Rozdiely v rodinách

anja27
19. júl 2021

Casto rozmyslam nad tym preco sa robia v rodinach rozdiely medzi surodencami. Pocuvam to aj od inych ludi aj u nas z otcovej a najma maminej strany to bolo tiez tak. Cely zivot sa to s nami tahalo. A poviem vam ked od detstva to uz vnimate dost to ovplyvni vas zivot az do dospelosti. Nerozumiem tomu preco stale sa pytam. Nic zle sme nikomu vedome neurobili ba naopak vzdy ked to bolo mozne sme pomahali ako to slo. Napr mami rodicia ti boli tak nauceni ona na robotu a jej ml brat na uzivanie si ten nemusel nic robit. Jej este casto za robotu vynadali alebo proste hladali nieco do coho rypnut. Ona pomoc neziadala od nich nikdy co sa opacne neda povedat. Mala toho dost popri detoch a gazdovstve a este ju aj oni vyuzivali. Ked sme chodili k starym rodicom jej brat s rodinou boli vzdy uprednostnovani a davali nam to pocitit, Im nemohol nikto nic povedat. Mama ta ked si dovolila otvorit usta hned bola hadka a ako si to dovolila a jej brata pocuvali na slovo. Nakoniec na to aj vzdy doplatili lebo mamin brat sa k nim aj so zenou az tak pekne nespraval. My ako deti sme u nich museli robit vsetko a bratova dcera ta nepohla nikdy prstom. Uz ako deti sme to dost vnimali ale boli sme tak nauceni vychovani ze proste rodicom a starym rodicom treba pomahat. Ja viem uz to nezmenim bolo toho velmi vela v com nam ukrivdili a potom sa este cudovali ked sme tam chodili len sporadicky. Ja len proste nerozumiem takymto rodinnym zalezitostiam preco to ti rodicia vlastne robia? Mna to poznacilo na cely zivot. Mamu tiez lebo druhym pomahala a na seba nebrala ohlad co sa odzrkadlilo inde. Sama teraz povie aka bola hlupa ze si to nechala. No nechapem to. Zazili ste aj vy nieco podobne?

anjelicek26
19. júl 2021

Pozri kazde dieta ma v rodine inu poziciu, velky rozdiel robi pozicia najstarsie - najmladsie dieta, prostredne dieta a potom nastupuje povaha dietata... nikdy nebudes ani ty ako matka jednat s kazdym dietatom rovnako, to sa proste neda... ja mam styri deti a na kazde plati uplne ina vychova, uplne iny ton a uplne ine argumenty a to mame pravidla doma pre vsetkych samozrejme rovnake. Nemam oblubene dieta, ale viem, s kym sme "vo vychovnom procese" a s kym si rozumieme bez slov... toto sa podla mna ovplyvnit ani neda, milujem ich vsetkych, ale kazdy je proste uplne iny.

anja27
autor
19. júl 2021

@anjelicek26 to co pises ty ale nie je to iste o com pisem ja. Neppchopila si to a ked to nezazijes ani sa to pochopit neda..asi tak. Ty pises o vychove deti ja uz uvadzam spravanie aj k dospelym ludom kde bolo napzaj rozdiely badatelne. Mame to aj v rodine vela ludi povedalo ze jej brat je milacik a preto aj jeho zena a dieta. Ale ako som uz pisala nezazijes nepochopis

anjelicek26
19. júl 2021

@anja27 mne je skor cudne toto po rokoch riesit, nie? Co bolo u starkych, ako sa starali o tvojich rodicov, co vy v pozicii vnucat. Roky presli, pozeraj dopredu, ak si nebola stastna - rob to doma inak. Minulost nezmenis uz.

anja27
autor
19. júl 2021

@anjelicek26 ako po rokoch stale nas to ovplyvnuje a doteraz su vztahy napate. Nic v zlom ale kazdy nieco riesi ja riesim co ma trapi..ty si to nezazila take nejake rady od teba mozem brat aj nemusim. Zaujmaju ma soor nazory ludi co to zazili a ako to riesili vyrovnali sa s tym. Nie mudrosti 🙂

saraxyz
19. júl 2021

@anja27 podľa mňa je to istý druh "rozvoja". Napr.u maminy píšeš: "Mamu tiez lebo druhym pomahala a na seba nebrala ohlad ". No v prvom rade mala brat ohľad na seba. Ja rozumiem o čom píšeš, myslím si, že je to v drvivej väčšine rodín. Ale stále máme šancu zmeniť to, aby sme začali žiť a užívať si život podľa svojich predstáv 😉

ljzozv
19. júl 2021

@anja27 poznám ... Ale v niečom má
@anjelicek26 pravdu. Minulosť už nezmeníš.
U nás si starká povzdychla v našej skoro dospelosti, že ani nevie ako sme rýchlo vyrástli.
No v duchu som si mohla akurát pomyslieť, že to nie je moja chyba, že si to nevšimla.

