Sestra chce odísť do zahraničia

25. dec 2022

Vysvetlím to, čo má v posledné týždne trápi. Mám jednu sestru. Je mladšia. Ešte študuje výšku, ale už budúci rok končí. Ja bývam v inom meste a mám priateľa. Rodičov máme žijúcich. Sestra býva ešte doma s nimi. Všetko bolo fajn, no sestra sa tento rok rozišla po 4 rokoch s jej priateľom, pretože sa jej zapáčil jeden jej kamarát. Ich rodinu poznáme už z detstva. Poznajú ich aj rodičia. Ide o to, že odvtedy je doma zvláštna atmosféra. Aj preto, že rodičia už budú sami, ale aj preto, že jej nový objav ju láka odísť do zahraničia. Sestra nikdy nebola taký typ, nikdy v zahraničí žiť nechcela, ani dovolenky. Mentalita jej objavu a jeho rodiny je iná, jednoduchšia, v zahraničí majú pocit, že sú bohatší a dosť rozhadzujú peniaze, žijú tak akosi "neusporiadane", nemyslia na budúcnosť, nechce sa im pracovať a tak. Samozrejme rodičia sú nešťastní, že môže tu mať skvelú prácu po VŠ, dobrý plat, ale ona chce ísť pracovať do skladu a žiť s tým, ktorý sa jej páči. Ani ja nie som nadšená, lebo viem, že ju to môže stiahnuť dole. Ako to mám prijať... Chcem, aby bola šťastná, ale bojím sa, že to nebude dobre. Mám ju nechať ísť?

syslik81
25. dec 2022

ak chces aby bola stastna nestaraj sa do jej rozhodnuti-nechaj ju zit jej zivot jej sklamania jej vyhry jej rozhodnutia.. bud pri nej ak sa zmyli a uzna si to .. ale nenut jej svoje presvedcenie

pribinak
25. dec 2022

Máš ju nechať ísť? Ale veď ty nemôžeš rozhodovať za ňu
Čo jej das olovenu gulu na nohu?

Veď nech sestra ide, vždy sa mize vrátiť spat ak sa jej nebude páčiť a nebude spokojná.
Možno si to len potrebuje skúsiť, aby mala pocit že mohla skúsiť a neskusila

Kopec VS absolventov odišli na rok či dva do zahraničia, naučia sa jazyk, zarobia si a potom sa vrátia spat

nelca84
25. dec 2022

Pochybujem, ze si bude od teba pytat dovolenie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
25. dec 2022

Mňa len zaráža jej náhle rozhodnutie, že odrazu chce ísť so zahraničia. Nikdy nechcela. A že chce žiť pri ľuďoch, ktorých aj ona donedávna považovala za jednoduchších. Príde mi to ako zbrklost.

beata_k
25. dec 2022

Nechaj ju. Ona sa vrati. Je ine byvat u rodicov a chodit na rande. A je ine starat sa o vlastnu domacnost. Bud jej na blizku a vo vhodnu chvilu jej ponukni navrat domov.

autor
25. dec 2022

Aj to mi príde zvláštne, že chce bývať sama a zároveň ide do zahraničia a chce bývať tak, že budú 10 na byte. Pri tom jej objave + jeho súrodenci, pretože bohužiaľ tam vlastne bývanie stojí veľa. Príde mi to veľmi rozpoltené a možno preto mám obavy, že odrazu sa takto rozhoduje.

ropucha6
25. dec 2022

Tak nazor ako sestra jej povedat mozes, ale tak je dospela a svojpravna a zas vratit sa moze kedykolvek.

