Sestra má problém s alkoholom

janaesp
9. jún 2016

Ahojte, mam veľký problem s mojou sestrou, ma problem s alkoholom. Je rozvedená, ma jedno dieta, ma prácu ktorá ju zjavne baví. Myslím, ze teraz uz by mohla byt šťastná a spokojná. Par mesiacov ma vzťah, ten muž vyzera byt dobry človek. Len nerozumiem tej mojej sestre. Ona vie, ze ľudia uz mali reči, ked sa pripita pohádala so susedom koli, podľa mna hlúposti. Ona si zvykne vypiť cez víkend poobede alebo podvečer, ked pride z prace. Strašne je to na nej vediet. No ked je napr v práci, alebo šoféruje a ide na nejakú oslavu tak nepije. Myslím, ze nejaký cas dôkaze nepit, no stále začne. Ja tomu nerozumiem. Moji rodičia vôbec nepili, teda príležitostne, boli sme vychovane v konzervatívnej a milujúcej rodine. No moja sestra mala vlastne uz od puberty pozitívny vzťah k alkoholu. Kedze rodičia uz nežijú, stále jej dohovaram ja. No ona ma stále odbíja a hada sa so mnou, ze je len unavená, ze nech si nevymyslam ze jej mam dat pokoj. Ja uz nevladzem. Neviem co mam robit. Dohodla som jej stretko s psychologickou, vtedy pôsobila vyrovnane, len ta psychologicka uz išla do dôchodku. Tak sa na to vykašľala. Mate niektorá skúsenosť ? Myslite, ze uz je to alkoholizmus? Preco, ked dôkaze nepit tyzden, preco potom začne? Podľa vas, bude sa to zhoršovať ?

lubkavargova1
9. jún 2016

bude..a ked si nedas od toho distanc a rozumne hranice do tej stoky stiahne aj teba...nie alkohol, ale emocionalne ta odrovna

janaesp
autor
9. jún 2016

Ako sa mam dištancovať? Ako mam mat odstup?

sardinka335
9. jún 2016

@janaesp pozri, tvoja sestra je dospelá a svojprávna žena, sama zodpovedná za to ako zije a čo robí. Mozeš dohovorit, povedat svoj nazor, ale inak nemozeš nič ako dotyčna svoj zivot menit sama nechce. Tu na koniku sa to stáva taka bezná klasika. Ludia chcu menit tých druhých! Chcu aby druhý prestali pit, aby tí druhý viac športovali, viac sa zaujímali o rodinu alebo paradoxne aby sa menej zaujímali ....ludia zmente seba, svoj pristup k veci. Bud sestre oporou ak o to stoji, podaj jej pomocnu ruku ak si ju pyta, ale prestan sa stavat do pozicie jej vychovavatelky alebo nahradneho rodiča. Nechaj ju zit si vlastný zivot, ma pravo na svoje omyly a chyby. Ty nemozeš nikoho zmenit ako o to nestoji.

janaesp
autor
9. jún 2016

Mam pocit, ze emocionálne som odrovnana, rodičia uz nežijú, mam len jednu sestru, ju. Len to, ako sa ona sprava ma strašne ničí, a samozrejme ma to vplyv aj na moju rodinu, som často nervózna, neviem sa uvoľniť. Prvá rana pre mna bola strata rodičov a teraz toto. Hanbím sa za ňu, no dištancovať sa predsa nemozem, je to moja jediná sestra. Neviem ako sa odstrihnúť. Co mam robit? Co by ste robili?

0silvia0
9. jún 2016

@janaesp nič, sestra sama musí niesť následky svojich činov, niekedy človek jednoducho potrebuje preplesk od života. Prečo sa za ňu hanbíš? Nech sa hanbí ona sama za seba...

pribinak
9. jún 2016

@janaesp sla k psychologicke, ci psychiatrovi, ktori sa špecializujú na liečbu závislosti, aby ti dali radu, ako to racionálne stráviť

Musis sa nejako naučiť to odstrihnúť, lebo to zničí nielen teba, ale aj tvoju rodinku
Niektori ludia potrebuju klesnúť az na dni, aby sa spamätali

petra3312
9. jún 2016

@janaesp mam sestru, chapem! Nastastie moja nerobi nic take, cim by sa nicila alebo si ublizovala. Ale keby robila, viem, ze by som robila to iste, co Ty - starala sa, dohovarala, hadala sa s nou. Bohuzial, ked sestra sama nechce, bude to nanic. Vidim to na vztahu mojej maminy s jej sestrou. Nejde o alkohol, su tam ine problemy, bohuzial vztahy sa dost nastrbili, moju mamu to strasne vycerpava a trapi a samozrejme este je ona za najhorsiu.

