Smútok a problémy v rodine

17. jún 2024

Ahojte, neviem či sa vôbec nájde niekto, kto si toto prečíta celé a či mi bude niekto schopný  poradiť, pretože ja sama mám v hlave zmätok a neviem ani poriadne vysvetliť, čo mi je, ale skúsim sa aspoň tu na fóre "vyrozprávať". Mám 24 rokov a takto pred rokom mojej maminke diagnostikovali rakovinu. Žiaľ, aj keď to vyzeralo zo začiatku nádejne, mamička presne o 4 mesiace zomrela. To, že mamina bola pre mňa priorita, vždy na prvom mieste, že som ju milovala najviac na svete ani nebudem opisovať, pretože by som o tom písala do rána. Keď odišla, odišla mi polovica môjho srdca. Problém je v tom, že posledné mesiace sa cítim oveľa horšie, ako keď bol jej smrť "čerstvá". Každým dňom mi je horšie a horšie, ako keby som postupne zomierala, čo si niekedy aj prajem, ale k samovražde by som určite nepristúpila. Snažím sa venovať najmä sebe, robiť čo ma baví, 4. Ročník na vysokej škole som zvládla veľmi dobre a čaká ma posledný. Mám aj prácu, ale robím len z domu. Kto mi najviac pomáhal a stále pomáha, drží ma nad vodou je môj priateľ, jeho maminka a jeho nevlastný tatko. Rodičia môjho priateľa sú rozvedení, s priateľom som dlho, vlastne od puberty. Jeho vlastný otec, mal od začiatku so mnou problémy, vraj som pre jeho syna tučná, nie dosť dobrá, dohadoval mu rande s inými babami, urážal mojich rodičov, že nie sú právnici, lekári a pod. Čo ma však položilo bolo, keď mu môj priateľ oznámil, že mamina odišla a on len povedal, že sa dalo čakať, že bola chorá. Od vtedy odmietam mať nejaký kontakt s jeho otcom aj vie, že som vytočená, za to, čo robil a povedal, pretože priateľ mu za to vynadal. Ja som po smrti maminy schudla 17 kg. Od kedy videl, že vyzerám inak volá nás na výlety, návštevy, kde ja odmietam chodiť. Jeho otec na mňa nadáva, vraj rozvraciam rodinu(priateľ k nemu chodí a nezakazujem mu to, je to jeho otec), stále má nejaké sprosté poznámky, vraj môžem JA za to, že moju maminu nikdy nestretol (nie, ona len vedela, aký je a čo robí, preto sa s ním nechce stretnúť, on sa tiež nevyjadril, že by ju chcel spoznať), vypisuje mi na socialnych sieťach a stále hovorí o tom, ako k nám bude chodiť, keď začneme s priateľom bývať. Pritom doteraz ma ako priateľku jeho syna odmietal, nikdy sme víkendy uňho netrávili a vždy som si rozumela len s jeho maminou a nevlastným otcom. Strašne sa mi ako človek hnusí a nemôžem ho ani vidieť, nie ešte byť v jednej miestnosti s ním. Začínam sa obávať rodinného života, ak mám mať takéhoto "svokra", ja ho ani ako svokra neberiem. To som naozaj povinná tráviť s ním čas, keď nechcem? Pretože on hovorí, že áno, vraj sa mám uvedomiť, ako sa chovám, pritom nikomu neubližujem, ja proste som. Nič pre mňa v živote nespravil, snažil sa nám rozbiť vzťah a ešte aj o smrti mojej maminky sa vyjadril necitlivo. Ako keby nestačilo, čo sa stalo, on mi ešte pridáva problémy, čo mám robiť, aby som sa cítila lepšie? Zhoršuje celú situáciu a psychiku. Ďakujem za rady.

palomka
17. jún 2024

Vôbec sa s ním nemusíš stretávať. Nech je to tak ako teraz. Keď priateľ chce,tak sa stretne a otcom. Rodinu nerozvracias, veď sú rozvedení a priateľ ho môže kedykoľvek navstivit. A ak by chcel prísť k vám,tak nebudeš doma. Netrapila by som sa nad tým.

