Som mimo ja alebo svokra?

vendy23
9. dec 2024

Ahojte , už dlho som rozmýšľala ze sem napíšem moju “ kauzu” zo svokrou. Pretože podla môjho manžela som divná ja , nie jeho mama. Cez leto som rodila prvý krát ( mám 23 rokov ). Keďže ma nechali prenášať dva týždne od termínu pôrodu moja mamina čerpala dovolenku presne vtedy keď ja som ešte nerodila. Chcela byt u nás doma a pomáhať mi. Nakoľko to nevyšlo už chodila do práce na dlhý, kratky týždeň. Priateľ pracuje od rana 9 do večera 19. A povedal jeho mamičke mojej svokre aby mi chodila pomáhať s bábätkom . Bývajú vedla nás ako sa povie na jednom dvore. Mamička sa veľmi vžila do role a nedala mi prvé dva mesiace od narodenia našej dcéry žiť. Chodila k nám bez klopania , budila ma , keď som vysla von s kočíkom vytrhla mi ho z rúk zo slovami “ daj mi ju “ malá často plakávala . Svokra z toho obvinila mňa že to plače lebo mám zlé mlieko mám ju hneď prestat kojiť to je určite mnou a malú boli bruško. Za každé zamrnčanie malej k nám doslova doutekala a vytrhla mi to malé krehké babenečko z rúk a odmietala mi ju vrátiť aj po tom čo som ju o to prosila. Kľudne ju takto natriasala aj 2-3 hodiny a malá revala ešte viac lebo určite citila zo mna ten strašný stres a tlak. Toto sa opakovalo deň čo deň. Schudla som 15 kíl a za každé zamrnčanie malinkej som chytala paniku že zas bude načúvať pod oknom a dobehne. Manželovi som sa to snažila vysvetlit milo aby sa neurazil že nechcem jeho mamu. Samozrejme že mi povedal že on s ňou problém nemá mám si to riešiť ja. Nechcela som robiť zbytočne dusno na jednom pozemku ale bolo to čoraz horšie. Stále sa to opakovalo deň čo deň. Svokra úplne vyšinuto načuvala kedy niečo začuje aby mohla dobehnúť. Chodila mi uspavat malú nasilu aj keď som ja povedala že netreba nemusíte chodiť a hovorila malej debilnu básnickú kde sa prezyvala jej mamičkou. A stále v kuse ja som tvoja mamička . Jedného dňa už keď k nám vtrhla a išla mi malú zase brať som jej vykričala do tváre že ju tam nechcem , malú jej nedám a to čo mi robí ma psychicky ničí a deptá. Už keď muž videl keď prišiel že som len sedela a plakala a nechcela na neho ani pozrieť až vtedy jej išiel dohovoriť aj on. Od vtedy mi píše správy či môže prísť, pýta sa či si môže malú zobrať na ruky… Malá ma už 5 mesiacov ale ja svokru neznášam stále. Aj keď sa snažím neviem sa ani tváriť na ňu pekne. Malú jej nedávam na stráženie nikdy. Neverim tej žene. Už máme doma chvála panu Bohu pokoj. Ale občas keď ešte malá plače príde na mna taká chvilkova úzkosť že zase príde. Ale nepríde … keď som o tom povedala manželovi že jej proste neverim a malú jej určite nenecham povedal že to mám riešiť potom ja zo sebou u nejakeho odborného doktora pretože mamička iba pomahala .
Ďakujem že ste sa dostali s čítaním až sem . A teraz moja otázka znie som chybná ja ? Alebo svokra ?