misel0806
9. jún 2016

Pokial ona sama nebude chciet ti snou nepohnes.. Darmo jej budes dohovarat a ak by aj bola alkoholicka neprizna si to😊

monikq
9. jún 2016

dievcata maju pravdu, tvoja sestra je dospela a sama zodpoveda za svoje konanie.
viem, ze ta to trapi, je to predsa sestra, ale ak jej chces naozaj pomoct, zajdi za dalsou psychologickou ty sama a spytaj sa jej na to, akym sposobom jej pomoct, ako postupovat. castokrat ten sposob je klucovy. dohovaranie mozno nie je to prave co potrebuje. mozno ma neaky problem a nevie si s nim rady, tak to ventiluje alkoholom. a ty jej dohovaras... 😒 ten alkohol je mozno uz len dosledok nie coho. mozno, a mozno nie. neviem, v kazdom pripade drzim palce.

lintu
9. jún 2016

A keby tvoja sestra nemala sestru, resp. by ste od seba bývali veľmi veľmi ďaleko, tak by ju zachraňoval kto? O svoj život by sa musela postarať sama. Sestru už netreba vychovávať a držať nad ňou dozor. Stala sa z nej samostatná jednotka. Má prácu, má dieťa i nového partnera... To sú teraz jej najbližší. To s partnerom by mala riešiť určité problémy. Nevie si s ňou partner v otázke alkoholu rady? Prosil ťa o pomoc? Čo si dosiahla doterajším dovrávaním okrem hádok a vlastnej psychickej vyčerpanosti? Sestru si prinášaš do vlastného manželstva. Ste ako trojuholník, ktorý nikdy nič dobrého neveští. Možno je najvyšší čas to zmeniť. Zdá sa, že pre sestru si už urobila dosť. Nemusíš s ňou súhlasiť, ale akceptuj jej rozhodnutie. Ak ti robí problém sa na ňu dívať v nálade, tak s ňou obmedz trochu kontakty. Žiaľ, tak ako tu už bolo spomenuté, niektorí sa spamätajú, až keď začnú strácať.... Teraz sa daj do poriadku v prvom rade sama. Máš vlastnú rodinu, ktorá ťa ešte isto potrebuje.

emilia25
10. jún 2016

Aj ja mam jednu sestru ktora si vie sama uvarit vino a popija alebo si otvori pivo.je sama na jedno male dieta.ja toto tiez neuznavam a o to viac ze matka je alkoholicka a otec tiez pil cely zivot ale ten uz nezije.o to viac by mala mat odpor.ja nepijem vobec ani prilezitostne.a nie ze este sama takto doma.ale je to jej vec nestaram sa do nej.je to jej zivot aky si ho zariadila taky ho ma.viem ze mi zavidi ze mam skveleho muza babku co mi pomaha.aj ona mala 13 rokov len si ho vobec nevazila aj dobru svokru. No po muzovy kricala po nom za neumyty riad hadzala veci v afekte.no stastny to teraz chlap.a uz takeho ani nenajde za 6 rokov ich mala tolko a kazdy od nej usiel.viem ze je to tazke sa odputat ale treba pozerat hlavne na svoju rodinu deti a muza to su ty najblizssi a najdolezitejsi ludia na svete.

marcelatje
10. jún 2016

@janaesp casy kedy som tuzila spasit svet su uz davno za mnou. Pochopila som ze ak dotycny o pomoc nestoji (a je uplne jedno z akeho dovodu) narobi to viacej skody ako osohu. Trapis sa uplne zbytocne, nikomu to nepomaha. Ale chapem ta aj mne dlho trvalo kym som si to uvedomila. Nikoho nezmenis podla svojich predstav a aj ked si dotycny mozno uvedomuje nespravnost svojho konania zmenu musi chciet on sam a na to treba dozriet alebo si poriadne nabit hubu.......niekto sa nezmeni nikdy 🙄

moni73
10. jún 2016

Ak sa dokážete v hocakom prípade netrápit pre svoju najbližšiu pokrvnu rodinu, tak to vás teda obdivujem. A neviem, či "obdivujem" je to správne slovo.

marcelatje
10. jún 2016

@moni73 nie je trápiť sa ako trápiť sa........ situácia ťa môže mrzieť no nechať sa zničiť problémami druhých keď sa všetky tvoje dobre mienené rady míňajú účinku nemá význam. A napríklad na mňa ak niekto tlačí hoc aj dobre mienenou radou/pomocou efekt je úplne opačný.

danica2711
10. jún 2016

@janaesp chápem tvoje city a starosti o sestru, ale bohužiaľ nezmôžeš nič, pokiaľ ona sama nebude chcieť zmeniť svoj život. Môj dedo hovoril: môžeš doviesť koňa k vode, ale nemôžeš ho donútiť piť. Skús sa s tým nejako zmieriť...

mimac
10. jún 2016

treba dať ľuďom šancu, a neviem či pozerávaš Gizku Oňovú-tam boli viac stratené prípady,ale tá za každých okolností dávala rodiny dokopy, pretože rodina je to najdôležitejšie.

