Smútočná hostina - kar

bambulka1105
17. aug 2021

Ahojte, prosim najde sa tu niekto kto organizuje pohostenia? Oslavy - kary - svadby a podobne? Mam par otazok, ale to uz potom do spravy.,,Dakujem

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulka1105
autor
17. aug 2021

@viestta som spravila neumyselne preklep .. ma to byt Smutocna hostina

cacianka
18. aug 2021

Čo potrebujes poradiť ? Nemam firmu ale uz som oraganizovala zopár.
Téma je tu verejná, možno pomôže aj iným.
A ss až nevyhnutne

bambulka1105
autor
18. aug 2021

@cacianka dakujem., takze idem rovno k veci.,, na kar mame cca 100ludi.,, co vsetko potrebujeme? Chceme podavat gulas., mineralka perliva jemne perliva, ticha - kolko flias cca? Kava nesca, “turecka”, caj., slane kolieska kolko baleni? Robi sa aj vyzdoba t.j. nejaka tmavsianstuha cez stol?Ci staci len biele obrusy na stol?

bambulka1105
autor
18. aug 2021

@cacianka my mame vo zvyku aj 2-4 male stamperliky si dat kolko asi palenky treba kupit? A kolko kolacov? Na osobu sa kolko pocita cca 3-4ks? Dakujem

bambulka1105
autor
18. aug 2021

@cacianka podava sa aj par piv vo flasiach? Alko-neslko? Kolko asi ks zabezpecit?

bambulka1105
autor
18. aug 2021

@cacianka kolko ks cukru ku kave a maleho mlieka?

luccija
18. aug 2021

@bambulka1105 dáva sa aj stuha, toľko minerálok nedávaj stačí jeden druh a radšej nealko, cca si vyrataj počet osôb a približne nevieš to vyrátať úplne presne detto mlieko do kávy...koláče dobre ratas objednajte také menšie verzie mini...netreba všetkého veľa...detto pagáče či slané praclíky skôr ide o posedenie a vzdanie úcty nemusí to byť obzerstvo

luccija
18. aug 2021

@bambulka1105 je to úplne na tvojom uváženi vyrataj, že každému dospelému cca 1,2 piva polka ľudí nebude piť pivo druhý si dá aj 3.Moze byť toľko ľudí na karr kvôli obmedzeniam?nesledujem to.V reštaurácii Vám poradia robia také kalkulácie a sú v tom doma.Hlavne si daj pozor, aby Vás neosmekli a koľko kusov vy prinesiete...

cacianka
18. aug 2021

Neviem kde to robíte, pravdepodobne v nejakek miestnosti alebo doma, lebo inak ak by v reštike, tam vam pripravia všetko aj kalkulaciu urobia vopred.
Ako si robíte sami: neviem kedy bude a koľko máš čas.
Biele obrusy, tmavo fialova organza/krajka, obcas je lacnejšia u vietnamcov, alebo dostaneš v TEDI KIK. Čiernu by som ja nedavala, mne je to hrozne deprimujuce, slavnostno - smutná dostojna je tmavofialova.
Ak ju nenajdes nestihnes, použi servitky, na tanier, aj do stredu pod fľaše s nealko, pod tanieriky so slanym pečivom.
Sviecky biele, alebo tmavo fialové. V kauflande mavaju slušný vyber. Mali aj biele, so šedym vzorom, pás okolo alebo ornament po celej servitke. Šedá je tiez fajn, nie je čierna tvrdá, ale dôstojná.aj organzu vies taku kúpiť, alebo len daj servitky. Na 100 ludi 6 balikov, tj.120 ks rafsej kup 140.
Mineralku neperlivu aj perlivu, cca v tychto teplach min. 1l na osobu, 100 l, podla balenia(1l , 1,5 , 2l )
Ak mate zo 10 - 15 dzbanov urobte citronadu, tak zo 2 kg citronov a pol kila limetky.
Sladke vody netreba, zo 5 fliaš kofola, 5x mirinda, 5x tonic 2l balenia.
Pivo - co hoci najdes v akcii..., radsej plechovky. 10x 10° , 10x 12° zo 20x bezalkoholu ! O.0 alebo ochutené.
Alkohol - v tychto teplach by som vela nepodavala nenukala, pripitok max 2 druhy, biely alebo bylinkove/koňak.rataj 100 porcií. Niekto nevypije niekto 2x. Ale ja by som viac nechystala. Ved sa neprisli naslopatb ale na rozluckovy obrad a potom pripitok na pamiatku. Potom uz len do rezervy.

cacianka
18. aug 2021

kávu, cukor mlieko - rataj 100 porcii.niekto nevypije, niekto veľkú ci 2.
Nesku cca 2 velke fľaše
Mletu 2 balenia.
Cukor 200ks
Mlieko by som dala na tacku ku roznašanej káve - krabicobe do 0.5l dzbaniku, smotanu (maresi), alebo aj do dozy sojove(nieco rastlinne) a každý si dosype, naleje.

