Čaute, neviem, či to sem patrí, ale skúsim.Keď sme sa sobášili, svokra nám sľúbila za doopatrovanie celý ich dom, ak budeme s nimi bývať. Dom je dosť veľký. Svokor ju vo všetkom poslúchal a manželova sestra tiež. Teraz máme už skoro dospelé deti, svokor ochorel a zakrátko zomrel. Predtým však stihol napísať so súhlasom svokry polovicu domu dcére. Vraj oni nám pomáhali s deťmi a tak, s varením. my sme tam do domu tiež investovali, ale oni pri tom pomáhali s prácou na stavbe. A vraj si viac ako polovicu nezaslúžime. Švagriná pred rokmi bola ochotná vzdať sa podielu v náš prospech, ale teraz zmenila názor. Vraj jej deti tiež potrebujú a oni sú ochotní preplatiť to, čo sme do domu investovali a budeme si kvit. My sa tu trápime so svokrou, ktorá je v pohode so zdravím a môže žiť ešte ktovie koľko rokov. Môj muž nadáva, to bol kedysi jeho nápad, ja som chcela bývať v paneláku. Deti chcú ísť odtiaľto preč a my tu máme sami ostať s čoraz horšou svokrou,ktorá sa háda. Mohli sme byť dávno preč, ale čo teraz?
odist teraz prec?
a pockat na polku toho, co vam patri.. nech sa trapi niekto iny a doopatruje to, co sa hada...
@luba555 presne toto sa stalo aj nám 😠 ... Ale nam naštastie dom zostal,lebo polovicu dostal moj po maminej smrti a dalsia cast zostala svokrovi a ten ju neskor mojmu prepísal lebo spolu gazdovali sami 10 rokov. Potom som sa dala s manželom dokopy ja a starala som sa viac ako 5 rokov o svokra stoho posledne dva roky to bola 24 hodinovka nebola som vobec doma na Sk svokor mi za opatrovanie ponúkol 500e mesacne ale ja som ich nechávala na konte,ze si budeme odkladať a mojho sestra dva dni pred smrťou držala otca za ruku a ze neboj peniaze co su na konte tam aj zostanú ze ona z toho nič nechce... Nepresiel ani mesiac a prišiel list od právnika,ze si nárokuje na 20 tisíc .. Co sme mali robit,aj ked nevlastný brat (bol adoptovaný) jej dohováral,ze sľúbila,ze na tie peniaze nesiahne museli sme jej ich vyplatit ... Teraz prešli 4 roky a milovanå švagrinka je na tom zdravotne tak zle ( ona je o 20 rokov staršia ako jej brat moj muž) ze musi predat dom a ist do starobinca lebo sa nema o nich kto postarat .. Takze sa jej to pažravstvo za peniaze vrátilo nazad.
@luba555 Ajmne sa tieto vecioplácali, keď som mala nesplnené resty a teraz už je to akosi v poriadku, teda akosi sa to dáva doporiadku.
Teraz ešte peniaze nemôžeme žiadať,lebo tam ostane svokra bývať, ale vždy je lepšie odísť a mať konečne pokoj,..
A presne pre toto treba mat secko na papieri odzaciatku.. Kym by mi dom darovacou zmluvou nenapisali tak by som neprerabala ani n... Co je psano to je dano... Je to smutne ako sa setci zachovali..ale nie neobvykle bohuzial.. Dala by som si od svagrovej preplatit za prerabku jak slubila a sla by som do podnajmu..velmo rychlo sa svojra opamata ked zrazu zostanu vydavky za velky dom len na nej, to si mozes byt ista.. A svagrova ked si narokuje tak nech pomaha pre zmenu ona..minimalne rovnaky pocet rokov ako vy ;) je lahke nic nerobit a len pytat a cakat co dostane..nechala by som jej to na krku.. Manzelovi prajem pevne nervy, predsalen je to jeho mama..
Nuz nanestastie vam ostane len 1/4 nie polovica ak svokra neurobi to co svokor osobne by som spisala to co ste investovali a ziadala cez pravnika a sla do podnajmu zdravie a zivot mas len jedno a pre dobrotu na zobrotu plati stale
Ak svokra zomrie sestra dostane stvrtinu domu ako aj vy a ona bude vacsinovy vlastnik asi by som trvala na prepise polky domu ihned vycislenie investicii a dalsie naklady na dom so sestou napoly
svokor mal prepísať 1/4 dcéru,1/4 synovi a 1/2 by ostala svokre...myslím,že je možnosť,aby svokra teraz prepísala 1/2domu synovi-vám s vecným bremenom /že ju tam necháte dožiť/...potom by sa tvoj manžel a jeho sestra dohodli ako ďalej,ja by som sa len tak ľahko domu nevzdala /nemusíte tam bývať/ ak ste doň už vrazili peniaze...a všetko písomne,lebo sľuby sa sľubujú......
