Ahojte ženy 🙂 prosím vás, povedzte mi svoj názor, veľmi ma zaujíma, či to len ja preháňam, alebo mám skôr pravdu. S manželom a synom žijeme v UK, manžel jazdí na kamióne a je dosť pedant a robí maximum preto, aby sa nenakazil a nedovliekol nám domov dáku pliagu. Ja som na materskej, ideme spolu napríklad do obchodu, inak sme nateraz prerušili socializovanie a vôbec nikto k nám do domu nechodí, ani my sa s nikým nenavštevujeme, nechodím s kámoškami na kávu a tak, proste riadna izolácia, hoci je to veľmi náročné, je to zároveň aj nevyhnutné, verím. Teraz môj problém. Včera sme sa so sestrou pochytili, keď sme spolu volali. Sestra robí vo svojom kancli a tiež, samozrejme ako väčšina z nás, dáva pozor, všetko čistí. Ale v pondelok jej tam vošiel nejaký kolega z budovy a kecal s ňou z bezpečnej vzdialenosti, no a v stredu jej volal, že je pozitívny. Sestra navštevuje rodičov pravidelne, u našich nemajú rúška ani nič. Chodí tam s 15-ročným synom, ten tiež chodí hocikedy vonku s kámošmi. Nevravím, že by niekto naschvál niečo zanedbal, ale ocko je po operácii srdca, k tomu fajčí a má vysoký tlak. Hneď v pondelok poobede navštívili našich, čo ešte nevedeli, že ten chlapík je pozitívny. Tak som jej včera vravela, že by mali obmedziť kontakt s rodičmi na minimum, aspoň na čas. Nepáčilo sa jej to vôbec, že veď sa teraz predsa nezblázni, že sa nebude s nikým stretávať a tak. Ale chodí s kamoškami vonku, takže to nikdy nevieš. Ja mám strašné obavy, lebo pre ocka by to bola istá smrť, takto bez škrupúľ povedané. Argumentovala tým, že stať sa môže hocikedy hocičo, to áno, to je v Božích rukách, ale niektoré veci ovplyvniť môžeme. Zrazu už sú všetci zmierení, že čo sa má stať, to sa stane. Keď som to ešte predtým spomínala rodičom, tak vraveli, že samozrejme majú obavy, ale že oni sú len najbližší, čo sa stretávajú, inak si v obchode a tak dávajú pozor. Mňe to nejde do hlavy, také vysvetlenia, lebo môžeš si dávať pozor a náhoda to aj tak zariadi inak. Nemôžem na to prestať myslieť, už dlho ma to trápi a obávam sa najhoršieho... Čo si myslíte? Naozaj to preháňam, má sestra pravdu?? Prepáčte mi za dllllhý príspevok, ďakujem za názory 🙂
Ocko je po operácii, vysoký tlak a fajčí. ;) To by vo mne vyvolávalo obavy. ;)
Súhlasím s mima1, s vírusom sa musime naučiť žiť.Urcite nie je možné ani reálne takto fungovať roky, veď už teraz ľuďom prepína z izolácie a obmedzení. Čím.skor sa prispôsobí imunita, tým lepšie.
V ramci slusnosti, respektu a ucty k rodicom by sestru nezabilo sediet 2 tyzdne doma, tot moj nazor a to sme uz covid prekonali
chapem tvoj postoj a tvoje obavy, ale na druhej strane jedine, co mozes, je povedat svoj nazor, z UK to asi tazko zmenis. sestra by mohla byt trochu opatrnejsia s ohladom na rodicov, no pokial ona sama nebude chciet a rodicia to nezatrhnu, neurobis s tym nic. moja kolegyna tiez nikam nechodila, davala si pozor, s nikym sa nestretavala, pracuje z domu. a predstav si, bola pozitivna, kde sa nakazila, netusi. jedine v obchode na nakupe 🙄
ako napisala @mima1 musime sa s tym naucit zit, ako zijeme s chripkou, anginou, nadchami, rakovinami a mnohymi inymi chorobami. je to virus, uz tu s nami bude navzdy.
@ivanizna ja by som reagovala tak ako ty. Ked sa da predchadzat problemu,urcite by som to skusila. Uz len to ze je po operacii. To ze fajci a ma vysoky tlak to uz radsej nekomentujem. Ale dovliect mu pliagu domov by som si na zodpovedost nevzala. Ked som ja bola po operacii srdca,akurat zacala korona,nikto nesmel k nam 3mesiace,dieta nechodilo do skoly,doma vsetci v ruskach,dezinfikovalo sa 2xdenne co sa dalo.
myslim, ze vasi rodicia su svojpravni a mali by zakrocit oni. ty si jej povedala tvoj nazor a tym by to malo na tvojej strane byt vybavene.
