S priateľom sme spolu rok, cca polroka spolu aj bývame v jeho byte.Ja si pri tom platím aj svoje bývanie, do budúcna pôjde do prenájmu, ale momentálne je byt v rekonštrukcii. Na bývanie u neho neprispievam, myslím tým vodu, energie. Avšak starám sa o jedlo a to je kameň úrazu. Priateľ má rád, keď varím, v domácnosti nechce pomáhať s vecami, ktoré pokladá za ženské (varenie, umývanie riadu, upratovanie celkovo). Co sa mi nepáči je ze ma stále necháva platiť v obchode. Nechcem byť zameraná na detaily, ale za prvé, keďže je to chlap samozrejme potrebuje oveľa viac, plus kopec potravín je iba on. Napríklad sladké vody a podobne. Keď ideme von sa najesť, väčšinou platí on, aj keď zase platí, že ja na rozdiel od neho vypijem 1 pivo a nie 4.Zaraba niekoľko násobne viac ako ja. Som lak
Veľakrát platím ja vstupné, keď sa niekde vyberieme. Prakticky vždy keď sa ponúknem platiť, nechá ma, vidím, že mu to vyhovuje.
Tak si to spíšte, koľko on platí za byt a zistíte ako na tom ste a podľa toho sa zariaďte aby to bolo cca na polovicu.
Nie si,len nevieš počítať,kto tu ťahá za kratší koniec? Ale viac by mi vadilo toto negentlemanské správanie a názor,že žena je slúžka v domácnosti a pán si bude užívať.Byť ty moja dcéra,tak mi toto čudo domov nevoď.A plakať si potom po svadbe choď na lampáreň.Takže nie si lakomá ,si slepá.
Ja by som ti poradila, že prispievaj na polovicu na bývanie a aj účty za nákupy do domácnosti si delte na pol resp. raz zaplať ty a raz on, nech to je približne vyrovnané... A tak isto vonku... Raz on, raz ty... Teda aspoň tak to príde normálne mne a nenechala by som sa živiť ( z jeho pohľadu), ani by som u nikoho zadarmo nebývala (z tvojho pohľadu) bez ohľadu na to kto zarába viac... A ak sa ti nepáči, že doma nepomáha, čo úplne chápem, ani mne by sa to nepáčilo, tak čím skôr si aj toto vydiskutujete a povinnosti rozdelíte, tým lepšie
nie si lakomá prečo aj - však mu robíš sponzora... 😉
No len sa ty pekne vráť do svojho bytu a hentoho vyšťanca nechaj nech si varí aj upratuje sám.
Si slepá a naivná, nie lakomá
Možno on to vníma tak, že bývaš u neho zadarmo a pritom máš vlastný byt, ktorý ešte aj plánuješ prenajímať a mať z neho ďalší príjem, preto si myslí, že je správne, aby si platila za jedlo. To však nezistíš, keď sa ho na to nespýtaš a nevydiskutujete si to. S takýmto prístupom oboch by ste si mali spisovať všetky výdavky a rozdeliť na polovicu, lebo sa bude vždy niekto cítiť ukrivdený.
On platí aj hypo či len energie?mne sa nezdá nič čudné, že on platí byt a ty stravu.Neviem a, keď bude mať rodinu to mu budeš vypočítavať, že je suroviny, ktoré ty nie?Neviem pero papier a zratajte to a dajte napoly cca.To, že nechce nič robiť je oveľa väčší problém ako platenie
Tak vies ako, moze ti on zacat vycitat, ze sa sprchujes viac ako on, ze minas viac elektriny, tak ako ty poukazujes na to, ze on zje viac ako ty.
Taketo vypocitavacky do zdraveho vztahu nepatria, mna by to nebavilo. A to varenie a domace prace mate uplne zle.
ja mam nazor asi dost v tomto nepopularny, ale pokial mate vazny vztah a rata s tebou ako manzelkou a matkou deti, tak pri niekolkonasobnom plate by mal on platit 80 % vasich nakladov na zivot.
Ja ked som este len s muzom chodila, tak mi nedovolil platit na rande nič - vraj az vtedy, ked budem zarabat aspon tak ako on. Ja som v tom case bola studentka, iba som brigadovala. Dnes mam vyssi prijem ja.
Inak, neuraz sa, ale mne pripada ako totalna DRZOST, ze si chce z teba robit sluzku - nastahuje si frajerku k sebe, a ma pravidelny sex, vecere, poriadok - pre mna ako zenu by to bolo velmi ponizujuce. A potom ta odkopne ako spinavu handru
Zamysli sa nad tým ešte raz - dostava od teba full servis a ty sa pýtaš či si lakoma? Predtým, než si sa k nemu nasťahovala, ste si malo tieto veci vydiskutovať a mali by ste jasno vo všetkom. Takze treba to s ním poriešiť, ako si to obaja predstavujete.
V živote by som takému vypocitavemu chlapovi nenakupovala a nevarila....
Treba si to približne prepočítaťm koľko by bolo 1/2 nájomného a koľko sú potraviny pre priateľa, ale asi to bude pomerne vyrovnané. Horšie je to, že nie je zvyknutý pomáhať pri práci v domácnosti, lebo niektorí muži to dokážu a ušetrí to čas. Ale môžte sa o tom rozprávať a hľadať spôsob, ako by to obom vyhovovalo. Takto si zvykne na takýto spôsob.