lindous
25. dec 2022

A možno bude šťastnejšia ako keby žila sen rodičov o dobrej práci s dobrým platom.. A možno aj nie, asi nezistí, kým neskúsi.. Chápem rodičov, teba, vaše obavy, takže by som sa s ňou o tom veľa rozprávala, ale bez nejakého násilného presvedčenia, vydierania, emócií, čisto prakticky, vypočuť si ju, dať jej iný pohľad na vec, ale rozhodnúť sa musí sama.. Možno zistíte, že vlastne je taký typ a doteraz sa vo svojich rozhodnutiach pripôsobovala rodine.. A možno ona zistí, že jej to vôbec nevyhovuje a vráti sa alebo si nájde úplne inú tretiu cestu..nejde spraviť nič nezvratné 😊

autor
25. dec 2022

Najviac ma zaráža, že tu môže mať veľmi dobrý plat a pracovať ako človek, no oni jej ponúkajú prácu v sklade 6 dní v týždni. Žila som v zahranici, je to tam drina, ale oni jej ich zmýšľaním akoby dávajú najavo, že bude sa jej tam ziť skvelo, vraj lepšie ako na SK. Lenže im to tam "skvelé" príde, keď žijú na byte viacerí s deťmi a nemajú ani vzdelanie na SK, aby sa tu uchytili...

lesana25
25. dec 2022

Ty si nikdy nezmenila názor? Tak po škole pôjde, vyskúša, možno sa vráti o mesiac, možno o rok, možno tam bude spokojná. Tebe sa len nepáči, že chodí s niekým pod "tvoju úroveň", aj keď reálne asi o ňom vieš prd.

autor
25. dec 2022

Mala veľmi dobrého priateľa, naozaj pracovitý, slušný. Zapáčil sa jej ten kamarát, ktorý je vulgárny, vzdelanie 0 bodov, žije zo dňa na deň bez premýšľania nad budúcnosťou a ja si myslím, že ak chce žena/muž rodinu, že práve treba trošku k sebe niekoho zodpovedného. Mám z toho zmiešané pocity, sestra sa vždy rozhodla sama, ale tieto kroky sú úplne akoby zmätené, neuvážene, že také náhle zmeny prakticky z dobrého života smerom k niečomu úplne inému, čo nevidím ani ako dobrú cestu.

autor
25. dec 2022

@lesana25 písala som, ja ho poznám z detstva, aj sestra, aj naši rodičia. Poznáme celú ich rodinu práve že, preto sme s rodičmi skeptickí, lebo ich poznáme roky.

ivangeline
25. dec 2022

Mozes sa s nou pekne porozpravat a zvysok je na jej zvazeni.

morgane1975
25. dec 2022

Jednoduchších? Prečo? Lebo nemajú VS? Ach, už ste tak trápni niektorí, čo ľudí bez VS považujete za jednoduchších 😂 a veľakrát sa v živote uplatnia lepšie ako ti s VS 🙏🙏

mandzula
25. dec 2022

Je dospela, nechaj ju zit si svoj zivot a ak sa popali, bud jej oporou.

dianka555
25. dec 2022

Svoj názor jej možeš povedat aj jej dohovorit, ale ak je zalúbená počuvat ta nebude. Toho prvého priatela si vybrala sama alebo ste jej aj toho dotlačili že to tak má byt? Ak toho prvého nelúbila tak dobre pre obidvoch nie. Takto, bud sa jej to podarí alebo nie, rozvádzajú a rozchádzaju sa aj ludia na Slovensku. Zamestnat sa dá aj tam, aj vysoká škola sa tam dá spravit.

autor
25. dec 2022

@morgane1975 nejde o vysokú školu, ide o spôsob myslenia celkovo, že sú jednoduchší

selest
25. dec 2022

Je mlada, kedy inokedy bude cestovat, toto je idealny cas. Nikde nie je napisane ze bude do konca zivota robit iba v sklade, ani diplom jej nezoberu.. Mne padla gula z nohy ked som vycestovala prvy krat, sama som bola prekvapena co vsetko som zvladala, o com ma rodina vzdy presvedcila ze to by som ja nedala..mozno ju az prilis dusi nalinkovana predstava, preto to ma caro. Cim viac budes tlacit tym viac bude mat chut utiect😉