Ak sa stretava s kymkolvek a rovnako aj jej syn,je od nej maximalne bezohladne,aby chodila potom k rodicom. Davam za pravdu tebe. Dobre sa jej bude spavat,ak ich nakazi a otec to neudycha? 🤔
@ivanizna ja s tebou plne súhlasím, my máme už len svokra a nestretávame sa s ním. Tiež dom si už vypočula, že veď umrieť môže hocikedy... ale presne ako si napísala ty, niektoré veci vieme ovplyvniť a nemusíme si to potom vyčítať. Inak nechápem ten názor, "musíme sa s tým naučiť žiť 🤦♀️" keby ti sestra nakazi otca a ten na to umrie, tak holt jeho smola, mal sa s tým naučiť žiť, či ako? 🤷🏻♀️
Po kontakte s pozitívnym by mala byť v izolácii. Samozrejme byť u rodičov bez rúška, dokonca aj s rúškom v tejto situácii je nezodpovedné. A tie poznámky, že musíme sa naučiť žiť s vírusom obvykle počúvam od tých, ktorí sa nechcú naučiť nič = ako nosiť rúška, nebehať kadetade, vybavovať čo sa dá na diaľku.
@ivanizna môj otec tiež mudroval náučné sa s tým žiť až do nedele kedy mu nezačali príznaky,v sobotu som s ním bola s 2malymi deťmi chvíľočku, sme pozitívni , príznaky rôzne atď atď nieje to na nemocnicu ale ani ľahký priebeh čiže ... Otec sa tiež spamätal dodržuje čo ma ale abcas keď kecá s niekým tiež má Rusko pod nosom ... Podľa mňa máš pravdu
S vírusom sa musíme naučiť žiť ale nemusíme riziko vyhľadávať. Láska a úcta k rodičom,navyše otec nie priaznivý zdr.stav tak si to Rusko na ústa dám. Je to bezohľadne podľa mňa. Je rozdiel nakazit sa kovidim keď môžem stopercentne povedať,spravila som všetko ako žiť s tým vedomím ,že kôli mojej ľahostajnosti a nezodpovednosti sa stalo....
@ivanizna za mna tolko,ze poznam kopec pripadov co sa podobne separovali ako ty a chytili to aj tak..nevideli mesiace najblizsiu rodinu ,ktora sa aj tak nakazila z ineho smeru a dokonca aj zomreli clenovia..my sme si davali velky pozor ,aby sme nenakazili babky (80+) a nakoniec sme sa cela rodina nakazili prave od nich..nastastie vsetko dobre dopadlo.
Verim,ze kazdy by si vycital ak by niekoho nakazil,ale je otazka ci izolacia od rodiny nieje horsia pre tych clenov.. ak sa spravas rozumne a kazdy si dava pozor,pripadne sa preventivne testujete treba asi normalne zit aj ked s nejakou mierou rizika :/ je to tazka doba..
Naučiť sa s ním žiť musíme, ale teda ak by som mala podozrenie, že ho môžem roznášať, tak sa z domu nehnem. Ja by som si veľmi vyčítala, keby som niekoho nakazila a ten mal problémy.
Je rozdiel riskovať svoje zdravie a navštevovať sa s niekym ( ani to nerobím, som tehotná a som zodpovedná aj za dieťa) a ísť na návštevu, keď viem, že som bola v kontakte s.pozitivnou osobou.
