Rozvodovoť na Slovensku

film_uska
5. jan 2015

Pekny den zelam, mile damy a mily pani. Obraciam sa na vas s mojim problemom , ktory som si zazila ako dieta a to je rozvod. Som studentka VSMU a tento rok som si povedala, ze by som rada spravila film, ktory by ponukol cloveku odpoved na par otazok okolo rozvodovosti na Slovensku. A zaroven ponukol akysi "recept" na spolocny zivot. Mozno si poviete ze tento prispevok sem nepatri, no na Slovensku sa rozdvadza kazde druhe manzelstvo a preto si myslim, ze tato tema sa dotyka skoro kazdeho z nas. A preto vas prosim o pomoc, ci uz pomocou vasich prispevkov - nazorov na rozvody - preco vznikaju, po akej dobe a ci sa da manzelstvo este zachranit.

Tiez by ste mi velmi pomohli, kebyze mate vo svojom okoli par , ktory sa rozvadza , alebo je rozvedeny a neboji sa rozpravat spolocne a otvorene o ich probleme. Vekova hrnaica je neobmedzena. Ak o niekom viete, tak mi prosim napiste na mail : hamnha@centrum.sk A mozeme sa o tom este porozpravat a dohodnut pripadne natacanie.

vopred dakujem za pomoc a ak som sa niekoho dotkla tak sa vopred ospravedlnujem.

Nika

ivivaiveta
5. jan 2015

@film_uska mozno to budes musiet viac specifikovat, pretoze dovodov na rozvod je taaak velmi vela...podstata preco dnes tak casto ale bude v tom, ze davnejsie sa na rozvedených pozerali cez prsty, boli tam hlbsie tradicie, zeny mali jednu velku suknu, pod ktoru vsetko schovali a vsemozne sa snazili manzelstvo udrzat...rozvod bol hanba...

caoli
5. jan 2015

a nie su to len rozvody, su tu aj rozpady partnerstiev "bez papiera", takych, kde su deti. len o tych statistiky nehovoria. ale svojou podstatou sa rovnaju, az na technicke detaily, rozvodu - takisto je to rozpad rodiny.

sunshineka
5. jan 2015

pohodlnost,lenivost...to je podla mna vystizne slovo rozvodovosti.ludia nevedia komunikovat a su lenivy pracovat na svojom vztahu,na sebe a naco aj,ked sa nam na kazdom rohu ponuka niekto dalsi?

magdalenkami
5. jan 2015

@sunshineka uplne suhlasim-pracovat na sebe-ked si vyberiem niekoho za partnera a hlavne otca svojich deti,mala som na to dovod,takze treba na sebe pracovat ,samozrejme obojstranne, bol to moj vyber,moja zodpovednost,nikto neni dokonaly,najlahsie je utiect od problemov

stiewe
5. jan 2015

@sunshineka @magdalenkami úplne súhlasím, chápem závažné dôvody na rozvod, bitka, násilie, týranie, alkohol (i keď je druhá strana ochotná spolupracovať a chce ísť na liečenie,tak by som dala šancu), tak to áno, ale čo sa týka iných vecí na rozvod, veľa krát sa zamyslím nad tým, že prečo z takého stupidného dôvodu sa rozvádzajú. Komunikácia, komunikácia a komunikácia a samozrejme, schopnosť robiť ústupky.

janaslanina
5. jan 2015

Najviac štatisticky dokázaných dôvodov pre rozvod,sex, partneri si nájdu niekoho,kto viac priťahuje,proste už nežijeme v 18 storočí,peňazí je čím ďalej tým viac,mladá generácia napreduje.

