevazila a hnala sa do dalsich excesov 😔 hlupana 20r som bola.

number19
22. máj 2021

@dkethe Ja som reagovala na autorku. Ale suhlasim, ak sa to neda nejak zladit a provokater zostava provokaterom..tak inac riesit. Co som chcela autorke ale zdoraznit je, ze netreba zo seba robit niekoho kto potrebuje psychologycku pomoc len preto, ze ma absentujuceho partnera...

liljana
22. máj 2021

Naozaj mas vybuchy zlosti, ze hadzes o zem veci vratane mobilu? To je uz extrem. Mozes byt celkom rada, ze mas flegmatika, lebo s podobnym cholerikom by ste sa casom pozabijali. A asi tak aj skoncis. Flegmatik ta bude cely zivot vytacat, ze okamzite neurobi vsetko a hned, az ho raz posles do r.... A dalsi muz, cholerik posle s tymi vybuchmi zlosti do r... teba. Chce to premysliet, co naozaj stoji za vybuch zlosti.

lienocka2808
22. máj 2021

podla mna si mu mala nechat maleho a ist si zabehat. mas pravo na chvilku pre seba, lebo potom je z teba uzlicek nervov.

heidy222
22. máj 2021

1. Treba si urcit pravodla, napr u Nas sa cez den telka nepozera, lebo by to skoncilo presne Ako u vas ze jeden vegeti a druhy maka a je nasraty
2. Treba jasne povedat o 9 chod prosim s malym von a ja idem behat, proste da dohodnut na konkretnom Programe vopred