Ahojte ženy. Mám menší problém. Musela som ísť pracovat popri dieťati (7m) na polovicny úväzok - pracovná doba od 8:30-14:00, nakoľko by sme to finančne neutiahli. Frajer pracuje, zarobí, lenže... na mna zostava všetko: ísť do prace, nakúpiť, navarit, starať sa o dieťa. Keď nie som s malým tak mi pomaha mamina.
Lenže tu nastáva problém... som na všetko potom sama, keďže mi skoro s ničím nepomôže. Príde z prace, troska sa povenuje malému a ide si sadnúť za počítač. Nonstop. Venovat sa mne v žiadnom prípade, pomôcť mi.... extrémny problém a neochota.ja už nevladzem, neviem kde mi hlava stojí keďže sa snažím všetko spraviť a čo najlepšie postarať o malého keď s ním som.
Baby čo eobit... ja sama neviem :(
S čím Vám pomaha muž?
nepoznam pojem "s cim pomaha", delime si vacsinu veci na polovicu alebo kto co radsej robi, do obchodu ide ten, ktory stiha alebo skonci v praci skor, jedlo nachysta tak isto ten, ktory stiha, upratovanie si tiez delime on spravi toto ja ono, teraz cakame dieta a ked som bola dva mesiace uplne odpalena z tehotenskych nevolnosti robil vlastne vsetko a este sa o mna staral
U nas to nie je tak , ze moja praca a tvoja praca...ja navarim, on uprace kuchynu, ja operiem, ozehlim , on uprace do skrine...ja utriem prach, on povysava a umyje dlazku...kupelnu a wecko upracem vzdy ja...to nechce robit... 😳...ale máme dom a v lete kosí travu, ked nema cas, kosím ja...takze máme to podelene...treba toho tvojho viac zapajat do domacich prac...on tam byva tiez...takze vsetko vyuzivate napoly...ked nepomoze "odstrihnut" kabel od pc.
pomáha so všetkým... nemá problém prísť z práce a povysávať dom, alebo umyť okná, napr. podlahu u nás umývajú len chlapi - mm, alebo syn, nemá problém s ničím .... jedine sa neučí s deťmi a nevarí - nevie ani jedno...😉
@beba1994 veď mu normálne povedz co treba spraviť sú chlapi, ktorych to samých nenapadne, alebo nevie čo robit....Nudi sa, tak ide na PC.citala som aj tvoje staršie príspevky už po pôrode si chcela ísť do práce a, že o malého sa bude starať mamina, alebo partner ..tak mu daj priestor.Nech ide kocikovat....veľa chlapov sa nevie hrať s malým dieťaťom, ale môže spraviť večeru aj, keď len omeletu, keď nevie variť, okúpať malého...ako ho teraz naučíš tak bude...nerob všetko zanho to je cesta do pekla.
@beba1994 tak ja som nemusela odísť do práce od tak malého dieťaťa, lebo môj muž zarobil dosť, aby som mohla ostať s deťmi doma do 3 rokov, no tým pádom bol dlho v práci, chodil domov až večer, čiže s domácimi prácami pomohol len cez víkend, takisto okolo detí, ale nám to tak vyhovovalo
@beba1994 čo robiť? Veľmi rýchlo ho začleniť do chodu domácnosti - ja urobím toto a toto a ty spravíš to a to. Ja som na rodičovskej už 5 rokov, nezarábam a manžel vždy urobí, čo mu poviem, že treba. Jasné, sú veci, ktoré robím len ja a ktoré robí len on, lebo nám to tak vyhovuje. Niekedy sa mu nechce a somre, že všetko tu robí on 🤷 hneď ho uzemnim, že či sa mu zdá, že ja si šunky valam. Jedným uchom dnu a druhým von a aj tak urobí, čo treba
pomahal so vsetkym co som nakazala lebo chlap nic nevidi samozrejme, momentalne taha vsetko vari upratuje a este ma obskakuje nakolko ja musim lezat koli problemom momentalnym...takze predtym sice pomahal ale nie az tak aspon si to teraz vyskusa a uz vidi aj to co predtym nevidel dneska puliroval celu kuchynu :D:D...no ale ja by som sa vykaslala na celu robotu sak ked sa nudi ze nema co robit a cuci pri pocitaci nech si najde druhu k tomu..co ty mas ako padnut na hubu ci co
musis zadelit ulohy. Predsa nie si jeho služka...
