Sme vo finančnej tiesni. Ako to riešiť?

zuzanajamriskova
9. máj 2014

ahojte sme vo finančnej tiesni asi tak by som to nazvala....viem že to sme všetci ..alebo aspon väčšina....no fakt neviem ako to riešiť...sme mladá rodina s5 ročným a 1 pol ročným synom....bývame v podnájme....ja som ešte na RD....manžel chodí pacovať do 60km vzdialeného mesta...tam mu bývajú rodičia takže chodí domov len ked má volno (robí až do neskorých večerných hodín) neoplatilo by sa mu dochádzať každý den.....kvôli tomu sme museli zobrať úver a kúpiť auto...ked už bol skoro splatený tak mal mm autohaváriu a na opravu sme museli zobrať další....nejaké peniažky sme mali po svadbe no kupoval sa nábytok a pod. deťom výbava....takže sa dá povedať že sme začínali od nuly.....platíme nájom, tú hypotéku, s mm máme životné poistky, dva mobily, internet, škôlka, a mm ešte platí alimenty, a každý mesiac si odkladáme na knižku ale aj to už sa dosť často stalo že sa to v pol mesiaci znovu vyberie lebo nie je z čoho žiť...proste ked to všetko zrátame a odrátame z nášho príjmu tak je to fakt bieda....sú mesiace ked nám ostane nejakých 150 eur na žitie...strava...tankovanie...a pod. výdavky....každý den sa bojím toho že čo ked sa niečo stane,,,ochorejú deti a ja nebudem mať ani na lieky....je to strašné...skoro všetko už kupujem len tu na MK a aj to sa snažím ked sa dá tak skôr o výmenu....chcem ísť do práce no bývam v meste kde je to s prácou bieda,,,,manžel je preč takže môžem robiť len do tej tretej....svokrovci žijú inde takže oni nemôžu zabávať a moji rodičia ešte stále pracujú...ked som sa aj pýtala v obchodoch všade chcú aj na poobede...a to sa mne nedá....a za ten plat sa my neoplatí zhánat opatrovatelku....fakt neviem čo dalej...niekedy si myslím že keby sme na začiatku viac penazí tak to takto nemuselo skončiť..predsa ked je na účte aspon nejaká rezerva tak sa lepšie dýcha...no my každý mesiac začíname od nuly....rozmýšlala som že ten úver čo máme tak by sme ho navýšili a predlžili dobu splácania aby suma ostala tá istá...nech máme aspon nejakú rezervu keby niečo...neviem si predstaviť že máme takto fungovať,,,,o rok pojde syn do školy a čo potom ved to sú strašné výdavky..už len teraz v škôlke vkuse fotenie a divadielka čo ja viem čo....je to hrozné a viem že nie som sama čo takto žije...že sú aj horšie na tom...myslíte si že je dobrý nápad ten úver? alebo ako to riešiť....už som si poslala aj do tesca žiadosť ale len na nočné smeny...poradte čo robiť ako riešiť aj moje zamestnanie? mám zrušiť tie naše poistky? Internet a mobily my tu prosím nikto nevykrikujte lebo to je podla mna už nevyhnutnosť v dnešnej dobe....bo viem že sa tu aj také nájdete ktoré my tu budete hovoriť že ako sú na tom druhý horšie a blalblabla....bez urážky ale hladám niekho kto my poradí

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mima4
9. máj 2014

V provom rade ti odporucam okamzite nastupit do prace, uz nemas babatko, mozes pracovat, nechapem, co v takej situacii este robis doma. Pokial manzel nezaraba za dvoch, je nevyhnutne aby ste robili obaja.
Dalej poistky su vyhodene peniaze... ja to nazyvam "odrbavacky chudobnych", ktori veria, ze im to aj pomoze 😉 no realne je to biznis, na ktorom zarabaju velke korporacie.