Manželovu odpoved už viem… 🫣😁

pe_mi
9. dec 2024

@vendy23 ahoj,tak myslím,že môžeš byť rada, že sa to takto ukludnilo,nemusíš ju zbožňovať ,ale je to mama tvojho manžela predsa.urobila pokrok ,že už neotravuje.ppdla mňa až prehnane reaguješ, že jej neveríš a že jej malú nechceš dať.
Starých rodičov budeš potrebovať ešte

zobaka
9. dec 2024

nie si na vine ty, ja som toto iste prezivala, pohadali sme sa a vysvetlila som jej, ze nie som nesvojpravna, hrozne to vo mne vrelo, u nas pomohlo az to, ked sa odstahovali, dala som ultimatum muzovi, ale my sme so svokrovcami boli v jednom byte, cize si vies predstavit to psycho, mne sa uz ani zit nechcelo

mabenn
9. dec 2024

svokra je vadna

ukulela
9. dec 2024

svokra sa premotivovala, ty si ju upratala, teraz je jej pristup OK, opyta sa, poprosi .... OK uz nie je tvoj pristup, ze jej malu nikdy nedas ... vela sa da pripisat hormonom, strachu o dieta atd. ale ak skratka budes odmietat svokre dat vuca co i len na ruky, ci pokocikovat, postrazit, tak ano, je to na odbornika.

lukbe
9. dec 2024

Jasne, ze jej neverí, keď jej robila taky cirkus.To muselo byt strašné. To je aj dôsledok bývania na jednom dvore. Mali svokru zastaviť hneď na začiatku, obaja, aj muž.

mamamasama
9. dec 2024

Neodpustila by som. Žena je najviac krehká po pôrode a takto psychicky deptať prvorodičku a novorodenca? Toto je otrasná, hnusná šikana.
@pe_mi ty tiež nebudeš celkom v poriadku

jaass
9. dec 2024

@vendy23 svokra je sibnuta. Čím skôr nastav hranice. Lebo čo bude potom? 🤦‍♀️

natall113
9. dec 2024

Chybná je svokra a je úplne normálne že jej neveríš. Je hnusne už len to že sa oslovovala mamička

majus2323
9. dec 2024

@vendy23 asi nie moc šťastné miesto na pýtanie si názorov , ale presne vidím na Tom čo píšete že vnútri s tým stále bojujete a keďže vám manžel povie že mimo ste vy a vy sa tak necítite, potrebujete niekoho kto vám povie , kde je doslova sever. Veľmi citlivé obdobie pre vás po pôrode prvá vec ( svokra je matka tak to musí vedieť) a ťažko povedať aký ste mali vzťah pred tým, keď bola tak moc smelá a chodila ako tajfún ku vám. Každopádne mi to príde ako dosť teror, že v období kedy sa máte sústrediť na babo, na rodinu , na seba , na režim ste museli riešiť v prvom rade svokru a stres čo vám spôsobila v neposlednom rade to muselo zaregistrovať aj bábätko že mama neni okej. Čo by ma ale najviac sklamalo z tohto celého je manžel. On mal zasiahnuť hneď ako videl na vás že to presiahlo vaše hranice. Svokry budú navždy svokry hej , veľa z nás má úplne nonsensne príbehy s nimi ... Ale manžel má snáď priority a chráni v prvom rade vás... Prepáčte ak som vám týmto nejako ublížila, ale ja by som to vnímala takto.

beata_k
9. dec 2024

Vadna je svokra. Najviac smutny je ale postoj tvojho muza. Vykaslal sa na teba ked si to najviac potrebovala. Vobec ta nevypocul a nezstal sa ta.

petamich
9. dec 2024

Podla mna si to skratka stale nespracovala, hranice mate nastavene, treba v tom pokracovat a ty by si mozno mohla vyhladat odbornika, ktory ti to pomoze vnutorne spracovat, aby sa ta to tak velmi nedotykalo a neublizovalo ti to aj nadalej ❤️ rovnako s nim pripadne prebrat, ako muzovi povedat, ze ta nepodrzal, ked si to najviac potrebovala, o tom, ze tvoja svokra sla cez ani netreba hovorit

jana35798
9. dec 2024

@vendy23 ako ano, svokra to prehnala. Ale kto to prepiskol najviac je tvoj muz. Nezastal sa ta, ked si to najviac potrebovala, lebo vsak on problem nema? Na zamyslenie.