zuzana9393
17. jún 2024

Ahoj. Mrzí ma, čo sa ti stalo. Povinná s ním tráviť čas niesi. A myslím, že aj s priateľom by si sa mala normálne dohodnúť a porozprávať, že teda ak budete spolu bývať tak si neželás aby ku vám chodil, nech priateľ chodí k nemu. To s tou maminou povedal pred tebou? Ak nie, tak podľa mňa to nemyslel tak necitlivo, lebo veď on ju nepoznal, jeho to nezasiahlo. Ale ak to povedal pred tebou, tak to bolo veľmi necitlivé. Držím palce, mamina by určite nechcela aby si sa takto trápila, určite by ťa chcela vidieť šťastnú ❤️

autor
17. jún 2024

@palomka ahoj, veľmi pekne ďakujem, som rada, že ma niekto chápe❤
@zuzana9393 ahoj, aj tebe veľmi ďakujem... ❤ on si to dovolil povedať predomnou

zuzana9393
17. jún 2024

Tak v tom prípade je to čistý chuj. A ak sa bude chcieť s tebou tak veľmi kamarátiť,tak sa ho skús spýtať, či s tým prestane ak znova priberies. Držím palce nech ste spolu šťastní, nech smútok čím skôr prebolí a môžeš sa znova usmievať ❤️😌

rozculena
17. jún 2024

všade ho zablokuj,čo ti má nejaký starý chuj čo vypisovať.Nemusíš k nemu chodiť.
A priateľ si ťa nezastane,keď ti hento hovado nadáva?

majkabambulik
17. jún 2024

Uprimnu sustrast, maminka sice nie je fyzicky s tebou, no ona zije. Stretnes sa s nou neskor. Zivot sa po smrti nekonci, iba meni.
Nepises nic o svojom otcovi. Mas v nom podporu? Co sa tyka priatelovho otca, tak mu kludne napluj do oci, ze to bol on slaboch zbabely, kto rozvratil rodinu a jeho manzelka kvoli nemu teraz zije s inym chlapom, lebo on nebol schopny si urdzat rodinu a bojovat za stastny domov pre vsetkych, vratane jeho syna, ktory teraz ma namiesto otca otčima. On je vzor zbabelca a jeho syn sa za neho hanbi, ze toto vlastnej rodine urobil a to ze mozno diabolsky kyda na manzelku to uz je jeho vizitka. Tak ako ti radia, zablokuj si ho, no uvedom si, ze peklo pre teba neskonci. Ty si nevezmes za manzela len priatela, ale aj jeho rozvratenu rodinu s tym peklom, ktore uz zazivas teraz. Len to bude ovela ovela horsie. Ak sa ti nahodou nieco zle stane co sa tyka vasho vztahu s priatelom ci neskor manzelom, tak tento svokor bude prvy diabol, ktory bude schopny postavit proti tebe armadu pravnikov a nemysli si, ze ty vyhras. Je tu kopec nestastnicok co boli na tvojom mieste a mali ruzove okuliare. Pripadne spolocne deti budu v pekle. Podla zakona stary rodicia maju pravo sa aj cez sudy dozadovat stretnutia s vnucatami. Preto si velmi dobre rozmysli ci vtlacis hlavu do takehoto obojka, za ktory budu potahovat s bezcitnostou ini a ty budes v este horsom depresivnom stave ako si teraz. Radsej sa z pol cesty vratit ako vsetko utratit-slovenske prislovie, drz sa ho!

autor
17. jún 2024

@majkabambulik ahoj, ďakujem za názor. Otec je žiaľ alkoholik. Vždy sa o nás postaral, čo sa týka materiálnych vecí, pokiaľ nepije, je úžasný človek, ako náhle si dá len pohárik, tak mu prepne. Maminku bil a psychicky týral. Keď sme však už boli starší a vedeli sme si ju so súrodencami zastať, nedovolil si na ňu. Neskôr to už bolo len o psychickom týraní. Po smrti maminy sa zrútil, ale keď je napitý, nadáva na ňu, aj keď nemá dôvod. Často sa s ním hádam. A vnútri doslova bublem. Je toho hrozne veľa čo by som vedela napísať. Jeden týždeň bol pre maminu dokonalý manžel, potom ďalší týždeň psychopat a takto sa to striedalo a taký je aj teraz k nám. Čo sa týka priateľovho otca, napísala si to veľmi dobre, on svoju ženu podvádzal, ale rozvod hádže na ňu, vraj ona za to môže, tak ako teraz hádže veci na mňa.S priateľom sa rozchádzať nechcem, je to ten najlepší človek a úprimne ho milujem, ale bojím sa, že kvôli jeho rodine(tej druhe strane) náš vzťah skončí, keďže ja ustupovať nemienim, už som to robila dosť rokov, hodila za hlavu to, že išiel proti mne, ale to čo povedal na moju maminu neviem hodiť za hlavu ani to neurobím, keďže sa ani neospravedlnil a útočí do mňa ďalej. Naozaj nechápem, keď sa roky o syna nestará a zrazu sa ľutuje a potrebuje s ním tráviť čas, myslím, že sa mal viac snažiť, keď bol priateľ ešte dieťa.

