Rozvod - vnímanie detí/reálne skúsenosti

6. júl 2024

Ahojte, mám takú dvojitú otázku.
Ak ste dieťaťom rozvedených rodičov, ako ste rozvod vnímali? Robili niečo vaši rodičia zle alebo naopak niečo, čo by ste vyzdvihli ako "dobre mi to pomohli zvládnuť"?
Ak ste sama rozvedená, ako zvládli vaše deti rozvod?
Ide mi o zvládanie tejto situácie u 5r dieťaťa, ktoré ľúbi oboch rodičov, no tí už spolu nedokážu fungovať (vytratila sa láska, úcta, všetko pekné a dobré a žiaľ je tam už aj nevera na strane muža).
S rozvodom by prišlo veľmi veľa zmien - od presťahovania sa až po zmenu škôlky, o rok školy, tj noví kamaráti atď. Syn je veľmi citlivé dieťa, empatické.
Ďakujem za každú odpoveď.

pribinak
6. júl 2024

Nie som dieťa rozvedených rodičov, ale ja by som chcela aby sa to dieťa stretávali s tým druhým rodičom čo najčastejšie, aby nestratili kontakt

zuzana9393
6. júl 2024

Som rozvedená, ale syn mal vtedy 3r. S ex sme neboli spolu od jeho 2r takže to celé vnímal menej. Ale bolo to aj tam cítiť, pýtal sa na neho a tak. Bolo to smutné ale nedalo sa inak. Časom si zvykol, chodí k nemu každý druhý víkend, teraz je to už úplne ok. Musel meniť škôlku viac krát, kvôli sťahovaniu, neskôr mojej práci a korone. Čiže vystriedal 3 škôlky. Ale toto zvládal úplne v pohode. Deti si podľa mňa rýchlo zvyknú, aj keď samozrejme každé je iné. Držím palce, hlavne sa snaž vychádzať s ex, vyjdi mu v ústrety radšej ako robiť si zbytočne napriek. Držím palce, neboj časom to bude lepšie.

bolarazjedna
6. júl 2024

Na tvojom mieste by som sa určite poradila so psychológom, ako viesť dieťa správe cez ten rozvod. Nedávno som počúvala prednášku jednej uznávanej profesorky detskej psychológie, a vravela, že deti az do 16rokov majú pocit, že za ten rozvod môžu oni, az potom je vývoj osobnosti na takej úrovni, že to dokážu oddeliť od seba.

Inak ti poradiť neviem. Držím palce, nech je to co najľahšie pre všetkých zúčastnených!

lujza123
6. júl 2024

To ako deti zvládnu rozvod záleží len a len od rodičov …

Lenze toto dopredu nikdy nevieš, ako sa zachová tvoj muž a ako sa zachováš ty. Za nikoho nemozes dať ruku do ohňa, ľudia sa vedia dosť škaredo vyfarbit v takých vypätých situáciách ako rozvod. Nieje to obyčajný rozchod, delí sa majetok, delí sa starostlivosť o deti, vyliezaju na povrch staré krivdy, rastie pocit oblizenia, napätie, začnú schválnosti a podrazy ….

V ideálnom svete dieťa ani nevie, zrazu ocko a mamka bývajú každý inde, no zvykne si, s každým trávi svoj čas osamote no občas sú aj vsetci spolu ked oslavuje narodeniny. Dospely sa spolu normálne bavia ziadne blesky z oči..

Lenze svet nieje ideálny, ublížené ľudské egíčko je zákerne a sebecké. Napríklad to co predvádza jedna moja kamoska s jej ex uz niekoľko rokov je doslova tragédia a ich deti sú poznačené už teraz. To staršie si to ponesie celý život a pochybujem ze niekedy bude mať v živote normálny vztah.
Deti sú u nich rukojemníci a nástroje pomsty 🤷🏼‍♀️ Manipulované, huckané proti druhému rodičovi, pendlujú medzi týmito dvoma znepriatelenými tábormi

zaba21
6. júl 2024

Moc ti nepomôžem, lebo moje deti už boli veľké. Ale snažila som sa urobiť pre udržanie manželstva maximum, keď som však na druhej strane nevidela odozvu , rozhodla som sa to ukončiť. Snažila som sa, aby svojho otca deti vnímali reálne, teda som na neho bezdôvodne nenadávala, neočierňovala, podporovala som, aby sa s ním stretávali. Ale naopak ani zoh ho neprikrášľovala, neospravedlňovala napríklad jeho neprítomnosť, keď by ho potrebovali... Deti to zvládli, aj keď u syna badám problémy v nadväzovaní vzťahov s dievčatami. Ale ja mám na rozdiel od mnohých žien šťastie, že som sa rozvádzala s normálnym chlapom, čo mu deti neboli ľahostajné.