fuska
10. jún 2016

@janaesp Chapem tvoje pohnutky zachranovat sestru, ked uz nikoho ineho na svete nemas (okrem svojej rodinky). Ona sa neboji, ze by o to dieta mohla prist? To je jedno, ako je stare. A aky priklad mu dava? Skusit to na nu takto? A podla mna dobry napad je navstivit nejakeho odbornika, ktory by ti poradil, co sa da robit. Urcite by som ju nezavrhla a nenechala v tych sr.ckach samu. Ine by bolo, keby si robila dlhy, aj u teba, prisla o byt, atd. Ale zatial je to v zaciatkoch a podla mna je sanca to zvratit.

zuzhe
10. jún 2016

Citam prispevky a premyslam o akom zachranovani sestry tu je vlastne rec? Podla vsetkeho sa sestre v praci dari, ma priatela, s ktorym jej to klape... Sama hovoris, ze by mala byt stastna. A mozno aj je. To, ze si vypije cez vikend, po praci, mi pripada,ako sposob odreagovania sa.. je to tiez urcita forma zavislosti, ktora znamena, ze sestra nevie inak vypnut a oddychovat... avsak pokial z toho nebudu ziadne vyraznejsie problemy (zhorseny vykon v praci, popijanie pocas dna, soferovanie pod vplyvom, zdravotne problemy...), tak ju nepresvedcis o tom, ze robi nieco zle. Uprimne, kolko ludi takto ventiluje... Moze a nemusi to zajst dalej. No ty to neovplyvnis. Tvojou ulohou nie je kontrolovat a riadit jej zivot. Mozes ju upozornit, ze sa ti nezda nieco v poriadku, ale co s tym ona urobi, je uz len na nej. Ak padne, ty ako jedina sestra mas stat pri nej a pomoct jej vstat.

hanboo
10. jún 2016

Myslim ze je dospela a svojpravna. Vie co moze.. nestava sa ze pije v praci alebo za volantom. Tak myslim ze niet co riesit. My sme mali susedu co pila a to bolo o inom. Ta pila pomaly do tretej rana a este bola schopna ist na 6 rano do roboty. To je podla mna problem, nie toto 🙂

dominika6
10. jún 2016

@janaesp
čo je pojem ...pije?
tvrdé,?
stiahne fľašu sama?
pije celý víkend?
nestará sa o deti?
ked je opitá tak do nemoty,alebo má len vypité?
pije každý vikend alebo len vtedy ked sa to ty dozvieš?
čo na to priateľ?
má depky zo smrti rodičov,alebo rozvodu?

vieš toto sú dôležité odpovede,ktoré vie iba ona a sama s tým bojuje,teba nechce s tým otravovať...

moncurienula
10. jún 2016

Toto nemusi este nic znamenat. Kolko ludi si vypije aby sa odreagovali? aby vypli? aby si oddychli? velmi vela. Staci sa obzriet. Mozno to len na tvojej sestre viac vnimas. Viac si to vsimas.

mirka822
10. jún 2016

Souhlasím s názory, že tvoje sestra je dospělá žena. A samozřejmě také záleží na tom, kolik a jak často pije. Jestli si dá dvakrát do týdne láhev vína, tak se s tím dá ještě něco dělat. A pokud nemá problém týden nepít, tak se o alkoholismus nejedná a zřejmě má jen nějaké problémy a potřebuje se odreagovat. Zkus se jí zeptat, co jí tak trápí a proč se potřebuje odreagovat alkoholem a nabídni jí nějakou jinou variantu. Tím, že si budeš hrát na její vychovatelku, tomu rozhodně nepomůžeš.

mandala77
10. jún 2016

@janaesp najbližší zvyčajne spozorujú ak niekto začne piť alebo začne niečomu podliehať.
Ak pije, je to v prvom rade jej problém. Je dospelá.
Ale Ty tým, že jej podsúvaš psychologičku a trápiš sa pre ňu, máš problém tiež, lebo chceš ovpyvniť niečo čo sa ovpylvniť nedá, čo nie je v Tvojej moci. Matky narkomanov sú často veľmi zúbožené a zničené svojou snahou dieťa zachrániť. Ona je dospelá, svoje si jej povedala, nechala by som to na ňu. Pozri si na nete niečo o spoluzávislosti, lebo z toho čo píšeš, už máš aj Ty problém, ktorý ovpyvňuje Tvoj osobný život a zasahuje doň a je ním spoluzávislosť.

jana_dzina
10. jún 2016

@janaesp to môže záležať od toho v akom je psychickom rozpoložení. Alkoholizmus to ešte asi až taký nie je ale je to nábeh naň. Skús sa s ňou ešte porozprávať a poprípade vyskúšať nejaké liečenie, však je ešte mladá baba