Som divná, keď nechcem s dcérou prespávať u svokry 15 minút od nášho bytu?

7. apr 2023

Ahojte, otázka znie jasne.
Pre objasnenie, manžel je väčšinu času pracovne mimo SK.
Problém nastal už v tehotenstve, keď si svokra myslela, že celé tehotenstvo budem bývať u nich. Odmietla som. Posledné 2 mesiace som to tehotenstvo síce ťažko znášala, ale ja si rada vecami prechádzam sama. Vtedy som jej to dala jasne najavo.
Týždeň pred narodením dcéry nám zariadili izbu, kde vraj budeme, keď prídeme.
Vraj máme malý byt (zatiaľ 2i, v tom období sme väčší nezohnali, nemali sme v pláne bábätko a samozrejme mali sme aj svoj budget) a že sa lepšie funguje v dome, keď má človek dieťa. To hovorila svokra mojej kamarátke.
Ja sa nesťažujem. Tým že som väčšinu času sama s malou mi malý byt nevadí a vyhovuje mi, že sme v meste, aspoň nemusím chodiť všade autom a mám všetko po ruke.
Včera sme sa samozrejme s manželom pohádali, nakoľko sa zajtra vracia domov. Pretože máme ísť zajtra k jeho rodine cez deň a iniciatívna svokra nám už prichystala "čisté periny" a upratala izbu.
Ja som manželovi povedala, že ja tam s dcérkou spať nepôjdem. Dcérka má 6 týžnov. Neviem si predstaviť spať ešte mimo svojho. Všetko baliť kvôli jednej noci a ešte len 15 minút autom od nášho domova. Máme svoj režim, aj predspánkový rituál, nevravím, že niekedy nepôjdem spať mimo, ale určite sa na to teraz necítim.
Som len ja divná alebo ako ste fungovali vy?

pribinak
7. apr 2023

Take malé má byt pri mame, či sa svokra hnevá alebo nie.

lukbe
7. apr 2023

Nešla by som.

angela85
7. apr 2023

A hlavne keď bývate kúsok,není dôvod tam späť. Keď bude väčšie a bude chcieť,môže si ju brať na prázdniny,ale toto je úplne zbytočne,ani ja by som nespala ani u vlastnej mamy,veď není na to dôvod,keď môžte späť doma vo svojom

maxalla
7. apr 2023

Nie si divna. Spi tam, kde sama chces, nie tam, kde chce svokra.

katarinka89
7. apr 2023

Zasa ďalšia,,milujúca,, svokra. Nie nešla by som.

lily14
7. apr 2023

Čisté periny pripravila ok aj postieľku?.nespala by som tam! Poznám prežila som podobne ,ale našťastie svokra časom pochopila že moje dieťa moje pravidlá 🤣

mikadooo
7. apr 2023

Ste ináč nastavené, nie ste divná ani ona ani ty. Ona pravdepodobne po pôrode bola obskakovaná niekým (matkou, svojou svokrou) a berie to ako normálnu vec, takisto tvoj manžel, lebo v tom vyrastal, že takto je to ok. Tvoji rodičia pravdepodobne o pomoc nikoho nežiadali a snažili sa zorganizovať veci sami a ty si zas žila v takomto prostredí. Ani jedno nie je chyba. Hádať sa nemusíte, proste sa o tom pokojne pobavíte, ja by som mužovi povedala, že nechcem byť na noc v cudzom prostredí, že mám z toho stres. Že chápem, že on je tam "doma", ale ja som doma tu v našom byte. Že si vnučku ešte užijú až až, teraz ale nech nás nechajú aspoň prvého pol roka prespávať doma... 🤷. Takisto aj svokra. Jednoducho sa snaž im vysvetliť, že to máš nastavené ináč a že si vážiš ich ponuku aj ochotu, ale najradšej by si bola doma, kde môžeš napríklad vybehnúť v gaťkách s holými prsami do kúpeľne a podobne... Proste uhrala by som to takto, že ešte nie...

annninka
7. apr 2023

Ty sa riad svojim rozumom, jednoducho nechoď tam spat a ešte s tak malým bábätkom? Ved si ešte v šestonedeli. Resp tesne po.
To je len jej predstava. Nechapem na čo je to dobre.
A muz by mal stat pri tebe.

Este jednu radu ti dám, čím skôr si urcis hranice so svokrou , tým lepšie pre teba a tvoj kľud. Svokry veľmi rady by diktovali, co a ako treba, česť výnimkám. A sú aj také, co nikdy spokojne nebudú.
Nie si divná.

