Ahojte. Susedia z vedlajsieho vchodu do pol 10 vecer dnes, v sobotu, prerabaju, vrtaju a buchocu. Navyse maju nahlas radio a este hulakaju. Mam male dieta, boji sa a nevie zaspat. Ako sa to da riesit? Dakujem.
Ja som bola okolo pol desiatej normálne búchať a dohovoriť susedovi. Ono síce nočný kľud je oficiálne po desiatej, ale povolenie z mestského úradu na prerábky býva spravidla len do siedmej cca. By som to susedom pripomenula, ak vôbec nejaké povolenie majú.
to je taký problém? Na svete nie si len ty a tvoje dieťa, susedia majú tiež právo žiť vo fungujúcom byte. Však vydržím, čím viac hodín to budú robiť tým skôr to dokončia a pokazia Vám menej dní buchotaním.
@beata_k Presne tak. Tieto pravidlá sú aj súčasťou "Poriadkov", ktoré vydávajú bytové družstvá. Presne tento problém sa pred časom riešil aj v našom paneláku. Najskôr sme to riešili cez domového dôvernika. On našu sťažnosť tlmočil bytovému družstvu. Okrem toho, jednotliví obyvatelia individuálne volali na družstvo a sťažovali sa. Nový majiteľ bytu, ktorý ho prerábal, bol predvolaný na družstvo, kde musel predložiť stavebné povolenie na prerábku bytu. Nemal nič, takže mal problém.
A co ze nocny pokoj je od 22...v sobotu maju robit len do tak ako pise vyssie 16tej a bodka mozu si.... u nas v bytovke by mal po chlebe hned ked by nanho dosla garda susedov tu si nedaju skakat...a nedala by som ani ja...tiez mi raz nedelu vrtal sused a deti prave spali mal stastie ze len par x inak by mal bombu medzi oci
Preboha sama mam dvojrocne dieta, byvam v bytovke, ja som teda este nic neprerabala ale kopec susedov ano a v zivote ma nenapadlo byt takato utocna. Este dobre, vecer ako pise autorka to je pochopitelne, sa da ist pekne poprosit, ale tak zrejme potrebuju nieco dokoncit a dorobit, ked o takom case este robia. Hadam nebudu prerabat rok a takto vecer je to skor vynimka. Ale ako pise
@adusa1987 tak to uz je ozaj moc. Bombu medzi oci?No akurat by som ta vysmiala aj s tvojou bombou. Okrem toho, to nedava logiku, ak sa ma robit v sobotu do 16.00 tak budu robit prave vtedy, ked deti poobede spia. Neviem komu by to malo vadit v sobotu 16.00-19.00 napriklad. Alebo v nedelu. Ved ludia chodia do prace , tak robia cez vikendy. Pripadne si zoberu dovolenku a robia cez tyzden a to su zas besne vsetky matky na materskej. Nahodou rozvrh spankov vsetkych deti v cinziaku by si nemali pytat? Niektori si fakt o sebe asi myslia, ze su pupok zemegule.
@lucilaines ten pupok si ty.
Urcite pravidlá a slušnosť by mali platiť, tvoja demokracia končí tam kde moja začína. Predstav si ze aj na toto su zákony, vyhlášky a VZN.
Podnájom alebo vlastníci bytu ?
Pozri si vo vchode Domový poriadok ci mate a co je v ňom. Ak ho nemáte, rieš so správcom vasich bytov aké su pravidlá spolužitia v bytovom dome.
Taktiež popatraj na stranke obce/mesta kde bývaš ake ma VZN ohľadom hluku.ak nemáte nieco z tohoto, iniciuj vypracovanie, poziadaj a spolupracu aj susedov a obyvatelov
každý tu bude písať inak "ako to je" ale ono to je presne tak, ako sa vlastníci dohodli 😉 po 22h samozrejme všade ale inak si to viete zúžiť dohodou vlastníkov
vidite, vidite, to sú tie schôdze vlastníkov, na ktoré nikto nechodí 😝
@cacianka presne tak, tvoja demokracia konci tam, kde moja zacina. Ak by teraz kazdy prisiel so “svojou demokraciou”, kedy jeho dieta spi alebo kedyho vyrusuju prace na bytovke tak by sa nerobilo nikdy. V sobotu len do 16.00, ale nie cez obed, lebo dieta spi a ani nie pred 9.00 rano, lebo je sobota a chceme sa vyspat. Nocny klud je od 22.00, niektore vchody to maju upravene vnutorne, ine nie, ale aj tie co ano, nie je za to ziaden postih kedze to nie je ziadny zakon ani nariadenie. Robit o 9 vecer uznavam, ze je otravne, ale ak sa to stane raz alebo dvakrat pocas prerabky raz za x rokov, tak si myslim, ze sa to da normalne tolerovat. Mozno robili tak dlho prave preto, ze o dvanastej im klopala ina suseda, ze jej spi dieta, nech si daju pauzu. Byvame v novostavbe, takze som tu s malym dietatom prezila zariadovanie a upravy asi polovice bytov okolo nas a vsetci zijeme. Naozaj si myslim, ze nie je nikto taky, kto naschval predlzuje cas prerabky a naschval bucha do noci, len aby nastval susedov.