A tento mensi problem pred otehotnenim nebol?
@kitycat To nie sú také veci,že sa zrazu zmenia..viem,mám doma podobného "exota" a zistila som to,keď sa malý narodil. A to sme boli dlho spolu. Lenže,kým som chodila do práce a nebolo toľko práce v domácnosti,jedli sme väčšinou v práci a v restikach,nevšimla som si to.. vedela som,že je pohodlný,že dokáže zaspať aj v stoji,ale vtedy mi to tak nevadilo.. nemalo prečo.. proste som to neriešila,robila si svoju prácu,on svoju,večer sme sa doma stretli.. mala som koníčky, nevadilo mi to.. ale keď sa malý narodil,tak zrazu sa naplno prejavili tie nedostatky..môj síce zarobí dosť ale povedzme si úprimne,je to lenivec doma. Ale ja som to poriesila tak (rozhovor nepomáhal,iba prikyvoval ale stal mi na hlavu) že mu proste poviem,čo má robiť. Doslova dávam rozkazy,toto urobím,tamto vynes a vtedy to zvládne bez reptania. Dokonca niečo už aj sám porobi. Tiež robím na polovičný úväzok (malý má 14 mesiacov),ale ja som chcela plus mám takú prácu,z ktorej nie je dobré vypadnúť úplne,a baví ma to a potrebovala som popri dieťati robiť aj niečo iné,ináč mi preskakovalo. A keďže home Office nefunguje,lebo ma strážiť malého a kašle na to,týka do mobilu a potom dieťa chodí za mnou,chytila som sa a odišla na ten čas do kanclu (mam výhodu,je to blízko bytu a som tam sama) a on nech rieši,nemá pritom moju pomoc ako istotou. Ináč sa nedalo. Odporúčam to aj autorke,proste mu dať "povel" ak rozhovor nepohama.Jaj aha,a ja som mu prestala variť keď bolo najhoršie,prať aj žehliť a keď už nemal čo zobrať do práce,tak sa spamätal. Ináč sa nedalo.
@beba1994 pomáha mi úplne so všetkým, o čo ho požiadam. Niektoré veci robí sám od seba, väčšinu mu musím povedať, ale vždy spraví všetko. Deti nemáme zatiaľ. Ja som doma. Prečo ho neposielas na nákup ty? Ja napíšem zoznam, pošlem manželovi, že toto treba a on ide. Varím 90% ja ale ak by som chcela, nemá problém. Ak ma počas víkendu v dome inú robotu, nechám ho, nech su robí svoje. Ak nemá, pomáha mi s upratovaním... Chlapovi vždy treba jasne a včas povedať, čo treba. Nech sa na to psychicky pripraví 😅 a ty autorka toto rieš, lebo sa ti povinnosti budú lrn kopit. Ja by som ho prvé naučila chodiť na nákup. Aspoň raz za týždeň mu napíš (radšej kratší) zoznam a on su postupne zvykne. K tomu pridaj sem tam nejakú pomoc v domácnosti. Hlavne mu vždy vopred povedz, co sa od neho očakáva . Napr. tento týždeň sa mi nedá, behol by si prosim na nákup?.... Cez víkend by som chcela, aby si povysaval.... Atď. Chlapi su niekedy ako deti 😜 a niekedy s nimi treba aj tak jednať. Mne môj pomáha so všetkým, ale aj tak si ho stále musím usmerňovať, motivovať a prehnane chváliť za všetko, čo pre mňa (pre nás) urobí. Potom to robí rad.
Ja som na Tom ako ty, od 6mes pracujem ale z domu. Tým že som doma tak sa starám o všetko, lebo mám na to čas (syn má 10mes), keď príde muž z práce okolo 5 berie syna a hra sa s ním až kým nejde spať , ja vtedy pracujem (do tej 7, plus pracujem počas dnes počas jeho obedneho spánku) potom spoločne večerná hygiena a on uspáva. Keď syn spi máme dohodnú že sa nerobia proiadku ani nič, ale oddychujeme, porp keď musím dokončiť do práce ja sadám za PC. Ak idem do Office a on ja doma s malým, taktiež sa on stará o vsetko doma a ja prídem z práce už "vyložiť nohy". V lete keď sa bude treba starať už aj o záhradu, tak ja mám na starosti úžitkovú časť a on zvyšok.