janickacrazy
19. júl 2021

@anja27 Tak proste vzťahy v rodine sa vždy nejako vytvoria. Napr. ja si pamätám, že moja prababka nemala rada jednu moju sesternicu, lebo bola naša nevlastná. Ako dieťa som to nechápala, ale ani nejak neriešila. Prababku som milovala. Moji rodičia nerobili rozdiely medzi nami. Moja babka mala radšej svojích synov ako moju mamu, ale zase medzi vnúčatami rozdiely nerobila. Je to zložité a dalo by sa napísať román. Ty máš deti?

pribinak
19. júl 2021

@anja27 tak celé je to o tvojej mame, to že tvrdo znášala takéto postoje správanie voči sebe ok. Ale prečo to dopustila na Vás - vnucatach? To je pre mna otázka

Ľudia zvyčajne idu až tak ďaleko kde to tí druhí dovolia. Kde im dajú alebo nedajú hranicu. Čiže ak tvoja mama nebola schopná zadať hranicu ani pri Vas svojich deťoch, tak….žiaľ smutne, ale taka je realita

elizabet173
19. júl 2021

@anja27 kým si dieťa, veľa s tým neurobíš, ako dospelá sa môžeš predsa rozhodnúť a kľudne rodičom povedať, že budeš pomáhať v takej miere, ako pomáha súrodenec. Tvoja mama ako dospelá sa tiež mohla rozhodnúť. Prečo sa rodičia správajú inak k jednému dieťaťu a inak k druhému, to netuším.

anja27
autor
19. júl 2021

@pribinak nevie ani ona sama casto sme sa o tom rozpravali ze ona bola proste tak od mala vedena pocuvat na slovo a neodvravat a to sa s tebou taha az do dospelosti ze si proste nevies zastat samu seba ani deti atd. Par x sa ohradila a taky randal narobili s nou ze som jej aj povedala zeby to ina dcera urcite nestrpela. Potom obmedzila kontakt co samozrejme tiez bolo zle a po smrti starkej nam to vyhadzovali na oci. Teraz odisiel aj starky a jej brat nam to tiez dal patricne pocitit. Aj ked on bol ten co sa cely zivot nezaujimal ked bolo s nimi zle riesili a starali sme sa my...uz sa na to zabudlo. Je to divne ale cloveka to proste fakt stve aj ked to uz nezmenil. Take rady ako tu pisu ze neries to su na dve veci pretoze kto to nezazil nepochopi. Neda sa pamat vymazat a zo dna na den na to zabudnut. Samozrejme nebudem sa preto cely zivot trapit ale nejde na to len tak zabudnut

anja27
autor
19. júl 2021

@elizabet173 musi byt na to nejaky dovod predsa ze jedneho si oblubia viac napriek tomu ze sa k nim sprava horsie

elizabet173
19. júl 2021

@anja27 neviem ti na to odpovedať, možno je to napr. tým, že k synovi sa správajú lepšie. je to pokračovateľ rodu (viem, choré) a možno aj v tom, že kto má o nich menší záujem, je paradoxne vzácnejší, tak, ako muža až tak nepriťahuje žena, ktorá na ňom visí 24/7 ale ho priťahuje tá, ktorá má vlastný život. Alebo možno v dieťati, ktoré si obľúbili vidia svoje dobré vlastnosti, ale to sú všetko len moje domnienky
To, čo bolo, už nezmeníš, na to sa treba vykašľať, ak sa to deje aj v súčasnosti, máš možnosť sa k tomu aj vyjadriť, aj postaviť ináč. Čo zmeníš tým, že to budeš riešiť? No nič, len si privodíš blbú náladu.

