Ahojte,chem dat ziadost o rozvod,mame dom na hypo,j postaveny na manzelovom pozemku kt.mu rodicia prepisali ked sme sli stavat.Moja otazka znie,ako sudy k takemuto pristupuju,budu prihliadat na to kde bol dom postaveny? Ja chcem aby s dom predal,on vsak nie....
Patrí ti polovica z ceny domu. Asi bude treba urobiť nejaký znalecký posudok a tieto dve položky (dom a pozemok) ohodnotiť zvlášť ...
@natina_m a potom presne ako píše fokuska, ak nechce predať, vyplatí ťa
Aj ked je tam hypoteka? Nerozdeluje sa len cast kt.je "nad" hypo? A k tomu pozemku,bol prepisany az po svadbe,takze je vlastne na oboch,ci ako to je? Chce sud aj doklady o investicii mojej ci jeho rodiny? Nakolko oni dali pozemok a nasi nam dali peniaze...dakujem
Nechcem odist s "holou ritou" pretoze aj tento dom z casti moze za nas rozvod....
@natina_m
Majetok v bezdpodielovom spoluvlastníctve manželov sa vyporiadava až po rozvode. Rozvod nemení nič na tom, že voči banke zostane obaja dlžníci. Ak pozemok dostal manžel darom, je v jeho výlučnom vlastníctve, aj keď ho nadobudol počas manželstva. Ak bude niekto z vás chcieť započítať aj "investície" rodiny, bude potrebné preukázať, o akú čiastku išlo, či bola darovaná len jednému z manželov atď.
Len aby bolo čo vyplácať, keď tam je hypotéka. Spoločný je nielen dom, ale aj dlhy.
Aha,takze ak to darovali manzelovi ja s tym.nemam nic? Krasa
Do bsm nepatria veci ziskane darom a dedenim. Cize naozaj ide o to dokazat ako a komu boli veci dane ;)
@natina_m ved pozri list vlastnictva
@natina_m rozdeľuje sa majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva. Ak ste vtedy postavili dom,. ktorý má XY hodnotu, delí sa fifty- fifty. A pozemok? Mám pocit, že pri darovacej zmluve je to nejako inak. Ale pozri aj skupinku tuším "právne poradenstvo" tu na MK
@sassannka vyplatí ju z hodnoty domu a splátky si rozdelia na polovicu
@montemotherone takze ak ma dom hodnotu napr 1000,ale hypo je tretina,vyplati mi 500,ale zaroven ja mesacne budem splacat polovicu splatky,aj ked tam on bude byvat?
Prepacte, ze sa vtieram do temy, ale mam podobny problem s tym, ze byt “kupil” priatel na hypoteku. Po troch mesiacoch sme sa vzali. Mala by som po rozvode pravo na polovicu bytu, respektive na vyplatenie? Dakujem za odpoved.
Bud sa dom predá, vyplatíte hypo a zvyšok si rozdelíte. Alebo si dom nechá on, napíše sa hypo na neho ak s tým banka bude súhlasiť a vyplatí ti časť zaplatenej istiny banke. Čiže ak ste si vzali napríklad 100 000e a banke ste zaplatili 10 000e tak dostaneš 5000 a zbavíš sa hypo, tá ostane tvojmu ex. Pokiaľ si do toho dala aj vaše úspory, ktoré vieš preukázať, tak ti musí vyplatiť aj tie
@somsamadoma nie, lebo ste ho nenadobudli pocas manzelstva. Predpokladam, ze na LV je iba on
@natina_m tretinu ste financovali z hypo a zvyšok z akých peňazí?
@somsamadoma pravdepodobne nie ☹ Byť nadobudol pred manželstvom, teba sa bude týkať len to, čo ste do neho vrazili už počas manželstva (nábytok, prerábky...)
Naši známi keď sa pár rokov dozadu rozvádzali, tak viem, že predali dom, splatili hypo a zvyšok si rozdelili pol na pol. Ale dom kúpili až po svadbe... Kamoška mi hovorila, že po vyplatení hypotéky toho na delenie fakt veľa nebolo, lebo ju platili ešte len pár rokov.
@natina_m
Je na vás, ako sa dohodnete resp. ako rozhodne súd. Ale bez súhlasu banky nebudete "vyňatá" z úverovej zmluvy ako dlžník. Ak sa dohodnete, že splátky preberá (ex)manžel a vy zostanete na úverovej zmluve ako dlžníčka, tak banka je oprávnená vymáhať splátky aj od vás a vy si následne uplatníte regres u exmanžela. Osobne odporúčam dohodu tak, že nebudete viac v úverovej zmluve, pretože Vám to znižuje bonitu, ak by ste chceli čerpať úver a vytvára iné komplikácie. Vaše vyňatie nebude po rozvode problém, ak bonita exmanžela bude dostatočná resp. ak si nájde ručiteľa/iného dlžníka.
@veronikaszabova na liste vlastnictva som pisana aj ja, ale mam tam este stare priezvisko, lebo ked ideme na domovu schôdzu a rozhoduje sa o niecom dôlezitom, vzdy mi vravia, ze nemusim prist s manzelom alebo na opak, ze za nas byt je len jeden hlas
@somsamadoma
Byt nie je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, preto by ani nebol predmetom vyporiadana po rozvode. To však neznamená, že by sa spoluvlastníctve vzťahy nedajú riešiť napr. tzv. vyplatením.
@somsamadoma domova schodza nema nic spolocne s LV ;) ;) tam ide len o to, ze tam mate trvaly pobyt a byvate tam - preto staci, ked pridete iba jeden
Ja som to chcela len informativne ako to je, a kde mi treba zajst aby som vedela presne, ze ci to vlastni iba manzel. Dakujem za vsetky odpovede
@somsamadoma pozri si kataster cez internet, tam to nájdeš 🙂
@somsamadoma nema muz doma LV? Ak nie, pozri na nete kataster
@montemotherone stavali sme ho svojpomocne a financne nam pomahali aj moji rodicia,len zdokladovat by som asi nezdokladovala
A este ak sa ohodnoti na viac ako hypo,ako by ma manzel potom vyplatil,ci to je uzna jeho starost?
Nechcem skoncit ako bezdomovec
@medovka14 vsetko som vypisala, ale chcu odomna ičo, co nechapem preco
Bud dom predate a peniaze si rozdelite, alebo tam manzel ostane a tebe polovicu z domu vyplati.