Rozmýšľam, že zavesím financie na krk žene

thirstymonk
5. sep 2024

Čauko. Keďže zarábam celkom pekne (niečo medzi dve a tri tisíc mesačne), čo je v mojej oblasti zhruba kvartálny plat, a napriek tomu stále nemám prachy, po dlhodobej analýze rozmýšľam, že by som všetky prachy zavesil na krk manželke.
Aby som to upresnil, my neberieme nič že "moje a tvoje" prachy, proste sú naše, aj keď máme dva účty. Jeden je môj, druhý má ona svoj v inej banke. Tam prijma rodičak, pridavky, matersku a všetky iné platby a celkom pekne sa jej to tam kumuluje.

Z mojho účtu sa prakticky platí všetko, inkaso, pôžička, školka, jedlo, odev, aj veci na prerábku domu. No a štatne vypalne, samozrejme.

Nerozumiem tomu, lebo naozaj sa snažím šetriť na podstatných veciach. Zdôrazňujem slovo "podstatných". To znamená, že nerobím jak nejaký blázon, že v obchode o 3km ďalej je o cent lacnejšie mlieko, tak tam idem hodinu s batohom a zoberem do batohu 20l mlieka, aby som ušetril 20 centov, ani neodkladám vyhorené zápalky, aby som s nimi ešte raz mohol odpáliť druhú platničku. Toto sú blbosti, s ktorými sa mi nechce zapodievať.

Šetrím v prvom rade na tom, že si všetko robím sám. Žiaden roboš nikdaj nebol v mojom baráku, na čo som krátky ja sám, to pomôže svokor staviteľ. Áno, trvá to dlhšie, ale je to podstatne lacnejšie.
Keď kupujem nejaký materiál do domu (teraz konkrétne riešim kotol na drevo a komín), tak nevbehnem do prvych stavebnín a nezoberem komín za 480€, ani si nezavolám kominára za 1600€, ale zistil som, že v poľsku ma to vyjde 300€ komplet, tak som to tam aj kúpil a poskladal si sám.
Keď sa robila elektrika, tiež som nekupoval káble tu u nášho položidáka, čo predáva jeden a polku za euro, ale na ema-elektro som si kúpil za 59 centov meter. Pri 300 metroch to už bol pekný cenový rozdiel.
Vždy sa proste snažím nájsť najlacnejšiu, resp. cena/výkon najlepšiu variantu.

Napriek tomu však stále na účte cibuľa. A už tomu naozaj nerozumiem, ani neviem, čo s tým mám robiť. Je pravda, že dosť veľa míňam na žrádlo a prkotiny, ktoré by som nemusel (energy drinky, kola, čipsy, sladkosti). Deťom kupim lizatko, alebo ideme na zmrzlinu, lenže to sú centové položky.

Každopádne, už musí byť asi chyba jedine vo mne. Preto rozmýšľam, že by som všetky prachy rovno preposielal žene na účet a nech ich drží ona a narába s nima dajak. Mohlo by to niečomu pomôcť? Názory na túto problematiku?

mane01
5. sep 2024

@thirstymonk pomohlo by urobit si prehlad. Ono ked sa to zosumarizuje a da do tabulky, niekedy to cloveka az prekvapi, kolko a na co minie. Niektore banky ponukaju vramci EB rozne prehlady. Ale da sa to naklepat do excelu, len sa s tym treba pohrat. No a potom si to rozobrat a zamysliet sa nad tym. Zvaz sam, ci sa do toho pustis ty, alebo manzelka, alebo spolu.

deedol
5. sep 2024

tak si spiste, kde minate, ked neviete usetrit. ono drinky, coly, kavicky su sice par eur, ale sa to nazbiera a mozno budes prekvapeny.

martinmmartin
5. sep 2024

@thirstymonk mas problen s inflaciou zivotneho stylu. Je to jav kedy vyborne zarabajuci ludia koncia s nulou. Ako ti stupal plat tak ti stupala zivotna uroven a vysledok je 0 na konci mesiaca. Musis si fakt robit mesacnu rabulku z kazdym centikom aspon jeden mesiac a zistis ze iba za kavu na pumpach das mesacne 150 eur - a podobne. Je to velmi nebezpecne si toto nevsimat kebo skoncis ako chudobny dochodca

deedol
5. sep 2024

@mane01 citas mi myslienky 🙂

cafelatte
5. sep 2024

skús aplikáciu, ja som na nej fungovala od januára do leta, priznám sa, že po pár mesiacoch som ju nanávidela, Ale pomohla mi zorientovať sa na čo sa zbytočne pravidelne míňa, skús a možno budeš prekvapený aj ty..