kuki13
6. júl 2024

Ja som dieta rozvedených rodicov, a my s bratom sme sa sa tešili keď sa uz konecne rozviedli a otec sa konečne odsťahoval (hneď sa zmenila atmosfera). Spatne sme rodičom vyčítali ze sa nerozviedli skorej, ich spolužitie bolo hrozne.

mandzula
6. júl 2024

Dieta to zvladne tak, ako to zvladnu rodicia. Ak s pokojom a vzajomnou uctou, bude to boliet menej, lebo boliet to bude v kazdom pripade. Dolezite je pred dietom nekydat na druheho rodica, podporovat ho v kontakte (ak o to otec stoji a nie je tyran a spol.) a ubezpecovat ho o laske. A za mna este jedna vec - na zaciatku dieta (najma male) nemotat, nerobit mu zmatok v hlave spolocnym travenim casu na sviatky, Vianoce. Mozno casom, ked bude mat jasno v tom, ze je to definitivne a nebude to v nom vzbudzovat falosnu nadej.

refly
6. júl 2024

Ja som plesala ked sa rozviedli :D Najvacsi zdroj stresu bol prec a hned sa dalo lepsie dychat. Druha chyba, co urobili bolo ze to natahovali tak dlho a nerozviedli sa skor. A prva chyba bola ze sa vobec vzali.
Ako decko som nenavidela vikendy, lebo to boli len hadky a nepokoj. Do dnesneho dna som najkludnejsia, ked som sama v byte.

pusinka_1
6. júl 2024

Prosím mohla by som ti napísať ip? Nechcem to tu rozoberať ja ti to rada poviem ale nemusia to všetci vediet. Rada sa podelím si svojou skúsenosťou

autor
6. júl 2024

Ďakujem vám.

damian85
6. júl 2024

Ako ktoré dieťa. Naše to bralo - katastrofálne zo začiatku. Nebolo tej sily kto by ju dostal k mame ( mama sa presťahovala do svojho bytu ). Postupom času to bolo lepšie , začala ju navštevovať a teraz bez problémov u nej vydrží 6 dní. Nie som naivný a viem že jej túžba je , aby mama a tato boli spolu a ona nemusela raz strádať jedného , raz druhého. Chodím s ňou po rodinných hoteloch a stále má pripomienku , aha ocko to dievčatko ma aj mamku aj ocka spolu. Rozvod je pre mnoho detí katastrofou. Je potom už len na každom rodičovi , či tú katastrofu znásobí , alebo zmierni. Naše dieťa odmietlo zmenu škôlky aj samotné presťahovanie , jednoducho chcelo aby všetko ostalo po starom. Takže škôlka , kamaráti , prostredie ostalo to čo v partnerstve , prirodzene po dlhom boji. Moja osobná skúsenosť cez oči vlastného dieťaťa je taká , že rozvádzať sa fakt iba v krajne krajnom prípade, čo v tomto prípade asi je , ak sa láska vytratila , pribudla nevera . Tam asi nie je čo zachraňovať.

lilian183
6. júl 2024

Známa keď sa rozvádzala jej dcéra dostala cukrovku. Vtedy chodila do 3triedy. Odvtedy si musí pichať inzulín

mira0611
6. júl 2024

Ahoj, ja som dieta rozvedenych rodicov a nie rozvod je to co mi vadilo, ale to, ze aj po tom neustale bojovali, ohovarali sa ...
Ja som sa tiez rozviedla. Syn bol spociatku, taky smutny, utiahol sa do seba, ale potom sa to utriaslo.
Snazim sa s jeho otcom vychádzat, aby nemal neprijemne chvile, napr.ked mal stuzkovu..normalne sme sedeli vedla seba a rozpravali sme sa. Ked pride, tak mu uvarim kavu, sem tam ked pride v takom case, sa ho opytam, ci nechce obedovat s nami.
Nemilujem svojho ex, ale chcem aby sme sa kvoli synovi znasali. Vsak, bude mat este v zivote svadbu, krstiny dietata...nechcem, aby si musel vybrat, koho ma rad, aby mal neprijemne chvile, aby sa pri dolezitych udalostiach svojho zivota nemohol radovat, a nad rodicmi sa musel znervoznovat.
Na zaciatku to nebolo jednoduche lebo ex rypal, ale povedala som mu, ze este vela spolocnych chvil budeme mat kvoli synovi a moze si vybrat, ci budeme vychadzat, alebo sa dopredu bude jedovat, ze tam budem aj ja. Takze si to premyslel a odvtedy je relativne klud.

pusinka_1
6. júl 2024

Väčšinou (aj z mojej skúsenosti) deťom nevadí rozvod samotný, skôr konflikty a zlá atmosféra medzi rodičmi. Deti často ľutujú že sa ich rodičia nerozviedli skôr