Dobrý deň, píšem anonymne, lebo je to citlivá téma. Písala som aj do poradne ale možno aj tu niekto má skúsenosť.
Život, okolnosti, nezhody s partnerom atď ma priviedli k alkoholu. Pila som 2 roky a išla som na liečenie. Už som nejakú dobu doma, zvládla som to, vôbec to pre mňa nie je náročné, ani v horších časoch. Viem, že nie som za vodou a je to celozivotna záležitosť. Problém je, že keď som to priznala u psychiatra tesne pred nástupom na liečenie, sestrička na mňa zavolala sociálku. Máme 3 ročné dieťa. Usúdili, že je všetko v poriadku, ale vyžadovali odo mňa to liečenie a aby som teraz chodila do istého centra pre závislosti, jediného s ktorým spolupracujú oni. Ja som chcela chodiť k psychologičke podľa môjho výberu, mala som už termín ale povedali mi že oni vyžadujú aby som chodila tam, kam chcú oni. Nemôžem z časových dôvodov chodiť aj tam aj tam, už vôbec nechcem chodiť na skupinové terapie, zúčastňujem sa ich anonymne online. Chcem sa opýtať, či ma môžu nútiť chodiť práve tam a aké dôsledky môžu vyplývať z toho, keď ich odmietnem. Nemienim svoje psychické zdravie prispôsobiť tomu, že oni majú nejaké zmluvy so zariadením a potrebujú si tam nahnať klientov. Rozumiem, že majú povinnosť preskúmať podmienky v akých žije dieťa, ale toto je už príliš veľké zasahovanie. Ďakujem za rady a skúsenosti.
Skus ist za veducou a takto jej to vysvetlit.
mňa by to skôr zaujímalo po právnej stránke či majú vôbec na niečo také nárok.... takže alebo napíš tu na Mk do právnej poradne, alebo zájdi za právnikom....
áno ,viem že právnik stojí e, ale v tomto prípade ide ozaj o veľa...
inak škoda že si sa neozvala niekedy v apríli, kedy raz do roka je deň advokácie a všetci právnici na sk dávajú právne rady zadarmo...
pozri Slovenská advokátska komora...
@deti95060810 no nevadí už, možno mi tu v poradni niečo napíšu.
@majada35 prečo by som mala prísť o dieťa, keď je všetko zabezpečene a v poriadku. Snáď mám slobodnú voľbu kde sa budem doliecovat. Preto to chce buď skúsenosť alebo právnu radu, nie názor že mám na svoj úkor skákať ako pískajú. To je kontraproduktívne a znamená to že vôbec nemajú záujem aby bolo všetko v poriadku.
..z okolia..., Jednej mamičke tiež prerástol alkohol cez hlavu a mala deti, o ktoré sa v tomto "excese" neprimerane správala...po právnych úkonoch sociálky došlo k zlepšeniu, no keďže išla ako po zvonkovej dráhe, deti jej napokon zobrali..vyžadujú si spätnú väzbu, a predpokladám, že preto nástoja, aby to bolo v rámci ich kooperácie..ale, možno je reálna dohoda a sú prístupní zmenám..
@majada35 môžu si overiť u psychiatra aj psychológa že spolupracujem
Keď sa sociálka nestará, tak je zle. Keď sa stará, tak je tiež zle. Buď rada, že máš nejakú cestu, že máš nejaké psychológa. Čo by za to dali matky chorých detí, ktoré potrebujú návštevy psychologa pre svoje choré deti a musia čakať na dlhé termíny poprípade musia platiť nemalé peniaze. A vy čo ste si svoj stav spôsobili, ešte sa vám nepáči. Sorry, za úprímnosť, ale tak to je. Detičky, ktoré za to nemôžu, musia za takéto služby platiť.
Ty môžeš byť jedna z tých uvedomelých, zodpovedných..(držím Ti prsty), ale je žiaľ vysoké percento, že ľudia sa do tohto začarovaného kruhu dostanú opäť...preto nedajú na sľuby, ale na reálne výsledky ľudí s ktorými spolupracujú...však ide o veľa, ide o detí..Ja osobne by som dala všetky svoje výhody nabok, aj ješitnosť, aj nepohodlie a správala by som sa najzodpovednejšie ako by som mohla...len, aby som im nedala žiadnu zámienku na pochybnosť, oni sa totižto nebavia ..
a kto ti to nariadil? ak sovialka, poziadaj pisomne ze chces chodit tam a tam a doloz to vyjadrenim dr ze s tym suhlasi.b8de o to ze ak ti to sud nariadit su tam iste povinnosti a tie treba respektovat drzim palceky so zvladanim svojho neduhu (inak online sedenie, nie je sedenie, clovek potrebuje vypadnut zo svojho prostredia a pocas sedeni dr musi vydiet tvoje postoje, reakcie, t.j. neverbalnu komunikaciu co online nie je uplne mozne)
Skupinové sedenie má oveľa väčšiu silu a dá TI oveľa viac ako online.K otázke neviem odpovedať, ale nezatracuj skupinovku
Možno je to preto,aby mali tvoju liečbu pod kontrolou.Lebo málokto je vynaliezavejsi ako alkoholik,čo chce piť a psychológ,ktorému je to za pár suchtavych euričiek jedno.Proste dá pečiatku,nejaký krátky vymyslený opis a dovi.
Pri skupinovom sedení prežívas príbehy tých ostatných sucitis s nimi, si pohoršena čo dokázali spraviť pod vplyvom alkoholu, ake trápenie spravili rodine.Ste komunita a tam tie pocity dobre aj zle zdieľate a veľmi Ťa ovplyvnuju.Nemusis hovoriť nič, ak nechceš je to tvoja vôľa stačí, že zistíš, že možno tvoj spúšťač bola ako u ďalšej osoby..ktorá tam sedí s tebou, čo robila atď...ako sa tomu vyvarovala....moja kamarátka mala veľmi ťažky rozvod, 3 deti a chodila na skupinovku terapeut to vedie a vie akú dať otázku a sleduje postoje, či niekto plače, kto je vodca skupiny, kto je pasívny je tam dynamika, ktorú nikdy jeden na jedného nezazijes.Bojis sa vynasania veci zo skupiny, hanby, že to niekto bude vedieť?
Oni kladú podmienky, ak nechceš prísť o dieťa, môžu to vyhodnotiť, ako nespolupraca, nezáujem....tak inú možnosť nemáš. V tvojej situácii by som si rozhodne nekládla podmienky.