Rozvod v tehotenstve. Čo mám robiť?

lili28
16. jan 2010

Dobry den, neviem ci je tu uz taka tema, ale chcem a potrebujem od Vas radu....s manzelom cakame svoje prve dieta,ktore bolo planovane...
Neviem co sa stalo, ale manzel sa velmi zmenil, mam pocit ,ze na dieta sa vobec netesi,ale co je najhorsie, vobec nchce financne prispiet na jeho vybavicku,stale sa vyhovara,ze nema z coh, pritom ma 2 x vacsi plat ako ja...stale sa kvoli tomu hadame a ja uz takto dalej nevladzem,hlavne psychycky....on sa zacal tahat s kamaratmi po nociach a ked niekam idem ja cez den,vacsinou do prace alebo k doktorovy tak ma obvinuje,ze chodim za svojim frajerom 😅 ....je toho vela,vazne uz psych.som na tom zle a nevladzem takto zit...chcela by som od neho odist,kedze uz teraz viem, ze peniaze mi nebude davat ani na MD....a bude mi vykrikovat aj krajec chleba,krory zjem....
Neviem ci ma niketo s tymto skusenost, co by to vsetko obnasalo,keby som teraz podala ziadost o rozvod.....dakujem za Vase nazory a rady....L.

alexandra
16. jan 2010

Lili rosim upresni svoju otazku. Co by obnasalo co, keby si podala ziadost? Na co konkretne sa pytas?

lili28
autor
16. jan 2010

Ospravedlnujem sa, som uz tak mimo, ze ani nedokazem rozmyslat.... ☹ ... otazka je vlastne,co by mal za povinnosti,financene moj ex voci mne a dietatku, ktoremu nedal ani cent na vybavicku,kedze si budem musiet najst prenajom a odist od neho a zit sama s dietatkom z MD.....dakujem

andzi
16. jan 2010

lili, to, že si tehotná, nič nemení. Otcom dieťaťa bude tvoj manžel a keď sa rozvedieš, bude platiť výživné a normálne si musíte vyporiadať BSM. Na teba ako ex-manželku výživné platiť po rozvode nebude musieť, len na dieťa. Ak by si sa rozvádzala ešte ako tehotná, rozsudok bude obsahovať len výrok o rozvode, ak by už dieťa v čase vyhlásenia rozsudku bolo na svete (hoci by malo len 1 deň) tak už sa upraví aj výkon práv a povinností k nemu na čas po rozvode.

Moja rada, skús si rozvod ešte zvážiť, momentálne pre teba finančne výhodný nie je. Počkaj, kým sa dieťa narodí, možno potom zmení názor. Teraz možno manžel ťažko nesie takú veľkú životnú zmenu. Ak sa to nezmení, tak si podáš na súd návrh na určenie manželského výživného, pretože ak on má 2x väčší plat ako ty, je povinný ťa vyživovať tak, aby životná úroveň manželov bola približne rovnaká. Po rozvode to však už neplatí.

ria80
16. jan 2010

Ano andzi,ale já bych asi nechtěla žít v manželství s člověkem,u kterýho bych musela mít soudní rozhodnutí o tom,že mi má taky něco dávat.Jak by asi takové soužití vypadalo?
Jestli je už lili rozhodnutá to ukončit,asi už o tom přemýšlela,jestli to má udělat neba ne.Třeba ještě něco napíše.
Takže co bych k tomu řekla já.Jsi asi rozhodnutá,že to ukončíš a půjdeš do podnájmu.Otcem dítěte bude už jistě tvůj manžel automaticky i právně.Víš,záleží na tom,jak si to představuješ dál.Musíš počítat s tím,že on bude mít právo se s dítětem stýkat.Jsi s tím smířená?Toto neřešíš a jde ti o vyřešení hlavně té finanční stránky?To by sis asi měla ujasnit,než se rozhodneš,co dělat dál.
Napiš ještě něco k tomu,ano?

