Dnes mam narodeniny, mam 47 rokov. Bola som vydatá 6 rokov (3 deti). Manzel po 3 rokoch spadol do gemblerstva a alkoholizmu. Doslava sme prišli o všetko. Ja som s detmi skoncila v azylovom dome, pozbierali sa, nasla noveho partnera. Boli sme spolu 3 roky. Potom som to ukoncila - red flag. No a teraz, som s troma detmi v bytovke pri rodicoch. Absolutne som stratila nadej na to, ze ma bude nejaky muz milovat (defakto som sa citila milovana nejakych 5 rokov). Uz som na nule - co sa tyka muzovho gemblerstva. V mojej lokalite stoji 2-izbovy byt 120tis. Momentalne mam nasetrenych 50tis. Uver nedostanem, nakolko mam nizky oficialny prijem, robim po vikendoch rozne brigady - upratovanie atd.. Taham s detmi v podstate cely zivot sama, sama vychovavam. Ako matka, som neskutocne milovana ale chyba mi partner. Chyba mi muz, ktoremu by som sa mohla v noci schulit do narucia, preniest nanho cast starosti - ci uz s autom, s hocicim.... A chyba mi vlastny domov. Nakolko sme sa uz stahovali 4x. Len som dnes strasne z toho smutna.
.... ja len ze.... vsetko najlepsie k narodeninam ...a to myslim naozaj. Nech to najlepsie k tebe pride ❤️ si silna 😊
klobuk dole žena. máš môj. eksutocny obdiv. oproti tebe si ja prídem jak slaboch, že sme momentalne všetci chorí a cítim sa že nevladzem. keby mám zvládnuť to čo ty, úprimne to nedam. super si nešetrila, naozaj sa ti skláňam. mužova mama si našla partnera po 50tke a boli spolu veľmi šťastní.
V prvom rade všetko najlepšie k narodeninám. Ale veď píšeš, že bývate pri rodičoch, čiže bývaš v podnájme niekde v blízkosti rodičov?
To, že to ťaháš sama a ešte si splácala mužove dlhy, je veľmi ťažké a musíš byť silná žena, verím, že niekde ťa niekto čaká.
Ahoj, trochu ti rozumiem, mám tiež 47 rokov, s bývalým manželom sme si postavili pekný nový dom. Ale už počas stavby sa rozpil a nakoniec už píl každý deň. Rozviedli sme sa, predali dom a na pár rokov sme sa s dcérou nasťahovali k mojej mame, ktorá už bola vdova. Teraz staviam nový dom, potrebovala som aj hypotéku, ale neskutočne sa teším že budeme mať znova vlastný domček. Ja by som ti poradia nájsť si prácu s vyšším oficiálnym príjmom, máš pekné našetrené, a zober si k tomu hypotéku
Pozri tvoje stastie nezalezi od chlapa, ale od teba samej. Chapem, ze partner o kt sa opries chyba, ale najdi chut do zivota kvoli detom. Oni sa nepytali na svet ani nemozu za to akeho otca si im vybrala.
Drzim ti palce, super ze si pdkladas peniaze a 50k je pekna suma popri 3 detoch. Ja by som mozno uvazovala o nejakej praci s odicialnym prijmom, lebo za chvilu ti tu hypoteku uz kvoli veku nedaju 🤷🏼♀️
Vsetko najlepsie k narodeninam. Take narodeniny su tazke. Ja budem mat tento mesiac 40 a spomenu si na mna okrem deti a muza mozno 2-3 ludia. Neznasam moje narodeniny. No to je jedno....sama som vyrastala v rodine kde otec hral automaty, pil a nemali sme doslova co jest....tym ti chcem povedat, ze si urobila jedno neskutocne dolezite rozhodnutie pre teba a deti. A myslim, ze stastie si ta urcite najde🍀
Skus sa porozhliadnut, ci by si nesplnala podmienky na socialny byt. Myslim, ze v tvojej situacii su vsetky pocity, ktore tebou zmietaju, prirodzene. Aj smutok patri k zivotu. Krasne narodeniny 🍀
No ja by som po takých zlých skúsenostiach na chlapa ani nepomyslela ,radšej dobre kamošky.
V prvom rade všetko najlepšie, v druhom rade máš tri deti, tak sa zameraj na ne a nehladaj chlapa ja by som chlapa už nechcela ani vidiet, je to ťažké si vôbec s tromi deťmi nájsť partnera a normálneho to bude skôr zázrak podľa mňa, začni si užívať život aj sama len s deťmi bez chlapskych problémov, máš peniaze tak prečo si u rodičov podnájom a máš svoj pokoj budeš postupne míňať z nasetreneho ja vidim toto ako skvelé riešenie, a čo ti život prinesie o 5 rokov nevieš
Ja ťa obdivujem, že vychovávaš 3 deti a dokázala si aj vyžiť a aj našetriť. Moc ti držím palce, nech ešte stretneš lásku.
Alkohol a hazardné hry. 😶 to je hrozne koľko ľudských životov toto zničí..
