Rozvod na SK ale žijem v Rakúsku, kto má skúsenosti?

agira
25. sep 2018

Caute, su tu mamicky ktore zili s dietatom a manzelom Slovakom v Rakusku kde mali majetky, potom sa na slovensku rozviedli a ostali ale s dietatom v Rakusku? potrebujem rady aj skusenosti, dakujem 🙂

lubina
25. sep 2018

@agira nemozes si sama vybrat kde sa chces rozviest, musis sa rozvadzat na tom sude, ktory ma prislusnost...pozri si toto a zistis, ktory je prislusny https://e-justice.europa.eu/content_divorce-45-...

agira
autor
25. sep 2018

@lubina my sme obaja slovaci a brali sme sa na slovensku tak preto sme aj na slovensku podali ziadost. to je podla mna v poriadku, ci?

lubina
25. sep 2018

ziadost sa dava v krajine kde zijete, ak tam obaja zijete. Nie je to podla statnej prislusnosti

agira
autor
25. sep 2018

@lubina mame este stale trvale na Slovensku, podaval to tusim v mieste mojho bydliska kedze mame odlisne adresy. Dcerka na SK ale trvale bydlisko nema, ani sa tu nenarodila.

lubina
25. sep 2018

@agira ked je uz podany narvh, tak uvidite, ako to posudi SK sud, ale to trvale bydlisko na SK je vlastne len administrativne, ak predpokladam, ze zvycajne bydlisko rodiny je v Rakusku>Vase stredisko zaujmov je v Rakusku, kedze ako pises dieta sa tam narodilo, predpokladam, ze tam ma lekarov atd...zijete tam.

lubina
25. sep 2018

@agira este dalsia vec, ak by vas aj rozviedli na SK, tak mas dalsie papierovacky v Rakusku, ohladne uznania rozvodu z SK, ak predpokladam, ze tam zijete a ste registrovani v pobytu plus veci co k tomu patria....

timeaiman
25. sep 2018

@agira Ak ste o rozvod poziadali na zaklade vzajomnej dohody, to je ok. Pravidlo je take, ze musite aplikovat zakon statu, na ktoreho uzemi mate spolocny pobyt. V tomto pripade je to Rakusko sice, ale obaja ste obcanom SR, co mozete aplikovat v pripade obojstrannej dohody. Teda ak muz s tym suhlasi. V pripade, ak by bol konflikt alebo nezhoda, aplikuje sa stat na uzemi ktoreho mate centrum zaujmov, co je u vas Rakusko.

agira
autor
25. sep 2018

@timeaiman
@lubina
Damy moc vam dakujem za vasu ochotu poradit. uvedomujem si ze to bude milion papierov a neviem co este ale bohuzial obaja vidime ze uz to nema vyznam.
Par faktov: ja a dieta mame stredobod zivota jednoznacne v Rakusku. Manzel sa aj na Slovensko uz vratil. byvame len 20 minut od Bratislavy takze to nieje zaiden extrem. Na rozvode aj nalezitosiach sme sa dohodli a spravime vsetko preto aby to tak ostalo. aj s navrhom suhlasim ale podal ho est len pred 2 tyzdnami tak cakam kym mi to pride a ja sa vydrim aj rodicovskou dohodou. Nanestatsie som teraz zistila ze BSM v Rakusku mi nic asi na SK neporiesi, co ma moc netesi. aj na majetkoch sme sa dohododli co a ako ale zjavne asi bez pravnika vela neporiesime (myslim kvoli Rakusku a pozemku s domom co sme postavili). Vobec sa na to netesim a len realne dufam teda ze sa budem vediet s dakym poradit.....
My sme si mysleli ze to bude jednoduche, mame trvale ofcialne na SK a sobasili sme sa an sk tak ze tam pidame a ze ked sme dohodnuti na vsetkom tak to bude len formalita.....ach jaj.

lubina
25. sep 2018

@agira ked je v rodine dieta a aj spolocne majetky, tak to skoro nikdy nie je len formalita, ajked sa na vsetkom viete dohodnut...plus vy mate este aj cezhranicny prvok, takze formalitu necakajte. Prajem vsetko dobre

agira
autor
25. sep 2018

@lubina dakujem velmi pekne, dufsm ze to dako dobojujeme.

timeaiman
25. sep 2018

Som rada, ze som mohla pomoct. V kazdom pripade snazte sa o dohodu vo vsetkom. Hlavne co sa tyka dohody v suvislosti s opaterou dcerky. Majetkove sa casom riesi, nech to mala neponesie prilis tazko. Skus sa poradit s pravnikom z discipl. rodinneho prava, ten ti poradi ako dalej. Bude super ak najdes toho, kto sa vyzna aj v medzinarodnom rodinnom prave, mozno ti poradi aj ohladom rakuskych pravnikov. Ved ti su ale drahi 🙂

agira
autor
25. sep 2018

@timeaiman dakujem este raz! On sam napisal do navrhu ze kazdy druhy vikend plus osobna dohoda a vyzivne 200 eur.

robin30
29. sep 2018

@agira ja som sa rozviedla teraz vo februari obaja slovaci zijeme v at aj dieta mame tu narodene rozvod bol na sk samostatny sud bol v at ohladne zverenia malej a vyzivneho

robin30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
agira
autor
2. okt 2018

@robin30 dakujem, mozem sa s vami poradit co a ako robit prosim? Dakujem

robin30
2. okt 2018

@agira napis mi ip mozme si aj zavolat