Čo si o tom myslíte? Já osobne si myslím že aj v manželstve by mali mať žena a muž každý svoj účet. Možno maximálne odkladať niekde bokom na spoločné väčšie výdavky. Ale aj sporenie by podľa môjho názoru mal mať každý zvlášť. Veď keď budú spolu, nijako sa ich to nebude dotýkat ale pri prípadnom rozvode je mať vlastné peniaze našetrené veľka výhoda. Z oboch strán. Moje okolie ma normálne odsúdilo keď som toto raz povedala na akcii. Vraj hned myslím len na rozvod a všetko vidím len cez prachy a som vypočítává. Neviem čo všetko som si už vypočula potom. No mne to príde ako finančná gramotnosť nie vypočítavosť.
Máme vlastne účty. Máme rozdelené, kto,‘čo platí. Počas materskej a rodicaku všetko platil manžel. Peniaze od štátu boli len pre mňa. Žena potrebuje pocit nezávislosti.
Spolocny ucet neexistuje a tym je povedane vsetko. Takze ano, kazdy svoj a ked si veria a zdielaju peniaze, tak kazdy kartu k druhemu účtu a appku v mobile. Pretoze ked je vsetko na jednom ucte z oboch vyplat, smrtou majitela uctu sa ucet blokuje a moze sa stat ze do dedicskeho konania nema druhy partner z coho platit hypoteku alebo vydavky.
@dskjhfdlkdjhl no dobre ale nikdy nevieš kedy prepne tebe alebo mužovi a napríklad prehra všetko na hazarde alebo si nájde milenku z vašich úspor jej kúpi niečo hodnotné atď. Preto by som sa nikto absolútne nespolahla ani na moju životnú lásku.
Sme manželia, každý máme vlastný účet.. keďže som na RD, gro platí manžel, ale aj ja platím čo treba a nie je to horibilná suma, napr internet, potraviny, vianočné darčeky.. vždy je to o dohode. Nemala by som nikdy spoločný účet, ale napr moji rodičia majú už 30rokov a vyhovuje im to.. aj na nákup chodia spoločne..
Samozrejme, že mám vlastný účet. Ten ktorý som si založila ešte ako študentka som si aj nechala. Nie som predsa nesvojpravna aby som všetko musela mať s mužom. A tiež nemusí vidieť na čo miniem každé euro. Podotýkam, že je to niečo iné ako spoločne financie, tie by v manželstve mali byť, to ale neznamená, že je nutné mať len 1 účet. No pre každého ako mu to vyhovuje.
My mame kazdy svoj vlastny bezny, sporiaci aj podnikatelsky ucet, a potom jeden spolocny bezny ucet, kam kazdy mesiac posielame rovnaku ciastku, z ktorej platime spolocne vydaje (hypoteku, benzin, dovolenku, nakupy potravin, spolocne vecere, divadlo, kino atd). Oblecenie, obuv, doplnky, osobnu kozmetiku, fitko, obedy v praci apod. si platime kazdy zo svojich penazi.
@babulkomale no my mame spoločný účet, manžel je majiteľ a ja mám plne právo s ním disponovať ako treba - tak je to podpísané na zmluve s bankou.. preháňaš trochu..
a autorka keby som mala tak rozmýšľať, že čo keď si nájde milenku, čo keď mu prepne tak to by som sa ani nevydavala.. len tak na odľahčenie.. keby ste mali spoločný účet, ihneď zistíš že kúpil niečo milenke.. napr v nejakom klenotníctve 😂 keby mal vlastný účet, zistíš to ťažšie..
Každý nech si to zariadi ako uzná za vhodne.. mne staví keď tu veľa žien píše že je na RD a muž im odmieta davat peniaze a oni nemajú za co kupovať základne veci… tento týždeň to tu bolo..