@autor Vyjadril by som sa iba k tomu bytu.
Nemáš možnosť aby ti niekto spoluručil za hypotéku? Neviem kolko zarábaš, ale ak kedže máš 3 deti a dajme tomu 1000 € v čistom tak banka ti dá max cca 15 tisíc. Ak ale nájdeš niekoho v tvojom veku kto má povedzme max 2 deti (máš súrodencov alebo známych) ktorý by ti bol ochotný spoluručiť (spolužiadateľ) za hypotéku, tak ti banka bez problémov požičia aj viac ako 70 až 80 tisíc na cca 28 rokov (tj. mala by si splátku cca 390 €). Lenže asi málokto bude ochotný spoluručiť hypotéku (to už musíš vedieť sama, či máš niekoho zo svojho okolia, ktorý by ti s tým vedel pomôcť).
Ak nie, tak jedine si skús kúpiť nejaký jednoizbák (hypo by ti mali dať možno max 20 tisíc) a ten daj do prenájmu (ak si na to trúfaš). Tým si vytvoríš príjem, ktorý ti banka uzná a povedzme o 2 alebo 3 roky znova požiadaš o hypotéku (s už vyšším príjmom - tvoj aktuálny + cca 50% z príjmu, ktorý ti bude platiť nájomník). Toto si ale musíš prepočítať sama, neviem či máš aktuálne nejaké úvery (banka berie v úvahu úvery, počet detí, vek a čistý príjem)
Tretia možnosť je skúsiť tie peniaze dať napr. do ETF. Lenže toto by som ti až tak neodporúčal, pretože aktuálne je S&P 500 (ako laik by si inde ako do ETF ani nemala investovať) predražené + ako laik by si sa potrebovala v tom najskôr dovzdelať. Max keby si schopná si kúpiť ETF ktoré kopíruje S&P 600 (to je index, ktorý sleduje iný typ firiem ako S&P 500) a historicky to má priemerne návratnosť 10%. Ak odrátaš infláciu, tak reálny výnos je cca 5 - 6 % ročne, takže za 10 rokov by si mala z tých 50 tisíc na dnešné peniaze cca 81 tisíc, za 15 rokov 103 tisíc (lenže tolko asi nechceš čakať, tak to už radšej skús to riešenie s 1 izbovým bytom).
Obdivujem ťa a prajem ti veľa síl a zdravia❤️
Prajem ti všetko najlepšie k narodeninám 🥰
Ahoj.Kludne mi napíš do správy som v podobnej situácií 🍀
Ty Brdo. Si veľmi silná žena. A úprimne ti želám, aby ti do života vstúpil konečne schopný a dobrý muž. Uvidíš, raz to isto príde. 🍀🤞 Všetko najlepšie k narodkam 🌷🎂🍾
Ak by ti rodičia pomohli ručiť ich bytom skúsila by som sa stretnúť s nejakým finančným poradcom. Možno by dobre poradil
Dakujem vsetkym za priania. Moj oficialny prijem je 900€ v hrubom. Ano, tak bolo myslene, zte byvame u rodicov.
@yoge nevedela som, ze je toto moznost. Rodicia by urcite mohli rucit ale su uz na dochodku, tak neviem ako by to bolo. Dvojizbovy byt 120 tis. To by som potrebovala pozicat min 75 tis, nakolko si musim nechat financnu rezervu - treba mi riesit auto, nakolko je starsie.
Co sa tyka toho chlapa, ja som strasne vycerpana z toho, ze musim riesit vsetky veci - aj tie muzske. Dofukavat tlak v kolesach, menit letne za zimne, riesit prestavbu, vsetky tie sprostosti, ktore by mohol riesit chlap.
Všetko najlepšie 🍾🥂❤️
Snáď ti život prinesie šťastie
Urobila si v živote najlepšie rozhodnutia, aké si mohla. Isto Ti život prinesie ešte veľa radosti a aj lásku dobrého muža. Držím palce a všetko najlepšie želám
@autor No ak sú na dôchodku tak majú okolo 65 - 70 rokov tak to ti moc nepomôže (to by robilo max + 10 - 15 tisíc).
Sporitelna má dobrú kalkulačku, kde sa berie v úvahu aj ten stress level banky + si tam môžeš dať spoluručiteľov, ich vek, ich úvery, počet detí (tvoj počet detí)
https://www.slsp.sk/sk/kalkulacky/kalkulacka-uv...
Najlepšie keby máš súrodenca alebo dobrého známeho, ktorý by zarábal aspoň 800 - 1000 € mesačne a bol cca rovnako starý ako ty. Vtedy by si získala hypo aj na tých 50 - 70 tisíc (banka ti dá max 80% z ceny nehnutelnosti, ale kedže máš 50 tisíc, tak to bude v poriadku, pretože 80% z ceny nehnutelnosti + 50 tisíc ti bude robiť tých 120 tisíc).
