Caute, su tu mamicky ktore zili s dietatom a manzelom Slovakom v Rakusku kde mali majetky, potom sa na slovensku rozviedli a ostali ale s dietatom v Rakusku? potrebujem rady aj skusenosti, dakujem 🙂
ziadost sa dava v krajine kde zijete, ak tam obaja zijete. Nie je to podla statnej prislusnosti
@agira ked je uz podany narvh, tak uvidite, ako to posudi SK sud, ale to trvale bydlisko na SK je vlastne len administrativne, ak predpokladam, ze zvycajne bydlisko rodiny je v Rakusku>Vase stredisko zaujmov je v Rakusku, kedze ako pises dieta sa tam narodilo, predpokladam, ze tam ma lekarov atd...zijete tam.
@agira Ak ste o rozvod poziadali na zaklade vzajomnej dohody, to je ok. Pravidlo je take, ze musite aplikovat zakon statu, na ktoreho uzemi mate spolocny pobyt. V tomto pripade je to Rakusko sice, ale obaja ste obcanom SR, co mozete aplikovat v pripade obojstrannej dohody. Teda ak muz s tym suhlasi. V pripade, ak by bol konflikt alebo nezhoda, aplikuje sa stat na uzemi ktoreho mate centrum zaujmov, co je u vas Rakusko.
@timeaiman
@lubina
Damy moc vam dakujem za vasu ochotu poradit. uvedomujem si ze to bude milion papierov a neviem co este ale bohuzial obaja vidime ze uz to nema vyznam.
Par faktov: ja a dieta mame stredobod zivota jednoznacne v Rakusku. Manzel sa aj na Slovensko uz vratil. byvame len 20 minut od Bratislavy takze to nieje zaiden extrem. Na rozvode aj nalezitosiach sme sa dohodli a spravime vsetko preto aby to tak ostalo. aj s navrhom suhlasim ale podal ho est len pred 2 tyzdnami tak cakam kym mi to pride a ja sa vydrim aj rodicovskou dohodou. Nanestatsie som teraz zistila ze BSM v Rakusku mi nic asi na SK neporiesi, co ma moc netesi. aj na majetkoch sme sa dohododli co a ako ale zjavne asi bez pravnika vela neporiesime (myslim kvoli Rakusku a pozemku s domom co sme postavili). Vobec sa na to netesim a len realne dufam teda ze sa budem vediet s dakym poradit.....
My sme si mysleli ze to bude jednoduche, mame trvale ofcialne na SK a sobasili sme sa an sk tak ze tam pidame a ze ked sme dohodnuti na vsetkom tak to bude len formalita.....ach jaj.
Som rada, ze som mohla pomoct. V kazdom pripade snazte sa o dohodu vo vsetkom. Hlavne co sa tyka dohody v suvislosti s opaterou dcerky. Majetkove sa casom riesi, nech to mala neponesie prilis tazko. Skus sa poradit s pravnikom z discipl. rodinneho prava, ten ti poradi ako dalej. Bude super ak najdes toho, kto sa vyzna aj v medzinarodnom rodinnom prave, mozno ti poradi aj ohladom rakuskych pravnikov. Ved ti su ale drahi 🙂
@agira nemozes si sama vybrat kde sa chces rozviest, musis sa rozvadzat na tom sude, ktory ma prislusnost...pozri si toto a zistis, ktory je prislusny https://e-justice.europa.eu/content_divorce-45-...