@janinah presne tak, lebo teraz to je tak že syn nemá nič, a polku domu má svokra a polku jeho sestra. Ešte aby tú svoju polku neprepísala svokra na dcéru lebo potom ostanú úplne s holou r"ťou.
Ja takéto "sľuby per huby" neuznávam. Za tých X rokov sa môže stať čokoľvek. V cudzom by som nebývala ani za nič a hlavne by som do cudzieho neinvestovala ani cent. Lebo ako kamarátka...dala do starého sľúbeného domu urobiť okná (za vlastné, čo mala ešte pred svadbou, svokra modlikala nech len dá, veď raz to bude ich...bla, bla) a potom keď sa so svokrou rozkmotrila a chcela peniaze za okná tak svokra že nech si ich berie. Takže tak 😠
Mali ste prepis domu riesit v tom case okamzite, ako Vam to slubili s tym, ze na LV mohlo byt vecne bremeno v prospech svokrovcov. Ako sa hovori- sluby sa slubuju a blazni sa raduju. Nikoho som nechcela urazit, ale v dnesnej dobe verit prazdnym slubom???
My s muzom sme tiez zostali bývať u svokry v 3 izbovom byte tiez sme sa dohodli ze ked ju do opstrujeme ze nám byt prepise s tym ze z polky vyplstime ďalších 3 súrodencov po otcovi ktory zomrel ale byt malá cely svokra na seba.no o dva roku prisiel naspet svsgor u nás deti tiez pribúdali takže sme vsetci bývalí v byte a slo sa zsteplovst panelák trebslo plastove okná.tak sme zobrali stsvebko urobili okná plsvscky mi sme si zobrali velku obyvscku predelili na spálen a detsku.no svsgor nerobil nedával na stravu na nic svokra ako si sa k tomu bránila.tak sme sa nssrsli zobrali hypo a kupili velky dom na šťastie svokra si prehodnotila co by ju čakalo v byte.tak sa byt predal nám dala polku a druhu rozdelila na 4 časti.a co sa o mesiac stalo no uz msminks bola dobrs ale keď trebslo nieco nikdo nikdy nemal css a peniaze.ťak sa prerstsli a to boli rady co má msms urobit.zijeme si v nssom domčeku aj so svokrou velmi spokojne.
@luba555 ja byt vami tak sa zdvihnem a tiahnem prec, hoci aj s hypotekou do bytu. pri tomto jednani vas svokra kompletne vydedi este pred smrtou. napise zavet kde vsetko odkazuje dcere a budete mat holu rit. zdvihnut sa hned prec, majetok sice pomoze v ziti , ale kaslat na tie peniaze ked sa len odrete a nemate istotu, ze to bude vase. aj keby vam pripadla polovicka domu, druhu polovicku budete musiet zaplatit zbytku rodiny, a to je skoro na pol domu alebo byt v dnesnej dobe. oplati sa vam to?
Presne tak! Mali ste byt preč hneď po svadbe. Nikdy nepochopim tieto nezmyselné spolužitia na hromadke.
Odisla by som prec. Co najviac v zivote neznasam su klamstva a nie je klamstvo ako klamstvo. Taketo veci su vazne rozhodnutia do zivota a to ze vas oklamali vam dlhodobo ovplyvnilo zivot. Nebolo to voci vam ani stipku fer. Nejake prieky by som nerobila, ale co najskor by som odisla a jasne by som povedala preco to robim. Ludom co ma raz v zivote podviedli vo vaznej veci ja uz viac neverim...
No bez urazky, ale pokial to nemate na papiery tak sa mozte vlacit na sudoch aj milion rokov. V dedickom konani sa vzdy uprednostnuju prve linie a nevesticky/zatkovia mozu skakat aj po mesiac nemaju nic. Takze skor ako sa rozhodnete na nieco pekne krasne ist za notarkou a spisat veci. nesetrit/nelutovat poplatok notarke lebo inak ostavaju len oci pre plac. Lenze s prepacenim blba slovac je taka ze "vsak ma dochovas bude tvoje" a uverime. Lenze toto je velke gulove platne ked su tam deti a odrazu sa prepisu majetky a nestacime sa divit. To ze ja som do domu investovala tolko a otlko to svagrinku nemusi zaujimat. Sudny znalec alebo sud urci cenu a hotovo. A vy s amozte poskladat aj do skatulky a dostat mozete len zlomok ceny. V pripade ze svokra chce doopatrovat, tak OK, ale vsetko dat na papier aby ste mali co to v ruke.
