Silný alkoholizmus

jozef1236
25. dec 2024

Dobrý deň, som dospelý taktiež aj môj brat a žijeme už samostatne , ja som slobodný ale musel som sa odsťahovať.Jedná sa o môjho otca ktory je silný alkoholik, pred viac ako 10 rokmi pil veľmi bol aj na liečení ale nepomohlo, mal nehodu - spadol na zem a bolo to s nim veľmi zle , dal sa dokopy - začal chodiť aj ked za pomoci palíc , prestal piť ale bol neskutočne agresívny na nás, susedov , na každý hluk, každé zatvorenie dverí, kvapkanie kvapiek z kohútika , dokonca aj dážď mu vadil lebo vidával zvuk, je tam toho viac aj určité extrémy ale to nechcem rozoberať. Vždy sme boli ticho aby bol klud , keď raz začal silno nadávať na mamu nevydržal som a pohádal som sa sním - dopadlo to tak že mne aj mame vystriekal slzák do oči., (podotýkam že mama mu ufírovala vtedy aj teraz- navarené, poupratované , kazdý šek všetko sa starala ona lebo on nevie ani kde má ponožky.)keď začal vrieskať z okna po ďeťoch že sa hrajú a robia hluk a ak som mu akokoľvek vzdiroval vždy po mne niečo hodil čo mal po ruke-flašu , zrkadlo atd. Odišiel som lebo to nemalo význam.Otec začal znova piť cca 3 roky, keďže mal závislosť už pred tým tak sa mu to vrátilo hneď.mama je úplne vycvičená a nešťastná,otec za deň vypije celú flašu vodky , vyfajčí 2pakle cigariet v kuchyni.Je na tom teraz tak že nevie už ist ani sám na wc ani si lahnúť -s choditkami to nezvláda takze ho musí sprevádzať mama - ešte aj nadáva popritom, hocikedy spadne mamu už boli chrbát, on je vždy na mol , nohy už mu nedržia, je v poslednom štádiu alkoholizmu , mama mu alkohol kupuje lebo by rozbil celý byt, je slabá nanho, alebo by zavolal niekomu aby mu ten alkohol doniesol.Čo s takýmto človekom, na liečenie sám nepôjde, nedá sa pre neho vybaviť nejaký ústav alebo niečo ?Okrem toho že je fizycky úplne nanič tak aj psychicky - agresivita,krik,nedá si dohovoriť, tvrdohlavy a ide si len svoje.Celý život je zvyknutý že keď niečo nemal tak si to vykričal.Bojím sa o mamu

kat_
25. dec 2024

mamu zober a jeho nechajte napospas svojmu osudu... zachran jedneho, ked sa nedaju obaja

tenerifka
25. dec 2024

@jozef1236 asi by som investovala do opatrovatelky na 24h denne, a zaistila, aby mal pravidelny prisun alkoholu, takto bude len v posteli v deliriu a ona zabezpeci prebalovanie a celkovo hygienu...podla mña toto uz nebude dlho trvat.
Hocijaky ustav je problem, ak je alkoholik a nie je zbaveny svojpravnosti....a aj ak by sa podarilo, cenovo by to bolo urcite viac ako ta opatrovatelka

kat_
25. dec 2024

@tenerifka ziadna opatrovatelka ti ozrana opatrovat nebude a este do neho liat alkohol

dharmasanata
25. dec 2024

@tenerifka neviem či by nejaká opatrovateľka išla ku agresívnemu opilcovi.

tenerifka
25. dec 2024

@kat_ neviem, nemam skusenost....ale aj v ustave by sa oñho museli starat ini ludia

kat_
25. dec 2024

@tenerifka tam by mu pit nedali, priviazali by ho k posteli a nadopovali liekmi

kat_
25. dec 2024

kazdopadne bud ho donutite ist dobrovolne na liecenie alebo proste nie, a vtedy treba pomoct mame odtial odist

balerina2025
25. dec 2024

@jozef1236 je to otazka casu kedy mu zacne zlyhavat pecen. ked si neda pokoj, zdravie ho zradi.

martinka13
25. dec 2024

Vezmi mamu k seve, kým ju úplne nezlikviduje. Tu už zrejme nepomôže nič

dharmasanata
25. dec 2024

Jožko možno by bolo dobre, keby si s bratom išiel k vašim a povedali otcovi, že buď pôjde na liečenie, alebo maminu odtiaľ beriete. A nech sa rozhodne. A mamina by mala byť silná a neustupovať, tu musíte bohužiaľ asi prehovoriť tiež, lebo kým mu bude robiť po vôli nezmení sa nič.