A dolezite!!! Prestante s uvermi... naucte sa setrit, vytvarat si rezervu...chyba vam financna gramotnost.

rora
9. máj 2014

Ak nemozes ist hned do prace a vyuzit to ze mozes mat aj vyplatu,aj rodicovsky (ze by ti deti strazil niekto z rodiny), tak hladaj ine sposoby ako si nejake to euro privyrobit - ci uz chvilkovym strazenim detí (aj vo vecernych hodinach ak by si rodicia chceli vyrazit von,na velky nakup atd.), pripadne starsim osobam prist pomoct poupratovat,navarit, pripadne spravit mensi nakup.... Samozrejme ze by to neboli obrovske zarobky, ale aspon nieco málo... lepsie ako nic.

moonlight1210
9. máj 2014

co to sa da usetrit na vareni, ked si vopred navrhnes cely tyzden tak, aby sa pripadne zbytky dali pouzit v dalsom obede. a nakupovat len podla toho uplne presne, vyhybat sa pozeraniu na ine regale (nech ta nezlaka nejaky tovar). obehat si obchody a dat si tu namahu nakupovat v tych, kde su dane veci najlacnejsie.
alebo si urobit rozvrh na cely mesiac dopredu a potom ho uz len opakovat kazdy mesiac. bude to trosku jednotvarne, ja viem.

skus popredat veci po detoch na bazároch, ak to este nerobis.

fotenie v skolke mozes odmietat. aspon u nas je to tak, ze deti nafotia, ale subor fotiek si kupit nemusis. fotograf ho potom skartuje. s divadielkami je to tazsie, ale ak sem-tam odmietnes (aby si syna zase celkom neukratila), zrejme ti dieta na ten cas daju do inej triedy.

skus tu na koniku ukazat nejake svoje vytvory, ak sa niecomu venujes a si v tom sikovna, mozes co-to popredat. dohodnete sa so záujemcom sukromne cez IP, snad to nebudes musiet ani priznavat v dani, ani sa registrovat ako zivnostnik, platit odvody a pod. aspon kym by sa ti to nerozmohlo na vacsie obraty (to by som uz radsej priznala, lebo je to lacnejsie ako sankcie).

kym sa da, uver si nepredlzujte. to mozete urobit aj potom, ked bude nutne mat tych penazi viac. a povedzme si rovno, mat viac penazi k ruke, laka to trosku minut viac nez obvykle. resp. siahnut na ne aj v nie uplne krizovej situacii.

konkretne rady s penaznymi instituciami ti dat neviem. zial. len takto.

v_alika12
9. máj 2014

- zrusila by som poistky (my sme na tom financne OK,ale ziadne poistky nemame)
- ak mate tel za pausal, tak zrusit a zaviest "kredity" a snazit sa netelefonovat zbytocne. Napr moj muz plati len 4-5e mesacne :D Lebo fakt vola len ked nieco nutne potrebuje,ziadne vykecavacky ako zenske (ja) 🙂
- zrusit internet. Hoci je to v dnesnej dobe standard, da sa bez neho existovat. A 20e mas hned usetrenych.
- varit jednoduche jedla a varit casto. Sucha strava vyjde draho.
- ak ste potrebovali auto iba kvoli praci a navyse manzel na nom denne necestuje domov,tak vam stacila aj nejaka felicia za 500e a hned by ste boli o jeden uver lahsi. POZOR na uvery,lahko sa zadlzit,tazko splacat. Ako ja vravim,uvery su pre bohatych ( i ked mi je jasne,ako to v praxi funguje ☹ )

No a moja posledna rada: odstahovat sa do lepsieho regionu za pracou. Viem,ze na SR to nie je bezne,lebo ludom sa tazko odchadza z domoviny,ale castokrat je to jedina moznost a neskor si uvedomime ako dobre sme urobili. V zahranici je uplne bezne, ze sa stahuju neustale za pracou alebo dochadzaju denne aj 200km atd. V tomto mame este rezervy.

vendulka80
9. máj 2014

V prvom rade zrusit poistky. Uz to tu bolo povedane, je to odrb a peniaze v lufte. Vedela by som ti rozpravat ake problemy robia niektore poistovne ludom, ktori maju tazke trvale nasledky, je to doslova hra s pismenkami 😠 Ak mate dva osobne ucty, jeden zrusit, usetrite na poplatkoch. Mozno este skusit hladat lacnejsi podnajom pripadne sa prestatovat do ineho mesta kym nejdu deti do skoly. Vyuzite to, ze nie ste zavaleni hypotekou a nemusite stvrdnut na jednom mieste. Mozno by manzel mohol vyskusat aj pracu v zahranici, tak ci tak si s detmi viacmenej sama a takto by aspon doniesol viac koruniek.V ziadnom pripade nerusit telefony a internet, ved bez toho sa neda existovat, jedine niekde na kopaniciach.
Drzim palce velmi velmi.