Ja som sla s 3 mesačným ku svokre, kde bolo plno ďalšej rodiny, na dve noci a nervy som mala, nikto nebral ohľad na dieťa.... Bolo to hrozné.

ivangeline
7. apr 2023

Byvate kusok a mala je fakt mini. Mala by akceptovat,co chces ty.

autor
7. apr 2023

Postieľku vraj vyťahovať nejde, vraj keď chcem , aby spala oddelene (mimo mňa), môže spať na gauči, keď sa ešte nepretáča...:D To bola perlička dňa. Vedela som, že tam nie je postieľka, to bol aj môj argument, prečo nie. Nechcem s malou spať v posteli, jednak sa bojím a jednak kvôli srdiečku musíme používať monitor dychu.

Ďakujem Vám, budem si stáť za svojim.

@mikadooo ona to nechápe a nikdy nepochopí (nič v zlom) :D áno, mali sme rozdielnu výchovu..Povedala mi, že snáď malú nebudem celý život držať v "režime".

annninka
7. apr 2023

Och, tie jej reči ze v režime....kasli na túto lákavú ponuku
Mňa by touto perlou s gaučom aj rezimom tak vytočila, ze koniec.

jana_eyre_2
7. apr 2023

Prečo by si bola divná, ste mladá rodina a tá má svoju domácnosť.. nechápem prečo by ste tam mali spat keď bývate tak blízko.. doma je predsa doma, ste tam zvyknutí, máte tam svoje veci, svoje pohodlie.. hlavne tvoj muž by mal byť pochopiť, že vás byt je váš domov a je úplne jedno že má dve izby.. svokra to pochopí následne keď to pochopí jej syn.. už nie je decko..

mikadooo
7. apr 2023

Potom ju nerieš. Jednoducho to máš inak nastavené, je ok, keď to nechápe, stačí keď to bude akceptovať. Ale tu je dôležitý manžel. Svokra je až na druhom mieste. Ja by som sa s ním nehádala. Jednoducho by som mu oznámila, nehnevaj sa, ja tam spať nebudem. A keď sa bude pýtať prečo, tak by som mu to vysvetlila prečo. Svokra nech si robí režim, keď malá vyrastie a bude tam chodiť na prázdniny. Muž, ak ťa už vyslovene nepodporí a nepochopí tvoje nastavenie, tak by to mal aspoň akceptovať. A nie znásilňovať prvorodičku so 6-týždňovým bábätkom, lebo mamka povedali. Potom žiaľ nebude tvoj muž úplne v poriadku.

denden77
7. apr 2023

nie si divna, tiez by som nesla 🤷‍♀️😊

zenulkaaa
7. apr 2023

Nie si divna, vobec sa ti necudujem. Nesla by som a uprimne nerada chodim k svokrovcom spat, napriek tomu ze mam s nimi dobry vztah. Ja proste najradsej spim vo svojom, doma a robim si co chcem a kedy chcem. Takze jej aj manzelovi to takto vysvetli, ze vsade dobre ale doma najlepsie a ze ty sa citis vo svojom najlepsie. Ak chce byt s babatkom, nech pride ona na navstevu. S takym malym by som urcite uz duplom nesla. Doma je doma.

koniarova
7. apr 2023

Rovnako by som nešla. Divný je tvoj muž,že si ťa nezastal. Pracuje v zahraničí, ty si na dieťa sama a on nemá ani šajnu, čo všetko to obnáša.

katjas8
7. apr 2023

Nespi tam, sú tam cudzie baktérie a cudzia energia. Nastav si hranice.

autor
7. apr 2023

@mikadooo Manžel to nevie a nechce pochopiť, nakoľko je málo doma. Tým, že sa malá každým dňom mení, tak jej aj prispôsobujem režim, učíme sa spolu žiť 🙂. Keď sa vráti manžel domov, tak kým sa adaptuje na novú situáciu, tak už aj znova odchádza. Čiže on to vníma tak, že jednoducho my fungujeme a ide nám to super a on nevidí problém niekde chodiť. To, že som si s dcérkou vybudovala režim je na nezaplatenie, lebo tým že som sama, bola by som nervovo zničená, keby ten režim nemáme.
Ale samozrejme keď ideme k lekárovi alebo niekde inde, tak on nevidí že potom malá pol dňa plače, nedá sa jej zaspať, je mrzutá a podobne, pretože zrovna v takých situáciach, kedy sme mimo bytu, on nie je doma. Navyše tým, že sme skoro stále samé, tak zatiaľ nie je veľmi zvyknutá na iné prostredie a iných ľudí.

mikadooo
7. apr 2023

Nemusí to pochopiť. Nech to proste akceptuje. Nevysvetľuj mu to, ak to nechce pochopiť. Neboj sa, jedného dňa budeš napríklad v horúčke v posteli a ak nehodí decko hneď mamke na krk, tak lusknutím prstov pochopí veľa vecí.

