Sebeckí svokrovci

9. apr 2021

Ja sa naozaj nerada miesam do zalezitosti druhych a najma financnych ale neda mi to. Vrta mi to v hlave a trapi ma to kvoli mm. Jedna sa o jeho rodicov a ich vztah k nemu co sa tyka pomoci. Ktora je minimalna az ziadna. Ja viem ze ludia su rozni ale ked ja nieco vyzadujem od ineho tak to beriem tak ze ked mozem urcite mu na oplatku pomozem zase ja. Moji svokrovci su asi ini..este nie su taki stari si myslim (obaja 50nici). Byvaju s druhym synom a my byvame sami s mm. Ked sa od nich odstahoval jeho mama to nesla prezit bola dlho urazena. A uz som pochopila preco. Mojho vyuzivala na vsetko mozne aj to co si vedia spravit sami ale asi sa im nechce. Ten druhy nerobi dokopy tiez nic. Aj teraz ked uz byvame sami stale ho otravuju s niecim. Pomoc rodicom je pre mna samozrejmost ale vsetko ma svoje hranice. Ja sa mu do toho nemiesam ale nechapem ako mozu byt jeho rodicia taki.

autor
9. apr 2021

On ich nemoze poziadat takmer o nic aj tak by mu nevedeli pomoct. Obaja maju podla slov mojho dobry prijem ale jemu v zivote financne nepomohli ani mu len nepozicali ked sme kupovali svoje byvanie. Vsetko sme museli sami. Este nam chcela moja mamka pomoct ktora je sama bez muza a sama nema moc na rozdavanie samozrejme to som odmietla. Ona nam stale jieco chce davat a pomahat preto nerozumiem preco jeho rodicia ktori maju nadbytok mu nedaju nic. A nejde o peniaze kdd uz to nie nech si nahaju ale nepomozu mu vobec nijako. Jeho mama mu kludne zavola aby prisiel z mesta lebo chce kupit jednu vec a totalnu nepotrebnu hlupost. Uz to odmietol. Asi konecne vidi ako ho vyuzivaju. Neviem si predstavit ako to bude ked budu starsi. Nechapem takychto sebeckych rodicov naozaj nie

matkamirko
9. apr 2021

Základ je, že bývate sami. O všetko ostatné sa viete postarať. Syn nech obmedzí pomoc na nevyhnutnú, a ty nevyčítaj.

pribinak
9. apr 2021

Pozri, môžete byt hrdi že ste si všetko zaobstarali a kúpili bez finančnej injekcie rodičov

Je to na nom, kde si nastaví svoju hranicu. Že kedy je ochotný ísť pomôcť a kedy sa už nenecha využívať.

bagre
9. apr 2021

je super že ste sami, mimo nich
takýchto rodín je žiaľ veľa, dôležité je nájsť rovnováhu - pomôcť čo naozaj potrebujú, ale nenechať sa zneužívať
nauč sa to neriešiť, nedá sa to pochopiť...

vilma7
9. apr 2021

Ja zas nechápem prečo dospelí ľudia vyžadujú od svojich rodičov finančnú pomoc. Nikdy by som od mami a ani svokry nič také nechcela, keď chcú nech dajú, ale aby som to chcela, očakávala, rozmýšľala ako môžu byť takí? Veď zarábate, pracujete, prečo by vám mali finančne pomáhať?

vilma7
9. apr 2021

Nech si radšej šetria na dôchodok a potom aspoň nebudú potrebovať vašu podporu.

diewcatqoo
9. apr 2021

Ste dospeli svojpravni ludia. Tak ako nie je povinnostou rodicov financne vas dotovat (hanba by ma fackovala, keby som si mala od rodicov pytat), tak nie je povinnostou tvojho muza behat svojim rodicom stale za zadkom.
Treba byt asertivny a nenechavat sa vyuzivat pri kazdej prilezitosti. Rovnako treba byt trochu sebakriticky a neocakavat od rodicov, hoci by neviem ako dobre zarabali, ze dospele deti budu dotovat. Su to ich peniaze a je ich pravo rozhodnut sa, komu ich daju.

