Ahojte. Mozno je to z mojej strany len vyliatie duse, mozno trochu ocakavam nejaky tip od mamicky, ktora zazila nieco podobne🙂 Skusim co najstrucnejsie. Som slobodna matka 6,5 mesacnej dcerky. Nakolko som bez partnera, zijem u mojich rodicov v dome. “Problem” je v tom, ze sa mi rodicia podla mna velmi vrtaju do starostlivosti o dcerku. A neviem, ci to nevnimam prilis osobne alebo to ozaj prehanaju.... Este ked bola plne dojcena, mama sa ma stale pytala, z ktoreho prsnika dojcim a preco nie z druheho..preco jej obliekam toto a nie hento, niekedy mi ju aj sama prezliekla, ked si myslela, ze je to zle, ako nahle mala place, uz mi dava tipy, ze ci jej nedam caj, ci ju neprebalim, ze ona chce uurcite spat atd. Nedavno som jej zacala davat prikrmy, aj do toho sa stara, ze kolko jej mam dat, kolko jej mam nabrat na lyzicu, stoji nado mnou ked ju krmim a pinda. Nedavno som bola zas ja ta zla, lebo jej nechcem davat kasu s cukrom..vraj je to len malo cukru a aj mna tym krmila. Ked spi Natalka vonku na terase, mama ma kontroluje, ci som jej dala rukavice, ci je dobre pozakryvana. Ak spi nahodou dlhsie ako 4 hodky, ze ju mam ist zobudit, aby nebola potom dlho hore. Je toho vela, ja uz neviem, ci som divna ja alebo co.
Dakujem za reakcie k veci 🙂
klasicka buzeracia, vymedz si hranice, ak to nepomoze stahuj sa prec
Pre svojich rodičov si stále dieťa a je jedno či máš 10 alebo 20rokov a aj v 30-tke budeš ich dieťaťom.....ak sa ti jednoducho nepáči že majú ku všetkému výhrady a musíš počúvať dobre mienené "rady" tak sa odsťahuj.....ty bývaš u nich, preto je najlepšie "mladým" ale aj samej mamičke s dieťaťom ak bývajú sami.....
nie nie si precitlivela a tak ako ti baby pisali, najvyssi cas si s nimi sadnut a povedat im, ze si dospela, matka a rada by si si dieta vychovala sama a ze si im vdacna za pomoc ale ak toto ma byt dan za to, ze u nich byvas, tak to je akurat na ceste pokazit si vztahy
sadni si s mamou a normalne sa as nou porozpravaj a povedz co ti vadi ale nezabudni pripominat ako si vazis ze ti chce pomoct a aj pomaha s ubtovanim ale teraz si ty mma a az nebudes vediet opytas sa inak nech ta necha tvoju etapu mamy uzivat si podla seba a nie nej
Milionkrat, snad kazdy tyzden to s nimi riesim. Povedia, ze ved mi nechcu zle a ze ci uz nemozu nic povedat a poradit...
Asi byvas s nimi koli tomu ze si na nich financne zavisla,plus ze si skoncila ako slobodna matka,asi aj preto maju obavu o tvojich schopnostiach,je to logicke a nakoniec mozes byt rada ze ti ma s dietatom kto pomoct.Ale ak sa to to nepaci,jedine sa mozes odstahovat.
Ahoj, vymedzenie hraníc je veľmi dôležité, ale s citom 🙂 nemyslím si, že to tvoja mama myslí v zlom...si jej dieťa a ona ti chce pomôcť, poradiť...jasné, že sa to dá aj citlivejšie resp taktnejšie...mamina by mala brať ohľadom na teba a tvoje právo ako mamy...keď drobo bude spinkať uvar mamine kávu a skús jej povedať...čo chceš ty...v čom ti mamina môže pomôcť a čo ti už prekáža...a zraňuje ťa...
