Máte niekto niečo podobné v rodine za sebou? Neviem ako mame pomôcť, bojím sa o ňu. Schudla veľmi a zjavne je v depresii-neliečenej. Nechce to nikomu hovoriť, drží to v sebe a len náhodou sa mi podarilo z nej vytiahnuť, že otec niekoho má. Už to dlhšie trvá. Zapieral. teraz neviem či sa jej už otvorene priznal, Mama so mnou o tom nechce hovoriť. Zahovára, keď sa bavím dajme tomu o Vianociam, akoby ani prísť nemali. Vraj už nič neplánuje dopredu. Obaja sú v preddôchodkovom veku, zamestnaní. Mysleli sme si , že sa im naopak vzťahy zlepšili. Viac sa k nemu túli, on ju hladí po chrbte, pomáha jej odrazu,boli spolu na dovolenke, výletoch ,kúpať sa a pod. Podľa všetkého je to však celé lož a neviem, či to robí, lebo má výčitky svedomia ,alebo nejaký súcit k nej ešte má. Netuším,ale proste sa bojím. Navyše sa nedávno odsťahovala sestra od nich a ostali sami. Aj tomu pripisujem zhoršenie jej psych.stavu .Mama je taký starostlivý typ, vždy sa potrebovala o niekoho starať a asi tú samotu nezvláda. Ja bývam dosť ďaleko od nich-niekoľko hodín autom .Ženy ak máte ťažký rozvod za sebou, čo pomohlo, Okrem času?
Moji rodicia sa rozviedli po 32 rokoch, bola som uz vydata a prec z domu. Otec mal znamost a tiez ma to vtedy hnevalo. Teraz na to pozeram inak. Vztah im proste davno nefungoval a on chcel zit inak. Mama ostala sama, zvladla to, ale zila pre vnucata. Preto netreba sa az tak upinat na partnera, treba mat aj vlastny zivot a vediet fungovat aj bez neho.
Chudatko mama. Možno by ste jej mohli kúpiť psíka keď už bude sama. Bude donútená chodiť von a bude sa mať o koho starať. Nebude taká osamelá.
No, ak ma vztah k zvieratam, nejaku zver do domu. A na vianoce sa bud nasackovat k vasim alebo mamu vziat k sebe. Prve vianoce budu najhorsie. Potom casom uz bude lepsie. Ale aj tak jej budete musiet scasti dopomoct vyplnit samostatny cas-vziat von, prist castejsie na navstevu a tak.
Nechcem spochybňovať, ale takto sa chlap, ktorý má frajerku nespráva. Ty už hneď spomínaš rozvod, ten podnet nevyšiel od rodičov , ale od teba. Takže skús rozhovor aj s otcom. Riešiť mamin stav , pravdepodobne depresie.
Skôr má mama syndróm prázdneho hniezda, cíti sa opustená a nepotrebna, keď už nemá okolo koho behať , + vek a menopauza. Mmch.do vianoc by ani neboli rozvedení, otec by bol dávno preč a na výlety, dovolenky , kúpanie by chodil s frajerkou.
Ja na jej mieste idem na cestu okolo sveta.To bol vždy moj sen, alebo nech preda byt a presťahuje sa k moru, slnko, plaže, drinky,to je na depresiu najlepšie a vy budete za ňou chodit v lete ..Idealne je si najsť nejaku skupinu žien, s ktorou sa bude stretávať a nebude sama..Prinajhoršom zvieratko, ale neviem, aký ma vzťah ku zvieratám ona
Keby ma niekoho tak by sa k nej tak nesprával ani by s ňou nikam nechodil. To že ma niekoho máš od matky? Ona ako na to prišla. Ak má depresiu skús s ňou ísť k lekárovi. Prípadne nech zváži poriadit si zvieratko ,
Keby mi to sama nepovedala,tak na to neprídem.Ona namiesto toho aby znenávidela sa snaží ako najviac vie aby ju neopustil.Neviem ako sa iný chlap chová v takej situácii a neviem prečo teda toto divadlo.Ale je mi z neho kokotno.Oni nemali harmonické manželstvo,ale on je taký svätý a vymetá kostoly celý život,tak možno to ho brzdilo dávnejšie neodísť.
Povedala mi že má termín u psychologičky.A to s prázdnym hniezdom-áno sedí.Čiže prežíva naraz oboje.
Je mi tvojej mamky velmi luto. Ak je to starostlivy typ cloveka zijuci pre rodinu, nevera manzela pre nu musi byt katastrofa. Tato starsia generacia obzvlast pokial je z mensich deti alebo miest moze vnimat neveru a rozvod ako ponizenie a hanbu. Tazko sa prenasaju cez zakorenene spolocenske stigma. Mame urcite prospeje odborna pomoc.
Mozno by stalo za to, aby si pozvala mamu na vikend bud k tebe alebo niekam na spolocny vylet a porozpravali ste sa. Spytat sa jej co sa deje a ake su moznosti.
Suhlasim s nazormi vyssie, ak je mamina starostlivy typ a ma rada zvieratka, psik by bol dobrym riesenim, pokojne aj z utulku. Vidim to na manzelovej mame, uz ma cez 80 a psik ju drzi, chodi s nim niekolkokrat von na cerstvy vzduch, tam s jednou susedou prehodi slovko, tam s druhou... Keby ho nemala, isto by tak casto nechodila von. Takto ma aj pohyb aj spolocnost a ona sa s tym psikom aj porozprava, venuje sa mu.
Nuz a hlavne mamine pomoze, ak bude citit zaujem z vasej strany o jej zivot, castejsie jej zavolajte, pytajte sa jej, aky ma dnes den, takisto jej dajte najavo, ze ju stale potrebujete, vypytajte si niekedy radu typu ako sa robi ten a ten kolac, co robieva alebo co by ona robila vo vychove pri takej a takej situacii, co prezivate a riesite prave teraz.
Na vianoce by som maminu zavolala k sebe, pripadne nejakych par dni skor nech pride a este spolu nieco upeciete - skratka aby to nebolo take, ze z nej robite chuderku, od ktorej sa caka, ze si len sadne za stol, jednoducho aby mala pocit, ze je dolezita a uzitocna.
Lebo ked by ste sli vy k nim, co bude s otcom? Budete sa pri stole tvarit, akoze nic? Tym, ze by ste pozvali maminu k vam, sa tejto dilemy zbavite. Pozvete maminu a hotovo.
A neviem teda, aky je mamina typ, ale mozno by som jej na vianoce darovala spolocny vikend, Ty a ona, pripadne vsetci surodenci bez rodin a mama - uz podla jej zaujmov a osobnosti - wellness, turistika alebo nejake europske velkomesto, hoc aj len Vieden ci Budapest... skratka jej ukazala, ze zivot nekonci ani tym, ze ste vy vyleteli z hniezda a ani tym, ze sa otec nevie ovladat a krotit svoje pudy a vasne.
@mamatroch 👍
Je to smutne, možno to už trvá ozaj dlhšie a tým ze ani sestra tam už nie je, je to pre mamku ešte horšie, myslieť na to. A vianoce budú určite dosť zle, je to taky čas bilancovania. Možno ju presvedčiť aby po rokoch myslela na seba, nasla si nejaký koníček a pod.