karmen118
9. apr 2021

Dobré je, že sa tvojmu mužovi už začínajú otvárať oči, a začína hovoriť nie. Nech im chodí pomáhať len s tým, s čím by si vážne nepomohli sami. A zakaždým, keď niečo odmietne urobiť, tak nech im povie, aby im pomohol aj druhý brat - je nonsens, že s nimi býva, ale volajú tvojho muža neustále aj kvôli blbostiam. Neviem či už máte deti, ale oni s tým neprestanú ani keď ich mať budete, takže je dobré stopnúť takéto využívanie čo najskôr.

martina1201
9. apr 2021

Ahoj, chápať nemusíš, stačí že vidí a začína chápať aj mm a má toho už dosť a obmedzuje využívanie. Čím skôr pochopí tým lepšie pre vás oboch. Rodičov treba mať v ucte, ale zamedziť využívanie. Pomôcť áno ale nie nechať sa zneužívať. Buďte radi že nie sú takí vypocitavi aby vám pomohli a potom vydierali.....

katpox
9. apr 2021

To mame dost podobne a teda my s nicim uz neratame, tiez tuzili po vnucatku, maju ho po dlhej dobe, no a kolkokrat myslite, ze babo postrazili? 2x viac ani raz, ani ked chlapec uz povyrastol, pridu n 30 min.a odchadzaju, ja to nazyvam vylet do zoo, pozriet sa na zvieratko a hotovo, uz sme s nimi zrusili kontakt, ja viem, ze prichadza o dedka a babku, ale myslim si, ze aj ako rodic berie svoje dieta so vsetkym aj s povinnostami, tak by sa mal spravat aj stary rodic.... Finance nebojte ziadna pomoc, ani otazka, ci maly nieco nepotrebuje, ma porazilo, ked boli v polsku davnejsie a ze ake krasne vecicky tam mali pre deticky, zeaj fusaky, s usmevom, ten este nemate, ze? No bolo leto tak sme ho nemali, ale cez leto manzel kupil,...

pribinak
9. apr 2021

Ja budem asi čudná, ale s čím treba pomáhať 50tnikom, ktorí nemajú žiadne zdravotné problemy?
Veď to sú ešte plne pracujúci ľudia, chlapi, ktorí majú možno ešte 20 rokov do dôchodku

Nepoviem, ak sú zdravotné problemy, alebo robia niečo fakt veľké na dome, alebo sú nejak znevýhodnení, ale toto sú ešte ľudia, ktorí by mali byt plne samostatní

Tvoj muž by mal pomôcť ak je to dôležité, ale inak by mal ukázať že nie je holka pre vsechno

anne_mary2
9. apr 2021

Hm... otazne je, ci to ze manzel pomaha svojim rodicom- vadi viac tebe alebo jemu... ;)
Neviem aky vztah ma manzel k rodicom, ako casto im pomaha/ resp s cim.. ci je to kupenie ziarovky v elektre lebo ma o ulicu pracu a je to po ceste....alebo je to ze v sobotu mate na plane nieco spolu a zavola mama a on uteka lebo treba pokosit zahradu...

autor
9. apr 2021

Ja viem ze to je jeho vec preto sa mu nemiesam do toho neriesila som to. Ale proste zmayslam sa nad tym. Ked ja raz budem mat deti dam im aj posledne. Pre mna je to samozrejmost. Ja pomozem aj cudzim bez toho ze by som za to nieco pytala. Som taka povaha. A toto fakt nedokazem pochopit. Oni sa mu napr aj teraz cez sviatky ani neozvali. Jeden telefonat je pre nich vela. A vidim niekedy na nom ze ho to asi aj trapi aj mi niekedy v slabej chvilke povie ze to je hrozne s nimi. Ale su to jeho rodicia no. Je mi to luto hlavne kvoli nemu. Ja od nich nechcem nic. Uz mam davno na nich svoj nazor a preto sa aj tak staviam k nim. Nemozu odo mna viac cakat.