belinda6
10. nov 2012

Dobrý deň, mám nedovŕšených 22 rokov a som na konci 6ho mesiaca tehotenstva.Kvôli zdravotným problémom som prerušila štúdium, takže až tento rok ma čaká maturita.pred dvoma týždňami som sa vydala z lásky za chlapa, s ktorým sme splodili dieťatko(z lásky).Boli sme šťastný. Boli medzi nami konflikty či nezhody aj predtým no vždy sa všetko vyriešilo. Väčšina nás brala tak, že sme na všetko išli hrr. Po dvoch mesiacoch chodenia som otehotnela po 8 mesiacovh bola svadba atd atd My sme to tak necítili, teda ja nie, no odstupom času som zistila že on áno. Týždeň po svadbe sme sa pohádali a on chce rozvod. Som psychicky nadne. Pourážal ma a je ku mne chlaný. Síce tvrdí že ma stále ľúbi no nie z lásky, no v skutočnosti ani on nevie čo cíti. Je zmätený a ja som nadne. Vždy si prial aby sme mali dcérku, a sa mu sen splnil. A teraz sa jej načisto chce zriecť, jediné čo spomína je že bude platiť. A le to dieťatku nepomôže ked bude vyrastať bez otca, čo ja nechcem. Chcem sa spýtať čo mám robiť, upadám do depresií a bojím sa predčasného pôrodu. čo mám urobiť v prípade že sa tento stav do pôrodu nezmení? 😢 😢 😢

kveta
10. nov 2012

@belinda6 V prvom rade sa naucte komunikovat. Jedna hadka a Vy to hrotite do rozvodu? Troska prirychlo, nie?

Kazdopadne z fin hladiska to pre Teba momentalne nie je vyhodne sa rozvadzat. Niekto v tejto teme uz o tom pisal.

Daj si predpisat magnezko na zrelaxovanie svalstva. Nohy hore, pust si telku a snaz sa nemysliet na manzelsky problem. Tak znizis pravdepodobnost predcasneho porodu.

malinkaaninka
10. nov 2012

@belinda6 popros niekoho kto vám pomôže porozprávať sa.mediátora.vaše manželstvo nemusí byť na rozvod,kadečo sa dá utriasť.neraz si manželia hnusne nadávajú,bijú sa a utrasú to,že majú ešte dieťa a sú šťastní.komplikácia je,že čakáš dieťa a mal by sa správať rozumnejšie..tu nejde len o peniaze a to by mal vedieť.neviem ako vychádzate s rodičmi,švagrovcami,skús ich poprosiť o pomoc.hlavne to nenechaj ležať tak,aj ked to bude velmi nepríjemné,musíš to riešiť hned.

baru7
10. nov 2012

@lili28 nevim, jak na Slovensku, ale u nas Te tehotnou nerozvedou...podpminkou rozvodu, tedy aspon v CR je predchozi uprava vychovy a vyzivy nezletilych deti, takze napred je potreba vyresit toto a nsledne az rozvod. Stalo se to moji kamaradce a soudkyne vyslovne rekal, ze tehotnou ji nerozvede, az po porodu a vyreseni deti...ale taky si myslim, ze to na rozvod nebude a je treba si to doma vykomunikovat 🙂

mvkoty
10. nov 2012

@lili28 pokud se rozvedete nebo o něj jen odejdeš má ex vyživovací povinnost na tebe do dvou let věku dítěte a na dítě dodoby jeho studií...ale pozor má i vyživovací povinnost rozvedené manželky, a to až 5let zpětně, takže ty pokud nebudeš zvládat finančně tak si můžeš zažádat. No a pokud odejdeš ještě před porodem a budeš mát nějaký doklad nebo důkaz o tom že jsi odešla tak máš nárok na náklady spojené se slehnutím....což obáší veškeré věci pro dítko a pro tebe během těhu a při porodu...takže z toho ti dá půlku, jen musíš doložit účty za věci co jsi pořidila

mvkoty
10. nov 2012

@baru7 nezlob se lae rozvedou tě, stačí dojít k právníkovi a sepsat dohodu....já jsem to tak měla také a řešila jsem to v 7.měsíci těhotenství...sepsala se dohoda a bylo to. Po porodu se podala jen žádost o určení výše vyživného a svěření do péče

lancelot1802
10. nov 2012

@andzi platí sa výživné aj na rozvedenú manželku, teda pokiaľ si podá návrh a rovnako na dieťa, teda až keď sa narodí... takmer 10 rokov praxe na súde...

marecek4
10. nov 2012

@mvkoty na konec ale stejně záleží na soudci a protistraně,znám případ,kdy oba měli druhé partnery,dohodnuté bylo taky vše a protistrana řekla že se rozvádět nechce a soudce jim řekl že až za rok,že se mají dát dohromady a tam se už neřešily děti,kluci už byli skoro dospělí,manželé spolu nežili ani ve společné domácnosti a takto to dopadlo