cacianka
18. aug 2021

Nerob z toho svadobnu hostinu, na cele hodiny.
Gulas je v pohode, ale pridaj aj obycajne biele servitky, stačí dať pod tanier - rezerva.
Slané - u nas sa pripravuje viac druhov a veľa, aj podla hodiny, kedy to je a druhu obradu.lebo ludia budu po cestovaní a a dlhom obrade smädní a hladní, tak kym sa pomotaju, zidu, usadia, treba mat na stole asi 20 tanierikov/mišticiek plnych a ponuknut nech si pochutia. To kym bude pripitok a aby nešiel na prázdny žalúdok. My sme piekli domáce doma, vedeli sme a stihli, da sa aj objednat, kupit hotove.Radsej malé kusky, najmenej 500 ks, u nas to mizlo bleskovo.
Neviem kto bude obsluhovať, najblizsia rodina by nemala( neviem kto je zosnulý) tak vdova vdovec deti by nemali, poproste inu blizku rodinu.u nas automaticky sa hocikto postavi a ide.chlapi pitie, ženy dokladaju slané,stacia 3+3. Dohodnite sa pre istotu.
Raz sme mali v style welcomdrink, ja viem, ale vela ľudí, mala miestnosť tak si z ponukanej tacky kazdy zobral pripitok podla chuti a isiel si sadnúť.
Alebo bude niekto roznášat na tacke naliate dva druhy , alebo 3 -4 chlapi budu nalievat pri stole podla výberu, pripitok ako aperitiv. Deti a vodičov ...
Guláš asi bude v miskách, každý si naberie. Nezabudnite nejake kosiky na chlieb, alebo rozdávať tak že si každý vezme (?)
Fakt zalezi kde to bude a aké je tam vybavenie, riady, košiky, taniere.
Uff zabudla som kvety, najmä ak je zosnula žena, staci zo 5 váz. Holt niekto kvety zo zahrady, trhu, to sa daju krásne a dôstojné. Napr ruže, astry, gladioly, nič kriklave, biele zlte zelene fialove.
niekto objedna ikebany.

cacianka
18. aug 2021

Uz som zazila aj hole stoly, igelitove obrusy, aj catering a krasne upravene stoly,luxus. Či pekne upravene v kulturaku vlastnými rukami. záleží kde a aké su možnosti. Kamarat robil iba doma na dvore, na stoly dali obcerstvenie, po dvore sedenia neformálne, ľudia si zobli, naliali, syn ponukal a doplnal pitivo, sikovna susedka pomohla a doplnala jedlo z chladničky (chlebíčky, slane pečivo, slane rolady. Boli aj ovocie a ad2u 3 plechy zakuskov, 3 uplne jednoduche druhy.
Priestor, lokalita(vidiek, mesto) peniaze, a pod. Aj kolko času mate na pripravu.
Alebo to urobí kto požičiava priestory.
Inak sa fakt netráp a nechystaj parádu, za každú cenu. Jednoduche a dôstojné stačí. V 1.rade ide o dostojny obrad, kar nie je hostina, ani nemusi byt, keby niečo. Nemôže sa nikto uraziť, ze mu naliali iba 2 kališky a nie 3, ušli sa iba 3 zakusky a nie 5....
Ide iba o male pohostenie, cca na 2 hodiny.nie mulata do rána. Ak budete chciet a cítiť ze ano, v uzsom kruhu si predsa mozete posedieť a pokecat do kefy a kde chcete. My sme z kulturaku prisli domov, cca 20 ľudí a debatili s rodinou, aj z daleka do noci.
Z pohostenia zostalo, aj doma sme mali viac navarene na náš obed, tak sa dojedalo.
Bolo to také pozvolne psychicke uvoľnenie z toho trápenia pred...
Keby nieco napis, vecer mozem odpísať

bambulka1105
autor
19. aug 2021

@cacianka dakujem velmi pekne za rady velmi si mi pomohla 👏🤗

cacianka
19. aug 2021

Uz som si myslela ze sa ani neozveš....
Ale ja som zabudla na základnú vetu.
Je mi ľúto čo prezivaš, uprimnu sústrasť
Či ?...
Ps.Namiesto fialovej mozes použiť bordovu, tmavomodru, tmavozelenu

bambulka1105
autor
20. aug 2021

@cacianka popritom vsetkom sa mi skor nepodarilo odpisat., dakujem, je to tazke, ked oddide najblizsi, ale spolocne to zvladame.,

cacianka
20. aug 2021

@bambulka1105 je mi to ľúto, pred 9r.som prežila.
Otec.
Zomrel na veľkonočnu sobotu poobede, na dedine obchody zavreté, najbližšie 30km a tiež ledva otvorene, pohreb v utorok.no co vybaviš ?!
Ani myslienky nevládali ...

pravdapravd
28. júl 2024

U nas na kare sa podava pripitok vodka, na stole tyčinky, slané, kysnute zaviny makove a orechové, na pitie mineralka a menu polievka vyvar s rezancami, hlave jedlo segedinsky gulaš a knedlik, dezerd zakusok (kremeš, marlenka, ovocna kocka...)