autor
17. jún 2024

@zuzana9393 presne to aj mňa napadlo, čistá vypočítavosť, mať niekoho rád len za to, že je štíhly... som zvedavá, čo urobí, keď budem raz tehotná a prieberiem, asi bude zas priateľovi vybavovať rande s inými....

autor
17. jún 2024

@rozculena máš pravdu, toto mi povedalo viac ľudí, len škoda, že v reálnom živote ho bloknúť neviem, jedine naozaj s ním nikam nechodiť... Priateľ si ma trošku zastal, ale on je až moc kľudná povaha, vraj je jeho otec proste "taký" a nezmení sa.

autor
17. jún 2024

@zuzana9393
@rozculena
A ďakujem vám obom ste zlaté ❤

rozculena
17. jún 2024

no tak ja by som si to najprv vybavila s priateľom,lebo ak by niekto okydával človeka,ktorého milujem,tak bokom ide to,že som kľudná....a potom by som si to vybavila so starým chujom...a servítku pred hubu by som si teda nedávala.On si k tebe dovolí iba toľko,koľko mu dovolíš ty.

autor
17. jún 2024

@rozculena Určite máš pravdu, ja som vtedy bola ale v takom šoku, že som nepovedala nič, bolo to čerstvé, asi by bolo najlepšie stretnúť sa a povedať mu to do očí a poriadne mu vynadať, určite by sa mi aj ulavilo. Tiež si stojím za tým, že maminu si nikto do úsť brať nebude a už vôbec nie taký chudák.

autor
17. jún 2024

@rozculena S priateľom za to tiež bolo pár hádok, dosť som mu vynadala, že si ma mohol aj lepšie zastať, že tu už ide o vážnu vec....

luccija
17. jún 2024

Ale ty nemáš žiadny dôvod si s ním písať, počúvať ako si rozbila rodinu a pod...a vôbec nie stretávať sa, keď ti je jeho prítomnosť neprijemna.Možno aj žiarli na jeho nevlastného otca a robí prieky a teraz sa hrá na super otca.Zablokuj ho neboj sa ho.Priatel nech tam chodí a hotovo.Mas dosť svojich starosti a nie počúvať výčitky a okydavanie.Priatel asi chudák za to nemôže niečo mu povie a otec si aj tak spraví po svojom.No a, ak by ste raz mali deti tak to bude nepríjemné, keď sa bude chcieť stretávať chodiť k vám.A možno bude priateľ chodiť k nemu s vnúčatom.
A si šikovná ako zvládaš školu, ak by si cítila, že ten smútok a beznádej sú silné choď k psychologicke tam môžeš rozobrať aj problém so "svokrom"môžeš mať terapie zadarmo od poisťovne neváhaj to využiť normálne od obvodnej výmenný lístok a nájsť psychologa
Koľko je od smrti maminy?

autor
17. jún 2024

@luccija ahoj, tak to si napísala pravdu, pretože áno, žiarli nanňho. Ďakujem, škola mi pomohla v tom, že som musela v nej zamakať, takže som mala stále zamestnanú hlavu a nemyslela len na to, čo sa stalo, napriek tomu, však na maminu myslím stále. Ani nechápem ako som to dala.... Najprv som to chcela zvládnuť bez psychologa a tabletiek, ale začínam nad tým uvažovať, keďže mi je stále horšie. Maminka zomrela pred 8 mesiacmi... :( mala len 49 rokov. A áno aj v tom máš pravdu s tými deťmi keď raz budeme mať... neviem si to predstaviť... priateľovi som však povedala, že sa určite neželám, aby k nám jeho otec chodil na víkendy a keď aj áno ja tam nebudem... najradšej by som bola keby priateľ chodil tam... myslím, že to budeme mať ešte pestré kvôli nemu....

anabela7
17. jún 2024

Možno treba každému trochu vychladnúť.... Smútiť či prijať aj odbornú pomoc, ak sa máš čoraz horšie. Musí to byť pre teba veľmi, veľmi ťažké a nikto z tých, ktorých spomínaš, nie sú v tvojej koži, necítia to tak ako ty... Dať tomu čas, nehrotiť situácie, ale ani sa nenechať manipulovať... Ťažké obdobie máš...

