Sme povrchní?

25. okt 2022

Myslíte si, že ako ľudia sme prirodzene povrchní? Že nedáme ani len šancu človeku, ktorý má nejakú vadu? Totiz, našla som si priatela, ktorého keď som poznavala bližšie, ani by mi len nenapadlo, že raz budeme pár. Vlastnosťami bol pre mňa "dokonalý". Asi dva mesiace čo sme spolu, ziarim, lietam. Včera prišiel po mňa do práce a kolegyňa sa tvárila znechutene..posmešne? Priateľ je pri tom úplne normálny, má dve oči, uši, nos..len má trošku menej vlasov a asymetrickejsiu tvár. Veľmi ma to zamrzelo, lebo hoci by som sa pred pár rokmi na ulici nad ním nijako nepozastavila, teraz je pre mňa tým najkrajším chlapom na svete. Ale všímam si, nielen u nás, ale všeobecne , že keď ide krajšia baba so silnejším chlapom, ktorý nemá atletickú postavu, alebo nedajbože dievča s vozičkárom, chromym, slepým...tak sa každý pozastavuje...aj mne moja teta povedala "Veď ty máš naviac..." Čo je to viac? Takže, prečo sme takí povrchní?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima1991
25. okt 2022

nie kazdy je taky, ako vobec mozes riesit reci inych ludi, ak si stastna?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monuska112
25. okt 2022

z pravidla ak mame tendenciu hodnotit seba, hodnotime aj druhych a naopak, clovek ktory sa prijma so vsetkym aj svojimi nedostatkami toto nerobi. je to vsak velmi tazke ked mnoho ludi vyrasta tak ako vyrasta, sama kontrola, sikana, karhania....a to v celej spolocnosti nie len v rodine. da sa na tom vsak pracovat

autor
25. okt 2022

@mima1991 zamrzelo ma to. Ja som stále dokonale šťastná, to bol len taký výkrik do tmy a zaujímalo ma, či máme tu povrchnosť v sebe. Ja som taká bola, ešte na VŠ. Ale časom som pochopila, že ak chcem muža na život, musí spĺňať iné hodnoty. Preto ma fakt mrzí, že niekto za 10 sekúnd dokáže odsúdiť človeka ....

marianarem
25. okt 2022

Vacsina ludi nejde velmi do hlbky. Moze to mat rozne dovody. Niekto je od prirody taky, ma ine silne stranky, nie hlboke nyslenie. Niekto by aj chcel.ist pod povrch, ale bolo mu vzdy povedane "co vymyslas". Poznam aj ludi, ktori boli povrchni len dovtedy, kym nezacali mat vacsie zivotne problemy a odvtedy uz povrchni nie su. Dalsi faktor je, ze dnes sme vsetci zvyknuti na rychlost, vsetko treba mat rychlo, co sa s hlbkou dost vylucuje. V skolach sa tiez uci coraz povrchnejsie, aby kadzy mal sancu na dobru znamku. A u niekoho to, co spominas, nie je povrchnost, ale ktritickost. Napriklad ta kolegyna mohla byt mamou permamentne cepovana za vzhlad a teraz je s tym zzita a proste na kazdom hodboti vzhlad.
Tak to je z mojej strany taka ttale dost povrchna odpoved na tvoju otazku 🙂 V mojom pripade z casovych dovodov a tiez kto by to cital 🙂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
25. okt 2022

@monuska112
@marianarem inak, je pravda, že kolegyňa je vždy za každých okolností dokonale upravená, nalíčená, oblečená. A tiež je pravda, že keď som jej raz vravela, že mne by sa nechcelo ráno vstávať hodinu skôr kvôli tomuto, tak vravela, že mama by ju von nenalíčenú nepustila 🤦 teda, neviem, či to bol vtip..ale potvrdzuje to tu teóriu. Ale zamrzelo ma aj teta - Ty máš na viac....prečo? A čo je to viac? Pre mňa vždy bolo najviac, aby som mala muža, ktorý sa vie postarať o mňa, rodinu, ktorý má zmysel pre humor, s ktorým sa cítim bezpečne, nefajčí, nepije, nefetuje. S ktorým som šťastná. A keď takého nájdem, mám na viac, lebo nespĺňa kritériá "chlapca z titulky časopisu"...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamamasama
25. okt 2022

Pozri. Si šťastná? Ak áno, tak maj na háku názor iných. Ona je pravdepodobne nešťastná, keď má potrebu riešiť takéto veci. Šťastní a spokojní ľudia sa tešia s inými. A byť povrchným je k ničomu. Môj chlap je fakt fešák, ale keď som si ho brala, tak som si predstavila, či by som ho ľúbila aj pribratého, alebo nedajbože po nejakej nehode, ochrnutého atď. Dnes sme pekní, zajtra môžeme byť znetvorení, alebo hendikepovaní. Krása je premenlivá. My v tehotenstve tiež podľa mňa prejdeme mnohými zmenami. Ak by bol každý povrchní, veľa detí by sa asi nesplodilo. A že máš najviac? Ja by som odpovedala, že povahovo je môj chlap oveľa "viac" ako som ja.