bagre
9. apr 2021

@vilma7 tu to asi nie je primárne o vyžadovaní financií, /hoci niekedy to tak býva - to určite neschvaľujem/, skôr mám pocit, že autorku trápi to celkové nastavenie. Jasné, nič s tým neurobí, ale myslím, že každý kto má takúto osobnú skúsenosť to musí sám v sebe nejako spracovať - to, že ten čo má málo by dal aj posledné, a ten čo má dosť tak ešte všetko možné vyžaduje, namiesto toho aby ľudsky pomohol /a tu nemusí ísť len o financie - príspevkov tu už bolo za vagón/. Čiže inak povedané, nie rodičia určite nie sú povinní dotovať pracujúce deti, ale rovnako deti nie sú povinné zdravému a normálne fungujúcemu človeku robiť full servis. Duplom, ak je s nimi v dome ďalšie dieťa...

autor
9. apr 2021

@vilma7 precitaj si este raz a poriadne neni to len o financiach to som napisala aka je situacia aby sa vedelo. Ja od nich nic nechcem od mojej mamy tiez neprijimam taketo dary..

autor
9. apr 2021

@pribinak nemaju ziadne vacsie problemy ani zdravotne. Mne pride ze su pohodlni az velmi. Jeho otec napr mu volaval aby ho siel zobrat z roboty pretoze on soferovat nemoze. Aby si mohol vypit...a podobne veci. No na zamyslenie to je cele

autor
9. apr 2021

@bagre spravne si to pochopila. Suhlasim

podmostom
9. apr 2021

Tu asi ani nejde ze svokra niečo potrebuje, proste len chce vidieť synacika a tak si niečo vymysli. Tak ako píšeš, ťažko rozdychavala jeho odchod a doteraz to vlastne nerozdychala. Takže nádych výdych, hlavne ze bývate vo svojom. Nech sa o ňu zaujíma, zavolá, choďte ich občas pozrieť, ale na to využívanie na nepotrebné veci nech si dá pozor. On už má vlastnú domácnosť ktorú potrebuje riešiť. Tak len pevné nervy k tomuto.

mariet24
9. apr 2021

My to máme podobne, veľmi sa nám vzťahy zhoršili v posledných dvoch rokoch. Môj muž o tom nechce hovoriť, my žijeme samy a rodičia a svokrovci v rovnakej dedine ale on ide radšej k mojim rodičom než ku svojim, keď sa ja raz za čas opýtam či nebehneme k jeho rodičom povie mi že nie, načo, nemá chuť tam ísť... A najsmutnejšie na tom je že ona je presvedčená že je úplne v poriadku to ako sa správa, hoci ja som jej povedala veľa veci úprimne do očí, odvtedy sa so mnou takmer nebaví...

panelacikova
9. apr 2021

autorka: dôležité je, že tvoj muž začína vidieť a chápať, že ho fakt zneužívajú. toto je na nezaplatenie. vy si budete žiť jeden pre druhého a ostatné ťa nemusí trápiť. horšie by bolo, keby on stále skákal, ako oni pískajú. ver mi, to by si za pár rokov asi s tým praštila...

number19
9. apr 2021

Tak ale zase vyvazat ocka ktory nemoze soferovat lebo si v robote musel vypit je uz podla mna dost divne. Preco nezavolal manzelku ale otravuje syna so svojou rodinou. Alebo nech otravuje syna, ktoreho ma pod vlastnou strechou. To nie je v poriadku, totalne s autorkou citim.
Ako spomenute vyssie, dobre ze to tvoj muz zacal chapat. Sustred sa na vas vztah ostatne radsej neries, aj ked je to velmi tazke.

vilma7
9. apr 2021

Celá druhá polovica príspevku je o financiach. Prečo by mu mali pchať peniaze, veď sami potrebujú z niečoho žiť, alebo? Veď aj tak to raz zdedite.