marek657174
25. dec 2024

Ja som tiež alkoholik priznávam . Bol som dva krát na liečenie a asi päť krát na psychiatrii , ale nepomáha . Mám ale časy ako teraz a nepijem , ale neviem kedy príde chvíľka a zase podlahnem , to záleží od situácie . Dúfam že nie . Skúste zbaviť svojprávnosti .

oslo1
25. dec 2024

Otcovi nekupit alcohol.
Ak Bude vycinat, zobrat choditko. Ak sa s prepacenim vykadi do postele, Bude v hovnach spat.
Mama si premrhala s otcom zivot.
K nemu opatrovanie nedostanete a ak je takto agresivmy, tak vam ho ani nikde nezoberu.
Mamu by som zobrala k sebe. On Bude sam. Jedneho DNA zaspi s cigaretou a podpali seba aj Dom.

pribinak
25. dec 2024

Zachráň mamu. Celoživotného ozrana nezmeníš

Žiadna opatrovateľka nebude skákať okolo opilca a zariadenie pre seniorov by ti behom pár sni vypovedali zmluvu

pribinak
25. dec 2024

@marek657174 zbaviť svojprávnosti sa už nedá. Len obmedziť právnu spôsobilosť na niekotre úkony

Napr teba môžu tvoji rodičia vydedit pretože nevedies usporiadaný život

pribinak
25. dec 2024

@kat_ určite? Alebo vypovedali zmluvu a museli by si behom 48 hod prísť pre neho.

Si mýliš pojmy a dojmy. Domov dôchodcov nie je psychiatrická liečebná. NEMÔŽU nikoho PRIViAZAT k posteli a keďže tam nemajú ani 24 hod lekára tak nemôžu podávať tak silne lieky aby ho tak stlmili že o sebe nevie

kat_
25. dec 2024

@pribinak kocka vyssie pisala o ustave, tak som to brala samozrejme ako psych. ustav... nie nejaky domov dochodcov

pribinak
25. dec 2024

@kat_ v psychiatrickej liečebni ho budú mat max 2-3 týždne, ani tam nemôže byt len tak. Nemá obmedzenú právnu spôsobilosť, chce ísť domov? Budú ho musieť pustiť
Svojim pitím ohrozuje len sám seba a to je jeho vec

Ja by sim zachraňovala len mamu. Aj to bude ťažká. On je evidentne úplne zlomená a nevladze mu odporovať. Bude sa ho báť opustiť

anajka266
25. dec 2024

@pribinak privezuju k posteli aj bežne v nemocnici na geriatrii, internom a podobne.. nikto ti nebude sledovat nonstop ludi s ktorymi nedas rady

pribinak
25. dec 2024

@anajka266 ty si z ligy nechapavych? Všetko čo si vymenovala silu zdravotnícke zariadenia, kde je lekár
Domov dôchodcov je poskytovateľ sociálnych služieb, nie zdravotnícke zariadenie

To je zásadný rozdiel

jozef1236
autor
25. dec 2024

Ďakujem všetkým diskutujúcim za názor a rady,budem jej dohovárať aby šla ku mne.On je mentálne ako nejaký bezdomovec -vulgarizmy kazde druhe slovo, krik,keď som sa mu snažil dovoriť tak hneď mi kričal že mám vypadnút, mám isť do pi.. a že mi znova vystrieka slzak do očí, no ona keď ho nechá tak on zhnije zaživa ale on si zvolil túto cestu , nikdy nemal zodpovednosť za nič … buď pôjde mama ku mne alebo ostane s ním, robiť mu slúšku na ktorú si popi.uje .on už je v tom najposlednejšou štádiu, žije len preto lebo je pri ňom mama . Mne to príde že snim ostane až dokonca kým ho ten alkohol úplne nezničí- ale tým pádom trpí aj moja mama lebo to nieje život čo ona s nim má.Preto ho chcem šúpnuť do ústavu, ake ako čítam tak ho nezoberú.Pôjdem do nemocnice s ním a nech ho tam pekne nechajú (on nebude súhlasiť lebo tam nebude môcť chlastať a začne vrieskať po sestričkách).potom je možnosť že ho zoberú na psychiatriu na 2 týždne.Verím že keď uvidia čo bude vyvádzať tak ho do psych.ústavu dajú.(áno je to až také zlé že by ste boli zhnusený čo je to za človeka).