@ivanizna nie si vôbec úzkostliva.Sestra, keď chodi k rodičom má mať rusko a oni tiež.Nikdy nevie od koho ochorie.prave to najbližší sú málo obozretní a nakazila si rodinu.Ked sa sestra odmieta prestať stretávať nech nechodí k rodičom.Ja som mojich rodičov bez ruska už skoro rok nenavštívila.Otec má chronickú obštrukčnu chorobu pľúc.Ja som bola chora pred Vianocami ešte som to nevedela bola chvíľu u nich len zaniesť nákup možno 15 min a týždeň som trpla či odo mňa neochoreli.Jednoducho ľudia sú nepoučiteľní ruska a respirator sa majú nosiť.odvtedy a už sú to 2 m som tam ani nebola, lebo v práci stále niekto pozit a extra neverím na nejakú imunitu, ktorú by som mala mať a bojím sa, že im to zavleciem
@ivanizna môj názor je taký, že čo sa má stať, stane sa. Ak sa majú nakaziť, nakazila sa, ak sa nakaziť nemajú, tak sa nenakazia ani od zrovna pozitívnej sestry. My sme mali nákazu doma, pozitívny bol manžel, žijeme v jednej domácnosti, fungovali sme ako inokedy, žiadna separácia a ja som sa nenakazia. Ani naše dieťa. A nemal žiadny ľahký priebeh bez príznakov. To je môj názor, ale rešpektujem aj názory iné samozrejme. Ale zároveň teda, akby viem ze som bola v kontakte s pozitívnym, nechodila by som určite po návštevách.
@ivanizna možno by si ty mala zavolať rodičom a upozorniť ich na tento fakt. neviem, možno som nepozorne čítala, ale nevšimla som si, či sestra rodičov upozornila na fakt, že má pozitívneho kolegu, s ktorým strávila určitý čas... takže jediné, čo môžeš ešte urobiť, je oboznámiť s touto situáciou rodičov. ostatné už nie je v tvojich rukách, ale v ich. chápem tvoje obavy a podľa môjho názoru sú opodstatnené, avšak nemôžeš zo svojej pozície viac urobiť.
@mima1 To áno, to už je taký nový normál. Len neviem, či je to práve najlepší nápad takto tvoriť obrovské sociálne "bubliny", aspoň počkať do očkovania, kým bude to riziko trošičku menšie.. 😖Ja s tým počítam, že sa môžem nakaziť aj tak 🙂 ale uvedomujem si, aké riziká a následky to môže priniesť, a niekedy potom myslím na najhoršie, že sa to môže stať pre mňa, manžela alebo bábätko aj fatálne, preto tá opatrnosť. Ako nemám nejakú extrémnu izoláciu, chodím do mesta, do školy, keď treba, pokecám s ľuďmi, keď na to príde, ale vždy to mám na pamäti.. Viem, že v strachu sa žiť nedá, ale predsa toto sú už veľmi vážne veci.. 🙄
@abbey1 To áno, jednoznačne, to je vždy téma čislo jeden už roky! 😀 Chápem, chápem, to nie je ten ukážkový prevrat na zdravý životný štýl. Dohovárame mu všetci, no šesťdesiatročný dedo už nechce veľmi počúvať 😁 Ale snaží sa aspoň obmedzovať, závislák jeden. Veľmi ho ľúbime a bojíme sa oňho..
@danieli To ešte nevedeli, že ten chlapík je pozitívny, ale ma to štve, lebo teraz to bolo prvýkrát a nabudúce už to môže dopadnúť hocijako... Zatiaľ čakám na výsledky testovaní.. 😖
@nairia Áno, presne takto to urobím, zajtra im zavolám a poviem, čo si o tom myslím a viac nezmôžem. Ako už tu bolo spomenuté, oni sú svojprávni dospelí ľudia, len vždy sa to ľahšie hovorí, pokiaľ sa nás to bytostne nedotýka.... no napokon mi aj tak nič iné nezostáva..
@iwesska @evelin2daniels Presne, mne by srdce puklo.... 😓
@panelacikova Áno, hneď im to povedala. Ako už tu bolo spomenuté, ľudia sú niekedy naozaj nepoučiteľní a málo obozretní.
Všetkým vám ďakujem za vaše komentáre, vážim si každý názor
@mima1 ale áno, neber to v zlom, píšeš, že sa treba s tým naučiť žiť, súhlasím, treba, ale ved keď vie, že je práve vo fáze, kedy je zvýšené riziko, tak 10 dni ne stretnúť rodičov je celkom ok riešenie, ja som svoju mamu stretla a bum ona nakazila mňa 😄 (potrebovala som ísť na test tehotenskej cukrovky a strazila mi deti...)
Ja som nazoru ze naucme sa s tym zit. Cim skor to dokazeme bude to ok. Treba si uvedomit ze zajtra to nazmizne ani o tyzden ani o mesiac a myslim ze ani rok.
Co chceme teraz rok dva este zit v klietkach bez vzduchu triast sa atd... cize neprehanat ale zaroven davat pozor. A naozaj cim viac budes davat pozor tym skor to schytas... ale to len moj nazor