Rozvod rodičov po 40 rokoch

Dnes o 04:20

Máte niekto niečo podobné v rodine za sebou? Neviem ako mame pomôcť, bojím sa o ňu. Schudla veľmi a zjavne je v depresii-neliečenej. Nechce to nikomu hovoriť, drží to v sebe a len náhodou sa mi podarilo z nej vytiahnuť, že otec niekoho má. Už to dlhšie trvá. Zapieral. teraz neviem či sa jej už otvorene priznal, Mama so mnou o tom nechce hovoriť. Zahovára, keď sa bavím dajme tomu o Vianociam, akoby ani prísť nemali. Vraj už nič neplánuje dopredu. Obaja sú v preddôchodkovom veku, zamestnaní. Mysleli sme si , že sa im naopak vzťahy zlepšili. Viac sa k nemu túli, on ju hladí po chrbte, pomáha jej odrazu,boli spolu na dovolenke, výletoch ,kúpať sa a pod. Podľa všetkého je to však celé lož a neviem, či to robí, lebo má výčitky svedomia ,alebo nejaký súcit k nej ešte má. Netuším,ale proste sa bojím. Navyše sa nedávno odsťahovala sestra od nich a ostali sami. Aj tomu pripisujem zhoršenie jej psych.stavu .Mama je taký starostlivý typ, vždy sa potrebovala o niekoho starať a asi tú samotu nezvláda. Ja bývam dosť ďaleko od nich-niekoľko hodín autom .Ženy ak máte ťažký rozvod za sebou, čo pomohlo, Okrem času?

pininka1
Dnes o 05:14

Je to smutne, možno to už trvá ozaj dlhšie a tým ze ani sestra tam už nie je, je to pre mamku ešte horšie, myslieť na to. A vianoce budú určite dosť zle, je to taky čas bilancovania. Možno ju presvedčiť aby po rokoch myslela na seba, nasla si nejaký koníček a pod.

la_dolce_vita
Dnes o 06:05

Moji rodicia sa rozviedli po 32 rokoch, bola som uz vydata a prec z domu. Otec mal znamost a tiez ma to vtedy hnevalo. Teraz na to pozeram inak. Vztah im proste davno nefungoval a on chcel zit inak. Mama ostala sama, zvladla to, ale zila pre vnucata. Preto netreba sa az tak upinat na partnera, treba mat aj vlastny zivot a vediet fungovat aj bez neho.

mimikarol
Dnes o 06:10

Chudatko mama. Možno by ste jej mohli kúpiť psíka keď už bude sama. Bude donútená chodiť von a bude sa mať o koho starať. Nebude taká osamelá.

vevesh
Dnes o 06:23

No, ak ma vztah k zvieratam, nejaku zver do domu. A na vianoce sa bud nasackovat k vasim alebo mamu vziat k sebe. Prve vianoce budu najhorsie. Potom casom uz bude lepsie. Ale aj tak jej budete musiet scasti dopomoct vyplnit samostatny cas-vziat von, prist castejsie na navstevu a tak.

cacianka
Dnes o 06:40

Nechcem spochybňovať, ale takto sa chlap, ktorý má frajerku nespráva. Ty už hneď spomínaš rozvod, ten podnet nevyšiel od rodičov , ale od teba. Takže skús rozhovor aj s otcom. Riešiť mamin stav , pravdepodobne depresie.
Skôr má mama syndróm prázdneho hniezda, cíti sa opustená a nepotrebna, keď už nemá okolo koho behať , + vek a menopauza. Mmch.do vianoc by ani neboli rozvedení, otec by bol dávno preč a na výlety, dovolenky , kúpanie by chodil s frajerkou.