Plaťte polovicu za energie, vodu a ohľadom jedla, čistiacich a pracích prostriedkov sa dohodnite na určitom pomere - ak zje viac/konzumuje špeciálne potraviny, mal by aj viac prispievať na domácnosť. Čo sa týka domácich prác a varenia, tiež si to podeľte. Neviem si predstaviť fungovať vo vzťahu, kde všetko okolo domácnosti robím len ja, lebo som žena. V tom byte predsa bývajú dvaja, ktorí ho užívajú a robia "neporiadok". Ak budete raz fungovať ako rodina, to sa o celý chod domácnosti budete starať len vy?
priatel ma rad, ked mu vyvaras, ale so "zenskymi " pracami nepomaha.. plus ta vec s nakupmi.. tu by mi nie, ze kontrolka zablikala, ale cely alarm sa spustil.
S takym "machom" si neviem predstavit rovnocenny vztah...
sadnut, porozpravat sa a dohodnut jasne pravidla, aby sa pan tvorstva podielal, ako na fungovaniu domacnosti, tak na finacovani rovnako ako aj ty.
Ja by som celkom rada zaplatila len energie a nech ma niekto živí. Na stravu minieme mesačne nekresťanské peniaze. ;)
Ale peniaze vo vašom prípade nie ju ten najvážnejší problém. Utekala by som kozmickou rýchlosťou od chlapa, ktorý doma nepohne prstom a delí povinnosti na ženské a mužské.
Predstav si, že časom prídu deti. Ty sa môžeš aj zblázniť! Práca, domácnosť, deti a ešte ti aj vydelí peniaze na prídel. Toto chceš od života?
Woooow takže ty mu robíš zadarmo:
a) upratovačku
b) kuchárku
c) čistenie šatstva
Plus platíš mu všetko jedlo, pitie, drogériu, relax, zábavu. A on z toho vydedukoval, že si lakomá, lebo... mu nedoložíš na nájom? Či prečo? Prosím ťa hlavne si s ním nerob dieťa a v žiadnom prípade sa nenechaj ukecať na svadbu 🙈🙈🙈🙈🙈
Zle položená otázka. Nepochybuj o svojom vnímaní.
Z toho čo píšeš, mi nepríde, že si lakomá.
Máš svoj byt, aj keď v rekonštrukcii, vôbec nie si na neho odkázaná. Myslím, že toto sú dosť zásadné veci čo popisuješ. Chceš žiť s chlapom, ktorý sa nechce podieľať na domácnosti? Myslíš, že v budúcnosti sa to zmení? Alebo, že Ťa necháva pravidelne platiť v potravinách? Príde Ti, že máte rovnocenný vzťah? Alebo je to tak, ako to nastavil on a Ty si sa prispôsobila a nakoniec ešte pochybuješ o svojom úsudku a hľadáš uistenie?
Nie si lakoma,.... moja mama majú s partnerom on plati náklady na svoj , kde žije aj s mamou (mama platí svoj byt) , stravu platia na polovicu, ale na bývanie mu mama neprispieva, ale všetky domáce práce vykonáva ona - varenie, pranie, žehlenie, upratovanie. Voľnocasove aktivity a restiky ci kavicky platí on.
Alebo mu povedz ty mu prispeje na bývanie, ale veci týkajúce sa domácich prác a nákupov idú na polovicu, s tým ze ak on pije sladké vody a ty nie, tak nech si ich financuje sám...
Plus by som prehodnotila ci chceš s niekym takýmto plánovať budúcnosť a rodinu
Ešte doplním. Keď sa chodievame najesť cez obed von na menucko cez týždeň, vtedy platí on.co ale nebýva každý deň, keďže veľakrát navarím aj na ten obed. No večere sú čisto na mne.
Už som mu to párkrát povedala, na čo mi on argumentuje, že on zase hradí iné veci, napríklad ze ma odvezie niekde autom a nerieši to. Mne to prišlo dosť ľúto, lebo som to pokladala za také gentlemanske gesto. Avšak on si to očividne nejako ráta v hlave. A vie dobre, že ja idem s výplatou každý mesiac väčšinou na tesno
A teraz si predstav, že by ste mali deti, potom by nasledovalo čo? Z rodicaku ta nechá platiť všetky potraviny? A tvoje potreby a potreby deti budú kde? Utekaj od neho rýchlo prec.
By som sa pakovala preč..
@fleur1111 tohto sa presne obávam
Energie,vodu,všetko na polovicu.Lebo minieš celu výplatu na jedlo a malinovky.Menu by som platila raz ti a raz on.Ti mu ešte varis,peries,upratujes a on ešte argumentuje,že ta odvezie autom.Toto by sa mi nepáčilo.
Milá autorka. Ty nie si lakomá. Si niečo iné. Ale nechcem Ti napísať, čo, aby si sa neurazila. Prosím Ťa, veľmi zváž, či zostaneš vo vzťahu s týmto mužom. Mysli na budúcnosť a skús si predstaviť vaše fungovanie, keby ste mali napríklad dieťa.
Nie si lakoma. A najdi si chlapa, ktory sa postara o byvanie, tak ako sa ty staras o domacnost a stravu a este ti zaplati prijemne vecere vonku...a kupi ti tvoje vysnene zlate nausnice na narodky (bez povedlajsieho vyuctovania).
Takze jeho odvoz autom sa rata, ale tvoje upratovanie a varenie jeho bytu sa nerata? Lakomou ta nazval on?
Som lakoma?