@belinda6 snaž se udržet v klidu hezky do porodu,naber co nejpozitivnější směr myšlenek,mám dojem,že se ten Tvůj dočasně zbláznil a snaží se dohnat co si myslí,že by mu mohlo utéct,přece jen jste ještě mladí a Ty momentálně i díky hormonům citlivější,ne každý chlap je nastavený na hromadu změn skoro najednou-a teď čekáte mimi,svatba a věci okolo toho,nech tomu aspoň do porodu a konce šestinedělí volný průběh a pak uvidíš,přece jen hormonální bouře teprve přijde a neskončí tím šestinedělím,ale pak už budeš možná schopná posoudit co a jak dál ve větším klidu a odstupu,naber na ni síly a neplýtvej s nima na přemýšlení o rozvodu

kveta
10. nov 2012

Na Slovensku nie je mozny rozvod dohodou a pocula som /neviem, ci je to pravda/, ze tehotnu nerozvedu...

baru7
10. nov 2012

@mvkoty asi zalezi i na konkretnim soudci....ta kamaradka, co jsem o ni psala, je shodou okolnosti pravnicka, takze info mam opravdu z prvni ruky....ale ono opravdu muze zalezet i nasoudci

mvkoty
10. nov 2012

@kveta hapsala jsem to špatně, myslela jsem že napíší dohodu o vypořádání majetku a výživném na rozvedenou manželku podá se žádost k soudu, ten dohodu schválí a manželství rozvede. No a po porodu se už jen požádá o svěření dítěte do péče, stanoví výživné na dítě i matku.

mvkoty
10. nov 2012

@baru7 ano záleží na soudi určitě, my byli na všem dohodnití tak to šlo okamžitě

baru7
10. nov 2012

@mvkoty no..jako ve smyslu, když je soudkyně protivná a postaví si hlavu, tak nenaděláš nic 🙂

mvkoty
10. nov 2012

@baru7 přesně tak

kukujka
10. nov 2012

@baru7 @kveta preco by nemali tehotnu rozviest?mna rozviedli ako tehotnu

baru7
10. nov 2012

@kukujka protože nelze rozhodnout ovýchově a výživě před narozením dítěte...to je má zkušenost...ale pochopitelně jak jsme psaly víše, záleží na pohledu soudce...a je jeho právem, aby si řízení do narození dítěte přerušil, protože bude chtít napřed rozhodnutí opatrovnického soudu...a zákon tento případ výslovně nijak neřeší a nepočítá s ním....

kukujka
11. nov 2012

@baru7 mna rozviedli a dieta vobec nerieslili

yashmin
11. nov 2012

@lili28 no ak nevladzes treba to riesit a cim skor...podat ziadost o rozvod vyzivne na dieta a ziadaj aj vyzivne na seba mas na to podla zakona narok nechce prispievat teraz bude potom 🙂 a nedaj sa nikym odhovorit od toho aby na teba neprispieval!

evaviki
11. nov 2012

Holky lili28 psala v lednu 2010 , takze jej odpovedat je asi zbytocne.. Vcera psala belinda6..

belinda6
11. nov 2012

Ahojte!Veľmi Vám dakujem za rady, a podporu. <3 . Ja nechcem rozvod, on sa chce rozviesť. Kvôli tomu, že si nevie zrazu somnou predstaviť žiť, on má 30 rokov a tak som netrpezlivo čakala, že zmení svoj život, ktorý predstavovali žúrky na serióznejší. No ja som si myslela že sa to dá z jedného týždňa na druhý. Bol to naňho nátlak a tak sa radšej chce rozviesť. Druhá vec , že na jeho rodičov sa nemôžem obrátiť, jeho matka je od začiatku proti mne ( ale to by asi bola proti každej). Zavolal mi v piatok večer s tým že mu chýbam, a že ma stále má rád. Bol totálne zmätený a stále dokola hovoril o rozvode, no bolo počuť, že mu je to celé ľúto jednoducho nevie čo chce. Lebo kebyže som skalopevne presvedčená, že chcem rozvod idem na druhý deň a podám ho. A kebyže nemám na to peniaze- čo tiež spomenul- tak si požičiam. A on spomínal že podá no nie teraz. Trošku ma to potešilo, že tehotnú nerozvedú. Ja ho milujem a nechcem aby naša dcéra vyrastala bez neho. No keby sa to nezmenilo do pôrodu tak si budem žiadať peniaze za nás, ako ste mi radili. Som na nervy, nadarmo sa snažím sa zamestnať niečím alebo " na to nemyslieť" nejde mi to. 😢 p.s: o dieťatko sa zrazu ani len nezaujíma. Spomína iba to, že bude platiť. No že by ju chcem vidieť, o tom ani zmienka. A pritom sa na malú veľmi tešil. ☹ Volal mi s tým že ako sa mám , a na konci rozhovoru som sa spýtala prečo ho to zaujíma ked ma chce opustiť s našim dieťatkom.Tak mi na to odpovedal, že lebo nie je bezcitná sviňa.A že, mi zavolá za paŕ dní, alebo o týždeň zase.Vy tomu chápete? Kebyže sa s niekym chcem rozísť alebo rozviesť v tomto prípade tak sa o toho druhého nezaujímam, nie???