Aj ked sa svokra skludnila, take male dieta by som jej nechala pod dozorom. Mozno casom, ked bude vacsia, bude vediet rozpravat tak uvidis aky budu mat vztah.

glorikarebeka
9. dec 2024

Vadný je tvoj muž, že toto dovolil

dada4
9. dec 2024

@vendy23 tak svokra je dobrý level. A manžel 🤷‍♀️no ...
Ale teda keď ťa zo začiatku takto prepadávala a budila keď si spala,prečo si sa nezamykala? A nech chodí kolo domu...

ericavargo
9. dec 2024

autorke: je treba si stanoviť hranice a ozvať sa, nedať sa. Pochopí len to, kto zažil. Poznám to, svokra mi doslova ukradla bábätko z kočíka, keď spalo, rozplakalo sa, zobrala ho na ruky a nechcela mi ho dať. Namiesto toho vravela, vidíš, plače, nechce ťa. Alebo ho zobrala na vláčik, muža, seba, môjho syna, že prvá cesta vláčikom a ja som za nimi mala dôjsť na ďalšiu zastávku autom. Nie je nič horšie ako takáto svokra.

angeli121212
9. dec 2024

@vendy23 vieš čo svokre pekne preplo evidentne keď sa vám narodila dcérka.. ja sa aj divím, že si to tak dlho trpela.. ono možno keby si na ňu vyskočila a upratala si ju hneď bola by tam menšia tá rana na duši.. ale toto neber ako výčitku v podstate to chápem len v takýchto momentoch netreba byť za dobrú ... Každopádne si ju mal upratať tvoj manžel a nie sa tváriť, že je to v poriadku... Za mňa on urobil najväčšiu chybu... Podľa mňa tomu nechaj čas ja som 5 mesačné dieťa tiež nemala potrebu nikomu dávať proste mi prišlo ešte maličké...

angeli121212
9. dec 2024

@ericavargo omg.. toto je tiež iný level svokry ja nechápem ako si toto kto môže dovoliť ale tu tiež sa mal muž ozvať...

dskjhfdlkdjhl
9. dec 2024

Problem je v prvom rade Tvoj muz.

zuzap33
9. dec 2024

@vendy23 poznam...3 tyzdne, nikdy viac. Doteraz si to pamatam aj ked je syn uz dospely

titla
9. dec 2024

Ja mam so svojou svokrou velmi dobry vztah, ale po narodeni syna sa tiez obvinili trenice. Moja mama nemohla prist, ked sa maly narodil a svokra byva blizko. Prisla kazdy den, doniesla navarene, pozehlila, ano bola to pomoc. Netrhala mi dieta z ruky nastastie. Ale... dni sa minali, nasli sme si so synom rezim, ale ona prisla stale kazdy jeden den. A trenice zacali. Manzel nechapal co mi vadi, ved mi pomaha. Napatie sa stupalo. Nakoniec mamzel s mamou situaciu vydiskutoval, ale bola som za tu nevdacnu. Chodila uz len 3x do tyzdna - co mi max vyhovovalo. Ja mam inak super svokru, rozumieme si, ale byt s nou denne nemusim. Takze ciastocne som si tym presla.
Ale, tvoja svokra sa zachovala absolutne nevhodne. Je spravne, ze si sa vzopela a nastavila si si hranice. Na druhej strane, teraz prehnane reagujes ty. Nedavas moznost babke nadviazat vztah a vnuckou. Babke, ktora ma zaujem a lubi a tym ochudobnuje svoje dieta. Dobry- zdravy vztah so starym rodicom je jedna z najcenejsich veci, co mozes dopriat svojmu dietatu.
Keby svokra pokracovala vo svojom jednani, tak je potreba ju odstrihnut pre zachovanie si svojho dusevneho zdravia a rovnovahy. Ale podla tvojho popisu sa znormalizovala. Daj jej sancu a vyuzi, ze mas pomoc.

majus2323
9. dec 2024

@titla prečítali ste si dúfam aj pasáž kde babka sa nominovala - ja som tvoja mamička. To podľa mňa nie je normálne, doslova ...

