Nedávno som sa dopočula že ma časť rodiny považuje za obrovské sklamanie, zatoze som sa rozhodla mať dieťa v 22 rokoch a dokončiť si iba bakalársky stupeň školy. Podotýkam, že sme finančné nezávislí od rodičov, obidvaja pracujeme a bývame vo vlastnom byte.. ešte pridám, keďže som mala určité zdravotne ťažkosti, bolo mi odporučené mať deti skôr ako v 30tke, keďže mám ochorenie ktoré môže (ale nemusí) spôsobiť neplodnosť... Pre jednu časť rodiny som vraj sklamanie zatoze som si nedokončila školu (ktorá má tak či tak vôbec nebavila) len preto že oni si to predstavovali tak, že budem mať titul ako moji dvaja bratia... Príde vám takéto správanie v poriadku? Snažím sa teším z tehotenstva nakoľko to nie je samozrejmosťou no stále mi myšlienky na tieto názory rodiny behajú hlavou..
@katarina6856 ja ako matka napisem, ze pre mna by to dokoncene vzdelanie bolo dolezite. a rovnako dolezite aj to, aby si pred otehotnenim niekde dostatocne dlho pracovala, aby si mala matersku a kam sa po RD vratit. a idealne aby si mala svoju aspon garzonku, teda vlastne byvanie (to vsetko som pred dietatom mala ja ako istotu). cize ano, chapem tvoju rodinu. a ze ste financne nezavisli. vdaka komu? tebe, ci tvojmu muzovi? lebo takych pripadov uz bolo a po roku ci dvoch tu zeny riesili, kam s dietatom, lebo si chlap nasiel inu zenu a na co vsetko maju narok. treba byt aj trochu realista, nesnivat s ruzovymi okuliarmi.
@katarina6856 vždy je lepšie dokončiť si kompletné školu, ale ak ty si úplne ok že skončila si bc a máš milujúceho manžela, netráp sa pre názory ostatných.
@matkahelka veľká pravda, byť matkou je zodpovednosť
ak si na Tom finančné tak dobre že by si to utiahla aj sama, prečo nie, hlavne spoliehať sa len na partnera nie je dobre
@katarina6856 ja na tvojom bi som sa netrapila ich zbitočnimi rečami maš svoj byt maš už svoju vlastnu rodinu aj ja som tak bola ma odzudzovali lebo som mala dieta v 20 a nedokoncila som školu ale keť sa maš ty sama dobre tak reči rodiny nieje čo riešiť😉😉😉
@katarina6856 Dorob si druhy stupen VS pocas MD na skole, ktora ta bavi. Je hlupost nepokracovat v studiu kvoli materstvu. Co si myslis, ze teraz cely zivot budes pri sporaku stat, lebo mas dieta? Deti su male kratko, pracovat budes cely zivot. Tak rob tak, aby si bola spokojna a nezavisla aj v tejto oblasti.
Ved tie dva diky dorobis pocas MD kludne. Ak mas pracu a nemas problem s peniami, tak mozu Ti vies co. Kedy mat dieta je v zasade rozhodnutie tych dvoch, co ho chcu mat.
pre koho zijes? pre seba, alebo pre rodinu? vsak ked su sklamani, nech su, ty sklamana nie si, teba to trapit nemusi
@katarina6856 prečo potrebuješ počuť názor ďalších ludi? Trápi ta, co hovorí rodina, tu tiež nečakaj pochopenie. Na tvojom by ma momentálne zaujímalo to, aby bolo dieta zdravé. Dokončiť VS sa rozhodnes ty, podľa okolnosti. Na take reakcie rodiny by som asi dosť nepekne reagovala.
