Som precitlivelá, alebo sa moji rodičia o mňa nezaujímajú?

3. dec 2024

Ahojte…
Chcem sa len vyrozpravat z toho, co ma trapi a precitat si vase pohlady na vec.
Ide o to, ze som vysokoskolacka, byvam na internate v inom meste nez z ktoreho pochadzam.. A zacinam si uvedomovat, ze mojim rodicom akosi nechybam, resp. nemaju potrebu mi napisat/zavolat sami od seba - otec vobec, od septembra mi nezavolal ani raz … a mame zavolam/napisem tiez len ja. Vacsinou neodpise, len si precita spravu a stane sa, ze sa jej nedovolam, vidi zmeskany hovor, ale zavola az o dva dni alebo vobec, ze zabudla… Raz som skusala sa neozvat prva ako vzdy a zavolala mi po takmer dvoch tyzdnoch… Bolo mi velmi luto, ze sa nezavolala skor. Aj ked mam skusky, mrzi ma, ako ini hned po volaju/pisu domov, lebo im doma drzia palce a ti moji sa ani nespytaju.. Samozrejme, necakam, ze mi budu volat/pisat kazdy den, ale myslim, ze raz za tyzden na par minut by si cas na svoje vlastne dieta z vlastnej iniciativy najst mohli - su cerstvi 50-nici, vsetky deti dospele, ziadne zaujmy vo volnom case nemaju a pracuju cez den... Viackrat som im to uz spomenula, ze ma to mrzi, vzdy len mavli rukou… Myslite si, ze je to od nich nepekne alebo len ja som precitlivela? Uz neviem… mam spolubyvajucu, ktorej mama jej vola kazdy den.. to je asi extrem mozno, ale na druhej strane, ma v nej obrovsku podporu… mne take nieco extremne chyba..

baboobchod
3. dec 2024

Nie si precitlivelá a je to smutné 🥹 vždy boli rodičia také studené čumáky?

autor
3. dec 2024

@baboobchod Hm.. nikdy sme nemali take vztahy, ze by sme ako rodina travili spolu vela casu, lebo otcovi boli vzdy prednejsi kamarati ako my.. Ale na druhej strane sa vzdy starali, hlavne o tie fyzicke potreby - jest sme mali vzdy co, atd.. horsie to uz bolo s tymi psychickymi potrebami… Kym som bola doma, tak som to tak asi nepocitovala… alebo som si to neuvedomovala a pri odluceni to viac vnimam..

ina2405
3. dec 2024

Nie si precitlivelá a mrzí ma to. Na diaľku ti posielam objatie🤗 Ja synovi píšem, aj on mne, voláme si a to je preč len 4 dni v týždni.

maickamf
3. dec 2024

Fuha, to je smutne. Evidentne ide o nezaujem zo strany rodicov
S mamou byvame v jednej dedine, ale kazdy den si minimalne napiseme, vacsinou aj volame, takisto so sestrou. Proste sa o seba zaujimame, ale i uistujeme, ze je vsetko ok.
Vzdy si mala s rodicmi taky vztah alebo ste si viac rozumeli, kym si byvala s nimi?
Urcite sa skus na rovinu porozpravat o vasom vztahu, ze ta to trapi a uvidis, ako sa k tomu postavia.

kittykat22
3. dec 2024

Najlepsie by bolo keby si im povedala ako sa citis, a ze ta to mrzi. Myslim, ze nevedia, ze ta to trapi a asi ani nevedia ako to bezi na intru medzi ostatnymi detmi. Ako pises, tak doma sa starali o tvoje fyzicke potreby tak ta urcite na salame nemaju. Ono rodicia su tiez len ludia a robia chyby.

nickpick
3. dec 2024

ak boli taki vzdy, tak sa nezmenia, su take povahy, doma to tak zrejme mali rovnako…. pozri, je to sice tazke ale skus to akceptovat, ked mas potrebu zavolaj im ty, ale nesil to, najdi si priatelov, partnera, ked si casom zalozis vlastnu rodinu mozes to robit uplne inak ako tvoji rodicia….vies, ani casty kontakt s rodicmi ti nezaruci ze tie vztahy budu dobre, ja si napriklad s mamou volam casto, aj sa navstevujeme, ale zakazdym sa pohadame, vytvor si okruh blizkych ludi, ktori ti vynahradia to co ti pri rodicoch chyba….