gabu_lienka
9. dec 2024

@vendy23 nechapem, ze si toto peklo mohla vydrzat az dva mesiace. Skoda ze si ju nevyrazila hned prvy den. Je mi uprimne luto, ze si to musela zazit, to co robila tvoja svokra moze robit len chora zena. Absolutne sa necudujem tvojej averzii.

ysseba
9. dec 2024

Vadna je tvoja svokra a svojim sposobom aj tvoj muz.

vendy23
autor
9. dec 2024

@ericavargo no mala som niečo “ podobne “ prišla a povedala mi že veď daj mi malú von iba tuto na dvor ty si porob čo máš budes mat klud keď bude mala hladna ja prídem. Ja že ok. Prešli dve hodiny svokra nikde … dve a pól stále nič . Vysla som von že ju idem pozrieť . Kočík odparkovany pred záhradným domčekom na bordel a náradie . Malá v ňom nebola svokra nikde. Vojdem do domčeku a svokra drzi na rukách malú tá vrieska od hladu . Moja otázka ze prečo ste mi ju nepriniesli ? A ona že načo ? 🧐 .

titla
9. dec 2024

@majus2323 Ano precitala. A tiez som napisala, ze sa svokra spravala absolutne nevhodne. Ale tiez pisem, ze ak svoje spravanie zmenila, dala by som jej sancu. Ale to je moj nazor.

aandrea9
9. dec 2024

@vendy23 nerieš už minulosť. Je fajn, že jej synacik "prehovoril do duše ". Nie si mimo a užívaj si ten kľud 🙏

dadka1997
9. dec 2024

@vendy23 svokra je premotivovana, moc sa vžila do role babka pomocníčka alebo nahradna matka ?
No tu je veľkým problemom tvoj muž!
Je rozdiel pomôcť novopečenej mamičke a rozdiel pomôcť nahrádzať mamičku .. muž sa zlakol a radsej to nechal na teba ako matke vysvetlit co sa patri .. mala si sa doma zamknut, alebo odísť proste k svojim, mozno potom by sa spamätal .. fuuu fakt mozem byt vdacna za to , aku mam svokru .. dnes prišla po týždni, popestovala, pomojkala, porozpravala sa a odisla.. a to byvame v jednom dome .. 🙏🙏

marianarem
9. dec 2024

@vendy23 Podla mna tato svokra nie je zase taka hrozna. Na zaciatku to velmi prehnala, ale nechala si dohovorit a drzi hranice. To u mnohych svokier, ale aj mam, vobec nie je samozrejmost a idu si dalej svoje, aj napriek opakovanym rozhovorom a prosbam.
Takze ja by som sa jej skusila dat sancu. Ja si aj myslim, na zaklade toho, ze vypocula syna, ze tie prve mesiace to nemyslela zle, realne chcela pomoct, len to robila dost nevhodne. Zena je v tomto obdobi neskutocne citliva a velmi lahko si zacne mysliet, ze je zla mama. Svokra pravdepodobne pre nedostatok inych napadov opakovala "pomoc", ktorej sa kedysi dostalo jej od jej pribuznych. Tie reci o zlom mlieku som opakovane pocula od roznych kamosiek, ze im to svokry/mamy tiez hovorili. Neviem, ci to bol kedysi nejaky folklor alebo co.
Kazdopadne si myslim, ze tu skor zlyhal tvoj muz, ktory ta dlho nechal trapit. Ten sa mal o teba denno denne zaujimat a nemusela byt z toho takato trauma.

maranta_leuconeura
9. dec 2024

Nerozumiem, preco s tebou nebol po porode dva tyzdne muz, ma na to zo zakona narok. On je rodic cislo dva, nie tvoja ci jeho matka. Inak ste manzelia asi kratko, raz pises manzel, raz priatel. Svokru si si mala upratat omnoho skor, ale hlavne mal zasiahnut tvoj muz. Vobec neberie do uvahy tvoje pocity a potreby zjavne. Smutne

kuggis
9. dec 2024

Podľa mňa si divná ty, divný je tvoj muž a divná je aj svokra....ja by som nikdy nepostavila dom na svokrinom pozemku...to nebude nikdy dobré