sashka22
25. dec 2024

@jozef1236 škoda života Tvojej mamy. Nechajte hi vystrajat, zavolajte políciu ze vás aj seba ohrozuje. Odtiaľ ho môžu poslať na psychiatriu. Otca som mala tiež alkoholika, aj dostal oficiálne diagnózu, niečo s agresivitou, dnes je už zbavený svojpravnosti, nepije ale je k ničomu. Keby je najhoršie, s pokojným svedomím ho môžme dat do domova. Mama sa pri ňom zničila a zomrela skôr ako on...

sashka22
25. dec 2024

@sashka22 ešte ma napadlo, že on reálne aj ptm na policajtov zaútočil, takže to išlo ľahko.

rozovykon
25. dec 2024

@jozef1236 keď nebude mať prísun alkoholu dostane delirium, zavolate zachranku, zoberu ho, keď delirko prežije bude sa sním dať niečo riešiť, prípadne môžete konzultovať so sociálnou v nemocke a umiesniť ho niekam.

enmery
25. dec 2024

@jozef1236 Nepošlú ho nikam. Povedia vám, že si ho máte vziať domov. Na psychiatriu by sa dostal proti svojej vôli až po nariadený súdom. A to by musel buď priamo ohroziť seba alebo spáchať trestný čin. Žiadny ústav, nemocnica, žiadna opatrovateľka Ti ho nevezme. Pokiaľ on nebude chcieť. Jediná Tvoja možnosť je zbaliť mamu a vziať ju preč. Po toľkom chlastu je už je mozog nenávratne zdegenerovaný.

rozovykon
25. dec 2024

@enmery pokiaľ by bol nebezpečny pre spoločnosť môžu ho držať na psychiatrii aj proti jeho vôli, avšak po "odsúhlasení" súdom.

klotildabazarik
25. dec 2024

@jozef1236 preco neodide od neho?

enmery
25. dec 2024

@rozovykon Veď ja som napísala to isté. 🤷‍♀️

ina2405
25. dec 2024

@jozef1236 treba psychiatriu najprv, lebo nikto k alkoholikovi chodiť nebude a takýto alkáč sa dostane bez prísunu alkohoku do delíria a to som ako sestra videla. Aj umrieť mladého chlapa kvôli delíriu. Takže najprv musí ísť na psychiatriu a pomocou liečby vyjsť z toho najhoršieho štádia. Potom môžete riešiť niečo, opatrovateľku, domov soc.služieb.. Ja by som mu alkohol už potom nedala. Mama robí zle sama sebe..

rozovykon
25. dec 2024

@enmery asi som to čitala rýchlo, 🙂 ano tak je.

jumama
25. dec 2024

Ludia, ta zena je spoluzavisla. Neodide. Je to traumaticke puto a to sa velmi tazko pretrhva. Pouzila som dva pojmy - a ak ti na mame zalezi, najdi si o nich clanky:

Pochop co je spoluzavislost: Napr. https://olup-prednahora.sk/aktuality/clanky/spo... Toto nie je stav, ktory zmenis zo dna na den. Tak isto ako alkoholik sa sam nepojde liecit, aj spoluzavisly si nie je mozno anivedomy tej spoluzavislosti a bez psychologa to mozno ani neda. Preco padol do tak choreho vztahu, preco v nom zotrvava, ked je to znicujuce, ake lahke by bolo odist? To vsetko je pre traumaticke puto.

Pochop co je traumaticke puto: Napr. https://nidkyviac.wordpress.com/2023/04/29/5-zn... Toto je hlboke a tiez nie zmenitelne zo dna na den. Vsetky toxicke vztahy, kde zaziva jeden clovek ponizovanie a psychicke ci ine tyranie, tak su vystavane na traumatickom pute. Ked by ste sli do historie daneho cloveka, zrejme uz ako dieta si tento postoj osvojil, zrejme ako dieta bol zanedbavany citovo tiez, citi sa menejcenny, citi, ze musi o lasku bojovat, lasku si zasluzit... Tak kona tvoja mama, obetovava sa, lebo mozno si mysli, ze ta jej laska moze nieco zmenit a casom uz si to asi ani nemysli, ale uz nedokaze inak. Ona nema hranice, sebavedomie, sebalasku. Nie su to samozrejme veci. Takze ja si myslim, ze ona aj keby ju to ako znicilo, tak len tak od toho otca nasilneho neodide... nie lahko, nie bez pomoci psychologov. Utrapila by sa, ak by ten clovek nebodaj zomrel. Utrapila by sa vinou za to. Pretoze je nauzcena rozmyslat tym sposobom.

Cize jedine tak vies mame pomoct, ze ju prsvedcis, aby chodila psychologovi, ktory jej to pomoze uvidiet, ktory jej pomoze aby zacala samu seba mat rada.