Ahojte, chcela by som sa vediet nazor na tuto situaciu, ci uz ja som na tom psychicky tak zle a prehanam to alebo mam pravo takto to citit. Dieta ma ADHD, riesime posledny pol rok dost vela okolo neho a najma negativnych. Ale k veci, rozhodla som sa ist na par dni k mojim rodicom, ako prve, co zacne je, ze komentuju spravanie dietata, ktore sa v mojej pritomnosti vraj zhorsi a ze ich pocuva a mna nie. Potom zacnu komentovat, ze ho zle vychovavame, ze mna nic nepocuva, ze ma nerespektuje, ze mame na neho zly vplyv, ze ho nevieme poriadne vychovat, kedze mu nedovolim, aby v skolke sa bil, pouzil silu. Ked sa mi nepaci, ze dedo pouzivat nadavky, ze som makka. Proste, ako keby sme my rodicia boli chybny komponent a oni ti dokonali, ktori vedia vsetko lepsie nez ja a ze proste svoje vlastne dieta kazim. Uz neviem, ci mam vyhladat psychoterapeuta a riesit to,ze vidim mozno len to vsetko zle a je to v pohode a mam to ignorovat.
dakujem za nazor
nepises vek dietata, ale ak ma cca 5r. uz by malo mat zvladnute zásady slusneho správania a ak ma adhd tak aj prisny rezim a hranice. al ich nema a casto ich prekracuje, nepocuva necuduj sa ze ti to hovoria. treba sa zamysliet ako hude fungovat v skole... ak je mladsie, treba mat trpezlivost a nastavit mu hranice a pravidla a vysvetlit rodicom, dieta ma psychiayricky dg. a ze sa ho snazite vychovat co najlepsie do zivota. drzim palceky vo vychove
@ruzovakrava on je tu spokojny, lez podla mna urcite aj vnima to,ako sa ja citim a vnima to,co hovoria rodicia, co urcite neprospieva dalsiemu nasmu fungovaniu. Ale ano,moja fatalna chyba tu ist. Uz som si vravela,ze len on tu bude chodit,naj maju kontakt s jedinym vnukom a koniec
@kacena4 u starych rodicov su tieto hranice riadne prekrocene. Ti nemaju problem mu vsetko povolit, kazdu somarinu rovnako aj rozpravky od rana do vecera,proste,tu sa uvolnia hranice a ked sa ja ich snazim nastolit, tak som ja ta zla, ze ich pocuva, mna nie a proste, cele zle.
Možno napíšem niečo čo sa tebe/iným nebude páčiť. Ja som zástanca disciplíny, stanovenia hraníc a dieťa sa môže aj do kocky poskladať...jednoducho "tady cesta nevede"
Mám deti v rozmedzí 17/12/3 a ešte muža, kt v mnohom je horší ako naše deti 🙂
Ak by som nebola prísna tak ma "zožerú" ...v práci, mamičky v škôlke sa sťažujú, že ake sú ich deti...že s nimi rozprávajú o ich pocitoch, ako sa citia pri takej a onej situácii...a potom, že su "živé" hypreaktivne, maju zrazu rôzne diagnózy a pritom su len rozmaznané a nevychovane...a aj dieťa s diagnózou potrebuje disciplínu a jasne definovane pravidla
Ani ty ani dieťa, preboha. Ani nesranduj, že im ho tam nechať. Ešte viac sa to zhorší, lebo tým že nerešpektujú jeho diagnózu, tak si myslia že je to len zlá výchova a začnú ho oni vychovávať. Dieťa bude úplne hotové, nepochopene a zničené. Jaj bože, normálne má nasrali
Ach, ja toto počúvam od svojej mamy. Ako ona nie v zlom, ale stále narážky. A to mám deti 3, bez diagnózy a dobre vychované. Stredná mala také zložité obdobie vzdoru, nového súrodenca, tak sme hľadali spôsoby. Len moja mama si myslí, že pojedla všetku múdrosť sveta...Aj teraz, keď bola malá pri nej na 4 dni...tak hneď do telefónu, ako všetko pri nej všetko zje (lebo mala také obdobie vyberavosti), aká je zlatá. Aj doma je, ale nevysvetlíš. Tiež by bolo fajn chodiť na otočku, ale 600 km otočka horedole....Inak s deťmi sa hrá, je fajn stará mama,len tie poznámky na moju osobu. Ja nie som precitlivený typ, ale áno, keď niekto zhadzuje naše rodičovstvo, tak to bolí. Ale, nauč sa voči tomu obrniť, jedným uchom dnu a von. Ty si s ním 100krát viac,ty máš na pleciach tú ťarchu. Na teba bude skúšať tvoje dieťa vždy najviac. Ty ho vychováš a ty robíš čo sa dá. Aj keď to niekedy nejde, tak akoby malo. Výsledky sa možno dostavia neskôr. Rodičov nerieš, ja ignorujem alebo pritakám (jasné, že pri tebe sa najlepšie naje)a mám pokoj.