terry658
5. sep 2024

@thirstymonk ja ako žena, ktorej muž hodil financie na krk a on sa nestará ti poviem NEROB TO! Nauč sa byť zodpovedný, nauč sa robiť s financiami. Ak to hodiš na ženu tak v jej očiach klesneš a riadne.

hipuska
5. sep 2024

@cafelatte aka apka?

januska12323
5. sep 2024

Sprav si prehľad, príjem mínus nutné výdavky čo sú energie, pôžička a podobne. Ostane ti XY eur a keď len polovicu z toho minieš na blbosti ako energy drinky, chipsy, kávičky hneď budeš vedieť kde je chyba. Pár eur sem pár tam a za deň minieš 15 eur ani nevieš na čo.

zuzanapjat
5. sep 2024

@thirstymonk nie je chyba v tebe. Výdavky ktoré si opísal sú predsa samo o sebe vysoké. Veď z tvojho účtu platíš všetko, tak je to logické, že manželke sa zvyšok kumuluje na účte. Nie je to o tom, že nevieš hospodáriť, ale o tom, že 95% na prežitie rodiny ide z tvojej výplaty.

7miriam77
5. sep 2024

Možno pre niekoho to bude ako blbosť, no ja si všetky výdaje zapisujem...mám zošit na to a píšem si výdaje a príjmy, už to robím roky a neviem si to vynachváliť. Presne viem, koľko na čo miniem....ja to už mám tak zaužívané, že to beriem ako samozrejmosť. Prehľad musí byť 👍👍👍

lukbe
5. sep 2024

@mane01 sú aj aplikácie, krásne to tam ukáže.

som_realistka
5. sep 2024

@thirstymonk treba si urobiť prehľad, sadni si so ženou, spíšte všetky opakované výdavky, ktoré musíte zaplatiť, tam získaš základný pohľad, a vieš čo ti zostane k dispozícii, na ostatné je dobrá aplikácia na sledovanie nákupov, ale musíte byť dôslední a zapisovať aj lízatko aby si dostal kompletný pohľad. lebo napr kávička za 1e tu pivko za 2e tam, zmrzlinky, koláčiky a stovka mesačne je fuč, nehovorím, že si netreba dopriať, však na to človek chodí zarábať peniaze, ale na začiatok potrebujete prehľad. Podľa komentárov čo píšeš do diskusií myslím, že také bežné veci ako ísť na nákup so zoznamom, nekúpiť prvé čo vidíš a pod robíte s manželkou už automaticky, takže v Tvojom prípade treba nájsť kde tie peniaze utekajú.

cookie29
5. sep 2024

Vezmi si vypisi z uctu za posledne 3-6 mesiacov a pekne si rozdel vydavky podla kategorii. a uvidis, kde idu peniaze. Neviem ci platis kartou alebo v hotovosti, ale casto ide o drobnosti, € tam, 2€ tam, 4€ tam, ktore si ani neuvedomime, a € k € a mas par 100 v haji...

som_realistka
5. sep 2024

Ale zase ak platíte všetko z jedného účtu, a na druho, kde chodí manželke rodičák a prídavky a tých sa nemusíte dotýkať a zostávajú tam celé, však to je celkom pekné ušetrenie ak momentálne máte iba jeden príjem.

kristiii
5. sep 2024

@thirstymonk však tuším ty si písal v inej diskusii, že denne vychlonceš tri energaty. Si spočítaj už len to, koľko je to peňazí za mesiac. A to isté kola, čipsy a iné somariny ako to ty nazývaš. Presne pre tento chlapský životný štýl stále tvrdím, že najbohatšia som vždy v období bez chlapa 😆.

kiki68
5. sep 2024

Vyrazit tie sprostosti ako drinky, sladkosti atd. Uvidis kolko usetris, to vie spravit aj 300 eur a viac. Co uz mas velky rozdiel v rozpocte. Porad sa so zenou, ze jde budu budget cuts

victoriab
5. sep 2024

@thirstymonk zena je zazrak, ta z muza vie urobit aj milionara.... ked bol predtym miliardar 🤣 pardon, neodpustila som si. Urcite nedavaj zeme takymto sposobom peniaze. Ked odratas vsetky polozky, co platis, kolko ti ostane na "zivot"? Gazduj - zmrzliny a kofoly si v lete neodpustim ani ja, nieto detom. Posielaj si urcitu sumu na sporenie, takze budes vediet, ze je ciastka, s ktorou manipulovat nemozes.