magdalenkami
5. jan 2015

@janaslanina v mojom okoli vsetky nefungujuce manzelstva maju ten pravy problem a dovod -nesulad v sex.oblasti-len skoda,ze mnoho zien si to nechce priznat a niektore nato ani doteraz neprisli-vsetko ostatne je len nasledok

stiewe
5. jan 2015

@janaslanina nesúlad v sexe?však už sme v dobe, kedy od 15. nevedia dievčatá, čo od radosti so sebou..to je už skôr o nude, že nevedia, čo skôr .. v súčasných vzťahoch ide už väčšinou len o sex. príťažlivosť a o peniaze, nevadí, že s tým partnerom nemajú spoločné záujmy, nemajú si čo povedať a o pár rokov sa čudujú, prečo s ňou partner nekomunikuje, nejde sa prejsť a atď. veľa by sa dalo písať na túto tému, rovnako i na ostatné

magdalenkami
5. jan 2015

@stiewe myslim,ze to nebolo myslene tak,ze vsetko je o sexe,ale napr.-tak ,ze ak zena odmieta dlhodobo muza,on nie je schopny spolupracovat a komunikovat,citi sa byt odmietnuty cely.....a tam niekde to mozno zacina....a uz sa to len kopi....to je len nazor a pozorovanie

elizita
5. jan 2015

@magdalenkami mozno ho odmieta uz len ako nasledok problemov v inych sferach.... moj nazor...

magdalenkami
5. jan 2015

@elizita ano,presne tak reaguju niektore zeny ...ale muz to nepochopi,co sa od neho chce,tam treba tu komunikaciu a ustupky-nie tresty sex.abstinenciou

miushka13
5. jan 2015

Vsetko je o komunikacii ak sa ludia nerozpravaju o svojich problemoch citoch o tom co im vo vztahu preksza alebo prekaza na partnerovi, vztah ochladne a kazdy si ide svojou cestou. Takisto cas. Dnes je uponahlany svet ludia pracuju a aj ked zarabaju a snazia sa uzivit rodiny nemaju na nich cas. Takisto vztah ochlsdne a dovi dopo. Je toho urcite viac. Nikedy bola doba ze ludia na vztahu pracovali a riesili aj malickosti. Dnes ho radsej zahodia-je to pohodlnejsie. Zial

tinka323
6. jan 2015

Skus si precitat knihu 5 jazykov lasky. Je to presne o tom co hladas.kazdy clovek je iny, tak ako rozpravame v ludskej rec, je aj rec lasky.rozpravame roznymi jazykmi lasky, len problem je v tom, ze kazdy ma svoj primarny jazyk lasky a ak partner netusi, ktory to je, nikdy sa k nam nepriblizi.priklad
ak zena vyrastala v detstve kde nebola oaza pokoja, nikdy nepocula svojho otca ako mame rozpraval ze ju miluje, jej primarnym jazykom, ktory chce aby k nej jej muz rozpraval boli slova uistenia.Ak jej partner vyrastal naopak v rodine kde to bolo bezne, je to pre neho nieco prirodzene a mozu si gratovat.jej emocionalnu nadrz stale naplna.ak nie, nastava u nej frustracia .Naopak jej muz nepotrebuje od nej tie slova pocut a ona sa tak snazi, pretoze si mysli, ze toto je to co mu dokaze jej lasku.pre neho moze byt primarnym jazykom fyzixky kontakt, alebo chce, aby ked pride domov z prace bolo cisto.Ona to nerobi, lebo je citovo prazdna, nahnevana a nepovazuje to za najvyssi prejav lasky a tak sa ich citove nadrze vyprazdnia na nulu a jazdime v zivote ako autom, ktore ma prazdnu nadrz oleja.kolko vydrzi jazdit take auto? Bez oleja sotva.tak isto v zivote.Konecna!Idu od seba, rozvod, alebo ticho ziju vedla seba ako mrtvi ludia.