haslerka27
9. máj 2014

neviem,mna vzdy napadne pri takychto temach,preco maju ludia,ktori si to nemozu dovolit,dve a viac deti...ale tak to len tak na okraj.no nemas na vyber,len ist pracovat.moj manzel pracuje v IT sfere,takze mozem pracovat z domu,a nemusim ist po materskej do prace na plny uvazok aj ked som chcela.je to jeden kolotoc vo vasom pripade,mozno by stalo za zvazanie refinancovat uver s mensimi splatkami a nizsim urokom......

sisaha
9. máj 2014

kazdy raz zacinal od nuly.. ja takisto a tiez som bola pocas RD na tom zle pred 15 rokmi. Takze moje riesenie:
nepises ako si na tom s rodicmi ty - ci by ti vedeli pomoct s detmi.
- hladat robotu hoci aj na pol uvazku
-na jasle dostanes prispevok od statu
- poistky by som nerusila, ale zredukovala ich na podstatne polozky a nepodstatne vyhodila (ak mate hypo a nedajboh sa jednemu nieco stane, tak by som chcela zas vidiet ludi, ktorí by ti pomahali, aby ste neprisli o strechu nad hlavou). Mobil skresat na kredit, alebo cez O2 na fakturu bez viazanosti (platis iba co prevolas).
- uvery zjednotit do jedneho a platit iba jednu sumu. (v najhorsom sa da urobit odklad pokial si na RD, ale to naozaj len v krajnom pripade)

mamama2
9. máj 2014

Ahoj.k tomu uveru.opytaj sa v banke ci je mozne aspon na nejaku dobu platit 60 %UVERU.kamoska sa vedela dohodnut s bamkou ze 9 mes. Plati 60percent.uver sa jej predlzi sice o tych 9 .mes.ale tam doplati len tych 40 %.

nicolle21
9. máj 2014

ja by som len k tomu uveru.. zarazilo ma, ako si napisala "rozmýšlala som že ten úver čo máme tak by sme ho navýšili a predlžili dobu splácania aby suma ostala tá istá...nech máme aspon nejakú rezervu keby niečo" - uver neznamena mat peniaze, ale mat DLH.. cim viac ho predlzujes, tym viac sa zadlzis.. musite proste utiahnut opasky a hospodarit lepsie - strava, internet, telefony, benzin, bude to tazko, ale da sa to 🙂

domenique
9. máj 2014

Ahoj poistky urcite nerusit, ako pisala sisaha tak mozno znizit, mate uver len na auto alebo mate aj hypoteku na byt? Mozno by si mohla zajst do banky nech ti znizia splatky, bude sa Vam lahsie dychat,
skus pozriet skupinu, ako sa da usetrit : https://www.modrykonik.sk/group/2070/
A urcite si hladaj pracu, ja mam tiez 1,5 r.dceru a robotu si hladam ..........
Aj to opatrovanie deti bol dobry napad.......
Drzim palce

tahomi
9. máj 2014

Máte 2 úvery na auto, v akej výške?aj keď už bolo burane, pokiaľ je novšie, tak skúsiť predať a kúpiť auto fakt len na lacnejšie len na nevyhnutné dochadzanie manžela. Určite zrus poistky, to sú veľké odrby a nič z toho. Úver žiadny neberte, to je potom za stíhaný kruh.
A to čo ti rádia dievčatá vyššie, zamestnanie sa, nájdi si zdroj príjmov a nič iné vám nepomôže. Vyuzi, že máš ešte rodicovsky príspevok a nasetrite peniaze na splatenie dlhov.
Krajný prípad - chlap do zahraničia, ty do práce, jasle alebo opatrovateľka pre deti a vydržať kým sa ne yhrabete z dlhov

staronova
9. máj 2014

zrušit poistky/zo svojej skusenosti,že kolko som preplatila/
zrušiť paušal na tel. obmedziť telefonovanie /všimni si ako žiju operátori nadštandardne z našich blbých telefonov/
to opatrovanie ti dobre radia baby,
prípadne upratovanie,žehlenie niekomu....
čo najmenej kupovať nove veci....
Zo skusenosti viem,že aj fotky zo školky su len vyťahovanie penazí,na ktorom zarába nejaký fotograf z hornej dolnej /selektovať,čo zaplatím dieťaťu a čo nie/
na strave sa pri dieťati dá málo ušetriť,ale určite sa treba pokusiť....
Držím palce do budúcnosti.....