belinda6
11. nov 2012

Zabudla som spomenúť, že ja som z Bratislavy a on žije na juhu Slovenska teda dosť daleko sme od seba, doposial to fungovalo tak, že sme boli spolu cez víkendy. Preto naša jediná komunikácia je teraz cez telefón. On odmieta prísť do Ba a pre mňa by to bolo ponižujúce ešte viac kebyže ja idem za ním takže to v žiadnom prípade. Nežili sme ešte ani spolu a už rozvod, ani sme to neskúsili lebo on po týždeň po svadbe chce rozvod, a teda nás opustil.

yashmin
11. nov 2012

@belinda6 no to co pises by pre mna stacilo sral ho pes ked nevie co chce nechcem ti brat nadej ale nikdy sa nezmeni ja by som necakala ani sekundu a ziadala sudnou cestou prachy....prepac je to tvoj muz ale ale je to sebec ktory nikdy nebude vedet co chce...

lusiandela
1. mar 2014

Viem že tato téma je už neaktuálna,no mňa sa priamo dotýka.Ku manželovi som sa vrátila aj s dcérkou(4roky) po 9mesiacoch odlúčenia....vydržalo nám to asi 5mesiacov za ktoré som stihla otehotnieť...5dní pred Vianocami som dostala päsťou do oka a monokeľ kôli ktorému som nevyšla von 8dni sa mi síce zahojil,ale to čo ostalo vnútri sa nezahojí asi nikdy...Boli to pre mňa tie najhoršie Vianoce aké som kedy mala.Nikomu som nič nepovedala samozrejme som sa hanbila,pretože som sa po 9mesiacoch vrátila....Prešli dva týždne a začala som si to v hlave upratovať...Zobrala sa zavolala právničke peniaze som si požičala a napísala žiadosť,išla za našimi povedala celú pravdu...A so strašným sklamaním samej seba(pretože som sa samozrejme zo všetkého vinila)že som zlyhala som sa pobalila a išla s malou naspäť k našim.Už čakám cca 3mesiac na súd a s odstupom času viem ,že to bolo to najlepšie na čo som kedy nabrala odvahu,mám ťažké chvíle finančné(samozrejme mi nič nedáva,asi ako každý super otec)ale ešte pracujem naši mi pomáhajú,mám skvelú rodinu.Prepadne ma strach s toho čo príde,čo bude ako to budem zvládať....ja a dve deti...mám obavy,ale na druhej strane si poviem ,že všetko čo príde bude lepšie,ako to čo bolo.Že už horší život ako s človekom čo vás bije,nadáva vám,má dlhy....už nemôže byť.
Dnes viem ,že to nebola moja chyba bola som dobrá manželka a takisto aj matka ,nepotrebujem sa už nikde obhajovať viem to ja sama v sebe a konečne som si sama seba začala vážiť oveľa viac.Všetko je tak ako má byť a neľutujem že o dva mesiace porodím syna,že som mohla mať iný život...neriešim to a obidve moje deti budú mať všetko čo budú potrebovať,mám obe ruky zdravé nájdem si dve práce,ale viem ,že už nedovolím aby nám niekto ublížil. 🙂 🙂 🙂

romanovic
1. mar 2014

@lusiandela Si silna zena, mas moj obdiv. Urob vsetko pre to, aby platil. Aj keby mu ostala hola rit. Je to hovado a ty budes (zatial) sama vychovavat 2 deti, tak ho zder z koze.

lusiandela
2. mar 2014

Ďakujem pekne romanovic aj ked to tak nevyzerá aj mna prepadnú chvile samoty,ale tým si asi musí prejsť každý.
Určite ked budem mať pu súde sa ozvem ako som dopadla.
A vdaka všetkým ani si neviete predstaviť ako mi to pomáha.
Lucia

lusiandela
28. nov 2015

...porodila som krásneho chlapca volal sa Max....v máji tohoto roku mi zomrel....už viem ,že odísť od manžela nie je to najhoršie v živote čo sa vám môže stať...
A aby toho nebolo málo rozviedli nás tri dni pred jeho smrťou...vtedy som si myslela,že sa mi už nič horšie stať nemôže,život mi znovu ukázal...že môže...