A v čom teda očakávaš pomoc??

whatever1
9. apr 2021

Ste dospeli a bezdetni, nie ste v núdzi, nevidím dôvod prečo by vám mali rodicia nieco dávať. To nie je bežný štandard že rodičia živia deti, alebo im prispievajú na chod domácností. Co sa tyka tej "pozicky", chapem, že ho mrzi, že mu rodičia odmietli POZICIAT peniaze(teda ak mohli). Pritom od neho prijímajú pomoc pravidelne. Ak to tak ozaj bolo, že si ich vypýtal s tým že ich vráti a oni odmietli, ako to odovodnili?

autor
9. apr 2021

@whatever1 ano pytal sa ci by mohli pozicat a nie velku ciastku a ze sa im to vrati este o nieco viac. Boli vraj taki ze noo nieco by mohli ale nie vela. Ja som vtedy pri tom nebola. Nakoniec partner povedal ze sa nebude prosit ale naznacil mi ze cakal iny pristup. Nevadi. Tie financie ma netrapia. Ale pomoc vlastnemu dietatu ja to beriem ako samozrejmost. Ked oni vyzaduju nieco. Aby sa im to raz nevratilo ked budu naozaj nieco potrebovat a nebude mat kto..

luccija
9. apr 2021

@mariet24 mám takých istých nezvyknes si nikdy😊to je taká povaha.Moja svokra raz povedala na rodinnej oslave pred všetkými, že za jej mozole nikto žrať nebude.Tak ako pisem..a to bolo iba preto, že jej sestra povedala, že deti s vnucatom prídu k nim na Vianoce.Kazdy má sedieť doma a starať sa o seba.to, že nás nikdy za roky nezavolala na jeden obed na Veľkú noc či nedeľu ani nehovorím.U nas boli zo začiatku každý víkend a ešte bolo zle, že máme len hnedý cukor do kávy.Neziv v sebe zlosť, muža nechaj nech robí či chce....

autor
9. apr 2021

@luccija uff tak to je sila. To sa neda chapat. Mne to pride ze sebeckost a chamtivost nacisto zaslepuje ludom zivoty. Predtym to tak.nebolo. aj z rozpravania starsich ludi viem ze boli ludia prajni podelili sa pomahali si..bolo to ine ako teraz. Aj preto je to u mna divne ja som bola vychovavana inak ale co uz. Musim sa to naucit nejak neriesit ako pises

luccija
9. apr 2021

Aj ja som z inej rodiny pre mňa to bol zo začiatku šok, ale čo už...nebola som zvyknutá na taký nezaujem, ale oni sa správajú aj k druhému dieťaťu tak isto, tak nevraživosť voči mne to nemôže byť.Mna to dlho trápilo hlavne reči druhých boli sme u svokrovcov, opekali, spoločne dovolenky u nás to neexistuje.Tiez som si rodinu predstavovala inakšie a vôbec nejde o peniaze, ale nejaký spoločný cas

number19
9. apr 2021

Ked boli svokrovci pred tym ludia prajni a podelili sa a tvrdis ze sa zmenili, neovplyvnuje ich brat tvojho muza ktory s nimi zije v ich dome?

gbgb
10. apr 2021

Viem o čom hovoríš. Môj tam bol celé roky taxikár, údržbár, parketár, nakupovač a jeho brat nikdy nič, lebo vraj on je taký. Keď sme stavali,tak max obrblať, že tak sa to nerobí. Finančne nedávaju nič (drobné vnúčatám), kočíkovať alebo strážiť môžem zabudnúť. A už ani nechcem aby tam deti chodili, lebo tam je prednejší pes pred nimi.

autor
10. apr 2021

@number19 to neviem veru ale nepride mi taky praveze.