simsalabim
9. máj 2014

Ja som prekvapena, kolke odporucate zrusit poistky. My mame poistene vsetko (zivotne poistky, dom, domacnost, auta aj havarijne) a nie raz nam pomohli. Ci nas vytopili susedia, este ked sme boli v panelaku, ked bol manzel 4 mesiace PN, ked mi nedavno auto, iduce predomnou odrazilo kamen do celneho skla (vymena 240e, komplet hradena z havarijnej poistky). Ja osobne by som poistky platila dalej, ale dobre je si preverit, co vsetko kryju. Co budes robit, ked sa manzelovi nedajboze nieco stane? Moj bol PN 4 mesiace koli natrhnutemu vazivu v kolene.
2) podla mna musis ist do prace - kym bude dieta v jasliach, mas narok na statny prispevok, takze by sa to mala dat utiahnut. Ak do prace odmietas ist, co takto vziat si nejake dieta/deti k svojmu na opatrovanie?
3) jedalnicek treba planovat, da sa tak dost usetrit. Sladkosti piect doma.
4) nauc sa ist nakupovat pred zavretim supermarketu, velmi vela veci - maso, ovocie, zelenina, mliecne, maso.... je vtedy zlacnena. Mnohe su par dni pred koncom spotreby (jogurty), maso, pecivo sa da supnut do mrazaku, ovocie mozes hodit do kolaca, alebo urobit dzem, zo zeleniny hned urobit salat ci rizoto... Mam kolegynu so 6 detmi, cize ich je 8 a vyziju pre mna z neuveritelnych 350e na jedlo a drogeriu na mesiac. Ale nakupuje tak, ako hovorim. 1-2x do tyzdna sadaju s manzelom do auta a obehnu niekolko obchodov a plnia mrazak. AK nemas auto k dispozicii, mozno staci neskoro vecer odbehnut do blizkeho obchodu. Jogurty ju bezne vidim jest v praci s datumom spotreby v nasledovny alebov ten den a s 50% zlavou. Toto je v BA, neviem, ako v mensich mestach. Minule prisla do prace s keksikmi Siesta za 6 centov!!! O 2 tyzdne im koncila spotreba....
5) Pokial sa da, nenavysuj uver, ved to je DLH! Pmataj na zadne vratka, co urobis, ked sa zivitelovi rodiny nieco stane?!
6) Ukladaj si bokom malu ciastku, na ktoru nesiahnes, Trebars aj 7 euro mesacne. Musis si zacat vytvarat rezervu, co spravis, ked pridu nedoplatky napr. za plyn?
7) Zvazte stahovanie za pracou.

sendy1977
9. máj 2014

a čo to Tesco, nepomohli by ti rodiča, aby deti spali u nich ? Alebo tvoji rodiča u vás ?

jalucija
9. máj 2014

ten napad o navyseni hypetky nie je dobry napad ale zarabas si na dalsi problem.

adri266
9. máj 2014

a co tak manzela poslat za pracou do zahranicia? Ved aj tak chodi domov len na tyzdnovky, ak som to dobre pochopila. Zarobi lepsie a bude. Takisto, hladaj si pracu na doma, doucovanie, zehlenie, v podstate vsetko, co Ti baby navrhli. Nakupovat oblecenie len v bazari, pouzite predat.
Urobit si zoznam vydavkov a prijmov a z toho vychadzat.
Najst si najlacnejsi pausal alebo mat len sim kartu. Ja mam O2, a volam vsetkym na O2 po prvej minute zdarma. Niekedy neprevolam ani 3 Eura mesacne.
Ak mate internet a musis ho mat, snaz sa najst najlacnejsi, pripadne balik s TV spolu, aby to bolo vyhodnejsie.
Nakupovat v retazcoch jedlo tesne pred zarukou, je o 50% lacnejsie.
Ak este ma mladsie dieta plienky, odnaucit. To ide dost do penazi.