mikadooo
7. apr 2023

@autorka ... Alebo mu daj prečítať túto diskusiu 😉. Možno potom sa aspoň zamyslí, že aj iný názor je názor.

januska12323
7. apr 2023

S takým drobatkom môže byť rada, že vôbec prídete na navštevu. Neviem načo tam spať keď všetky veci na kúpanie, spanie máte doma.

sun_shine_2020
7. apr 2023

So 6 tyzdnovym by som nesla ak by som sa na to necitila. Ja som mala problem pobalit sa aj na prechadzku s kocikom ked mala 6 tyzdnov 😁

banalu
7. apr 2023

Ono je to tazko na to nieco napisat... lebo je to veeeelmi subjektivna tema... moja ma 1,5 roka a stale ked mame ist na vikend k svokrovcom najviac lamentujem na baleni... lebo milion veci pre nu treba 😂🫣
Ale ja ti poviem, ze ak by som sa 6 T po porode citila v pohode (co ja som vtedy len hojila stale popraskane stehy na pipine - znova) tak by som isla - aj na noc, ak by na tom mojmu muzovi zalezalo.
Ano je to vela balenia, ale napr. nasa spi lepsie u svokrovcov ako doma 😂😂😂 a to cesta je peklo, kedze nenavidi auto a sedacku od nepamati a je schopna 2.5 h prerevat 🙄
Podla mna si si urobila vela negativ voci svokre - aj ked netvrdim, ze svokra ma skvele napady - nejak v novh dalej plavas. Niekedy sa treba prisposobit aj s babom, lebo ver mi ze to to bude znasat uplne v pohode ak aj ty. A jeden vikend za mesiac je nic.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danulicek
7. apr 2023

Podla mna nie si divná. Ja tiež tieto prespavacky, ak byvame par minut od rodiny, nechapem a nemam rada. Ale viem, ze to tak ini majú a napr aj moja mama by bola rada, ak by sme tam išli cez vikend prespať - a to býva na sídlisku par minut od nás. Manzel napr chodí s deťmi stále takto prespať k svokrovcom, hoci bývajú 15 min od nás. Ale s takým babatkom? No ja ti neviem, pristala som na toto raz, ked mal starsi syn 4 mesiace, a nikdy viac. Iné by to bolo ozaj pri väčšej diaľke, ale urobiť to len preto, aby bol niekto spokojny, tak to nie. Zvlášť pri malom bábätku. sama vieš, ako to máte a toho by som sa držala. Najmä ak muž nevidi tie dôsledky. Ja myslím, ze sa nemas prečo obhajovat a niekomu nieco opakovane vysvetľovať. Že svokra nechape nie, nie je tvoj problém.

panelacikova
7. apr 2023

so 6-týždňovým by som nešla ani na návštevu. ak je to 15 minút, môže na 2-3 hodinky prísť na návštevu svokra. ja by som sa nikam neťahala. a ani v budúcnosti, keď dieťa podrastie, by som tam ja osobne neprespávala, ak je to naozaj tak blízko. dieťa ak bude chcieť ostať u babky (keď podrastie), nech sa páči. ja by som šla spať do svojho. keby to bola minimálne hodina a viac cesty, nepoviem...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
7. apr 2023

Pozri sa na to aj z druhej strany. Az taka katastrofa to so svokrou nebude, vsak vychovala tvojho muza. Mozno ti len chce pomoct, vie ake to je s malym babatkom, ked si na neho sama dni a noci, len to robi neohrabane, nemusi byt za tym ziaden zly umysel. Vsak jej povedz, ked budes potrebovat pomoc, zavolas, pride pomoct ku vam domov. A dovtedy moze hocikedy prist pokocikuje, uzije si vnuca a potom si pojde po svojom a ty si budes robit ako uznas za vhodne. No a muz to tiez nemusi mysliet zle. Vie, ze sam nemoze, tak ti nuka pomoc tam kde by pomoc mohla byt. Staci mu vysvetlit ako to vnimas, netreba sa hned zduvat. Vela veci sa vyjasni, ked sa o nich vecne a bez emocii diskutuje. To plati aj pre vas pripad.

deti95060810
7. apr 2023

bábo má len 6 týždňov, svokre by som povedala že ešte musí troška čakať kým bábo bude väčšie...
takže by som nešla...🙂

tykat
7. apr 2023

Ty nie si divna ani svokra, divny je muz ze sa s tebou kvoli tomu hada. Svokra ponukla, ty si odmietla, a on by to mal nechat na teba, si cerstva mamka, potrebujes sa zladit s malou, 6tyzdnove babo fakt nemusi spat mimo domu len preto ze svokra si to tak predstavuje.