Dobrý deň.
Mám 20 rokov, pracujem. Na vysokú školu som nemala možnosť ísť, I keď som chcela.
Teraz po práci, doma, keď mám voľno, zvyknem počítať príklady. Nájdem si skúšky napríklad na matematickú fakultu a vypĺňam ich. Snažím sa nájsť spôsob riešenia, hľadám si prečo je výsledok taky aký je, kde som spravila chybu, vypočítam to znova a tak.
Často sa mi kvôli tomu smejú rodičia i kamaráti, že načo to robím, aj tak nejdem na tu školu a nedá mi to nič no mňa to baví.. Je to podľa vás blbosť? Naozaj by som s tým mala prestať?
Nepocuvaj ich. Baví ta to, tak to rob. A rodičov sa opýtaj, či by boli radšej keby si sedela v krčme a opijala sa. A nikde nie je napísané, že ešte na školu nepôjdeš. Ja som na prvu išla v 27 a na druhu v 36 rokoch.
To naozaj potrebujes názor ľudí na tvoje hobby,ktorým nikomu nijak nezasahujes do života?
Ty nemáš odvahu povedať ľuďom aby ťa rešpektovali a nesmiali sa z teba?
Keď ťa to baví, neprestaň. Precvičíš si mozog a niekedy sa ti to môže zísť. Veď môžeš aj niekoho doučovať.
Keby ťa bavilo piecť a skúšaš recepty z netu, učíš sa a budú sa ti smiať, že nič poriadne neupečieš a nebude to jedlé prestaneš?
Alebo by ťa bavilo chodiť na ryby a budú sa ti smiať, že aj tak nič nechytíš prestaneš?
A kamaráti/rodičia majú nejaké záľuby, robia niečo čo ich baví? Spýtaj sa ich prečo to robia keď to stojí čas, peniaze a zisk z toho nie je?
Možno to hovoria, lebo nemajú žiadnu záľubu a keď prídu domov sa pasívne zvalia pred telku a presedia hodiny.
Nenechaj sa znechutit, je to zaluba ako kazda ina, mas na nu pravo.
Chod na vysku a prestan pocuvat rodinu a kamosov. Matika ta ocividne bavi. Podaj si prihlasku, poziadaj o stipendium..... preco si nemohla ist na VS? Mas nejaky zdravotny problem? Inak neviem preco by si nemala moznost ist.
Podľa mňa je to v pohode. Ja tiež neštudujem. Mám 34 rokov pomaly. Som chorý. No napriek tomu si sťahujem nejaké učebné materiály, ktoré ma zaujímajú. Mňa zaujali okrem matiky, chemické vzorce, ekonómia... Tiež nevyužijem to, ale robím to, preto aby som na invalidnom dôchodku mal činnosť...
Veď je to niečo ako krížovky alebo sudoku, akurát trošku vyšší level. 😉
V ostatných oblastiach asi zažívaš podobnú "podporu" a vlastne je to pravdepodobne len závisť, že dokážeš niečo viac ako tvoje najbližšie okolie. Vždy mi je smutno, keď najbližší radšej topia ako by sa pridali alebo aspoň nezavadzali.
Ked sa ti budu smiat, povedz, ze je to tvoj konicek... Ze niekto v tvojom veku huli travu, fajci, slope, sexuje s kadekym a teba
bavi toto... A ked sa ti budu smiat rodicia, tak to povedz aj im.
Neboj sa viac si usta neotvoria.
Prihlas sa externe na vysku, hm?
Ak nechces ist, mas hobby. A co.
Aj ja mám rada matematiku. Vždy sa teším keď má dcéra nové učivo a môžem to s ňou preberať. Kašli na ostatných a rob čo Ťa baví. Byť tebou, prihlásim sa na vysokú školu aspoň externe. Je škoda nevyužiť to.
prečo by si sa mala vzdať niečoho čo ťa baví?
kvôli sprostým rečiam?
Nie neprestávaj je to ok, a čo tak skúsiť VŠ😀
Asi mas velmi rada matematiku.....co tak skusit externe?