janickacrazy
9. máj 2014

Skús finančného poradcu, my sme mali 2 úvery a poradil nám ako ich refinancovat a je to lepšie, platíme menej, preniesli sme ich do inej banky a z 2 urobili jeden s výhodnejším úrokom. Dá sa vyplatit úver na auto, auto predat a kúpit lacné, hoci aj nejaké Punto za 500 éčiek. Ved na MD nebudeš večne, takže neskor si možete kúpit lepšie auto, ked sa z toho vyhrabete. Alebo može manžel chodit aj busom alebo vlakom, ked nechodí každý den. Ja som žila v zahraničí a dochádzala som do práce a školy denne 150 km autobusom tam a 150 km spat každý den a to som bola vtedy tehotná!!! A načo máte tie poistky, ked na opravu auta ste simuseli brat úver?

aliza
9. máj 2014

ja len nerozumiem, preco mate prenajom v meste, kde nie je praca, kde nikoho nemate, kde ani len manzel napracuje...aky to ma vyznam tam byvat? a este aj kvoli tomu kupovat auto? 😕 ved si najdite prenajom v meste, kde byvaju svokrovci, kde ma aj muz pracu, ak su svokrovci doma, dohodni sa s nimi na opatere deti a mozes ist do prace. A ja by som poistky tiez nerusila, je to jedina istota, ked sa nedajboze nieco vazne stane.

lilitela
9. máj 2014

Poistky rusit sa vacsinou neoplati, mozes prist o vela penazi ktore si tam uz vlozila - jedina vyhoda je teda ta, ze uz ju nemusis dalej platit. Moja mama zila takto s nami dvoma xx rokov sama, z vyplaty do vyplaty, obnosene oblecenie z druhej ruky, kvalita stravy uboha, vybava domacnosti pod zivotnou urovnou. Boli to tazke a neprijemne roky, ale dovolim si tvrdit, ze ich prezila iba vdaka tomu, ze si nikdy na nic nijaky uver nevzala, a veruze by nam bolo treba vysavac, pracku a pod. Ked mala "vacsi" vydaj , napr. do skoly, pozicala si 100 korun od rodicov a takto slo kazdy mesiac - splatila, pozicala, vratila, pozicala. ono to nema ani logiku, rovno si ich mohla nechat, ale zase formalita musi byt. My sme nemali ani auto a pod. takze tak. Boli sme na tom horsie ale chapem ze mas stres, deti mas male, a doba je dnes naozaj ina, ako pred 25 rokmi. Ja som si zobrala ponaucenie z toho taketo: ked do niecoho investovat, tak do vzdelania a nemusi to byt hned VS - moja mama totiz dodnes trpi predstavou, ako sa starala, ze urobila pre to vsetko, co sa dalo, ale nie je to pravda. Mala ukoncenu ucnovku, ale nevenovala sa ani tomu svojmu vzdelaniu, robila podpriemerne prace. Ked som bola dost stara, aby som si to uvedomila, nahovarala som ju, aby si zvysila kvalifikaciu, a nasla lepsiu pracu, ale odmietla to. Viem, kazdy sme iny, ale tu nejde o to, ze sa z nej mala stat karieristka, stacilo mozno jeden rok strojopis, druhy rok trebars zaklady pocitacov, treti rok nejake zaklady jazyka.
Co tak ponuknut nejakym kamaratkam, ze za nejaku odmenu sa postaras u vas o ich deti? Ved aj 100 euro mesacne potesi - alebo si daj inzerat, ze pozehlis oblecenie, upraces domacnost...

stano4000
9. máj 2014

ak zijes len tak tak na hranici prezitia, tak si gratuluj, pretoze na svk je (podla nejakej statistiky co som si zapamatal) ovela viace rodin co nezvladaju ani to, nezvladaju splacat ani tie pozicky co si napoziciavali a vy to zvladate...

nerus poistky, aspon zatial nie, poziadaj banku (aspon dufam ze su to pozicky v bankach) o odklad, znizenie splatok. nic za to nedas, mozno ziskas vacsiu kontrolu nad svojim rozpoctom. vedte si domace uctovnictvo - my tak s manzelkou robime a mame velmi presny prehlad na co sa minu peniaze. nie je to len ze splacame nase zavazky ale aj vieme presne kolko penazi kazdy mesiac odide z uctu...

v praktickych veciach okolo nakupovania skus co ti radili - planuj co varis, planuj co budes potrebovat nasledujuce mesiace. nepotrebujes veci ktore zrazu uvidis v regaly, potrebujes to co je naozaj nutne na prezitie - nesetri ale kvoli par centom na potravinach, navstevuj trh a nakupo podla planu varenia co potrebujes a var podla cerstvosti, co vydrzi dlhsie cerstve to spotrebuj nakoniec.