lalala2020
3. dec 2024

Ja prežívam to isté s tým rozdielom, že ma to nemrzí, nikdy mi neboli nejakou oporou… dnes mi je jasné, že ide o ich ego.. vždy videli len seba a boli urazení, ak sa od nich dieťa odtrhlo a dalo teda najavo, že dokáže žiť a fungovať aj bez nich

gribka1
3. dec 2024

S tým nič neurobíš, byť rodičom ich nenapĺňa. Čím skôr to príjmeš tým lepšie pre teba. Sústreď sa na seba, pusti do života viac priateľov, tí ti vyplnia tvoje potreby. Precitlivelá nie si vôbec, ja si dcérou píšem denne, až je nám divné ak sa nám to nepodarí. A to už má vlastné deti. Keď budeš mať deti, zmeň to a daj im lásku akú by si si zaslúźila aj ty.

tiezjedna
3. dec 2024

Ja mám dcéru na VŠ, býva doma aj mimo, má to tak 50/50. Ale píšeme si každý deň... Neviem si predstaviť, že by som o nej nič nevedela dva-tri dni. Mrzí ma, že vaši sú takí, ale asi ich už neprerobíš. Proste niektorí rodičia hoci majú deti radi, tak nemajú potrebu s nimi budovať vzťah...

lalala2020
3. dec 2024

@tiezjedna o mne nevedia nič aj mesiac 😃

tramtada31
3. dec 2024

Kazdy rodic má iné prejavy lasky. Najlepšia kamoska mala otca, ktorý jej hádam nikdy nezavolal, na nič sa neopýtal. Keď šla stavat dom, daroval jej pozemok, nielen, že jej pozical peniaze, všetko obvolal, vybavil, ale jej tam aj roky mukloval. Nebyť neho, tak zije teraz v podnájme. To, k prejavenemu záujmu. Aj môj otec mi nezavolá sám od seba, keď sa nahodou stane, že potrebujeme niečo dohodnúť, tak je to 20 sekundový hovor a zloží. Avsak viem, že má lubi a spravil by pre mna veľa, oveľa viac ako mama, ktorá mi vola stále😀

lenka_vi1
3. dec 2024

Mám presne taku istu mamu ako ty. Mrzí ma to ale ju zjavne ne. Sama by sa neozvala. Zato k bratovi je presný opak.

mamatroch
3. dec 2024

Mna ked hospitalizovali s kontrakciami v 29. tt, pisala som mame, co sa deje a ona sa mi dva dni neozvala 🤷 a keby som sa ja nie, tak by ju to evidentne vobec netrapilo, ci som ok... Ale tak celkovo jej pristup k mojmu synovi je niekedy divny... Uz ked jej dcery povedali, ze ho cakame (nechali sme ich, nech sa podelia s touto radostnou novinkou), tak len pozrela na mna neveriacky. Ja som jej povedala, ze ozaj a ona nic, niekolkominutove trapne ticho, tak som zacala potom inu temu (podotykam, ze som vydata a vsetky deti maju normalne toho isteho otca)...
Pre mna nepochopitelne, ja si neviem predstavit, sa o svoje deti niekolko dni abi nezaujimat a cakat vzdy, kym sa ozvu oni... Skratka su asi take typy rodicov 🤷

tiezjedna
3. dec 2024

@lalala2020 fakt? 🙉 Ale asi ste to tak mali nastavené od začiatku, či? Pretože my spolu ako rodina trávime fakt všetok voľný čas... Neviem si predstaviť, že pri tomto našom nastavení by sme sa od detí tak výrazne niekedy odstrihli. Samozrejme, keď budú mať svoje rodiny to bude iné. Myslím teraz...

mamina7070
3. dec 2024

a aspon ti davaju peniaze ? na intrak stravu a tak?

