Ahojte. Chcem sa Vas opytat, ci mate niekto skusenost so sedenim celej rodiny u psychologa. Problemom su v danej rodine hadky a cirkusy pre uplne zbytocnosti, ktore by sa dali riesit uplne normalnou a kludnou cestou. Niekedy jednemu z nich "prepne" a zacne vrieskat z nicoho nic na tych ostatnych. Ja osobne vidim problem v tom, ze clenovia rodiny nevedia medzi sebou komunikovat. Jeden z nich nevie komunikovat s ludmi vobec a riesit problemy. To je len moj nazor.
Jedna sa o "vacsiu" rodinu - rodicia + 3 deti vo veku 18-35 rokov, cize v podstate su to vsetci dospeli ludia, ktori ziju spolu v 1 byte. Jeden je student, dvaja su zamestnani.
Velmi by som tejto rodine chcela pomoct, avsak ja nemozem vziat 5 ludi za ruku a doviest za niekym na sedenie, ak oni sami nechcu. Nie vsetci z nich si uvedomuju, ze niekde je problem. Myslim si, ze by pomohlo, aj keby len 1-2 z nich za niekym zasli a poziadali o pomoc.
Mate skusenost s nejakou rodinnou terapiou? Ked potrebuje pomoct cela rodina, nie len jednotlivec. Myslim, ze sa nic nezmeni, kym nezacnu vsetci clenovia v tejto rodine spolupracovat.
Ak nebudem reagovat na Vase prispevky, pripadne budem reagovat len jasne a strucne, vopred sa ospravedlnujem. Mam velmi malo casu a som rada, ze sa mi podarilo sem vobec napisat.
Dakujem za Vasu pomoc.
Ty kokso uz len cudzi clovek aby riesil mna a moju rodinu a chce ju odviezt za rucicku psychologovi. To je silaaaaa 🙂
@hviezdickka skôr tú pomoc psychológa potrebuješ ty, takto sa starať do druhých cudzích ľudí
@tyelde 2 clenovia by do toho sli, to viem. s jednym z nich som v dost castom kontakte, takze viem, co sa tam deje a ako sa citi. jeden z nich problem vidi v kazdom dookola len nie v sebe. a dvaja si myslia, ze za psychologom chodia iba uplni cvoci
@hviezdickka tak nech idú tí dvaja čo si myslia že to pomôže a uvidíš čo to spraví...ostatných tam ťahať nasilu je zbytočné, akurát si ešte viac postavia hlavu
@liaka @moni PYTALA SOM SA NA SKUSENOSTI S RODINNOU TERAPIOU. ci to niekto absolvoval a aky to malo vysledok.
JA NIKOHO NIKAM ZA RUCICKU ODVIEST NECHCEM. KTO POVEDAL, ZE SU PRE MNA TI LUDIA CUDZI ALEBO ZE SOM CUDZIA JA PRE NICH?
NECHAPEM, PRECO REAGUJETE, KED POMOCT NEVIETE A NEVIETE, O CO IDE A POD.
VIAC SA K VAM NEBUDEM ANI VYJADROVAT ANI REAGOVAT
@tyelde dakujem. ja si totiz myslim, ze by pomohlo keby pre zaciatok sli aspon ti dvaja. avsak obavam sa, ze pre celkovy uspech musia ist a chciet vsetci. ano, nasilu to nema zmysel
@hviezdickka pozri, ak raz niekto pomoc odmieta mozes sa aj rozkrajat. Prikazat im to nemoze nikto. Ale aby 35 rocne "dieta" zilo este u rodicov s dalsimi surodencami tiez nie je celkom ok. Najlepsie bude ak sa dvaja clenovia ktori si problem uvedomuju a chcu ho riesit odstahuju.
@hviezdickka prečo riešiš životy druhých? Ak sa to Teba konkrétne týka, že tak nejasne píšeš o svojej rodine tak rieš ako uznáš za vhodné ale do druhých ľudí a ich problémov Ťa nič nie je a nie to ešte im určovať rodinnú terapiu, lebo Ty si myslíš, že je pre nich vhodná. A keby to zrovna bola aj Tvoja sestra. Do toho ako žijú Ťa nič nie je.
Ak by šiel k psychologovi co i len 1 člen rodiny, ktora ma vážny problem tak to bude lepsie ;) minimalne si pomoze ten jeden clovek a posilní svoje dusevne zdravie
keby bývam v byte s rodičmi a dvomi súrodencami, tak by preplo aj mne 😀
@hviezdickka neprinútiš zmení ľudí, ktorí sa zmeniť nechcú. Pre celkový úspech nemusia ísť na sedenie všetci, dôležité je aby išiel ten, či tí čo chcú ísť, čo chcú sa zmeniť. Už len tým, že budú reagovať inak sa môže situácia zmeniť. Človek môže zmeniť len sám seba ak chce, iného nezmení. Ak sú tam ľudia, čo nevedia komunikovať a nechcú sa zmeniť, nezmenia sa. Čo tak sa odsťahovať?
...rodinné terapie sú možné, aj posuny v zlepšení kvality života. Je príjemné vidieť a zažívať tieto zmeny k lepšiemu. Samozrejme je to dlhodobý proces.