My sme cerstvo doprerabali byt a nikdy sme neporušili určené hodiny. Nenapadlo by ma trieskať o deviatej večer a búchať! Sama mám malé dieťa ktoré vrieska keď pocuje vŕtačku. Ja by som zaklopala susedom a vysvetlila im situáciu. V starom byte sa vedľa nás nastahivali nový susedia. Ked som suseda stretla na chidbe, opýtala som sa ho či idú prerábať lebo mám malé dieťa, ktoré veľa cez deň spí a ak bude prerábať nech mi povie od kedy do kedy a odidem s dieťaťom k rodičom aby bol kľud. Našťastie robil len také menšie práce a opytal sa kedy dieťa spí aby si vedel dať pozor. Normálne sme si vydiskutovali a bol pokoj. Ak by mi povedal, ze ide rekonštruovať celý byt tri mesiace tak si zbalim kufre a idem preč. Už som jednu rekonštrukciu u susedov zažila, ktorá trvala !rok! a skoro som osedivela. Vrtali každý vikend a poobedie po práci ked si chce človek oddýchnuť. Našťastie sme vtedy ešte nemali dieťa. Takže za mňa rozhovor a uvidíš 🙂
@lucilaines vieš ako to je takto mesiac dva, dieta narušené všetko, je zima čo bude v noci behat s kočikom
pod nami krava prerabala pol roka , burala navrtavala sadrokarton to bolo najhoršie , a bolo to ako peklo
ak som chcela aby sa dieta vôbec vyspalo som sedela v dekách s kočikom o tri panelaky dalej v daždi a zime aby sme ako tak mohli fungovat a v tejto kose neviem ako by som to dala vtedy mi to stačilo
je rozdiel ked tyžden dva ako zatneš zuby vydržíš ale pol roka to bolo o držku
ked sa prerabali rury v celej bytovke bolo to tyžden zobrala deti prečo a bolo dobre ale na pol roka kam pôjdeš
@aknamorka22 to máš dobre u nás cely panelak sa rozpravala a s tou kravou nič nehlo, ani len čo odpad vynašali a zasvinené všetko komplet si neumyvala a niemienila umyvat kym ako fakt nebol cirkus tu
slušnost je prerabam byt špinavy vytah chodba, večer ked skončia umyjem nie
U nas sa po 20 hod sa nemôže vŕtať a podobne stavebné práce robiť.od 22 hej platí kompletný nočný kľud
Na starom byte susedia kúpeľňu prerábali, mala bola malička ale nerusilo ju to... Neriešila som. Nech to čím skôr spravia.
Riešila som ale iného suseda co 21:15 železo pilil na balkóne. Vybuchla som (nemusela som uznávam) potom sme hodili reč, prišiel z dediny do bytu takže nečítal domovy poriadok a dalo sa to na poriadok.
@sara07 no ved ja tomu rozumiem, sama dobre viem, co to je dieta co sa nevyspalo alebo naruseny rezim a tiez sa netesim ked niekto preraba. Ale tych deti moze byt v panelaku 5, kazde v inom veku a s inym rezimom a keby kazdy prisiel za prerabajucimi so svojim rozvrhom, tak sa mozu aj zblaznit a neurobia to nikdy. Raz ked byvam v panelaku, tak holt tak to je. Zatnem zuby a vydrzim alebo sa prisposobim. Za par rokov mozno budem prerabat ja, alebo moje babo prereve cele noci kvoli zubom, alebo budem mat besne stvorrocne dieta co bude lietat po chodbe a dupat alebo suseda nechtiac vytopim. A potom budem rada, ked budu ludia tolerantni ku mne a ze som nerozdavala bomby medzi oci, za to, ze niekto buchal ked mi dieta zrovna malo spat.
@zuzanka.zuzu Pravidlá určujú bytové družstvá, a tie sú záväzné pre každého.
@pepek11 😲😲😲 mýliš sa, toto bolo za komunistov - teraz sú "bytové družstvá" (názov zostal) vlastne správcovské spoločnosti.... pravidlá určujete VY=MAJITELIA 😉 oni len spravujú váš majetok
Neviem, ako u vás, ale u nás ( v našom meste) bytové družstvo spravuje pár tisíc bytov. Sú stanovené pravidlá, ktoré platia pre všetkých obyvateľov činžiakov, ktoré spravuje. Sú tu aj ďalšie 2 družstvá, ale pravidlá dodržania kľudu sú stanovené rovnako.
Môže byť, ale u nás to fakt platí celoplošne. Možno to bola dohoda všetkých vlastníkov, a možno to bol návrh správcov, a obyvatelia súhlasili. Neviem, ako to bolo. Vlastné bývanie mám 9 rokov, a už to platilo a platí dodnes.
Všetko je to len o ludoch. My sme prerabali komplet cely byt, menili sa okna, nove jadro, elektrika, voda, proste kompletna rekonstrukcia prerabali sme minuly rok ako zacala korona, ked vsetko zatvarali. Nad nami byva starsia pani a tá mala cez den okolo obeda pripomienky ze robime buchot. Aj dalsia starsia pani o dve poschodia nizsie pod nami 🤦♀️ Ich reci boli typu chcu si oddychnut a co bol najvacsi gol bola reakcia susedky, ze stale buchame, BOLI JU RUKA a chce klud 🤦♀️🤦♀️ Ja chapem ze prerabka je o hluku a nie je to prijemne, ale snad kazdy kto preraba ma pravo prerobit si vlastny byt. Podotykam, my sme prerabali v case do takej 17:00-18:00 cez vikendy moc nie ani cez sviatky. Niekedy som mala 100 chuti povedat milym susedkam nech mi teda vsetko preplatia, platia najom ked tam byvat nemozem lebo oni chcu klud a nemozem si prerobit 🤦♀️
nočný kľud je oficiálne od 22 až potom skús mestských zavolať.