timea7
6. jan 2015

@tinka323 táto kniha mi veľmi otvorila oči, absolútne s ňou súhlasím, je nesmierne dôležité, aby mali manželia rovnaký pohľad na svet, nemusia byť rovnakej národnosti,mať rovnaké koníčky, ale to, čo očakávajú od partnera,musí byť rovnaké.
@film_uska myslím, že z dnešných manželstiev sa vytratila úcta a zodpovednosť. Píšem to na základe dlhoročného pozorovania šťastných manželstiev mojich rodičov, starých rodičov, svokrovcov, tety jednej aj druhej. vždy som rozmýšlala, čo robili ináč. Vyšlo mi z toho viac vecí, určite som niektoré prehliadla a na niektoré zabudla, ale"
1, spomínaná úcta medzi manželmi sa nesmie nikdy vytratiť - nikdy na manžela (manželku) nezvýšim hlas, nepatrí mi, je so mnou dobrovoľne, sama som si ho vybrala, vybral, tak sa k nemu budem po celý život správať s úctou.
2, Zodpovednosť - už pred vstupom do manželstva - dnes budúce nevesty týždne a mesiace riešia dĺžku popolnočných šiat a farbu a štýl výzdoby na svadbe, polovica sa so svojím budúcim manželom vôbec nerozpráva na tému, ako si fungovanie v manželstve predstavujú, čo od neho očakávajú, ako to bude, keď prídu deti, keď klesne príjem, samozrejme, že sa nedá na všetko pripraviť, ale z príspevkov na MK mám pocit, že si ženy brali mačku vo vreci, nie človeka, ktorého spoznávali v rôznych životných situáciách nemyslím na dovolenke, na diskotéke, s partiou na chate, myslím v bežnom živote. je paradoxom, že sa to stáva napriek tomu, že väčšina pred uzavretím manželstva spolu žije.
3. Lenivosť - mladí ľudia sú dnes zaskočení tým, že pre chod domácnosti a manželstva treba aj niečo urobiť, viac muži ako ženy, ale aj ženy, že budú musieť zľaviť zo svojej pohodlnosti, najmä keď prídu deti, už nebudem môcť každý večer presedieť pri hrách na PC, každý víkend stráviť s kamarátmi.
4. Uzavretie manželstva berú ako cieľ, nie ako štart niečoho, čo práve začíname budovať. Už som vydatá, ženatý, nemusím sa už správať tak, ako keď som ju (jeho) balil (balila). Asi najväčší omyl, ľudia v šťastných manželstvách okolo mňa sa nikdy neprestali správať tak, ako by toho svojho len lovili, lovili ho celý život a to toho druhého zrejme priťahovalo roky. Nikdy neprestávali byť pre toho druhého upraveným, slušným, zaujímavým, pripravovať pre neho drobné prekvapenia a pod.
5. Nikdy neprestať spolu tráviť čas, vždy si nájsť priestor na to, aby ho trávili manželia spolu, len oni dvaja. VŽDY sa to dá, ak sa chce, keď len vypnúť večer TV, PC, sedieť, rozprávať sa, VŽDY sa nájde niekto, kto postráži deti, keď len na dve hodky, kým sú manželia v kine a na káve. Ak manželia nemajú spoločné zážitky, nemajú spoločné témy na rozhovor, komunikácia o pokazenej umývačke a vybitej žiarovke nie je bohviečo.
Toto sú postrehy ženy v strednom veku, ktorá má za sebou jedno manželstvo, dlhoročné, ale chýbal v ňo, práve ten posledný bod, len to musia chcieť obaja, ak jeden uprednostňuje vo veľkej miere svoje koníčky pred spoločne tráveným časom, je to zlé. Teraz žijem v šťastnom, dlhoročnom vzťahu a stále ešte nemôžem uveriť, že sa to dá. Je pravdou, že náš jazyk lásky s terajším partnerom je rovnaký, kdežto v mojom manželstve, to tak nebolo. Denne si pripomínam to, čo som tu napísala.
Sorry za román.

film_uska
autor
6. jan 2015

Dakujem vam divcata citam si to tu a som velmi rada ze som sem dala tento prispevok ,lebo niektore veci som si tu precitala prvy krat. Dakujem aj za radu na knizku, rada si ju precitam. Dokonca vcera mi jeden budhista, ktoreho si chcem tiez prizvat do filmu (ako aj vela dalsich odbornikov ci duchovnych) odporucil tuto knihu - tak kto ma zaujem moze si ju precitat.
http://www.pantarhei.sk/knihy/odborna-a-popular...