@teleskop no kde sa ako slobodna matka odstahuje🤔
koľko máš rokov? Si ekonomicky sebestačná? Zvládneš starostlivosť o seba, dieťa a domácnosť sama? Ak áno, odsťahuj sa. Ak nie, bohužiaľ ťaháš za kratší koniec. Nie že by som schvaľovala prehnané zasahovanie tvojej matky, ale žiješ v ich dome (prispievaš na chod domácnosti?). možno ťa aj živia - stanovovať si v tejto situácii svoje vlastné pravidlá je ťažké, matka to asi vníma ako nevďačnosť...
Človek nemôže mať všetko,živia teba aj dieťa,ruky nohy im môžeš bozkávať,že sa starajú.....nemálo tu je príspevkov,že sa starý rodič ani neobzrie za vnúčaťom...nič zlé na správaní rodičov nevidím a ty si zbytočne precitlivelá....
Toto je presne tema o tom, ako su mladi vlastnou vinou odkazani na pomoc svojich rodicov (svokrovcov) a este by chceli nech ich rodicia/svokrovci financne dotuju, dieta im povaruju len ked to mladym vyhovuje a drzia usta. Nuz autorka, zariad sa financne sama a mas pokoj.
@janinah Presne aj ja si to myslím. Čo ja by som za to dala mať tvoje problémy. Ja matku už nemám - dokonca nikdy nespoznala svoje vnúča /rakovina/ a otec má sám so sebou problém a nie ešte, aby sa o moje dieťa staral - a ja by som tak rada bola, keby moje 8 ročné dieťa raz za mesiac zobral do parku, ktorý má 10 minút od domu ☹
@gagik 👍
Nádych,vydych.. poďakuj sa za rady,za pomoc..povedz ze mala je vporadku,ze si spravila ako ti radili predtým 😊 ked sa mamka nieco opýta,ci ma mala v kočíku teplo,popros ju nech ide pozrieť, a tak...ono je to fajn ze sa zaujímajú, a casom ked sa osamostatnis,ich pomoc uvitas.
@mariejenka 👍
Nikto ma nezivi. Platim si vsetko sama, aj pre dcerku, od stravy, oblecenia az po energie. Moj priatel mal autonehodu, ked som bola v 4. mesiaci. Jeho rodicia sa o malu zaujimaju a mavstevuju nas tiez.
DAKUJEM, raz a opat som zistila, ze na modry konik iba zrnom...👍
Určite vymedz hranice ale to najskôr pomôže len trocha, lepšie však ako nič a to čo ti hovorí, nemusíš robiť. 😉 Jedným uchom dnu a druhým von. Zopár rád však určite nie je na škodu a možno aj dobre padnú, takže popremýšľať nad nimi nie je zle. 🤷 Ale stará sa určite až príliš. Mne stačilo, keď sa starali ''z dialky'' ...reči typu, že dávaj ju späť každé 3h, určite nie je unavená tak skoro a bla bla (čo je blbosť, lebo vnímam svoju dcéru a ona jednoducho ťažko zaspáva a to doteraz..) ...tiež ze kedy začať s príkrmami a že oni dávali len zemiaky... (??) Alebo že keď nikto v rodine nedojcil alebo len pár mesiacov, tak ani ja nebudem (haha..obe som dojčila dovtedy, pokým som nebola znova tehotná) a podobné veci, i keď niektoré z nich neboli odveci a vyskúšala som niektoré z rád, ako zabaliť malú do perinky (čo u nej pomohlo k lepšiemu spánku ale pri prvom nie) alebo dať nad ránom mlieko z fľaše, keď mi už odchádzalo mlieko, chodiť častejšie s deťmi von... Je to fakt ťažké, keď sa niekto toľko stará, mamička a bábo majú najpevnejsie puto a ty jedine ty budeš takto intímne poznať dcérku a intuitívne robiť dobre rozhodnutia pre ňu. Držím prsty, aby si to zvládla. ❤️
nikto ťa tu neodsúdil ani neurážal.....len ti každý povedal že takéto dobre mienené rady sú od rodičov normálne a ak s nimi človek býva tak sú na dennom poriadku.......to že si si to vysvetlila inak je tvoj problém.....
Ale vo vlastnom nebyvas... Je urcite hrozne, co sa priatelovi stalo,ale btw keby ste sa pobrali skor nez si spravite dieta,teraz by si mala aspon vdovske, co by ti urcite v tejto situacii urcite dost pomohlo.