@nikpa samozrejme platenie hypo energie potraviny by mali ísť zo spoločného alebo proste každý rovnakým dielom, alebo v prípade že jeden z partnerov náhle ochorie alebo príde o prácu ostane na RD vtedy by sa mali podľa mňa ak výdaje toho druhého prispôsobiť, ale uprimne mi príde divné aby dvaja normálne pracujuci ľudia mali spoločný účet.
mudro rozmyslas a je lepsie byt pripraveny ako prekvapeny, ked budes mat svoj ucet tak to nezanmena ze sa rozvedies. Ludia nepisu zavet, lebo cakaju ze zajtra zomru! Nevesaj na nos druhym taketo sukromne citlive temy. Investuj napriklad do nejakej malej nehnutelnosti, ktoru vyberies z BPM - u notarky to das do notarskej zapisnice, ze to nespada do BSM, pretoze ked nezelame ti, ale budes mat rozvod, tak vsetky peniaze zarobene pocas manzelstva sa budu delit na polovicu. Jedine, keby si mala takto vynate z BSM tak to nebude ti mozne zobrat. Alebo investuj do zlatych minci a nikomu o tom nepovedz - hlavne ich nenechaj v banke v trezore banky pod svojim menom pokial nebudu vyclenene z BSM 🙂
Ako máme jeden účet a je písaný na muža. Ale prístup máme k nemu obaja a vieme dobre hospodáriť. Zatiaľ. Je pravda že uvažujem nad vlastným ,hlavne kvôli tomu keby umrel že do dedičského nebudem mať peniaze, a aj rozvod,to nikdy nevieš čo sa stane napr. (Ujo tak pred rozvodom vybral z ich "spoločného" účtu (bol naňho) veľký obnos peňazí a schoval si ich aby ich teta náhodou nemala.lebo on viac zarábal a viac šetril a ona zo svojho vraj kupovala jedlo a tak sa tie jej minuli. No na hlavu, q to bola kedysi vraj riadne láska medzi nimi a tak mu hrablo a tak
Ja som proti oddelenym uctom- z jednoducheho dovodu. Ani jedno manzelstvo v mojom okoli nevydrzalo, ktore mali oddelene ucty. A nebolo ich malo- zvacsa bol problem, ze sa nevedelo o vsetkych prijmoch a peniaze utekali kade tade, nezhody s financovanim kto co a to sposobovalo neprekonatelne problemy v manzelstvach. Oddelene ucty su jednym krokom v rozvodovom konani. A takisto oddelene ucty su dobrym sposobom na ekonomicke tyranie matiek na md/rd vid kopec prispevkov tu na fore, ako "oteckovia roka" vydeluju almuzny pre matky svojich potomkov😒😒😒
My mame s manzelom uz 20 rokov spolocne...ale sme nastaveni rovnako co sa tyka financii a minania, setrenia, investovania
Ako si podelia náklady je na manželoch. Napr. keď jeden zarobí o polovicu menej tak ťažko bude prispievať rovným dielom ale tak na to sú manželia, že raz potiahne jeden, potom druhý 🤣 vysvetlit sa to dá všelijako, viem 🤦😄
@veronika3110 neprehana....treba si aj pozistovat.Ked sa muzovi nieco stane,tak sa ucet zablokuje,ty si len disponent,nie majitel
@veronika3110 ale to nie je prehananie, neverím že sa niekto vydáva/žení s tým že si je na 100% istý že sa to nemôže nikdy pototo. A to nie je len o tom že co ak tvoj manžel. Veď môže prepnúť aj tebe. Pozri koľko je rozvedených párov. Trufnem si povedať že väčšina z nich keď sa brali tiež nerozmýšľali nad tým, že sa to môže pokaziť.
@enya00 na taketo nieco, ze jeden zomrie a ucet sa zablokuje, sa da pripravit- napriklad odlozenim financneho obnosu na detskom/bocnom ucte, v ponozke, v banke, v sejfe....myslim, ze v dnesnej dobe ludia, ktori maju spolocny ucet rozmyslaju aj nad takouto vecou. To neznamena, ze to brani spolocnemu uctu...
My mame s muzem kazdy vlastni ucty - osobni, sporici i investicni. Ja teda nevim, ale podle me nikdy nevis, kdy jednomu z manzelu prepne a odstrihe disponenta. Vzdyt jsou tady diskuze o tomto kazdy den “manzel ma vsechny penize, ja nemam nic, co mam delat”. My s muzem nemame zadny problem, kazdy plati neco, ted kdyz jsem na RD, tak vsechno manzel a nemame s tim zadny problem.