@katarina6856 kazdy rodic ma nejake ocakavania a vacsina z toho je, aby sa mali deti dobre a boli v zivote stastne. a hoci mame s muzom vs vzdelanie ak by bola moja dcera v takej situacii ako ty, tak by som sa na nu nijak nehnevala. sklamani nech su zo svojich rozhodnuti, ty si urobila to, co povazujes za dolezite a spravne v tvojom zivote. nepozname teba, ani tvojho partnera a rodinu, takze tazko povedat ci je to v poriadku, urcite tam su faktoty, ktore ich ovplyvnuju. ale je to tvoj zivot a rozhodla si sa zit podla seba, druhych nazor by ta nemusel zaujimat, ale je to rodina a kedze sem pises, tak asi ta to zranilo. len cas ukaze ci to bolo spravne. ale aj ked niekto nejde cestou akou by som ho chcela vidiet, tak povedat, ze je pre mna sklamanim taky clovek nie je ok
Ja som tiež bola názoru, že musím mať najskôr prácu na dobu neurčitú až potom mať dieťa. Pracovala som tak 3 roky. Šéf mi volával, aby sa poradil o pracovných veciach ešte aj cez materskú. Počas materskej som doštudovala druhý stupeň VŠ a aj tak ma bez hanby vyhodil hneď po nástupe po RD. Musela som si hľadať novú prácu s malým dieťaťom. Našla som. Ono sa to dalo. Teraz možno viac cítim, že mi nestačí ani tá VŠ. Už som staršia a s tým mám väčší problém.
Podľa mňa je lepšie mať dieťa teraz ako potom v 40-tke plakať, že nemôžem.
Každý si može predstavovať čo chce, tvoj život je v tvojich rukách.
@zuzana9415 Ja si tiez myslim, ze mat dieta je kazdeho osobna vec. Nevnimam to ako chybu alebo cosi take. Druha vec je, ze zanechat studium kvoli dietatu. S tym si dovolim nesuhlasit. Studium moze dokoncit aj na skole, ktora ju bavi a aj s jednym ci dvoma detmi. Bez vzdelania v dnesnom svete sa dostava do ohrozenej pozicie z hladiska sebestacnosti, slobody odist z nefunkcneho vztshu, postarat sa o dieta aj v pripade, ze sa muzovi nieco stane.
tak ako rodic by som sklamana tiez bola, mam sesternicu ktora ma polycysticke , mala problemy s otehotnenim napriek tomu si najprv dorobila skolu a potom riesila tehotenstvo a dobre urobila lebo prvy jej muz bol debil s ktorym sa rozviedla a keby dala na lekara, je rozvedena s dietatom a nema ani vzdelanie
Ja mám 2 vysoké školy, skvelého manžela, 2 zdravé deti, výbornú prácu, o ktorej sa ľudom ani nesníva. A časť mojej rodiny je sklamaná, ze nevolim SMER. Ani sa so mnou nerozprávajú, hoci sme si v minulosti boli veľmi blízki.
Ponaučenie? Ži svoj zivot ako chceš. Patrí len Tebe. ❤️
však druhý stupeň si môžeš ešte urobiť aj o x rokov...
susedka sa vydávala ledva zmaturovala - bola tehu a keď deti podrástli spravila aj VŠ.... je to možno náročnejšie, ale ak sa chce - dá sa.
@zuzana9415 Ano, rozumiem, co chces povedat. Ide o vzdelanie vseobecne. Napriklad, ak by vystudovala za kozmeticku v 18r a 4 roky pracovala v salone, tak je v 22 samostatny clovek s uplnym vzdelanim a potrebnou praxou. Ona otehotnela pocas bc. studia - nenahovarajme si, ze sa to na SK berie ako dokoncene vzdelanie, vacsina zamestnavatelov to tak neberie. Tak co moze teraz pre svoju a svojho dietata lepsiu buducnost spravit? No logicky dostudovat to, co ju bavi a ked detulo pojde do skolky, tak zacne s praxou v tom, co ju bavi. Ziadny problem 🤷♀️
@katarina6856 Nie je to ok. Ale je to zial bezne. Ja som dokoncila vysoku skolu a rodina zo mna bola sklamana, ze sme nemali deti skor. A momentalne su sklamani, ze nemam prestiznejsiu pracu ako cakali. Ked rodina chce byt nespokojna a sklamana, bude vzdy hladat problem. Netrap sa tym. Zijete svoj zivot, nedajte si ho riadit inymi.