Ked taketo temy čitam vždy si spomeniem na babku mala vtedy dobre po 90 a niečom sa dohadovaly s tetou a babka jej na to, čo ty v tvojom veku možeš o tom vediet. Bolo mi ti strašne smiešne tete mala po 60 a tri dospele deti. Asi tak sa pozera aj tvoja mama na teba.
A nenudia sa aj trosku rodicia? Potom skusaju byt takto uzitocni, len to ide opacnym smerom...si urcite skvela mamina, ja v tomto obdivujem moju mamku aj manzelovu, to normalne vidis ako si hryyyyzu do jazyka, ale nepovedia😂lubim ich za to a uprimne musim napisat, ze v niektorych veciach maju pravdu v niektorych nie, ale dakujem im, ze mi dali sancu zistit si to sama
Rodicia si to zrejme neuvedomuju, maju potrebu sa o vnuca postarat, rovnako ako o teba. To ale neznamena, ze nemas pravo sa slusne ohradit a urcit si co mozu a nemozu. Ty si matka toho dietata, nie oni a nic na tom nemeni fakt, ze byvas docasne u nich. To, ze byvas u nich im mozno dava pravo hovorit nieco do poriadku, financovania, domacich prac, ale nie do tvojej vychovy a starostlivosti o dieta pokial nie si alkoholicka/narkomanka a dieta nereve opustene v izbe, co ocividne nie je tvoj pripad. Do buducna bude urcite dobre poriesit vlastne byvanie ak sa bude dat, zlepsi vam to vztahy. Ja by som tiez nemohla byvat s rodicmi, by ma asi porazilo aj ked su skveli, ale tiez maju tendenciu ku vsetkemu sa vyjadrovat a potom mam strasnu chut spravit natruc pravy opak 🙂
Ja Ti úplne rozumiem. Síce sme kompletná rodina a bývame sami, no moji rodičia sa ku mne vždy správajú ako k nesvojprávnej alebo k malému dietatu. A to som preč z domu už pekných pár rokov a čakám tretie dieťa. Mamka mala vždy poznámky na všetko vrátane kŕmenia, obliekania, kocikovania, uspávania, neskôr spôsobu výchovy. Pritom väčšina jej názorov je zastaraných a dávno prekonaných (urychlovanie sedenia, dojčenie najskôr po 3 hodinách, vytváranie plienok a pod.). Tiež mám občas jazyk dohryzeny, ale naučila som sa - vypočuť, poďakovať a urobiť po svojom. Mám však šťastie, že sme spolu málo, v telefóne a počas návštevy sa múdre rady ľahšie prekusnu. Keď sa mi narodilo prvé dieťa, bývali sme u svokrovcov a to teda bolo peklo. Svokra mi zasahovala do života tak, že už sa to nedalo znášať a museli sme sa odsťahovať. Ty však takú možnosť nemáš. Chápem tiež, že mamke nechceš ublížiť ani sa jej dotknúť, ale nejako si hranice nastaviť musíš, lebo keď bude dcérka väčšia, môže to byť ešte horšie. Mali sme podobný prípad v rodine a babka vnúča extrémne rozmaznávala, až začalo odmietať mamu. Dokonca si ho svojvoľne vyberala zo škôlky a rodičia to zistili až od učiteľky. Držím palce, nech sa to nejako utrasie. A mrzí ma, čo sa stalo priateľovi, život vie byť niekedy veľmi krutý ☹
tak skus ci nebudes mat aspon na garzonku alebo jednoizbak .. lepsie sama v jednej izbe ako nervozna a nesamostatna s rodicmi.. oni to nepochopia chcu ti dobre ..ale tym ze si stale s nimi si proste ich dieta a nie mama ...
Moja mama to robí doteraz😉 pritom staršia dcéra má 23 a mama býva u mňa a nie ja u nej. Ja som vždy prskla,že mala možnosť vychovávať svoje deti,tieto skúsim vychovať ja.
Toto je daň za to, že byvas s rodičmi. Žiaľ.