majamat
25. okt 2022

taketo hodnotenie je urcite povrchne, ale prirodzene. vies, to funguje tak, ez to,c i sa s niekym budeme vobec rozpravat nam nenapovie rozum, ale prvy dojem a prvy dojem vznika na zaklade obrazu co vidime, neikedy mame sancu zachytit aj cast spravania,a le nei vzdy. jednoducho nic viac ohodnotit nevieme, ak niekoho nepozname. takto to funguje odjakziva, proste prvy dojem. potom sa spozname a nazor na ineho cloveka sa moze a nemusi zmenit.
a samozrejme su tu akesi asociacie, ze ak niekto nejako vypada, tak nejaky je. napr, clovek, napr. chlap upraveny, pripadne az v nejakom dobrom obleku, sportova postava. na samozrejme ze toto nebude neikto, kto sa pofalkuje po uliciach. preto an ans robi lepsi dojem,a ko ten v starych vytahanych handrach. pritom ten druhy moze mat v skutocnosti ovela lepsie financne zazemie a investoval do svojej prosperujucej firmy, ako ten prvy, ktory len investoval do svojho vzhladu. a tiez to moze byt skvely clovek. no tieto informacie na prvy pohlad nemame a mozeme ohodnotit len to, co vidime. ak sa dostaneme k informaciam, pracujeme s nimi a menime nazor.

pre mna je viac zarazajuce, ak niekto uz ma aj tie druhotne informacia a su skor pozitivne a aj tak nezmeni nazor, to uz je prekvapujuce ovela viac.

marianarem
25. okt 2022

Tak kazdy ma svoj rebricek hodnot, u niekoho je vzhlad vysoko. Ber to tak, ze ti ten clovek iba oznamil, ake hodnoty ma on a teba sa to vlastne netyka.
Inac toto sa aj mne stalo. Ja som od ZS chcela studovat matematiku a robit vedu, co sa mi aj podarilo, mam doktorat, docenturu, vysnivanu pracu na VS. Napriek tomu mi byvala spoluziacka, taka tiez trochu povrchnejsia baba,, na stretavke povedala, ze preco som na skole, ze mam na viac 🙂 Tak tiez to beriem tak, ze mi oznamila svoj rebricek hodnot a ja mam svoj.

danulicek
25. okt 2022

áno, ľudia sú povrchní a neuvedomujú si, že to je často otázka sekundy, aby mohlo byť všetko inak, hore nohami. žiaľ, iných ľudí nezmeníš. možno je priestor pre teba naučiť sa tomu neprikladať význam a užívať si to, čo máš a s čím si šťastná. nie je to ľahké, keď z každej strany vyskakujú ideály krásy, šťastia, dokonalosti a veľmi veľa ľudí to pomelie. alebo sa v sekunde otočí život celkom naopak - niektorí si hodnoty upravia a niektorí idú stále v tom svojom nastavenom 🙂

mandzula
25. okt 2022

Ja neviem, ci to mozno hned nazvat povrchnostou. Podla mna je to z biologickeho hladiska prirodzene, ze si za partnera, teda za niekoho, s kym sa mame mnozit, hlada zdraveho jedinca. A znakom zdravia su napriklad aj tie vlasy, celkova symetria, zdrave zuby, zrak...
Zijeme vsak v dobe, ked by mala byt nasa spolocnost natolko vyspela, ze ked niekto tieto "standardy" nesplna, nebudeme sa mu vysmievat, uskrnat sa nad nim, to je naozaj primitivne.
A hlavne, ak si stastna ty, na ostatnych kasli.

slavomira236
25. okt 2022

Pozerám na to aby vyhovoval mne inak každému sa páči niečo iné ...známa mladá baba má manžela ktorý je mierne postihnutý má nohy do krivá taha ich za sebou rozpráva slabo ja mu nerozumiem skoro vobec len tak huhne ale vidím na nich z sú spokojny takého si ho vybrala keďže je taký od detstva čo viem ak mám eavdu povedať troška sa tomu divím no je to jej voľba máj dve krásne dievčatka finančné sú na Tom super hoci jeho hendikepu pracuje hlavou(inak jeho matka spokojná s nevestou teda jeho výberom nebola za mňa naopak by mala byť šťastná že si našiel zdravú kocku)

ivana11155
25. okt 2022

Ked ta vedia takto zranit reci kolegyne, problem je hlavne v tebe. Mne by bolo jedno, co hovori kolegyna na mojho manzela. Ked ti to este splechne do oci, o takej kolegyni by som si myslela svoje. A nie su vsetci taki, kopec ludi druhych vobec neriesi. Znama si zobrala za muza cloveka na vozicku, ako clovek je to vyborny chlap aj dobre vyzera, len je na voziku. Adoptovali si dve deti dokonca romske. A su spokojni. A musi chlapovi este aj fyzicky pomahat s obsluznymi cinnostami, aj dom spolu postavili atd. Ked sa porovnas s takymito dvojicami, tak si povrchna hlavne ty. Ze muz ma par vlasov na hlave... no a co, hlavne ze si rozumiete vy dvaja...ci?