Jedine co by som v tvojom prípade robila by som si trénovala príklady a dala si prihlášku na externe štúdium na školu na ktorú by som chcela ísť, neboj sa zvládneš to a ich blbé reci nepočúvaj 🍀
Ale kdeže.. Vôbec to nie je hlúposť. Práve naopak. Navyše.. Máš iba 20 rokov.. Možno ešte na VŠ pôjdeš.. Mnohí študenti doštudujú až po tridsiatke (aj ja 🙂).. Ak si v situácii, že ťa rodičia nemôžu finančne podporovať, a chcela by si ísť na VŠ, tak si teraz odkladaj peniaze, keď pracuješ..
Bude ti to na veľkej pomoci.. Počas toho sa pripravuj na prijímačky.. Môžeš doštudovať aj okolo 28 rokov... Ešte sa stihneš aj vydať a mať deti.. Ak by si chcela na VŠ ísť a rodičia ťa v tom morálne nepodporujú, urob, ako ty chceš.. Ide o tvoju budúcnosť.. Moja spolužiačka bola v tejto situácii.. Ešte si spravila aj doktorát.. 🙂 A nielen jedna sa ocitla v tejto situácii.. Všetky to boli inteligentné dievčatá.. Stálo by za to si prijímačky aj vyskúšať.. Ak po VŠ túžiš.. Ak to chceš, choď do toho.. Odkladaj si teraz peniaze a vyskúšaj si prijímačky.. Rodičov si cti, teda pomáhaj v domácnosti, pekne sa k nim chovaj, s úctou, ale o životnej ceste nemajú právo rodičia rozhodovať.. Poslúchmuť ich v ich názor v tejto veci nie je neúctivé voči nim.. Niektorí rodičia však zabudli, že na túto oblasť nemajú právo a snažia sa korigovať život svojho dieťaťa tam, kde už nesiaha ich právomoc, navyše v období, keď je ich dieťa dospelé. Samozrejme, tým som nechcela povedať, že sú tvoji rodičia takí.. Mala som na mysli vo všeobecnosti, že sa to stáva.. Na kamarátov tiež nedaj.. Čas totiž beží a keď človek čas štúdia prebendí, v štyridsiatke sa to už nedá dohnať.. 🙂
Ja ťa obdivujem a v dobrom závidím. Mne matika nikdy veľmi nešla a považujem to za veľkú chybu. Už som mohla mať vyštudovaný nejaký užitočný odbor a pracovať výborne zaplatená. Matika hýbe svetom! Počítaj ďalej a choď na dobrú VŠ, čakajú na teba dobre platené pracovné miesta. Veľmi ti držím palce. Keby moje dieťa počíta, tak si ho budem oprašovať, podporovať... Všetky vedomosti sú v živote užitočné a posúvajú nás ďalej.
Povedz im nech si prečítajú niečo o Alzheimerovej chorobe ked sa im zdá ze ti to nič nedá. Mozog sa dá (a je dobré ho) trénovať. Niekto cvičí vo fitku niekto cvičí mentálne, co je na to smiešne, neviem. Možno závidia 🤷♀️
Ja som neverila, že v mojom živote stretnem niekoho, koho baví matematika 😄 dokonca ani moju matikárku to nebavilo 🤯 držím ti palce a s kľudom si počítaj príklady ďalej, keď ta to baví, každý má nejaké hoby. Možno by si to vedela zužitkovať do budúcna 🙂 obdivujem ta, ja po večeroch čítam akurát tal modrého koníka 😂
Ja tiež už naštudujem VŠ a stále ma baví fyzika. Síce príklady nepočítam a v robote z fyziky potrebujem len úzku časť, stále ma baví to ale sledovať. Dokonca špeciálnu teoriu relativity som sa naučil aj s odvádzaním vzťahov aj s príkladmi len pred pár rokmi so synom. Na výške som tomu Einsteinovke nerozumel a skúšku som dostal len preto, že som sa to nabiflil. Kamarát ju chcel vyvrátiť pretože je šialená. Teraz poznám špecku zľava doprava. Porozmýšľaj ale prečo to robíš. Netúžiš po tej výške? Je to skutočne len hobby? A smiať by sa ti mali prestať či je to tak, alebo tak.
Jedine,s čím by si mala prestať je počúvanie debilnych názorov rodiny a kamarátov.Venuj sa tomu,čo ťa bavi