Ak chodíš fyzicky do práce, nuž, musíte si stanoviť pevné pravidlá a režim že čo kto kedy urobí. A najmä, miz nemá čo pomáhať, volá sa to rodičovstvo a starostlivosť o domácnosť 🙄
A ešte ktmyk nákupom, ak máte možnosť, riešte všetko on-line, aj potraviny. Ja som nebola v obchode hádam od septembra, o ušetrených prachoch ani nehovorim keď nechadzeme blbosti do košíka.( Muž sem tam po pečivo a šunku zbehne iba)
@beba1994 a ešte by som povedala, že nie vždy bol taky, ako popisujem. Poznáme sa od detstva, boli sme kamaráti snáď 20 rokov. Vždy žil sam pre seba, vetroplach, frflos. Snáď od prvého dňa vzťahu ho takto motivujem, učím, čo chcem a co nie. Sama som z neho prekvapená, ako to funguje. A on sám je zo seba prekvapený, že nikdy pred tým taky nebol a sam nevie, kde sa v ňom toto všetko berie 😅 za každú pozitivnu vec, ktorú spraví z neho robím poloboha. 😂 Ja ho potom masírujem, hľadkam, skrabkam, balím, zvadzam, proste využívam všetky ženské zbrane, chválim, vždy za všetko poďakujem a snažím sa nikdy nekricat, aby bola doma pohodička. On sa potom cíti, ako taký hrdina, keď môže niečo pre mňa urobiť. Keď budú deti, takisto od prvého dňa ho budem zapájať do všetkého.
@beba1994 Hlavný problém u Vás je s tým, ako to vnímate. Obaja. Že domácnosť je Tvoja starosť a on len "pomáha". On Ti nemá čo pomáhať. On sa má podieľať. Chce to sadnúť si spolu a porozprávať sa s ním. Ale nie štýlom, že: "Potrebujem, aby si mi viac pomáhal." Lebo tým mu dávaš najavo: "JA nezvládam SVOJE povinnosti." a on potom má pocit, že ak niečo urobí v domácnosti, je to jeho dobrá vôľa na úkor jeho voľného času, lebo jeho žena je príliš lenivá, alebo nešikovná, aby si splnila svoje povinnosti. Toto treba čím skôr zmeniť!!!
Môj má ťažkú fyzickú prácu, takže okrem varenia sa stará o deti keď som v práci, robím 20-25 hodín týždenne. Ale keď bol doma na materskej, tak robil všetko kým som bola ja po práci so synom, orál, žehlil, varil, upratovali, atď. Všetko čo bolo treba.
Teraz sa ja snažím ako tak udržať domácnosť popri 50% úväzku.
@h2 preto sa nestazuje 🤣
musis hovorit, pod treba urobit toto a tamto. My s muzom robime vsetko spolu. Tiez mame drobca od 7m v jasliach a ja pracujem na 80% teda okrem piatku kazdy den. Kym ja nachystam pre krpca veceru, muz ho prebali, posadi a nachysta. Vecer kupeme spolu, potom jeden robi mlieko, druhy je s krpcom a potom nakrmi. Nakupujeme vacsinou spolu. Muz vari pre nas, ja varim pre drobca. Pracka, susicka a skladanie veci je moja uloha, muz zas vysava a umyva. O kuchynu sa starame priebezne. Musis ho stale aktivne zapajat a nedat mu vydychnut :D Zvykne si. U nas keby som bola od narodenia maleho ticho tak tiez by to inak vyzeralo, ale zapriahla som ho do vsetkeho a uz robi veci automaticky. K pocitacu zaparkuje az ked maly spi.
a este by si nemala tolko zapajat mamu ale skor muza. Mama sa ma skor pohrat a povenovat malemu a nie makat. On vie ze sa mas na koho obratit. My sme v zahranici a nepomoze nam nikto.
@h2
@amelie2017 som si ho ani nevšimla, nejde mi to opraviť. To je tak keď žena skočí na mob pri 2 deťoch 😀😀😀
Nepomaha mi s nicim, robime obaja vsetko, pripadne uz mame po rokoch zabehnute, kto co radsej robi. No treba si s frajerom pohovorit, ze sa ma zacat podielat na chode domacnosti. Aspon riady a povysavat a poutierat prach by mal zvladnut. A na nakup cestou z prace tiez moze ist on.