Rozpoznáte manipulatívne príspevky?

19. mar 2024

Dobrý deň. Čítala som tu niekoľko príspevkov anonymnej autorky o tom ako jej a deťom bývalý muž a jeho rodina neustále ubližujú. Podľa situácii a spôsobu vyjadrovania som spoznala o koho ide. A aj keď nie som úplne nezaujatá v tejto veci, tak si dovolím tvrdiť, že autorka situácie popisovala veľmi tendenčne, skreslene a často až lživo a myslím, že podpora, ktorú tu našla v nadávkach na bývalého muža a svokru ju mohli povzbudzovať k ďalším špinavostiam voči nim v reálnom živote. V každom príspevku sa stavala do role obete, čo v skutočnosti väčšinou bolo práve naopak. Naozaj klobúk dole pred diskutujúcimi, ktorí sa aspoň zamysleli nad tým, že minca má dve strany a to ako situácie popisuje autorka je len pohľad jednej strany. Chcem sa preto opýtať, či a príp. ako viete rozlíšiť, či daný prispievateľ nechce len zneužiť vašu dôveru a manipulovať vami aby ste ho ľutovali, a podporovali jeho postoje?

fido69
19. mar 2024

Rozlíšiť sa to nedá. Len treba vždy pripomenúť, že každá minca má dve strany a v príspevku si vždy vypočujeme len jednu stranu.
Tiež som niekedy v šoku ako tu vedia niektoré diskutujúce odsúdiť a "v zuboch roztrhať" niekoho koho vôbec nepoznajú. 😉

klementinka58
19. mar 2024

Vela veci na koniku je vymyslenych, skreslenych...takze neriesim poradim ako sa da a uz sa nad tym nezamyslam

lelelienka
19. mar 2024

Ved tu je to plne lzi a roznych vymyslov, niektore su zjavne na prvy pohlad, ine nie, ale v podstate je to aj tak jedno - nie je to realny zivot, je to len “socialna siet”, tak mi moze byt uplne jedno ci niekto klame alebo nie, ak chcem zareagujem, ak nechcem tak citam dalej…nie je to nieco zivotne dolezite ci tu rozoznam nejake klamstvo. Na konkretne otazky rada poradim ak viem, ale co sa tyka nazorovych tem alebo osobnych problemov, tam aj tak nikdy nie je len “jedna pravda” a jedna strana

zanettsur
19. mar 2024

Tak tu nevies, comu sa da verit uplne na 100% 🙂 Vela ludi tu pise dokonca anonymne, takze je v podstate kryty, moze pisat, co chce a kedy chce. Ja uz to tu beriem uplne s rezervou. 😀

zooeynka
19. mar 2024

Cely MK je nam v podstate volny....nemyslim v zlom. Nejaka sa vyrozprava, pomoze jej to, vela tem je zrejme zakladanych adminmi aby to tu nezakapalo a reklamy mozu nabiehat....netreba to prezivat.

annm81
19. mar 2024

Občas su tu príspevky, ktoré sú úplne nereálne, zvyčajne sa ale nedá rozlíšiť miera objektivity prispievateľa. Ja to beriem tak, že sa vyjadrujem k situácii, ktorú popísal autor/autorka. Ak niečo cielene zamlčal/a, nedostal/a tak odozvu a rady, ktoré by mohli reálne pomôcť, ale rady k odlišnej situácii, čo jemu/jej nepomôže, ale to už nie je môj problém.

muchacici
19. mar 2024

A ty si predpokladám bývalého manžela aktuálna frajerka 😃

januska12323
19. mar 2024

Vyjadri sa v tej téme, načo takéto omáčky. Mne je úplne vieš kde či popisuje situáciu pravdivo, keď chce len pritakať je to jej vec.

tanyan
19. mar 2024

Niekedy vyzerá realita absurdne a inokedy je logické a uveriteľné iba fikciou. Keď mám čas a chuť, tak reagujem a zdieľam môj názor v komentároch. Každý však musí používať vlastný rozum, vyhodnotiť získané informácie a sám je zodpovedný za svoje konanie.
Náš život nie je matematická rovnica s jasne definovanými konštantami alebo premennými. Pravda je len subjektívne vyhodnotenie aktuálne dostupných informácií. Ľudia prezentujú len svoje subjektívne vnímanie reality. Niektorí sú vnútorne nastavení pripustiť či akceptovať, že pohľad a názor druhého nemusí byť rovnaký ako ich.