jaskolka
25. dec 2022

Veď vyskúša a uvidí. V čom je problém? Vari už tým, že pôjde tetaz do zahraničia, ju tam zamuruju, a nikdy sa nesmie vrátiť? Kľudne sa môžu o pol roka aj rozísť.
Maximálne jej môžeš povedať svoj názor, ale v podstate nechápem čo riešiš, veď je dospelá, chce žiť s tým, koho ľúbi a ci jej to vydrží ukáže čas. Na druhej strane sa môže tam skvelo naučiť jazyk, získať skúsenosti a napokon sa rozhodne aj tam zostať. Nič dopredu nevieš, tak načo si vytvárať scenáre?

dianka555
25. dec 2022

V čom sú jednoduchší?

marca12
25. dec 2022

Nechajte ju zit jej zivot. Co je zle ist robit do zahranicia? Da ti to vela do zivota,mnohe veci si tam uvedomi. Ziska skusenosti a tie ziska len tym,ze si vsetko odzije aj pady ta formuju. Tym vasim nalinajkovanym zivotom sa toho vela nenauci. Mladost je na to,aby sme si plnili sny. Tiez som chcela ist do zahranicia,no rodicia na mna isli presne tymto sposobom ako tu opisujes. Robit v zahranici je podradne,zamestnaj sa tu. Ktovie,davno som mohla byt niekde inde,mozno by som nemala hypoteku na krku so slovenskym platom. Co z toho,ze mam VS,ked moj zacinajuci plat bol taky biedny.

autor
25. dec 2022

@dianka555 prirovnam to trošku k mentalite takej, ako majú naši milí..... Asi viete, koho myslím. Nie sú samozrejme takí, ale majú takú mentalitu. V zahraničí zarobiť, hneď rozflákať. Kúpiť si drahé auto, a potom žiť v chudobe. Vidia v zahraničí veľa peňazí a "ľahko" sa im žije, lebo žijú už roky 10 v jednom byte. Aj s malými deťmi. Oni nemyslia na nejakú budúcnosť, ale skrátka poberú si pôžičky, majú dlhy, ale nemyslia akoby na dôsledky. Tak pravdaže rodičia veľmi nechcú, aby mala takého niekoho... Vôbec nejde o vysokú školu.

autor
25. dec 2022

@dianka555 najhoršie je, že odkedy sa s nimi aj cez net baví viac, aj ona sama akoby je drzejšia, akoby mala druhu pubertu alebo čo. Preto je to aj pre mňa také zvláštne. Nejde ani tak o samotný odchod a prácu v zahraničí, ale skôr to, ku komu sa tam chce "pridať".

morgane1975
25. dec 2022

Tak by som si položila otázku prečo sestra inklinuje k takým ľudom…nič sa nedeje len tak bez dôvodu.

autor
25. dec 2022

@morgane1975 jej bývalý priateľ, ktorého si vybrala sama, nemal VŠ. Bol slušný, pracovitý, chcel rodinu a aj ona. Zrazu sa s ním rozišla, a hľadá útechu v tom kamarátovi, ktorý je naozaj dosť, ani neviem nájsť slová. Skrátka správanie ako 15 ročný pubertiak niekedy. V živote nechcela žiť vo veľkomeste a zrazu tam chce žiť. Mne to príde zvláštne. To jej správanie je odvtedy úplne iné, je drzá, používa vulgarizmy, správa sa ako 15rocna. Pritom má už 24 rokov. Preto je to cele také, že mám z toho ja osobne zvláštne pocity.

dianka555
25. dec 2022

Ešte jedná otázka, berie antikoncepciu? To aká je to rodina s tým neurobíte nič. Ona tam chce ísť aspoň zatiaľ, ak odíde nezabranite jej v tom.

autor
25. dec 2022

@dianka555 nie, neberie. Co to s tým má spoločné?

dianka555
25. dec 2022

Nič, len to aby si ju nepoistil dieťaťom.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz