Rozum a srdce

nikinusik
18. jan 2017

Ahoj všetci 🙂 Niekto, na kom mi veľmi záleží, mi povedal vetu, s ktorou osobne nesúhlasím a mam na nu úplne opačný názor...Je to inteligentný muž, a v mnohom s nim súhlasím, ale v tomto nedokážem. Rada teda spoznám názory aj iných, možno sa nájde niekto, kto to chápe ako on a ja ho tým kúsok v tomto pochopím...a teda vraj: "Miluje sa najprv rozumom, rozum dava podnet srdcu. Všetky podnety idú z hlavy." súhlasíte s takýmto tvrdením? Co si o tom myslite? Aký máte názor? Ďakujem 🙂

jeennyv
18. jan 2017

@nikinusik moj nazor, ze keby sa milovalo rozumom, tak vela ludi spolu nie je a nezije tolko ludi v zlych vztahoch a manzelstvach...mne to pripada ako vztah z rozumu ta veta a ked je vsetko pragmaticky tak ako ma pride aj laska...mozno...

nenne27
18. jan 2017

Keby to bola pravda nerobilo by ludstvo kvoli laske take sialene veci😉
Mozno v jeho pripade to plati..ze je racionalny a neda sa "strhnut" alebo nebol este blaznivo zamilovany...
Ja som bola a porobili sme take veci ze sa rozum zastavuje...nezastavilo nas ani 5000km ...vekovy a nabozensky rozdiel...nic😊

cawes
19. jan 2017

Tvoje starosti by som chcela mat.

marosinecko
19. jan 2017

@cawes ja tiež 😁😁

nikinusik
autor
19. jan 2017

@cawes a odkiaľ berieš, že sú to moje starosti??? 🙂 hodila som len tému na zamyslenie sa a zaujíma ma názor ostatných, a nie preto žeby som si starosti robila. Je to voľna diskusia ;)

cawes
19. jan 2017

@nikinusik no napisala si ze s tym nevies suhlasit,nezdielas jeho nazor. Ak by mne niekto nieco take povedal resp nieco s cim nesuhlasim podelim sa s kamoskami atd., ocividne ta to musi asi velmi trapit ked zakladas temu na mamickovskom fore. Ale samozrejme ze je to verejne forum cize si mozes napisat co chces tak ako ja si mozem vyjadrit svoj nazor. A jednoducho su veci pre mna nad ktorymi nepremyslam pretoze su obela horsie veci ktore sa mozu stat.

hariet
19. jan 2017

kamarat ma technicky pravdu ked tvrdi, ze "vsetky podnety idu z hlavy", lebo bolo dokazane, ze zamilovanost su vlastne chemicke procesy v mozgu. Narychlo som vygooglila toto http://casprezeny.azet.sk/clanok/80780/ako-vzni... , ale iste by si nasla aj odbornejsie clanky. 🙂

alaguema
19. jan 2017

@nikinusik nesúhlasím. Človek nie je riadený len mozgom, aj keď z pohľadu súčasnej vedy to tak vyzerá. Ale kto vníma svet holisticky, sa s tým asi ťažko stotožní. Staršie učenia ako napr. akupunktúra, ktorá je stará tisíce rokov, chápe telo ako sústavu energetických dráh, bodov a čakier, ktoré sú vzájomne prepojené. Okrem fyzického tela, pozná aj jeho energetické "obaly", ktoré hrajú veľkú rolu aj pri interakciách človeka so svojim okolím, teda aj s ostatnými ľuďmi, s ktorými vytvára vzťahy a na ktorých reaguje. Mozog je receptor a vysielač signálov a podnetov, to áno...ale tie získava pomocou ďalších nástrojov, ktoré veda nepozná, alebo neuznáva...aj keď pomaličky už aj tam je istý progres. Srdce (alebo srdcová čakra), je jedným z nich. Kamarát je zrejme racionálne a materiálne založený človek. Asi to treba akceptovať. Radi sa mať môžte, aj keď budete mať rozdielne názor na to, či sa to máte radi srdcom, alebo mozgom 😉

nyusika
19. jan 2017

myslim si o tom to, ze takychto oblbovacov so "zrala", ked som mala cca 20-25 rokov.

sissy27
19. jan 2017

@nikinusik tak zas... čo ti dáva prvotný podnet k zamilovaniu sa do niekoho? Všetky informácie o tom človeku ti spracováva mozog, neexistuje sa do niekoho zamilovať len na základe toho, že sú dve osoby bez akéhokoľvek kontaktu a jediné, čo o sebe vedia, je rytmus tlkotu srdca... vnímaš toho človeka vizuálne, rozprávate sa, cítiš jeho vôňu, dotýkate sa - to sú všetko informácie, ktoré idú hlavou a nie srdcom...
Zamilovanosť trvá max 2 roky, potom už človek vníma aj chyby toho druhého a zase len rozum mu napovie, či to má zmysel alebo nie...
No a povedzme si ako je - dnešná medicína je tak ďaleko, že srdce dokáže nahradiť a ten človek určite nestratí schopnosť milovať... Bez mozgu to ale naozaj nejde 🙂
Srdce na city žiadny vplyv nemá, rovnako ako žalúdok, pečeň či močový mechúr... Všetko sa to odohráva v mozgu 🙂 Na srdce sa len vyhovárame, keď vieme, že robíme niečo, čo nie je správne 😀

lubi40
19. jan 2017

@nikinusik niekde som citala, ze ak sa ti niekto zda atraktivny je to len preto, ze tvoje telo ho vyhodnotilo ako vhodneho partnera na parenie sa 🙂 preto, ak laska nie je opatovana, tak to cloveka boli, lebo stratil moznost reprodukovat sa.
Myslim si, ze laska nie je cisto rozumova zalezitost, teda je svojim sposobom iracionalna. Na druhej strane nepodmienenu lasku, som spoznala az ked sa mi narodil syn. Teda myslim to tak, ze s partnerom sme dovtedy, kym naplna nase tuzby (v podstate kym nam vyhovuje)-ked nas nechape, podvadza, nemame spolocne zaujmy alebo predstavu o buducnosti, alebo nas nenaplna sexualne, tak ho spravidla nakoniec opustime; a teda asi je to rozumova vec, aj ked mozno nekoname takto vedome.

bosoriak
19. jan 2017

Isteze sa neda mat rad srdcom, srdce je sval. 😀

dominika6
19. jan 2017

@nikinusik
kedže chalpi majú rozum v gatiach,tvoj ,,inteligentný,,kamoš má úplnú pravdu..najprv mu zadrnčí v mozgu a potom to pohne srdcom...

felycity
19. jan 2017

záleží ako túto vetu chápeme, ja osobne súhlasím s mnohím, čo je napísané v tomto článku, ktorý by si inak mali prečítať všetci čo si chcú založiť rodinu http://wanda.atlas.sk/ocami-psychologa-rozdiel-..., úprimne môj muž ma zo začiatku vôbec nepriťahoval, považovala som ho za dobrého človeka, výborného kamaráta, aj som ho osmietla a potom som rozmýšľala čo vlastne chcem od partnera, či to, že nevyzerá ako model alebo dobrého človeka s istým hodnotovým rebríčkom... veľa sme sa rozprávali a vždy sme si dobre rozumeli ako priatelia, ale potom som si povedala, že to skúsim, a sme spolu 20 rokov a čuduj sa svete, stále je to všetko úžasné dokonca stále lepšie a krajšie vo všetkých oblastiach 🙂 , a toto rozhodnutie som nikdy v živote neoľutovaľa

felycity
19. jan 2017

@sissy27 výborne vysvetlené 🙂

esther03
19. jan 2017

@nikinusik a co chape kamos ako rozum? Mozog? Alebo len nejaku formu racionality...

janickacrazy
19. jan 2017

@nikinusik Tvoj priateľ je zrejme racionálny typ muža a všetko zvažuje, nedokáže sa zamilovať bláznivo, áno, aj takí ľudia existujú. Moja mama je tiež takýto racionálny typ a dokonca mi povedala, že ona nikdy zamilovaná nebola, čo je podľa mna dosť smutné a ja jej to teda vobec nezávidím. Čo može byť krajšie ako sa poriadne bláznivo zamilovať? Aspon raz v živote by to mal každý zažiť. Zamilovanosť rozhodne nie je rozumová záležitosť, ved prečo by sa potom hovorili frázy ako: Stratil hlavu pre lásku, bezhlavo sa zamiloval, atd. Ja osobne som sa vydávala ťažko zamilovaná a sme šťastní už 8 rokov, neviem si predstaviť vydávať sa z rozumu. No každý toto vníma inak.