a ak nemas dovod neprecovat chod pracovat.
drzim palce!!!

natalienka12
9. máj 2014

Ja by som v prvom rade riešila bývanie, zvážte, čo akej miery má manžel stabilné pracovné miesto, pokiaľ áno, tak by som skúsila žiadosť o obecný byt niekde na dedine, v mestách sú nájmy za byty oveľa vyššie. Veľká chyba bol úver na auto, toto je najväčšia hovadina, akú Slováci robia, žijú v podnájme ale hlavne že si kúpia nové auto. Nikdy. My sme na tom, dovolím si povedať, finančne dobre a nemáme nové auto, len ojazdené a úplne nám postačuje a to manžel jazdí často aj do zahraničia. Drahé auto sa oplatí kúpiť len bohatým firmám a nie súkromnej osobe na bežnú prepravu. To bola veľká chyba. Myslím, že vaša rodina je na tom ešte veľmi slušne takže hľadaj rezervy, dostala si tu veľa dobrých rád. Poistenie áno, ale treba zvážiť, aký druh. Rizikové poistenia detí by som určite neplatila ani žiadne sporenie, prvoradé je, aby bol poistený živiteľ rodiny pre prípad smrti alebo úrazu.

inkinka
9. máj 2014

internet nerus, tak ako ti tu niekto radil. Ked ho vies rozumne pouzivat, usetri ti to cas aj peniaze.

minax
9. máj 2014

Ja len takú faktickú poznámku... Keď si sem tam prejdem tejto podobné diskusie, rozmýšľam, o kom píšu vlastne tie štatistiky, podľa ktorých je drvivá väčšina Slovákov ,,na mizine,,..keďže pozerám na rady, čo tu všetci píšete, a takmer všetko má hlavu aj pätu a je to veľmi rozumné 🙂 (to myslím samozrejme v dobrom, nie že sa niekto začne urážať) ..akoby som čítala rady od finančného poradcu 🙂
I keď to možno svedčí aj o tom,že ,,ľahko sa radí, ťažko sa robí,, 😒 Každý máme svoj určitý štandard, ktorý sa môže ( a niekedy musí) v živote meniť... Ber to tak, že teraz si ho musíš znížiť na 2-3 roky, aby si sa k svojmu pôvodnému ( možno aj vyššiemu ) mohla bez problémov vrátiť 🙂 Súhlasím, že auto je zbytočnosť.. Strašne málo ľudí si uvedomuje, že už kúpou auta jeho hodnota klesá aj o 20 percent!! Nie je to ani omylom investícia... Podľa mňa toto bola rozhodne najväčšia chyba, ktorú ste spravili.. A predpokladám, že ste ho nekupovali za 500e a nižšie 😒 Veľa ľudí ti radí predať auto, lenže to je na SVK takmer nereálne predať auto s bremenom - pôžičkou.. To by si musela výrazne znížiť sumu, ktorá by pripadla Vám, aby ste ho vôbec predali, a to sa už samozrejme neoplatí a prišli by ste o peniaze... Taktiež poistné zmluvy sú najčastejšie koncipované tak, že je od nich nesmierne ťažké odstúpiť ( som právnička, takže musím potvrdiť ) resp. ani nie ťažké, ale najmä nevýhodné pre Vás a výhodné pre poisťovňu.. Na tvojom, resp. vašom mieste by som to brala ako ponaučenie do budúcnosti... a zamerala by som sa jednoznačne na tvoju rekvalifikáciu a nástup do práce 🙂 Myslím že niekto ti to už aj radil.. najnávratnejšia v dnešnej dobe je investícia do vzdelania, aj keď sa to na prvý pohľad ľuďom nezdá 🙂 a to sa robiť dá aj z domu..
Príp. niekto tu ešte radil zvažovať sťahovanie, tiež by som odporúčala, i keď neviem, kde bývate, aký máte nájom, či je výhodný a pod... ale určite by som zvážila ten nájom a možnosť hypotéky (samozrejme až keď budete trochu zahojení) keďže na tú platíš mesačne často aj menej než do nájmu a hlavne to nie sú vyhodené peniaze 🙂