victoriab
5. sep 2024

@thirstymonk hlavne nechlonci tie energetaky, to je fakt svinstvo

mandzula
5. sep 2024

Cize tahas celu reziu? Co plati zena? Pises, ze nedelite peniaze na jej a tvoje, tak si sadnite k sume, ktora vam obom pristane na uctoch a ratajte.

lenka2710
5. sep 2024

@thirstymonk my máme s mužom spoločný účet na Slovensku, on ma účet aj v Čechách! Vyplatu si delí, niečo nechá na život v Čechách a zvysok vyberie a hodíme na účet tu, na ten účet idu všetky naše príjmy a z neho sa aj hospodári! Muž je rád, že nemusí riešiť ziadne poplatky, trvalé príkazy a podobne, o všetko sa starám ja! Či už deti obuť, obliecť, krúžky, potreby školské, stravu, no proste všetko čo sa týka domácnosti! Keď chceme nieco väčšie a drahšie, zasadá rodinná rada 😂 mala som aj zošit na príjmy a výdavky, no len čo som z toho mala na konci mesiaca depku 🙈 ono sa to nezdá, ale keď to máš tak v kope zosumarizovane, prídeš na to, že veľa minies práve na tých "centových" položkách

biba_18
5. sep 2024

@7miriam77 tiež to tak robím roky ...

petronelag
5. sep 2024

Keď sa z jedného účtu platia všetky náklady na domácnosť, dieťa a ešte sa aj robia opravy v dome, tak to je jasné, že to sotva vyjde, či to bude spravovať muž alebo žena.

janickacrazy
5. sep 2024

@thirstymonk no veď keď platíš všetky výdavky len z tvojho účtu sa nečudujem, že koncom mesiaca si na 0, pretože spomínaš deti, škôlku, prerábky domu, atď. Keď žena nič neplatí, tak šetrite na jej účte a máte to vybavené.

lenkahvh
5. sep 2024

Podla mna len vydrzat, kym zena nezacne chodit do prace, potom bude lepsie, ved to je normalne, ze z jednej vyplaty sa neda vyskakovat, ked zivis 4 ludi a dorabas dom.
Netreba chciet vsetko naraz.
P.S. Tie energetaky, fuj, to vyluc, lebo skoncis s infarktom a rakovinou pred 50tkou, ved to je cista chemia. To by mali uz konecne zakazat navzdy.

sisa_s
5. sep 2024

@lenkahvh je zase tehotna (pisal v inej teme) 😀

luccija
5. sep 2024

@thirstymonk mne je zle, keď pozerám výpis z IB koľko platím v obchode za stravu a ostatné ..
Tiež som povedala, že september si všetko zapisem a vyhradim si peniaze, ktoré môžem minút a ktorých sa nedotknem aj, keby čo bolo tiež chcem vedieť kde unikajú zbytocne
To, čo píšeš tu energetak, zmrzliny, káva, určite pizza atď možno fajčíš...je to pekná suma.
Energetaky sú čisté zlo zbav sa toho.Zene peniaze nedávaj prečo sa chcete zbaviť zodpovednosti?
Keď sa prerába dom to je bezodna studňa.

kristinapetronela
5. sep 2024

Žena čo platí ? Pekne nech prispieva

thirstymonk
autor
5. sep 2024

Dakujem vam vsetkym za rady. Vecer budem pri pc a pozriem si to detailne, bo sto odpovedi som necakal 😅

ukulela
5. sep 2024

@kristinapetronela na co ma zena prispievat? ved aj jej peniaze chodia na ucet, len sa neminaju, ale setria. su to ich spolocne peniaze, aj minute aj nasetrene ....

@thirstymonk musis si rozdelit, co su nutne vydavky, co potrebne a co su blbiny. podla mna vela miniest prave na prkotiny na strave - energydrinky a podobne, to vyhod z pitneho rezimu. ja nesetrim na detoch, tym kupim a doprajem aj vylety, ale zasa neprehanam to s oblecenim a pod. nepotrebujem znacky, ani kocik za 1000 a ani nove auto ... podla mna si nauceny minut, kolko mas. skratka si porataj nutne vydavky, stravu a nejake vyzitie a uvidis, ze mas rezervu (ja neviem - 500/300€) - tak posli 300 na druhy ucet a nedotknes sa ich.

pikachu999
5. sep 2024

@thirstymonk sadni si zo zemou a riešte to spolu..a skúste aspoň pár mesiacov zapisovať výdavky aby ste videli kde to uteká veľmi a kde sa dá ušetriť 🙂