marina24
19. jan 2017

mať tvoje starosti momentálne..

je racionálny typ chlapa, čo všetko ide cez neho cez rozum, aké iné vysvetlenie si tu chcela nájsť ?🙂 prosím ťa, nerieš kraviny...ty si romantická,n pragmatický, čiže sa zamiloval do teba, nie kvôli srdcu,ale pre to,že chcel a rozumom išiel na to, prečo sa zamilovať práve do teba,pomyslel si,že si výhodná, po nejakej stránke,tak sa zamiloval,.to je tak zložité ? takí sú chlapi

deltaa
19. jan 2017

ach boze zas typicky zensky problem, co chlap povedal a ako to myslel 😀
Nechapem preco sa chces zamyslat nad tym co povedal, je s tebou? je, nie je jedno cim on lubi? pre mna za mna nech aj nohou alebo oblickami 😀
Bud rada a neries

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danulkaja1
19. jan 2017

ja po určitých skúsenostiach s tým názorom súhlasím...boli časy,keď som sa zaľúbila do muža,ktorá dobre vyzeral,priťahoval ma,ale rozum mi hovoril,že to nieje partner vhodný do života.Napriek tomu som to nevedela ukončiť.Našťastie vplyvom iných okolností sa tak stalo.Potom som stretla muža,ktorý sa mi zo začiatku nejak zvlášť nepáčil,ani ma nejak nepriťahoval.Ale videla som,že je to veľmi dobrý človek,vážila som si jeho názory,zmýšľanie,chovanie.A musím povedať,že z toho aký bol úžasný ako človek,ako sa ku mne správal,ako mi s ním bolo dobre,som sa do ňho neskutočne zaľúbila a začal sa mi páčiť aj ako muž.

felycity
19. jan 2017

baby čo vám tak strašne prekáža na tejto téme, je to fórum, kto chce diskutovať nech diskutuje, kto nie, môže rolovať ďalej a neriešiť, autorka nemá starosti, len chce rozviesť diskusii a zistiť aké sú pohľady, ja na to nevidím nič zlé😉

mima4
19. jan 2017

@nikinusik
môj pohlad je skor taky, ze najprv skor clovek miluje srdcom (zamilovanost) a potom až rozumom a najlepsia kombinacia je milovať hlavou aj srdcom.

Urcite nie cisto srdcom, srdce je zradne a dokaze cloveka oklamat, nevie si veci vyhodnocovat, vie cloveka priviest az do vnutornej zahuby...
Urcite nie cisto hlavou, pretoze nie sme roboti, a nie vsetko ma logiku, nie na vsetko je padny dovod...

kombinacia srdca a rozuma je podla mna spravna 🙂

guinevre
19. jan 2017

@nikinusik Samozrejme, ze sa miluje rozumom. Lenze, nie kazdy ma rozum, a preto su aj take vztahy, ze on ju bije ale ona ho lubi, ona ho podvadza, ale on ju lubi, alebo on ju podvadza, ale ona ho lubi, ona sa k nemu sprava ako k psikovi, ale on si mysli, ze ju lubi atd. Niektori rozum dostanu po nejakom case.

alaguema
19. jan 2017

@felycity súhlas. Pre niektoré je to asi už ťažká filozofia, ak sa neriešia plienky, popraskané bradavky, neverný manžel a čo mu uvariť na večeru 😀

lusy1507
19. jan 2017

Podľa mňa zaujímavý pohľad a málokto ho takto vysloví nahlas. Neviem povedať ako presne to dotyčný myslel ale ak si to vysvetlum po svojom tak s ním suhladim. Keď sa s niekým zoznamis tak do vzťahu ideš z rozumom, nie srdcom. Až neskôr prídu city a tie sú podnecovane tiež rozumom. Lebo nie srdce ti hovorí, že toto je ten správny chlap ale rozum. Nie vďaka srdcu si myslíš že si budete rozumiet a že si s ním šťastná ale rozum ti to hovorí. Presne tak ako ti rozum povie ze daný chlap je hajzel a treba sa odneho držať čo najďalej. A dotyčný nehovoril o vzťahu zrozumu (napr. Zlatokopky) ale že sa city začínajú rozumom.