99zuka
9. máj 2014

Ahoj. Je tu vela rad zrusit poistky. Nerob to. Zozen si poradcu-nezavisleho, ktory robi vsetky poistovne a daj si to skontrolovat. Teraz mate fin.problemy, predstav si, ze by nedajboze tvoj muz ostal na chorej, s vaznym urazom... Co potom? Len naozaj zalezi, ako mate nastavenu poistku. Ak chces viem Ti s tym poradit aj ja aj cez mail. Nemusis nikam chodit. Co sa tyka najmu, nemozete ist byvat tam, kde pracuje? Aj s tym by ste si vela pomohli. Co sa tyka uveru.neviem parametre, ale skor by som Ti poradila dat si pozriet aj tten a skor ho prefinancovat na nizsi urok. Drzim palce. Ak chces.napis mi ip.viem Ti prepocitat aj ten uver. Pekny den prajem.

cta
10. máj 2014

milujem tie komenty ak nemusíš sedieť choď pracovať akoby to bolo v dnešnej dobe ľahke by som chcela vidieť toho čo ide do obchodu a víde zo zmluvou v ruke 😀
Ale dobre, nebudem sa nad týmto pozastavovať. Zuzka jediné čo Ti môžem poradiť ak si teda nevieš nájsť prácu je obrátiť sa na úrad práce a požiadať o HN alebo požiadať o aktivačný príspevok čo je v sume 62€ mesačne alebo dobrovolnické služby paragraf 52a kde je mesačna suma 198€. Robiš 4 hodiny denne. Ale sú tam zas nejaké podmienky ktoré musíš splniť. V prípade, že by si chcela podrobnejšie info napíš mi ss a môžem ti presne napísať čo im na urade máš povedať, že čo by si chcela aby ťa neposlali preč. Ono stači aspoň čítať si zákony a vedieť aj kľučky a vybaviť sa dá všeličo. A keď nastupiš cez úrad a ak sa Ti naskýtne práca a dostaneš zmluvu jednoducho to oznamiš uradu práce a ideš pracovať. 😉

ukulela
10. máj 2014

pises, ze platite najom a aj tu hypoteku - tomu nerozumiem, asi si sa pomylila.
internet, telefony - ano, nutnost.ale da sa hrat s pausalmi/uctami a aj s poplatkami na net. ja pretelefonujem mesacne 5 eciek. net mame neobmedzeny. mikrovlnu u nas z dediny za nejakych 12. treba hladat najlacnejsie alternativy vsade. zrusit pausaly, zrusit viazanost ... planovat jedalnicek, nekupovat keksy detom, radsej upiect kolac. na dedine pestovat / zavarat ... len taky lekvar/vyzivaúsirup pre deti, na tom sa da na mrte usetrit a je to aj lepsie a zdravsie ...
niekto to tu pisal - preco sa potom neprestahujete do miesta, kde manzel pracuje? je asi jedno, kde budete platit podnajom ... a ty musis hladat robotu. kym nebude mat mladsie dieta 3roky, rodicak ti ostava - a to mas na jasle / opatrovatelku. mozno v mieste anzelovej prace si jednoduchsie najdes robotu aj ty ...

fiffinkaa
10. máj 2014

možno by si mala nechať prenájom tak a presťahovať sa do mesta kde pracuje manžel,možno by sa Ti tam podarilo zamestnať a dieťa dať svokrovcom, alebo do školky, tiež nápad s opatrovaním dieťaťa sa mi zdá velmi rozumný..

jockey
6. jún 2014

Odpoved je jednoducha - znizit vydavky a/alebo zvysit prijmy.
Znizit vydavky neznamena prestat svietit v izbe ci menej jest (to su iba drobnosti), ale hlavne znizit pravidelne vydaje - refinancovat hypoteky, uvery, znizit poistky (a pripoistenia), bankove poplatky, vydavky za sluzby - tel., mobil, net, ako aj prehodnotit rodinny rozpocet - zapisovat si kazdu platbu a raz mesacne to vyhodnotit. Pozriet sa na najvacsie platby (z najvacsich platieb sa da najviac usetrit 🙂). Ja som takto usetril zene cca. 80 € mesacne.
Zvysit prijmy - najst si brigadu/pracu. Samozrejme podla moznosti, vyuzit svoje schopnosti (co mozem ponuknut) - doucovat, robit drobne prace, opatrovat a pod.