Ja už som zaviedla. Mama k nám príde raz za mesiac na 3 dni, lebo ma absťák na vnúčatá a teraz si pribalila na cestu späť aj štvorročnú. Muž má cestu okolo, tak ju zoberie naspäť. Aj tak si vypočujem v telefóne ako jej bolo dokonale, s ničím nevymýšľala ako doma, ale uz neriešim😉
Nieco podobne som mala aj ja. Ked boli synovia mensi, v niektorych momentoch boli narocni. A to uz komentovali moji rodicia, moja sestra, vsetci by ich vychovu zvladli lepsie ako ja. Ano, mala som iny sposob vychovy ako moji rodicia kedysi a ako sestra. No z mojho pohladu som to nevnimala, ze moja vychova je zla, ich dobra. Proste som robila tak, ako som to citila ja. Velakrat ma posielali so starsim k psychologovi, ze on nie je normalny, ze ja som divna...
Chlapci odrastli a su to super deti. V skole bezproblemovi, doma s nimi nemam problem. Nic, co by som oznacila ako zlyhanie vychovy.
Zrazu uz rodicia zabudli, ze mi take hovorievali, zrazu ich chvalia, su spokojni. Sestra sa nastastie stratila z nasho zivota, lebo ona bola ,,chodiaca dokonalost,, tym padom nema do mna kto rypat a u nas nastal pokoj.
Takze ti odporucam, pokracovat v takej vychove, ktoru ty vidis, ze je ucinna. Oni s vami nebyvaju, nevidia radosti ci starosti s dietatom 24/7. Ak sa da, jednych uchom dnu, druhym von.
Pokial ide o stretnutia so starymi rodicmi, tam by som mu nebranila. Ked tam aj bude par dni bez teba, bez pravidiel, nic sa mu nestane. Ty sa drz svojho. Ale co odporucam, pri prisnej vychove, aj sa s dietatom objimat, hladkat, jasit sa, smiat... aby dieta citilo, ze ho mas rada.
Bola som svedkom toho, ako rodic pri prisnej vychove vynechal prejavy lasky a na dietati to zanechalo stopy.
A ci volny rezim ohrozi tvoje dieta pri vychove? Nemyslim, pokial ty s nim budes mat pekny vztah. My ako deti sme chodievali k starych rodicom na prazdniny, aj cele tyzdne, jediny rezim bol 3x za den jedlo, inak sme si robili, co sme chceli. Neohrozilo nas to. S rodicmi si stale vychadzam, nemala som tuzbu sa od nich stahovat kvoli vychove.
aj moja mama je taká, svojmu decku nedám jesť, zle ho vychovávam, kvôli mne nemajú vybudovaný vzťah a podobne... jedným uchom dnu a druhým von, najľahšie sa vychovávajú cudzie deti, ktoré vidíš chvíľku
Porozpravaj sa s nimi o tom a zdorazni to ze ma diagnozu a vychova je potrebna pri kazdom dietati a pri nom este viac.
ja by som tam ani nešla....načo, alebo na 2 hodiny max a domov.
Inak je prirodzene, ze deti sa akoby lepsie spravaju pri cudzich, a vsetko “zle” vypustia v bezpeci, pravdepodobne a najcastejsie pri matke. To je ako my dospeli, tiez si svoju frustraciu vacsinou vybijemw az doma
@majlo1234 presne toto som chcela napisat. Deti sa spravaju inak pri mame a inak pri inych ľuďoch. A mamu posluchaju najmenej
Zial, stari rodicia nerozumeju veciam, ktore su ocividne. Ked ta doeta uvidi, spadne z neho vsetok stres, a vie, ze u teba je prijate s akymkolvek spravanim. A vie, ze stari rodicia ho prijmu len "dobre". Bud im daj precitat nejaku knihu, kde sa o tomto hovori, alebo sa nenamahaj, ja to nwviem vysvetlit svokre ucitelke, takze kaslem na to
Dieta je ine doma a ine u babky. Aj nasa svokra povie, ze ani ich nepocula...3 chlapci, zlati boli...akonahle vojdeme do domu, tak krik, radost...atd. aj ja som sa kvoli tomu kedysi trapila, ze preco je to tak, ale citala som clanok, ze to je znak toho, ze sa pri nas citia bezpecne a slobodne. Doma nasi vystrajaju, v skolke a skole su to zrazu vzorne deti 😁 Ale jasne, ze aj doma maju hranice co ano a co uz nie, ale take prisne ako sme to mali my doma to nemaju...u mamy to maju prisnejsie ako doma 🤷♀️
...stari rodicia su na rozmaznavanie...ale ani moja mama, ani svokra nastastie take nie su, ze u nich mozu vseeetko. Ale mnohi su taki a dieta pride od starych rodicov uplne rozjasene a bez hranic. ...pokial to nie su strasne zivotu dolezite a podstatne veci, tak to zbytocne neries. Ale zase, dieta ta ma pocuvat aj u starkych a podryvanie autority z ich strany nie je velmi dobra cesta.
Neviem, co si chcu tymi recami dokazat...skus ich filtrovat alebo nejako vtipne odpovedat, reagovat. Urcite si dobra mama.
Hneď ako prvé - prečo tam ideš na pár dní? Nestačí na návštevu na otočku aby mali aj kontakt a aby si sa vyhla ďalšiemu deptaniu?
Sama píšeš že máš toho dosť, tak si nenakladaj ešte viac a na pár dní choď radšej tam kde sa dieťa trochu pobaví a ty oddýchneš aspoň vrámci možností