Nemam dobre manzelstvo a toto aka som, neviem ci som bola vzdy, alebo som sa takou stala pocas tohto partnerstva. Asi neni priestor na opisanie, ako to u nas funguje, no som vyhladala aj psychologicku (mala som tam viac sedeni). Ta mi naznacila, ze z opisu, ale nemoze povedat naisto, to vyzera na narcisticke sklony u mojho muza. Lenze ako sme zili dalej a ja som si vsimala svoje spravanie, som zacala mat pocit, ze narcisticka som ja a ze som aj manipulativna , velakrat ked sa spraval zle, som ho aj urazila. Citila som sa ublizena a mala som potrebu mu to vratit. A raz sa to u mna prelomilo a uvedomila som si, ze nech je on akykolvek, ze ja som vlastne psychicky tyran. S placom som volala na tiesnovu linku pre tyrane zeny a povedala som im, ze ja som tyran, popisala som situacie a ze co mam robit. Namiesto rady, ze nastupte na terapiu, ma asi do 10 minut presvedcili, ze ja nie som tyran a tak som v tom zila dalej. Lenze teraz po viacerych mesiacoch sa mi zase objavuju pocity, ze narcisticka a manipulatorska som ja, strasne vela bodov na mna sedi, co som si pozerala na webe, ale nanho tiez. Neviem, ci sa posudzujem len podla toho ako reagujem v hadke ci stresovej situacii, ale ako je to mozne, ze 2x ma odbornici presvedcili ze som ja v poriadku? Ale ja nie som, dokelu, ako mam zacat nejaku liecbu, ked mi to odbornici na ktorych som sa obratila vlastne ani nechceli uznat? Pamatam si ako tu raz v jednej diskusii baba napisala, ze bola hrozne ziarliva, az sa rozviedla a pri druhom muzovi nie je, lebo ten nerobi nic, co by ju do stavu ziarlivosti privadzalo. Moze to byt aj tento pripad? Ze moj muz robi veci (napriklad uprednostni matkine predstavy), ktore cloveka dostavaju do stavu, ze vymysla vselijake finty ako ovplyvnit situaciu? Mam pocit ze stracam kontak s realitou, ze neviem odlisit spravne od nespravneho, staci ze ma on, muz, spochybni. Na to ma upozornila uz ta prva psychologicka, ze si mam viac verit a mam si dat pozor, ze pri takom cloveku sa mozem realne zblaznit... Je to uz tu?
Psychologicka mi poradila, ze ked som mimo, mam si spomenut, ake vztahy mam s cudzimi ludmi. No mala som relativne dobre, ale uz zacinam mat pocit, ze manipulujem aj v rodine, mama, brat, hram na dve strany, lebo si nechcem nikoho pohnevat, ak ide o riesenie vaznej situacie ku ktorej sa musim vyjadrit. Kolegyne a kamaratky nemanipulujem, dufam.
Ahoj citala som len zaciatok,....co pises, manipulator a narcis, si vo vseobecnosti neuvedomuju prilis svoje konanie,...ze ublizuju druhym,.....narcis myslim vobec, a manipulator je kazdy jeden z nas, ci v mensom, ci vo vacsom meridle. Tak ako pise prispevok vyssie 🙂
Ty Si podla mna len hlboko ranena,....Narcis zvacsa manipuluje iba svojich najblizsich, naiviac partnera....a vyuziva ich. Aby pokazde dosiahol co potrebuje,.....
Nemiluje, nelubi,....je to pre neho hra....na webe si pozri videa,....
Poznejte svého psychopata - 15. Ministerstvo lásky - YouTube - natocil to Cech...pozerala som zo zvedavosti nedavno....mala by si sa tam spoznat,...ale myslim si ze nie. Nepisala by si sem a netrapilo by ta to.....
"Citila som sa ublizena" Narcis a manipulátor tieto pocity nepozná.
@joesvk Nepaci sa mi co muz robi, cize je za tym asi sebecke konanie. Samozrejme dovody si asi viem ospravedlnit, ze ide o nejake dobro.
@mvo Nie, hra to pre mna nie je, skor sledujem ciel, pretoze mam pocit, ze muz nesleduje ciel dobro rodiny, resp. to ma skreslene, ze tam premieta nejake svoje zalezitosti. Ani necitim lasku k druhym, ani od nich k sebe, okrem deti. Ani si nikoho z blizkych nevazim, necitim ten pocit.
