Smrť maminho brata

16. apr 2021

Mojej mame zomrel brat, nečakane. On s nami už roky nechcel udržiavať kontakt. To, že má vnuka, sme sa tiež dozvedeli od cudzieho.
Mama by chcela, aby urnu po rozlúčke uložila rodina k mojím starým rodičom, teda k jeho rodičom. Jeho deti a manželka s tým nesúhlasia. Takisto ani s tým, aby sa im zasahovalo do rozlúčky. Podľa vás je to takto v poriadku?! Predsa to bol brat, mojej mami.

fkata
16. apr 2021

Myslím, že je to úplne v poriadku. Tvôj strýko mal vlastnú rodinu, ktorá o pohrebe rozhoduje.

sweetlife001
16. apr 2021

Áno je to v poriadku. Neviem naozaj nerozumiem, čo tvoja mama rieši.
Ako na mieste jeho manželky s tým tiež nesúhlasím, nech sa rozhodne ona. Určite sa nepotrebuje žena ktorej teraz umrel muž ešte naťahovať s vami na takýchto veciach. A ešte keď on sám ani nepotreboval mať s vami kontakt.. bože.

karhu
16. apr 2021

ano je to v poriadku, preco by tvoja mama mala zasahovat do rozlucky? moze slusne ist na pohreb, doniest mu kvety
ctite jeho volu a volu zeny, ktoru si on vybral za svoju zivotnu partnerku
nic v zlom, ale co tam teraz chcete dokazovat??? ..hadam o tom rozhoduje jeho zena a nie sestra🙈

martina1201
16. apr 2021

Ahoj, nečítala som diskusiu, napíšem len môj pohľad. Tým že sa brat oženil, najbližšou rodinou sa stala manželka a deti. Oni majú právo rozhodovať. A aj keby žila jeho matka, nemá právo rozhodovať kde bude pochovaný jej syn, lebo mal bližšiu rodinu ako je matka.
Vydaním a ženou sa zakladá nová rodina, ktorá má bližšie väzby než je vzťah rodič a dieťa, prípadne súrodenci: Preto muž opustí otca i matku, a prílišné k svojej žene a budú jedno telo....

pribinak
16. apr 2021

Samozrejme že je to v poriadku, raz bude chcieť byt jeho manželka pochovaná s ním, spolu.
Nerozumiem načo toto tvoja mama rieši. Jednak ste nedržali spolu kontakt, vzťahy asi zle, ...
Zbytočne vyrába mama problém a prehlbuje zle vzťahy medzi rodinami

lindous
16. apr 2021

Skús si to predstaviť naopak, že by zomrela tvoja mamina (viem, že na také radšej ani nemyslieť, ale možno ti to tak začne dávať lepší zmysl) a jej brat by mal na pohreb a miesto iný názor ako ty s otcom a silou mocou by si ho presadzovali..bolo by to podľa teba v poriadku??

petamich
17. apr 2021

je to absolutne v poriadku, roky s vami neudrziaval kontakt zrejme z vlastnej vole, pre jeho manzelku a rodinu ste prakticki cudzi, z akeho dovodu ma tvoja mama, co i len pocit, ze ma pravo sa vyjadrit, nieto este rozhodnut o tom, kam by mal byt po pohrebe ulozeny?

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
junovedievca
17. apr 2021

Urcite mamu brzdi v tom.manzelka a rodina maju uplne pravo zariadit pohreb a ine veci podla vlastnych umyslov

jarnajar
17. apr 2021

Toto je fakt veľmi nevhodné niečo také žiadať. O pohrebe a mieste pochovania rozhoduje jeho najbližšia rodina, teda jeho manželka a potomkovia. Absolútne im do toho nemá niekto iný čo hovoriť.

zuvelyn
17. apr 2021

Tvoja mama sa do toho nema čo starať. Z akého dôvodu by mala byť urna jeho rodičov a nie u manželky? V prvom rade to bol manzel a otez az v tom druhom brat a syn.

cacianka
17. apr 2021

Roky s vami nechcel udržiavať kontakt a teraz sa ide mama montovať kde ho ulozia ? Ok mama ponúkla možnosť ale to je tak asi všetko čo môže.
Je to ich rozhodnutie a vola kde a ako bude odpočívať on a neskôr jeho manzelka. Nikoho iného do toho nič

elizabet173
17. apr 2021

ja nechápem, ako to mohlo tvoju mamu vôbec napadnúť, aj keby ste mali veľmi dobrí vzťahy, tak je to výlučne vec jeho novej rodiny

terezka1947
17. apr 2021

Brat ma svoju manzelku,deti...to je blizsia rodina ako sestra.
Ci maju take,ci onake vztahy.....a najma,ked sa ich vztah vlastne ukoncil.

lesana25
17. apr 2021

Nevieme okolnosti, prečo s vami neudržiaval kontakt, avšak mal na to zrejme dôvod, vy ste sa doteraz asi tiež nejak nezaujímali keď ste o ňom nič nevedeli. A keď teraz zomrel, tak zrazu idete rozhodovať, kam ho uložia? Vážne?