kvetinka719
18. jún 2024

Je mi velmi luto, ze si prisla o maminku ❤️ urcite ale citis, ze na teba zhora hladi a stoji pri tebe aj nadalej, take maminky su, nikdy svoje deti neopustaju ❤️
K tvojmu buducemu svokrovi ti len napisem, aby si mala ciste svedomie - aj ked sa raz vezmete, aj ked budete mat deti, nebudes povinna sa s nim stretavat ani komunikovat. Tvoj buduci svokor si zato moze sam, on bol ten, ktory rozvratil a opakovane rozvracia rodinu tym, ako sa sprava. Ty si to dlho svojim pasivnym postojom tolerovala, ale uz stacilo. Nemusis nic, co nechces.
Napisem ti moj pribeh, ja s mojim svokrom nevychadzam, odkedy na mna raz nepravom nakrical. Povedala som mu, ze ja som dospela zena a nema preco na mna kricat, na mna ani moji rodicia ani manzel nekricia, nevidim dovod, preco by mal on. Manzel sa ma vtedy zastal, odvtedy presli 4 roky, narodilo sa nam dieta, svokor ho videl 2x - vonku boli s muzom. Svokor prah nasho bytu neprekroci, nevidim nato dovod, pokial sa mi neospravedlni a uz to nikdy viac nezopakuje. Takze ajtak sa da zit. Dolezite je, aby si bola spokojna ty. Drzim ti palce a ak ti bude smutno, porozoravaj sa vo svojom vnutri s maminou. Mozem ti ale povedat, ze ziadna mamina, ktora svoje dieta miluje, by nechcela, aby sa jej dieta trapilo ❤️

autor
18. jún 2024

@kvetinka719 ďakujem ti za tvoje krásne slová, až mi idú slzy do očí, keď som si toto prečítala, snažím sa byť silná kvôli maminke a cítim, že pri mne stojí, ale aj napriek tomu je to ťažké, neviem si predstaviť, že mám ešte celý život pred sebou a budem na tomto svete bez nej tak dlho 😔 tak vidím, že ani ty nemáš dobre skúsenosti so svokrom a je super, že si sa mu vedela postaviť a trošku viac sa mi uľavilo, že sa dá aj takto fungovať, ešte raz ďakujem ❤

kvetinka719
18. jún 2024

Zvladnes to, lebo ti zial nic ine nezostava, ale nie si nato sama, na to musis pamatat ❤️ si len velmi mladucka na taketo tazke situacie, ja mam o dekadu viac, tak sa k tomu inak staviam (tema svokor, nie maminka). Ale postavis sa svokrovi aj ty, neboj nic. Zvladnes to, toto vsetko ta velmi do zivota posilni. Hlavne to skus priatelovi v pokoji vysvetlit, ked si bude ziadat vysvetlenie, preco to tak potrebujes, nech ta skusi pochopit.

la_dolce_vita
18. jún 2024

Mas to tazke bez mamky, to si ani neviem predstavit a to mam syna v tvojom veku a jedneho este starsieho. Je to smutne, ale zivot byva aj taky ☹. Hlavne sa netrap pre toho cloveka, nepotrebujes ho, normalne ho ignoruj a pust z hlavy. A drz sa..

autor
18. jún 2024

@kvetinka719 budem sa veľmi snažiť ❤

@la_dolce_vita áno, cítim to aké je to bez nej ťažké, neskutočne mi chýba a kedysi, keď som si predstavila život bez nej, prepadla ma panika, smútok, depresie, všetko zlé... a teraz je to realita... 😔 bola moje všetko a najlepší človek na svete s veľkým srdiečkom a toto si určite nezaslúžila, mala tu byť s nami ešte dlho... 😔 mám aj 2 bratov jeden je starší o rok, druhý má 15, akurát nastúpil na strednú keď sa to stalo... veľmi ťažko to niesol a nesie doteraz, v škole má veľké problémy, ale učili sme sa spolu, najmä teraz ku koncu a podarilo sa mu opraviť všetky známky tak, aby aspoň prešiel do druhého ročníka, takže mám radosť ❤ a ďakujem❤

la_dolce_vita
18. jún 2024

Chuda, toto by deti nemali zazivat. Si silna zena, klobuk dole.. a mas moj obdiv. Bud vdacna za partnera.