jennky13
25. okt 2022

Kazdy z nas ma problem s tym, ze sudime druhych. Tvoja kolegyna sudi vyzor tvojho priatela, ty sudis reakciu tvojej kolegyne.....Ak zacneme od seba a budeme davat pozor na to, ako sa pozerame na tych druhych, svet sa zacne menit.
Nezmeni sa nic ak vidime smietku v oku druheho a v tom svojom brvno nevidime 🙂

zooeynka
25. okt 2022

Ono, cloveku to hned v danej chvili nenapadne, lebo zostane dajme tomu sokovany z reakcie kolegyne/tety, ale taketo komentare sa daju krasne otocit a z posudzujuceho urobit totalneho debila - ked okomentovali jeho vzhlad mohla si im hned splechnut nazad ze je to jeden uzasny, sikovny, starostlivy,...(dopln co chces) s dodatkom ze ma obrovskeho vtaka a sex je najlepsi co si kedy zazila. Na take daco sa tazko hladaju protiargumenty.

0silvia0
25. okt 2022

Niekto povrchny je, niekto povrchny nie je. Preco potrebujes cele ludstvo vopchat do jednej sablony?

domculik
25. okt 2022

Autorka hlavne sa nenechaj takymi recami zneistit. Ty sama vies preco si si parnera vybrala, si stastna. Vzdy sa najde niekto, kto na hocijakom vztahu najde chybu. A poviem ti zo skusenosti, ze su to vacsinou ludia, ktori maju sami svoj vlastny komplex a takto si ho kompenzuju. Prajem vela lasky a spokojnosti, odpovedala by som kolegyni s usmevom, ze ty si 100% spokojna ;).

silvike
25. okt 2022

Ale ved to nie je odsudenie. To je proste tzv. Prvy dojem. Aj ja som stretla chalana u ktoreho prvy dojem bol "najskaredsi chalan akeho som dovtedy videla". A potom sme sa dali do reci...a potom viac a viac a zistila som ze je super a paradne si rozumieme...a boli sme nerozlucna kanaratska dvojka takmer celu VS. Hned bol potom pre mna najkrajsi. Sak kazdy moze mat o kazdom nejaku mienku. Kym ho nepozna tak je to ten prvy dojem. Kazdy ma pravo na prvy dojem z niekoho. A ked ho pripadne spoznava dalej tak sa moze mienka o danom cloveku menit. Uplne prirodzeny proces. Ved aj vy mate nejaky dojem z nejakych ludi.

nikolka1986
25. okt 2022

Väčšina vozičkárok čo poznám, majú dlhodobé vzťahy a niektoré aj deti. Tak neviem, asi to je o tom, či je tam chémia alebo nie. Niekto kto prešiel viacerými vzťahmi a odniesol si z nich nejaké sklamanie, sa snaží skôr človeka osobne spoznať a dať mu šancu. U novej generácie je to skôr o tom, že ak sa niekto niekomu nepáči, tak sa ním viac nezaoberá, nesnaží sa ho spoznať.

zmrzlinka2021
25. okt 2022

Kasli na hlupe reci.

Podstatne je, co tebe vyhovuje. Ak ti nevadi vozickar, aj vozickar, preco nie? Ale ak nechces napr. partnera na vozicku, uplne slobodne odmietni taky vztah - aj to je OK.

Nech sa kazdy rozhoduje pre seba podla toho, co sa mu paci, co mu vyhovuje a co nie, kazdy clovek to ma nastavene inak.

monuska112
25. okt 2022

no to neni teoria to je proste psychologický fakt. pisem to ako clovek z oboru, nie ako zena co si precitala bravicko.... je to jej problem nie tvoj. a ked to ona nemieni riesit a je jej lepsie zit v uzavretej skatulke plnej makeupu, je to tiez vporiadku (pre nu) tito ludia vsak o mnoho prichadzaju...o vzťahy o priatelov kvoli predsudkom, o obzory (lebo vsetko co je ine je zle) potom aj o moznosti riesenia svojich vlastnych zalezitosti ked uz sa brania prehladu a vsetkemu novemu...ale ako som povedala ak je ona takto spokojna je to ok. ty si spokojna inde s normalnejsimi prioritami a hodnotami (tie tvoje nerozsievaju nenavist a negativitu) cize si iba treba stat za svojim a nenechat sa zbytocne vykolajit

sinusoida
25. okt 2022

Ak ti ten vzťah dáva niečo pekné, vykašli sa na to, ako sa tvári kolegyňa.

ankare
25. okt 2022

Fakt smutné.