My máme spoločný účet už 17 rokov, ešte sme spolu bývali len po 2 mesačnej známosti . Máme od neho 2 karty, plus máme 1 účet na manželove meno, kde každý mesiac prevedieme peniaze ušetrené v danom mesiaci.
Nám to takto vyhovuje, žila som v takomto modeli od malička. Na rovinu? Manžel zarába raz toľko ako ja a 2 oddelené účty. Kto by platil deťom tábory, lyžiarske, akcie, darčeky na vianoce? Ako by sme platili dovolenku? Napr. niečo vacsie do domácnosti? Ako si podelia Vianoce, ja svojim rodičom, on svojim? Čítaj diskusie tu, ako mamičky na RD musia prosiť manželov o peniaze.. Sme rodina, takže nie moje a tvoje, ale naše spoločné. To je u mňa dôvera a nie to, že si idem dať spraviť nechty a tajim, aby sa manžel nedajbože nedozvedel, koľko stáli..
@bluemoon24 no lenze "manzel ma vsechny penize" je prave pri oddelenych uctoch, nie spolocnom. A to je prave podstata diskusie. Ak by bol spolocny, tak ziadne take, ze ma muz v rukach vsetky peniaze- vsak maju automaticky obaja rovnaky pristup k uctu, k bankomatovym kartam, aj ku kontu..
@vevesh my máme vlastné účty a peniaze spoločne
Úplne s tebou súhlasím, neviem si predsravit, žeby sme mali iba jeden účet. Obaja sme svojprávni, obaja pracujeme, zarábame peniaze, dôverujeme si a zároveň každý sme aj trošku nezávislý finančne od seba a úplne nám to vyhovuje. Väčšie investície konzultujeme spolu, ale napríklad muž nemusí vedieť o každom kúsku, ktorý v mojom šatníku pribudne 🤪 rovnako ako ja, netuším, koľko stoja jeho záľuby (je vášnivý zberateľ hokejových kartičiek a asi ani nechcem vedieť ich hodnotu 😄)
Tak idealny stav z pohladu financneho poradcu a partnerstva je trojuctovy- na spolocny ucet sa poslu vsetky prijmy paru, zaplatia sa vsetky vydavky a zvysok sa rozdeli do dvoch uctov rovnym dielom.
Ak už teraz nedôveruje s priateľovi, nevydávajú sa. Môžete byť partneri a nemáš voči nemu žiadny zavazok
@zmrzlinka2021 ale toto vôbec nie je o dôvere
@zmrzlinka2021 to je o vasej dohode. Ale ked mate oddelene ucty a vyplata pride na jeho (a on z akehoklvek dovodu nie je ochotny ti poslat/ dat), tak nijako ho nedonutis ti dat- su to pravne jeho peniaze. Na spolocnom ucte su spolocne s rovnakym dispozicnym pravom- nema ti co vydelovat, davat. A to je rozdiel- pri spolocnom ucte ta nema ako vydelovat (okej jeden sposob by ss nasiel, ale v dnesnej dobe skor nerealne a veeeelmi ojedinele).
Máme samostatné účty, každý si nechal účet ktorý mal pred manželstvom.. drvivú väčšinu platí manžel zo svojho, keďže ja som na rodičáku. Ale my to proste berieme tak že všetky peniaze sú naše spoločné, čiže je jedno kto čo platí. Vôbec sa ohľadom financií nehádame.
My máme s mužom jeden účet. Ale sme rovnako nadstavení, čo sa týka financií. A aj sa veľa rozprávame (prakticky o všetkom), takže pred ním nemusím "tajiť", že som si kúpila nový sveter, či kabelku 🧐
Zvycajne nie je problem v tom, ci je ucet spolocny/oddeleny, ale v tom, ze manzelia nie su schopni sa dohodnut, resp. nevedia hospodarit. My mame od zaciatku ucet spolocny a nemali sme nikdy ohladom financii najmensi problem.