Urcite piste dalej, velmi mi to pomaha a posuva ma to .

A teda ak by sa nasla osoba, ktora ma aj zlu skusenost a mohla by o tom hovorit na kameru urcite piste. ja nekusem 🙂

elizita
6. jan 2015

@magdalenkami hej, niektore to robia ako trest no niektore su uz tak nestastne zo svojich vztahov ze odmietanie sexu je vysledok neporozumenia a jednoduche same ich prechadza chut

mala_hobitka
6. jan 2015

@film_uska Myslim, ze co rozvod to iny pribeh a dovod. Ked by sme to vsak vzali vseobecne tak moj nazor je nasledovny:
- castym dovodom je to ze sa ludia beru bez toho aby sa dobre poznali, resp. rozumne zhodnotili partnera - napriklad ked sa ludia beru preto ze cakaju dieta (kolko parov by sa bez tohto dovodu ani nevzalo? podla mna nemale percento), dalej ze nevidia/nechcu vidiet zavazne chyby partnera (alkoholizmus, sklony k nasiliu, nezodpovednost, nedostatok vzajomnej ucty, lasky, manipulovanie atd) a tiez sklon niektorych parov brat sa po kratkej znamosti "ved nam to klape" (caste u tridsiatnikov)
- zla ekonomicka situacia zhorsovana minimalnou snahou jedneho z partnerov o zlepsenie (napr. muz strati pracu, nenajde hned inu a zacne sa lutovat a flakat)
- tiez nevera z roznych dovodov

felycity
7. jan 2015

výborná téma 😉 mám to šťastie, že patrím do skupiny šťastných manželstiev aj napriek tomu, že sme zažili aj tragické okamihy, ktoré nás nezlomili , pochádzam tiež z rozvedeného manželstva, na okolí mám kopec mladých, ktorí sú už rozvedení a tiež sa veľa o tom rozprávame prečo. Nie vždy sa to dá ovplyvniť, ale ja v poslednom čase mám pocit tak ako tu bolo vyššie písané, že sa stráca zo vzťahov úcta, istá miera tolerancie, zodpovednosť. Presne mám aj ja pocit, že do vzťahu alebo manželstva sa vhupne, ale bez zodpovednosti, vedomia, že nie je to len prechádzka ružovým sadom, zrazu prídu prvé povinnosti, problémy a pár to zrazu nevie, nechce riešiť...resp. rieši a to odchodom, akosi sa stráca ochota spolu komunikovať, vyjadriť svoje pocity, vedieť podržať toho druhého aj keď nám sa ten problém nejaví ako vážny. Mám pocit, že nikto nechce niesť zodpovednosť, narodia sa deti , zrazu príde problém a všetci to riešia odchodom, zabúda sa aj na deti, aké to má následky a že keď raz som sa rozhodla mať rodinu nesiem zodpovednosť aj voči svojim deťom a deti nezaujíma, že partnerovi sa zrazu nepáči to a to ......A daľší dôležitý prvok je, že hrdosť do vzťahu nepatrí, nie je hanba urobiť krok vzad, lebo niekedy nás to posunie o 2 kroky vpred. Proste jednoducho povedané partneri by mali byť dobrí priatelia, ktorí sa majú vždy o čom rozprávať, ale aj dobrí milenci, mať úctu, toleranciu, zodpovednosť...rodina by mala byť pre nich všetko.

filipal
9. jan 2015

@timea7 velmi dobry prispevok, vratila som sa k nemu, lebo myslim, ze si vyborne vystihla problematiku.

timea7
9. jan 2015

@filipal ďakujem 🙂