Ale dokazem teraz uz ako matka pochopit niektore spravanie mojej mamy, ktore robila a nepacili sa mi ako dietatu.
narcis a manipulátor si tieto svoje vlastnosti nikdy neprizná, nemá pocit, že by robil niečo zle. Nikdy. Aj keby to dostal písomne od riaditeľa zemegule, tak "on taký nie je".
Skôr mi to príde, že nejakým spôsobom súperíš s mužom, nechceš sa nechať od neho udupať a tak proste bojuješ ako vieš, ako máš pocit, že to pôjde.
Myslím, že keby si mala normálneho partnera a zdravý vzťah, tak toto vôbec neriešiš.
ja som tiez uplne pokojny a vyrovnany clovek, ale mala som raz priatela, ktory ma dostaval do takej vyvrtky, ze som sa sama nespoznavala. toto sa zda byt aj tvoj pripad.
@sissy27 neexistuje na to vynimka, fakt si narcis a manipulator, ani psychicky tyran toto nikdy nepriznaju?
tak úprimne že by s tým aj chceli niečo robiť podľa mňa nie... možno v rámci niektorého svojho teatrálneho vystúpenia si to prizná ale len preto, aby sa poľutoval a vyvolal v partnerovi pocit viny, že vlastne on je chudáčik a potrebuje súcit alebo niečo také.
Mozno si vynimocna,ze si to uvedomujes. Nepozname Ta, ty sa sama poznas najlepsie. A ako pises,sedia na Teba charakteristicke crty.
Akceptuj seba aj s chybami. So psychologom by som konzultovala dalej co mas robit aby si sa citila lepsie.
Ja napríklad niekedy hovorím veci, co chcu ludia okolo mna počuť. Hram na 2 strany, ak nie som rozhodnutá. Som ticho, ak mi nieco pasuje nepovedať a potom poviem, "ze som si nespomenula" a podobne. Skamaratim sa s ľuďmi, kt. mi vedia niečo poskytnúť. Alebo naschvál vytvorím napr. nejaké nedorozumenie, ak mi to má pomôcť k nejakému mojmu cielu, ak viem, ze to bude jednoduchšie. Na niektoré emócie viem pekne empaticky reagovať, ale veľakrát neviem odhadnúť ako sa druhý clovek cíti. Celkovo som empatický človek a zhodnotila, by som sa, že som dokonca veľmi dobrý človek a spravodlivý. Ale ak by sa ma niekto spýtal, alebo ma obvinil, že nieco z toho vyssie robím, tak sa nepriznam. Tvarila by som sa, ze neviem o com hovorí, aj ked si uvedomujem, ze som manipulujuca. Mame to v rodine a aj som mala takých kamarátov v detstve. Podľa mňa, keď máš na to to priznať, tak buď ani nie si manipulatorka alebo si na velmi dobrej ceste to zmeniť. Ja by som to nepriznala. Iba takto pod ruskom anonymity. Podla mna to v tebe vyvolava naozaj tvoj muz. Ja som mala raz v puberte takého, aj ked len priateľa. Vyvolaval vo mne najhoršie emocie. Dokonca som bola ten pripad, co sa chcel zabiť, ked sa rozideme a hadala som sa aj pred maličkosti. Hlúposť. Teraz mám priateľa a som uplne kľudný človek. Dokonca na neho som milsia, jak na ostatných. 😄 Mozno to je tym, ze som starsia, ale skor si myslím, že ľudia - hlavne najbližší - ta najviac ovplyvnia. Ci uz v dobrom alebo v zlom. Vedia v tebe vyvolat aj to najhorsie. Najdi si skôr niekoho, kto v tebe bude vyvolávať tú dobrú osobu. ❤️
Ale ved to sa musis sama zamysliet aká si a sama musis vediet ci robis zle, alebo dobre, na to neni su tabulky, či si na 30%narcis a 30% tyran, na to sa nemozes zameriavat, ze sa das do nejakej tabulky a teraz v nej budes, ved ked si uvedomujes co citis a robis, vies s tym nejako pracovat. Kazdy mame v sebe hocijake veci. Ale ked tak telefonujes po linkach dovery a psychologom a snazis sa dozvediet o sebe pravdu, tak vsak skus sa opytat tých co Ta poznajú a maju radi, aka si. Ti ti to povedia najlepsie, ked im veris, ze ta poznaju a nebudu ti klamat, alebo ti ublizit. Tak sa clovek najlepsie sebapozná, ked sa spyta na seba tých co ho poznajú. Podla mna si skor tyrana žena.
A to ma veľmi zaujima, ze ti psychologicka povedala, ze sa moze clovek aj zblaznit ked zije s takym clovekom ako tvoj muz. To akoze naozaj sa moze clovek aj zblaznit ked zije s takym clovekom co sa chová ako narcis, manipulator, tyran? To povedala?