No,ako rodiča by ma zaskočilo tehotenstvo dieťaťa,kt.ma ambíciu mať VS,nejakú budúcnosť v nejakom obore.
Nemyslím,že by ma sklamalo. A tobôž nie,keby som videla,že sú ako pár šťastní a majú sa skutočne radi.
Ale s každým rodičom to zamáva. Zase sa netvárme,že nie. No sklamanie je silné slovo.
@katarina6856 sorry, ale tie 2 roky si uz mohla potiahnut. bakalar su zahodene 3 roky. neviem aku mas pracu, ale je to nieco perspektivne na cely zivot? cast rodiny sa asi hneva, lebo ta maju radi
@lyci bakalárske štúdium stačí vo veľa profesiách, niekedy ani to netreba ak má človek žiadané skills.
Ale tak tu na Slovensku musí byť každý mgr inak má pocit menejcennosti, nezáleží na tom, že v odbore, ktoré má 0 uplatnenie na pracovnom trhu, hlavne, že je mgr a môže si zavesiť diplom doma na stenu 😆
@matkahelka ale vsak ona ma dokoncene vzdelanie🙄🙄🙄 a pracou si nie si nikdy ista, takisto ani muzom ci nasporenymi peniazmi (ak nie si milionar...). Veci v zivote sa dokazu velmi rychlo zvrtnut. Hlavne je, ze su sebstacni a vedia sa "pohnut", ked to bude potrebne (napriklad aj vtedy, ked chlap si najde iny model...)
@katarina6856 ste sebestacni? Ak ano, nie je problem. Problem by som videla, ak by ste byvali u rodicov, nedajboze v byvalej detskej v 2/3 izbaku a este so surodencom a obidvaja "prace neschopni resp. pracu hladajuci"🙃🙃🙃 cize jednym uchom dnu, druhym von. Akurat na materskej, ak sa bude dat, by som mozno zvysila kvalifikaciu, aby si po materskej "mala co ponuknut na pracovnom trhu"...
Ako matka by som sa tešila, že moja dcéra, ktorá by mohla byť neplodná, je predsa len tehotná. A zároveň by som bola sklamaná, že si nedokončí školu. Ale prvý pocit by bol silnejší. Vzdelanie sa v prípade potreby dá dorobiť aj neskôr. Tehotenstvo sa však podariť nemusí, zvlášť ak sú tam nejaké problémy.
Pozri vyraz "obrovske sklamanie" je mozno prehanany ale isto maju v niecom pravdu. Ako tie dva roky uz vela nie su a vazne si ich mohla dokoncit (o babo si sa mohla snazit v poslednom rocniku a v najhorsom by si koncila s bruskom) a za druhe ako ste zabezpecny? do 19r. stredna a 3 roky vyska cize vela si asi nepracovala. Podporovali ta rodicia pocas VS? Teraz Vas bude zivit kto? partner? a tiez nepozname detaily ako si dala prednost materstvu? bolo to planovane? ste manzelia? Kazdopadne aj rodina ma pravo na vlastne pocity. Ale zivot je to tvoj tak ho zi podla vlastnych predstav. Uprimne si velmi mlada. Casom mozno sama zistis ze veci nie su len cierno biele.
Ste nezavisli vdaka tebe, manzelovi alebo obom? Mozno sa len boja, ci by si sa o dieta vedela postarat, ak by sa nieco stalo. Kazdopadne je to vase rozhodnutie, takze nazor rodiny ta zaujimat nemusi. A mas 22, skolu mozes kludne dokoncit aj neskor.
Pride mi to normalne. :D Zvyknu si. ;D
@katarina6856 nie, nepríde mi to ok