Ďalšia možnosť (ak nenájdeš spoluručitela) je si skúsiť kúpiť menší byt. Máš 50 tisíc + banka by ti dala ak by spoluručili tvoji rodičia možno by si dostala 30 tisíc. Len za 80 tisíc si kúpiš max 1 izbák (keby ho dáš do prenájmu a potom by o rok banka brala tvoj príjem ako vyšší kedže banka uznáva cca 50% z výšky nájmu ako príjem). Alebo potom to riešenie s ETF fondami, ale to je beh na dlhú trať (tj. reálne rátaj že by si mala z tých 50 tisíc na dnešné peniaze [inflácia] tých cca 100 tisíc až za 15 rokov
Nemáš možnosť zmeniť prácu aby si mala vyšší príjem? Alebo dočasne si nájsť druhú prácu (stačí na určité obdobie), aby si mala čo najvyšší príjem a potom požiadať o hypotéku? Následne keby ti ju schvália, tak by si mala znova iba jednu prácu ale pre banku je podstatné aby si v momente žiadosti mala čo najvyšší príjem.
Potom ešte po cca 1 roku môžeš požiadať o refinancovanie hypotéku v Prima banke, kde dostaneš hypotéku až do výšky 100% ceny nehnutelnosti (a tam tuším ani nekontrolujú príjem). Ale toto si over u poradcu (môžeš napísať aj tu na modrom koníkovi v tej sekcii finančný poradcovia).
Za mňa teda ideálne riešenie skúsiť nájsť nejakého spoluručiteľa, ak to nevýjde, tak skús možno zmeniť prácu (kde by si oficiálne zarobila viac - to je pre banku podstatné) alebo dočasne si navýš príjem tak že by si mala ešte jednu prácu na privyrobenie (ale to už záleží aj od toho či by si to zvládla) a následne požiadaj o hypo
Rezervu primárne nerieš aj keď rozumiem, čo tým myslíš.
Ceny nehnutelnosti rastú stále. Napr. v prima banke môžeš po roku požiadať o refinancovanie a tí ti dajú 100% z ceny nehnutelnosti (poraď sa s nejaký finančným poradcom, ale viem, že prima banka ako jediná banka poskytuje ale len pri refinancovaní hypo do 100%). Takže na tú kúpu nehnutelnosti by si síce minula takmer všetky úspory (dajme tomu, že by si si nechala 5 tisíc) a po roku by si tú hypo zrefinancovala a z banky "vytiahla" ďalšie peniaze, ktoré by si následne mala ako rezervu (nepotrebuješ snáď rezervu 20 tisíc alebo áno? Veď peniaze v čase strácajú hodnotu.
Musíš sa pozrieť na to reálne, že momentálne pri všetkých riešeniach budeš potrebovať z tých 50 tisíc použiť maximum toho čo máš našetrené
@yoge nie, jasne ze nepotrebujem rezervu. Skusim sa na to pozriet. Dakujem ❤
Všetko najlepšie k narodeninám. Si silná a statočná žena.
@autor skús možno tohto finančného poradcu, ak nemáš čas oni robia aj videokonzultáciu zdarma ak sa nemýlim https://slavomirmolnar.sk/ Ale sú aj iní. Lepší finančný poradca by ti mal vedieť skôr poradiť aj riešenie, ktoré iného poradcu možno nenapadnú. Ale ak je to možné, tak skús to riešiť cez toho spoluručiteľa. Ak máš súrodenca, ktorý je ti ochotný pomôcť, tak to by malo ísť bez problémov aj s tým príjmom čo máš
Úplne ťa chápem, že by si rada niektoré z povinnpstí prehodila na muža. Môj muž niečo vyrieši, niečo nie, ale vieš koľko je takých chlapov, ktorí nechajú na ženu všetko? Od detí, domácnosti až po chlapské roboty? Kopec. A poznám osobne. Napr. moja mama si našla terajšieho partnera už keď som bola ja dospelá, najprv síce prerobili doma, alle teraz to ide vekom dole kopcom, stále sa viac a viac sťažuje, že väčšinu času nespraví nič, len leží na gauči (po práci). Jasné, niekedy niečo, ale že by za to stálo o tom snívať? To určite nie. Môj muž je dokonca automechanik a myslíš, že mám prezuté gumy? Celý rok jazdím na zimných, lebo pokiaľ ja neprídem a "neobjednám sa", nemám nič. Ani dofúkané, ani olej vymenený, proste nič. Okolo domu spraví niečo len výnimočne keď ho naozaj dotlačím, lebo veď dom sa postavil pred 15 rokmi ale ďalej ho už nebaví sa starať o to. Takže ja by som si takéto ilúzie veľmi nerobila 🙂 Jasné, že je kopec chlapov ktorí sa starajú (napríklad môj dedo, ten si vedie aj zápisník o stave auta a vie presne koľko má jeho alternátor rokov :D, doma nakupuje, žehlí, upratuje, vysáva...), ale je kopec takých, ktorí sú "unavení" 🙂 Tie kamarátky, ako tu baby radia, sú podľa mňa lepšia voľba 🙂
❤️