karpina
17. apr 2021

Tvoj strýko zrejme velmi dobre vedel, prečo s vami ukončil všetky kontakty, nakoniec sa to ukázalo aj po jeho smrti, že urobil dobre. Tvoja matka nech sa stará o to, kde spočinú jej ostatky a nech nechá brata aj po smrti na pokoji. Niektorí ľudia naozaj nemajú zdravý úsudok, ani hanbu v sebe.

loginexistuje
17. apr 2021

tvoja mama nema absolutne pravo k tomu co hovorit na mieste manzelky tvojho stryka tvoju mamu ani nevolam po tomto na pohreb
rozhoduje manzelka

loginexistuje
17. apr 2021

mozno by bolo pri takomto vasom pristupe vobec uvazit ucast na pohrebe teba a tvojej matky pri takomto pristupe tam nemate pravo byt

kayyaa
17. apr 2021

V prvom rade uprimnu sustrast...
Ale ...naozaj je to od tvojej mamy doslova drze, ze si dovoluje sa do toho starat. Najblizsia rodina je manzelka a deti zosnuleho, oni rozhodnu, kde ma byt pochovany. Tvoja mama sa nema co do toho starat. ....uprimne, mat taku svagrinu, tiez prerusim kontakty🙄

deti95060810
17. apr 2021

v poriadku... mal manželku ,deti - tie sú v prvej línii - tvoja matka až v druhej.

cacianka
17. apr 2021

@loginexistuje @kayyaa @karpina
A ine baby,
Nevieme kto sa s kym odtrhol a co sa dialo, preto nemame právo súdiť .
Iba poradiť.
A mimochodom - na pohreb sa nepozyva, to nie je párty... Je to obrad - posledná rozlúčka. A tú môžeme absolvovať podla svojich preferencií.
Účasťou na obrade, alebo v tichu svojho domova. Nikto nemôže vnucovat tomu druhému ako sa má rozlúčiť, ako smútiť, ako spomínať.
Stačí dôstojne

tesari
17. apr 2021

Myslím ze je to vecou jeho manželky a deti

loginexistuje
17. apr 2021

@cacianka tak ty myslis ze je normalne ze sestra sa ma starat do poslednej rozlucky brata ktory s nou neudrziaval kontakt a navrhovat veci ktore si manzelka a deti zosnuleho neziadaju ?
a ak tam ma ist robit rozruch na pohreb nech radsej nejde a necha ich sa dostojne rozlucit s manzelom a otcom

pozyva sa na kar (ak sa uskutocni ) a v dnesnej dobe aj na pohreb kedze je obmedzeny pocet ludi vzhladom na covid a nie len u nas ale aj v zahranici vid pohreb Philipa dnes

lula313
17. apr 2021

Myslim si, že každá žena by chcela pod zemou byt so svojim partnerom a nie so svokrovcami, takze to nechajte na vdovu, kde mu(im) vyberie miesto posledného odpočinku. Neprilievajte olej do ohna v tejto ťažkej situácii. Čo to máš za mamu, že nevie prejaviť trochu empatie?

lucia147852
17. apr 2021

Áno je to v poriadku. Je od tvojej mamy výslovne drzé nútiť a chcieť rozhodovat o pohrebe, keďže strýko mal manželku. Keby nebodaj sa niečo stane s mojim muzom pochovam ho podľa svojho uváženia a nie podľa rozhodnutia svokry či švagrinej. Tak ako by som sa ja nestarala do pohrebu inej osoby ktorý nevybavujem.

cacianka
17. apr 2021

@loginexistuje keby si citala moj horny prispevok tak pochopis.
Ja som reagovala iba na to ze nevieme co sa stalo medzi nimi a prave preto nebudem autorke nakladať .
Ano nema sa co starať. Moze poradit ked ju oslovia. Ale nic viac.rozhoduje manželka a deti.
Na pohrebe sa môže zúčastniť aj s odstupom, ale aj nemusí. Pchat na kar sa asi nebude, jednak ci ho vobec robit budú a ci ju aj pozvu.
Ps.brat asi nebol nejaky šľachtic kde je iny protokol a etiketa

euka210
17. apr 2021

Samozrejme ze rozhoduje jeho rodina, teda manzelka. Aj ja by som chcela aby o mne rozhodoval manzel ako najblizsi a potom deti, a nie brat s ktorym sa vidim 3x do roka.

miadi
17. apr 2021

Logicky manzelka a deti maju vacsie prava ako sestra. To si snim mala mama urovnat vztahy kym žil Teraz je neskoro hrat sa na dolezitu a rozhodovat kde bude pochovany je to drze. Maximalne co mohla ponuknut rodicovsky hrob a ked odmietli tak to ticho bez dalsej dramy respektovat. . A brat ohlad na jeho rodinu.

whatever1
17. apr 2021

Možno pochopíš, ak si predstavis opačnú situáciu. Keby ti nedajboze umrela mama a tvoj strýko by chcel rozhodnúť o tom ako a kde bude pochovaná.To by ti uz asi neprišlo v poriadku...

mogaa
17. apr 2021

pohreb zabezpečuje jeho najbližšia rodina a to sú jeho žena a deti...len v prípade že by nebol ženatý a nemal deti tak by ho pochovávala tvoja mama - jeho sestra.....vtedy by to platila ona a samozrejme aj by rozhodla kde má byť pochovaný.....takto je to na jeho žene a deťoch - oni zároveň platia celý pohreb a rozlúčky so zosnulým.....