Hviezdička chceš pomôcť, - a aké sú niektoré reakcie. Určite sa dá pomôcť, len ako píšeš všetci sa hádajú, tak problém bude zakorenený v rodinnej výchove, v stanovení priorít v domácnosti, pre ktoré sú často nedorozumenia. Ak by tam bol aj alkohol, niekedy v malej miere spôsobí neprimerané reakcie a agresivitu. Terapia nepoškodí, len niekedy za dobro sa ľudia odvďačia opačne. Určite doporučujem okrem psychológa literatúru o vzťahoch, komunikácii, práca na zdokonaľovaní seba, uvedomení si vlastných chýb a postojov a hlavne umenie počúvať. Mať sa rád , len potom budem mať rád druhých ľudí..Aj tak môžeš pomôcť. ...
@hviezdickka Problém je v tom, že 35ročné dieťa býva ešte s rodičmi, už dávno sa mal odsťahovať a bude aspon o jeden problém menej. Neviem koľko rokov majú tí ostatní, študent je normálne že býva u rodičov, ale tí 2 zarábajúci šup osamostatniť sa a je po problémoch.
Piati dospelí ľudia v jednom byte sa čudujem, že sa ešte nepozabíjali. Nenormálna situácia.
Nechápem na čo sa zakladateľka do toho stará, ak sa jej to priamo netýka.
Treba riešiť bývanie.......
Pozri...ked je to frajer tak jednoducho sa zoberte a chodte do svojho a ziadny cvokar nemusi byt...inak skoncis s prehnanou aktivitou ako korunovana pixa...dievca, uber...kazdy si zameta pred svojim prahon a na vlastnom hnojisku.
Stacilo mi precitat, ze ziju piati dospeli v jednom byte a je jasne, ze to nebude asi "standartna" rodina a z toho vyplyva ze tam bude aj vela hadok, konfliktov a inych problemov atd.
Vidiet, ze im chces dobre a pomoct. Ale myslis, ze oni by sa tiez angazovali do pomoci tvojej rodinnej situacie? Nemyslim. Neriesit aj tak teba do toho nic co sa tam deje. Ked nechcu riesit oni sami od seba tak im nepomozes ani Ty.
sice s tym skusenosti nemam ale ked su deti uz odrastene a samostatne nemaju doma co hladat. Skor by som sa pozrela na to preco este stale byvaju doma u rodicov, zbalila im svestky a poslala na skusy do sveta. Verim tomu ze pri tolkych dospelakov v jednom byte je dost hlucno a vycerpavajuco.
podľa mňa nepotrebujú psychológa ale každý dospelý vlastné bývanie. Ja som z rodičmi vládala bývať po návrade zo štúdia VŠ asi pol roka. musela som odísť, lebo by sme sa zožrali.
trochu som si zaspomínala, ked som ešte bývala doma, sama mam dalších troch súrodencov, čiže 4 deti 2 rodičia, celkovo 6 ľudí v 3 izbovom byte, čo ti budem hovoriť, čistý cirkus humberto. Ja sa ani nevidím že sú nervný a podráždený, ja som napr. taký samotár, byt osamote doma bolo pre mna niečo ako vyhrať v lotérii, bola som nervná už len z toho že bol niekto doma, a to nehovorím ked si segra vypeckovala otrasnú muziku na plné gule, jeden televízor a 6 rôznych chutí, jedna kúpelna a 4 ženy doma, ktoré sa chcú parádiť, večne obsadený záchod, a to sú len také banality, to nehovorím ked sú to ťažšie povahy ktoré sa neznesú. psycholog podla mna nepomôže, podla mna by bolo skôr nenormálne keby všetci spolu ukážkovo vychádzali, to už predsa nie sú malé deti ktorým prikážeš niečo, ktorý ťa poslúchajú na slovo. U nás sa situácia vyriešila odchodom, do 20-tky sme boli všetci z domu von, a problém sa vyriešil. Súhlasím s vyššie uvedenými príspevkami, pre mna je skôr zarážajúce že dospelý pracujúci ľudia bývajú u rodičov, pre mna nemysliteľné.
dakujem dievcata 🙂 to som napr. nevedela, ze uz len samotny fakt, ze byva takto "vela" ludi pokope, nevesti nic dobre a je to v podstate aj "normalne" a "bezne" ze takto funguju
ze takto funguju asi vsetci, ked je ich tolko v jednom byte
pre tych, ktori riesia, ze sa staram do inej rodiny - o pomoc ma jeden z ich clenov poziadal, bohuzial, pre mna to nie je realne aj keby som im pomoct vedela
tiez suhlasim, ze dospeli ludia nemaju co byvat u rodicov
kedysi bývali v chalupe, kde bola kuchyňa a izba rodičia, krdeľ detí a aj starí rodičia.Lenže celý deń boli na poli alebo na dvore okolo statku a do chalupy sa chodli iba vyspať. Dnes, keďže hlavne v byte, kde je malý priestor, býva 5 ľudí, tak je to o držku, lebo nikto z nich nemá životný priestor.. Takže zredukovať počet bývajúcich, inak sa pozabíjajú, žiaden psycholog nepomože
a si si istá, že majú o pomoc záujem? lebo z toho čo píšeš, si nie všetci uvedomujú, že tam je problém, a teda nemajú dôvod niečo riešiť ak im to tak vyhovuje...