karolinakr
Dnes o 06:57

Ja na jej mieste idem na cestu okolo sveta.To bol vždy moj sen, alebo nech preda byt a presťahuje sa k moru, slnko, plaže, drinky,to je na depresiu najlepšie a vy budete za ňou chodit v lete ..Idealne je si najsť nejaku skupinu žien, s ktorou sa bude stretávať a nebude sama..Prinajhoršom zvieratko, ale neviem, aký ma vzťah ku zvieratám ona

sense
Dnes o 07:09

Keby ma niekoho tak by sa k nej tak nesprával ani by s ňou nikam nechodil. To že ma niekoho máš od matky? Ona ako na to prišla. Ak má depresiu skús s ňou ísť k lekárovi. Prípadne nech zváži poriadit si zvieratko ,

tetapetra
Dnes o 07:15

@cacianka
@sense presne takto by sa správal. Zahodiť 40rokov a ešte mu žena na to dôjde? Chlap má výčitky, čo teraz.

autor
Dnes o 07:24

Keby mi to sama nepovedala,tak na to neprídem.Ona namiesto toho aby znenávidela sa snaží ako najviac vie aby ju neopustil.Neviem ako sa iný chlap chová v takej situácii a neviem prečo teda toto divadlo.Ale je mi z neho kokotno.Oni nemali harmonické manželstvo,ale on je taký svätý a vymetá kostoly celý život,tak možno to ho brzdilo dávnejšie neodísť.

autor
Dnes o 07:25

Povedala mi že má termín u psychologičky.A to s prázdnym hniezdom-áno sedí.Čiže prežíva naraz oboje.

kittykat22
Dnes o 07:32

Je mi tvojej mamky velmi luto. Ak je to starostlivy typ cloveka zijuci pre rodinu, nevera manzela pre nu musi byt katastrofa. Tato starsia generacia obzvlast pokial je z mensich deti alebo miest moze vnimat neveru a rozvod ako ponizenie a hanbu. Tazko sa prenasaju cez zakorenene spolocenske stigma. Mame urcite prospeje odborna pomoc.
Mozno by stalo za to, aby si pozvala mamu na vikend bud k tebe alebo niekam na spolocny vylet a porozpravali ste sa. Spytat sa jej co sa deje a ake su moznosti.

mamatroch
Dnes o 07:50

Suhlasim s nazormi vyssie, ak je mamina starostlivy typ a ma rada zvieratka, psik by bol dobrym riesenim, pokojne aj z utulku. Vidim to na manzelovej mame, uz ma cez 80 a psik ju drzi, chodi s nim niekolkokrat von na cerstvy vzduch, tam s jednou susedou prehodi slovko, tam s druhou... Keby ho nemala, isto by tak casto nechodila von. Takto ma aj pohyb aj spolocnost a ona sa s tym psikom aj porozprava, venuje sa mu.
Nuz a hlavne mamine pomoze, ak bude citit zaujem z vasej strany o jej zivot, castejsie jej zavolajte, pytajte sa jej, aky ma dnes den, takisto jej dajte najavo, ze ju stale potrebujete, vypytajte si niekedy radu typu ako sa robi ten a ten kolac, co robieva alebo co by ona robila vo vychove pri takej a takej situacii, co prezivate a riesite prave teraz.
Na vianoce by som maminu zavolala k sebe, pripadne nejakych par dni skor nech pride a este spolu nieco upeciete - skratka aby to nebolo take, ze z nej robite chuderku, od ktorej sa caka, ze si len sadne za stol, jednoducho aby mala pocit, ze je dolezita a uzitocna.
Lebo ked by ste sli vy k nim, co bude s otcom? Budete sa pri stole tvarit, akoze nic? Tym, ze by ste pozvali maminu k vam, sa tejto dilemy zbavite. Pozvete maminu a hotovo.
A neviem teda, aky je mamina typ, ale mozno by som jej na vianoce darovala spolocny vikend, Ty a ona, pripadne vsetci surodenci bez rodin a mama - uz podla jej zaujmov a osobnosti - wellness, turistika alebo nejake europske velkomesto, hoc aj len Vieden ci Budapest... skratka jej ukazala, ze zivot nekonci ani tym, ze ste vy vyleteli z hniezda a ani tym, ze sa otec nevie ovladat a krotit svoje pudy a vasne.

karolinakr
Dnes o 07:58

@mamatroch 👍