ivik4
3. dec 2024

Financne sa o Teba staraju, pytaju sa co treba ?
Inak, ja mam s maminou aj ocinom vyborne vztahy, ziadne hadky, nic , zaujimame sa o vsetko ale volame si tiez len tak raz za 2 tyzdne , nam to uplne staci. Pridem k nim so synom raz za mesiac, mesiac a pol a v pohode. Fungujeme takto odkedy som v 21tke z domu odisla

autor
3. dec 2024

@mamina7070
@ivik4 Ano, peniaze su prakticky jedine, co riesia. Tym nechcem povedat, ze by to bolo malo, ale chyba mi aj taky zaujem jednoducho… a hlavne od nich iniciovany, nie, ze ked sama nezavolam, tak oni si ani nespomenu…😔Len ma zaujimalo, ako to maju ini…
A hovorila som im o tomto viackrat, ze ma to mrzi… ale nikdy sa to nezmenilo.

mamina7070
3. dec 2024

tak to je mozno ich jazyk lasky (pozri si knohu pat jazykov lasky) a to ze nevolaju moze byt ze ti nechavaju priestor
nebrala by som to tak potom a mozno skusila ist castejsie domov

la_dolce_vita
3. dec 2024

Nie kazdy je taky typ.. syn tiez studuje 5.rok tazku skolu a ma toho vela.. neotravujem ho. Moze sa mi kedykolvek ozvat, zavolat, peniazi mu davam dost, vzdy kupim aj navyse, co potrebuje.. som tu pre neho a on to vie. Starsi zije s priatelkou, pracuju do vecera, maju svoje aktivity. Volam s obomi tak raz za dva tyzdne a pokecame si poriadne. Ja otcovi tiez volam takto podobne. Dennodenne si neviem predstavit ani co by sme riesili..

rorino
3. dec 2024

Nie som vysokoškoláčka,ale už dlho nebývam s rodičmi,teraz už vlastne len s maminou,ale vždy ma hanba facka,ak mi volá ona.Ja som proste tak nastavená,vlastne aj sestra aj môj muž,že my ako deti sa zaujímame o svojich rodičov.Asi to má každý inak....

blacki12
3. dec 2024

Ako sa správajú k ostatným súrodencom? Vyvolávajú konflikty, keď si doma? Ako zvládajú tvoje malé a väčšie úspechy, prípadne, ak ti niečo nevyjde?

ma77
3. dec 2024

Ja ťa úplne chápem aj mne by to bolo na tvojom mieste ľúto s neviem si to ani predstaviť týždeň nevolat deťom moja dcéra má 27, žije v Prahe a každý deň si píšeme večer aspoň na minútku zavoláme 😁

la_dolce_vita
4. dec 2024

@rorino suhlasim s tebou.. tiez to tak mame, rodicom som vzdy volala aj volam ja, brali to ako moj zaujem o nich, uz starsich ludi. Deti mam zasa zaneprazdnene a kazdy den volat mi pride zbytocne.

sense
4. dec 2024

Ono sú ľudia ktorí nemajú túto potrebu aj keď je to smutné ...podľa hesla žiadne správy dobré správy. Ja osobne som dcéra "psi cumak". Mám mamu rada ale nemám potrebu denne volat, ani ovšem. Raz za týždeň dva napíš em ako sa ma či je niečo nové. Ale viem asi ako sa cítiš lebo moja mama mala potrebu častejšieho kontaktu a volala len tak pritom za jeden dva dni sa nič podstatne neudeje. A keď áno tak zavolá tá ktorej sa niečo udialo

apolka77
4. dec 2024

Je mi to ľúto.
Ja mám dcéru teraz prvý rok na VŠ v Čechách a každý deň si napíšeme aspoň že či je všetko o.k... 1-2 x v týždni na pár minút si zavoláme. Väčšinou mi volá ona keď ide z fakulty na byt...potom už čas nemá.
Ale teda si neviem predstaviť sa o ňu nezaujímat .
Ja hlavne potrebujem vedieť že či je všetko v poriadku.
Skús ty volať častejšie.
Možno im docvakne.