@dagmarovita Jasné, ze to je možné. Veď to je asi vždy, že clovek, čo zije s tyranom, tak začne mať úplne iné zmýšľanie ako normálny clovek. Tyran postupne "varí vodu" až kým zovrie. Nejde na to hneď ale najprv su to len maličkosti. Týraná osoba naopak vidí chybu v sebe. Je nešikovna. Vyprovokovala ho. Nemala povedat toto a tamto. Mala sa viac snažiť a podobne.
Nie si narcis. Ti du bez citu, bez uvedomenia si svojho konania.... Mozno mas nieco v sebe, co riesis takto, sko to riesis.... Psycholog to nevyriesi. Musela by to byt jeho specializacia.
@acrobaleno narcis a manipulator potrebuje mať moc a kontrolu a byť vždy o krok vpred a cíti sa ublizeny ak to nedostane
@dagmarovita Tak nejak to povedala, ani si presne slova nepamätam. Mozno by sa jej slova dali pochopit aj ze na psychiatrii, poznas to, ked obcas v tebe slova zanechaju nejaky dojem, vyznam, ale uz ich nevies presne reprodukovat, aby si bola uplne objektivna.
@atina12 Moc nepotrebujem mat, kludne si ludia mozu zit ako chcu, ak mi nekoliduju so zivotom a nenutia ma robit co nechcem. Na druhej strane mam svoju predstavu o svojom zivote o zivote deti a ked tam vidim vyrazne odbocenie od mojej predstavy, od takeho mojho normalu, tak sa mi prudko znizuje tolerancia. Tam urcite potrebujem mat kontrolu. O krok vpred nie. Citim sa ublizena, ak niekto urobi inak? No, ak je to naschval inak, tak ano, ak je to po dohode, tak nie.
Nepotrebuje mať každý manipulátor kontroluje nad človekom a nie každý manipulátor sa zníži na kontroly ,napríklad mobilov,pohybu a podobné...to sú skôr žiarlivci v kombinácii s manipuláciou .Skôr ti inteligentnejší manipulujú partnera a priateľov na dosiahnutie svojich cieľov ,tak ako im vyhovuje ,chladnokrvne idú i cez ,,mŕtvoly ,,bez emócii ..Keď i úkažu nejakú emóciu ,je to len hrané ,teatrálne opäť na dosiahnutie svojich cieľov ..
Dakujem, mne sa to stalo, dakujrm a drz sa
Asi mate pravdu dievcata, asi to cloveku zmeni spravanie. Nie kazdy je asi typicka obet, zamlknuta a utiahnuta, pretoze nie kazdy tyran je fyzicky nasilny. Takze tam nie je priamy strach z bitky. Ja strach z psychickeho nasilia nemam, slova sice tiez bolia ale skor to nechava asi taketo stopy, ako sa udiali mne. Zmena osobnosti. A ked sa clovek dostane vydajom do takejto rodiny, tak to ma skoro z kazdej strany, ze co vsetko je na nom zle a varia ho, ako potrebuju. A este sa v tom podporuju.
Problém je ak v manželstve niekto počúva viac matku ako manželku od tejto chvíle su problemi aj keby ste boli obydvaja top . Pozri len rak Kuffu ma tam daake kazanie o manželstve robí s nimy a dosť keď počúvam určite príhody.Manipulator skôr pracuje v tieni a tyran tak to nemám skúsenosť ..
@annamarin 😂 mna by z teba bolela hlava , taký malí tichí manipular ,ale keďže to priznavaš v anonimite tak som zmätený 😂
@jozef11111111 Prečo rozbolela hlava? Teda mne na to ešte nikto neprišiel, takže myslím, že by si si to ani nevšimol.
@annamarin tu súhlasím ale po takých 30 rokoch by som si to všimol 😌😂 poznám to trochu od mami podobní tach a preto ma z toho by bolela hlava .
Každý v určitej miere manipulujeme iných. Niekedy vedome, niekedy nevedome. A každého ovplyvňuje ego, niekto by mohol povedať, že každý je tak trochu narcis...
Najväčší problém vyzerá, že si už tak neistá sama sebou, že nevieš, čo je pravda.
Dvaja ľudia by jednu situáciu videli z dvoch pohľadov.
Hlavné je položiť si otázku, či tvoje konanie má za cieľ poslúžiť, či škodiť.. Aký je úmysel, s ktorým niečo robíš. A ešte okolnosti konania...