999444
18. jún 2024

Stalo sa mi podobné,ale davno,presne rok po jej smrti maminej som dostala tetaniu,uzkosti,depresie,tiež som si myslela ,ze to dam,aj bez tabletiek,no bohuzial,schudla som takisto,lieky a psychoterapia mi zabrali po mesiaci ,tak je to uz 23 rokov,mala 56 rokov.Žijem ďalej ,a rodina je moja podpora.

mantilka
18. jún 2024

Nechápem prečo ho máš na sociálnej sieti? Odstran ho. On nemá čo mať na teba žiadne kontakty na siete ani na mobil. Ty mu zatiaľ nič nie si. Ani stretávať sa s ním nemusíš, iba keby ťa pozval na obed. Problém nastane ale neskôr keď sa zoberiete a budete mať deti. Má nárok ich stretávať a určite by som mu nenechávala deti osamote. Asi by bolo na čase vymedziť si hranice. Možno vytvára vzťah, lebo chce stretávať vnúčatá a vidí, že máte stabilný vzťah... No nebude to ľahké. Čudujem sa priateľovi, že má chuť sa s ním stretávať. Ale nemôžeš ho obmedzovať v tom.

mantilka
18. jún 2024

Aj ja som pred pár mesiacmi prišla o mamku, tiež rakovina. Je to ťažké. Jediné čo ma utesuje je, že raz sa stretneme. Super že dobre vychádzas s priateľovou mamkou. Prajem tu, aby ta bolesť bola čím skôr menšia...lebo stratiť mamku, asi nikdy nepreboli.

animus
18. jún 2024

Tiež mám svokra idiota 🙂 fungujeme tak, že sa s ním stretáva len manžel. Resp. stretával sa. Odkedy sme sa s manželom dohodli, že nebude svokor chodiť ku nám tak stratil záujem. Už máme aj dve deti a mladšieho syna, ktorý bude mať rok ešte ani nevidel a ani nemá záujem. Môj svokor bol taký, že sa ku nám pozýval kedy sa mu zachcelo a stále vyžadoval full servis. Obed, kávička, koláč a to sa zo dňa na deň pozval aj na celý víkend a prespať u nás. Tiež sa ku mne nesprával nikdy pekne tak som manžela poprosila nech sa stretávajú inde. Ako píšem, svokor stratil záujem. Osobne si myslím, že nie si povinná mať ho rada a stretávať sa s ním. Stačí, že v tom nebudeš brániť priateľovi a to aký budú mať vzťah oni dvaja je ich vec.

luccija
18. jún 2024

Drž sa moja zlatá aj bratia to majú ťažké a je pekné, že si pomáhate.Take dobre duše často stretnú vo svojom živote takých ako je svokor.Hovori sa, že tí ľudia čo sú takí zlí, neprajni potrebujú najviac psychologickú pomoc sú nespokojní so životom a zničia tých ostatných.
Uvidíš ako bude ..ty si s ním nepíš to je voda na mlyn nemá žiadne právo ti robiť zle

autor
18. jún 2024

@999444 veľmi ma mrzí, že ti tiež zomrela maminka, tetániu mám žiaľ tiež, ale tá mi bola diagnostikovaná ešte pred nástupom na VŠ...
@mantilka nemám ho pridaného, on mi môže písať, aj keď sa nemáme medzi priateľmi, už som si ho zablokovala, mala som to spraviť už dávno. Áno toto si aj ja myslím, že jemu došlo, že ak chce vidieť vnúčatá, tak by si mal so mnou rozumieť, ale na to mal myslieť skôr, nie ma od začiatku odsudzovať a hlavne deti určite momentálne neplánujem, tak neviem, čo rieši. Priateľ sa s ním stretáva, lebo je to jeho otec, ale skôr mi príde, že to robí z povinnosti.
@mantilka to ma veľmi mrzí, úprimnú sústrasť, aj ja tebe prajem veľa síl a aby to prebolelo... ale vieme obe, že to nikdy nebude ako predtým 😔
@animus takýto full servis a prespávanie naznačil, že chce aj on... má divné názory, vraj ako dobrá nevesta sa mám postarať... hlavne že on je "úžasný" svokor... vyriešila si to dobre, bodaj by aj tento stratil záujem, bolo by to ľahšie... priateľovi nebránim v ničom, ale jeho otcovi to nestačí, stojí si za tým, že rodinu rozvraciam
@luccija ďakujem krásne ❤🥺