Čo teraz ,buď budete vražať penieze do cudzieho a ako vražate hodnota nehnuteľnosto rastie a potom budete z tej hodnoty vyplacať polovicu alebo zbalite švestky a poohladnete sa po svojom ,tam vrazite svoje peniaze a budete zvelaďovať bez svokry a ak sa raz pominie predate dom ,hodnotu date na polovicu a budete mať peniažky .....alebo si vyriešite vlastnictvo ešte za života svokry a budeš sa s nou jedovať do konca jej života a samozrejme určte vyplacať pribuznu budete....nejak sa snažim pochopiť ,prečo ľudia v tejto dobe byvaju a vražaju peniaze do cudzieho a veria slubom ,nepisanym,ktoe na pripadnm sude neobstoja.....treba mať všetko na papieri s pečiatkou notara ,aj keď su to rodičia....
teraz je uz tazko nieco radit. ono najlepsie je ak su mladi od zaciatku sami. viem,ze takyto idealny stav nie je vzdy mozny,ale myslite na to aj pri svojich detoch. radsej sa zadlzit ako mlady,nez v starobe riesit taketo problemy a pomaly koncit na ulici....
inac, smutna realita, ze v dnesnej dobe za dochovanie rodica sa slubuju majetky....mala by to byt prirodzena vec, postarat sa o rodica, ci nie?
tam ale ide o to ze clovek sa musi urcitym sposobom obmedzit. mne nemusi nikto slubovat majetky, aj keby musim doopatrovat nebudem sa stahovat k rodicom ale kupim si radsej nieco pobliz a vlastne, nie vrazat peniaze do niecoho co raz mozno bude moje. ale zas nakolko je fer ked jedno dieta si cely zivot tralala a juchuchu a druhe nech sa stara... a potom ked sa ide dedit to co cely zivot nepohlo pre rodicov prstom stoji prve u notara 😝 slovenska realita....
Treba si zapamatat ak sa na niecom dohodnem treba to dat hned na papier!!!! Lebo ludia casto menia nazor a zvlast v rodine su najvacsie ku.vy!! Ako je to hnusny pocit ked ta niekto oklame,vydedi alebo cosi podobne.Ale ako ja som povedala manzelovi o to budeme mat menej starosti sak vsetko ide hore ci lieky,benzin a aj sviecka na hrob je tiez draha. 😖
@diablikovci mas pravdu rodina robi pri dedeni najhorsie svinstva...horsie ako cudzi ludia. Vidina domu, zahrady abo neviem coho doslova zaslepy a potom si nevieme prist ani na meno. Zaroven ma vzdy zaraza fakt, ked nevesta pride do domu a robi akoby jej to tam patrilo. teraz nechcem povedat ze je to pripad zakladatelky. Ale kazda nevesta by si mala uvedomit ked pride do svokrovho domu, ze ten dom NIKDY nebude tak na 100% jej alebo jeho ked je to zat. Bohuzial su tu aj take temy ked vyskakuju nevesty a robi zo seba chuderky, ale ked su tu surodenci tak vzdy oni maju viac pravo. Aj ked sa podla ich nazoru nestaraju o rodicov. Bohuzial taka je realita na SK....a ako vravis mat to papiery vsetko!!! 🙂
ak teda smiem môj nazor.... viem že ti je luto tých penazí čo ste tam vrazili...a aj tej prace ved ste sa tam narobili za tie roky.... ale sama vidíš a aj muž , že toto k ničomu nevedie...niekedy je jedine vychodisko všetko zanechať a začať nanovo..aj ked toho NOVEHO sa vela ludí bojí...ale podla mna je to skvele...
hned ako sa bude dať... nech vas vyplatia za všetko a hoc vezmete menší uver k tomu a pojdete do svojeho..ale budete mať klud... 😉
už ani neviem kolko krát som počula , že niekto niekomu dava niečo len za učelom dochovania a nikdy to tak neskončí... vždy su zvady...hlavne čo sa nehnutelností a pozemkov týka...
silno držím prsty ... nedajte si vziať svoj pokoj a pohodu v rodine... 🙂
A navyše sa tu stávajú samé zlé veci, choroby a tak, akoby nás niekto začaroval. Bolo to asi celý čas preto, lebo švagrovci nás neznášali, možnonenávideli a len sa báli svokry.