vikiki29
19. mar 2024

Nechceš dať linky na tie témy, nech zhodnotíme aj my, ktoré nevieme o čo ide? 😁

reanda
19. mar 2024

a ako konkretne tu mozu mna ovplyvnit manipulativne prispevky? ved mne moze byt uplne jedno, ci je nieco pravda, alebo nie.. venujem cas prispievaniu preto, lebo to tak mne vyhovuje, mne to nieco dava, ak aj druhemu, tak super, ale neobetujem sa, aby som tu niekomu 'pomahala'.. takze ako ma moze nieco negativne ovplyvnit?
nuz a ked ma niekto potrebu manipulovat, klamat a ziskavat tak fiktivnu podporu, tak jeho vec.. ak to nebude robit tu, tak to bude robit niekde inde.. neberiem to tak, ze reagovanim ho v tom podporujem.. to by som nemohla na fore napisat nikomu nic, ved predsa vzdy poznam len ten jeho uhol pohladu a nevidim pozadie
navyse si myslim, ze dokazem citat aj medzi riadkami a vycitit, ak veci nie su tak, ako sa zdaju, no a ked nie, tak nie.. toto je pokec forum, nie psychologicka poradna.. nie som tu za nikoho zodpovedna 🙂

jana_eyre_2
19. mar 2024

Človek môže reagovať len na to, čo číta, akékoľvek iné dohady sú len dohady.. je to LEN sociálna sieť ak niekto napíše pravdu, dostane množstvo odpovedí na pravdu, ak niekto niečo zamlci, alebo klame, tak dostane kopa.odpovedi na klamstvo.. nič to na veci nezmení.. mňa len zaujíma, ak si do toho zainteresovaná tak prečo si sa neozvala?

jhalena
19. mar 2024

Tvoj prispevok moze byt taktiez manipulativny.

777januska777
19. mar 2024

Tento virtuálny priestor je práveže v takejto veci veľmi dobrá vec, lebo taky človek, ktorý má potrebu klamať a zavádzať, tak to robí aj v reálnom živote. Ak to ale urobi tu dá sa ho priamo konfrontovat a neujde priamej konfrontácii v reálnom živote taka možnosť nie je.

vilma7
19. mar 2024

Väčšina prispievateliek tu hľadá húsky, ktoré jej budú len pritakavat a často potom reagujú spôsobom: tu asi oporu nenájdem, atď...
Či je presne to cieľom MK netuším, ale negatívne odpovede sa im mnohokrát nepáčia a následne vymažu aj tému.
Každému by malo byt jasné, že minca má dve strany. A každý každú situáciu vníma a vysvetľuje si po svojom...nie raz som to zažila aj v reálnom živote.

autor
19. mar 2024

@muchacici nie🙂, žijú stále spolu, napriek všetkej nevraživosti, vraj kvôli deťom🤷‍♀️
@jana_eyre_2 je to tak ako píšeš, len som myslela, či vám "blikne kontrolka" pri niektorých príspevkoch. A ozvala som sa, len zatiaľ nie konfrontačne.

Často sa tu rieši, že ten na koho sa "nadáva" je narcsis, manipulátor, vzťahový upír... ako s ním treba rázne zatočiť, poslať ho... povedzme.. kadeľahšie, ale niekedy diskusiu založí práve taká osoba, ktorá sa tu potom iba utvrdzuje vo svojich postojoch, a môže to mať potom dopad aj na život a osoby mimo soc. sietí.

reanda
19. mar 2024

narcis sa nepotrebuje utvrdzovat vo svojich postojoch.. ten to ma nabeton jasne 😀 .. a rozpoznat narcisa maju ludia velky problem aj v realnom zivote, nie este na int. fore.. na tom je zalozena jeho existencia, ze fabuluje o sebe.. tam sa musi spamatat jeho partner, okolie.. to, co ty napises narcisovi na fore, nema na neho ziadny dopad.. nech mu napises cokolvek, on si to aj tak vo svojej realite prisposobi svojim potrebam.. takze nie je tak celkom pravda, ze ked sa tu utvrdi vo svojich postojoch, tak to potom zle vplyva na jeho realne okolie.. narcis na svoje realne okolie vzdy vplyva zle, bez ohladu na to, ci si chodi honit ego na nejake fora

tiezjedna
19. mar 2024

@autorka z úvodného príspevku väčšinou nič nerozpoznáš, to už musí byť fakt príspevok level turbo škola… aj keď obcas sa najde aj taký 😄Ale “manipulátori” sa väčšinou napraskaju v dalších príspevkoch, pretože začnú byť arogantní až agresívni voči čo i len náznaku ineho názoru atď.

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
19. mar 2024

@reanda ok, tak už budem vedieť, že na ňu nemá zmysel reagovať, aj keď ma dvíha zo stoličky keď to čitam
@tiezjedna dik👍

tiezjedna
19. mar 2024

@autorka mozes tu rozbehnúť vlastnú verziu, anonymne. Možno sa spozná a chytí🍿😎

autor
19. mar 2024

@tiezjedna no, toho popkornu by sa minulo veľa, ale ja by som asi prišla o nervy😁