pribinak
19. júl 2021

@anja27 pozri, keď sa mama nevie brániť sama, musíš to urobiť ty. Bude to hádka a veľký rodinný konflikt, ale Asi to treba.
Treba sa zdravo nasrat a všetkých rad za radom poslať do riti a poriadne

Nerozumiem…dali Vám pocítiť…. Vy ste nejak na nich zavisli? Alebo čo? Lebo keď sa mi niečo nepáči, tak poviem a nie že potichu sklopiť oci a uši a byt ticho

Lebo to potom ideš v maminých šľapajách

anja27
autor
19. júl 2021

@elizabet173 no ved skoda ze sme to neriesili skor ale aj mama vzdy vravela ze ona chcela predist hadkam lebo stary otec bol dost hadavy typ. Zazili sme si aj pekne chvile naozaj som im za vela veci vdacna akurat ma mrzi ze sa takto spravali a ked sme mali naozaj velmi tazke obdobie vykaslali sa na nas. co uz no

elizabet173
19. júl 2021

@anja27 veď práve, keď ste to neriešili vtedy, teraz je to už zbytočné sa s tým zaoberať, s maminým bratom by som prerušila akýkoľvek kontakt a vybavené, viac by som sa v tom nerýpala, na čo aj? Tvoja mama je submisívnym človekom, na tých sa najlepšie orie, nedokázala sa ohradiť, nebola asertívna, bohužiaľ.

anja27
autor
19. júl 2021

@pribinak no vsak uz teraz povedala ze ked rodicia nie su uz jej je jedno ci sa aj s bratom pohada alebo co ale vtedy to nechcela lebo vedela ze keby si povie svoje strasne by sa nasrali. Poviete si radsej mohla tak urobit ale proste neurobila..nechcela to tak aj tak to nedopadlo moc dobre

anja27
autor
19. júl 2021

@elizabet173 vsak to aj ona povedala ze je sprosta povaha a ze casto na nej fakt doslova orali. Len take veci spomeniem ze ona im napr okopavali zemiaky a to dost velku plochu a sama popri detoch kym jej brat sa vozil na motorke s frajerkou a jej rodicia spali v posteli. Fakt takto fungovali. Chodila este ako tehotna ku kravam do mastale lebo jej zavelili ze si musi ist odrabat co jej dali na svadbu a taketo veci. Ja som jej tiez povedala ze to robit nemala. A teraz to moze uz len mrziet

pribinak
19. júl 2021

@anja27 kde bol jej muž? Tvoj otec? Ten mal aký postoj že toto dovolil?

anja27
autor
19. júl 2021

@pribinak moj otec nic nikdy neriesil a on sam mal rodicov ktory ho tiez vyuzivali a este aj mamu. asi si poviete ze to je uz fakt na hlavu ale bolo to tak..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anja27
autor
19. júl 2021

@viestta ja ti neviem proste nerozumiem takym ludom a zaujima ma ten dovod a presne aj preto ze to ja nechcem robit svojim detom. Ze ci si to ten clovek vobec uvedomuje co robi. Vies oni casto hovorili zeby nedokazali robit rozdiely medzi detmi a predsa to robili tak to je divne

letfenixa
19. júl 2021

@anja27 zažila som, cítila som to už ako dieťa, poučila som sa - nie že snažiť sa čo najviac, načo, keď to odozvu nenašlo. Práve naopak, minimalistický prístup. Do svojej životnej 'filozofie' som si zobrala, ako to nerobiť. A je to dávno uzavreté.

elizabet173
19. júl 2021

@anja27 vieš mama sa možno snažila, aby ju mali rovnako radi ako brata, myslela si, že keď bude pomáhať do roztrhania tela, tak sa to zmení. Škoda, že nezmenila svoj postoj, keď videla, že sa to nemení. Je to totiž obojstranné, rodičia využívali len toho, kto sa využívať dal.

pribinak
19. júl 2021

@anja27 asi sa nahnevas, ale keď 2 dospeli ľudia nechajú na sebe takto orať, nevedia si zastať svoju muža/ženu a dupľom svoje deti, tak potom dobre im tak, nech na nich oru a využívajú ich ako take ťažné voly
Nič iné si nezaslúžia

Toto už nie je o výchove ale o ich vlastných postojoch a zdravom rozume

Prepáč, ale toľko môj úprimný názor

anja27
autor
19. júl 2021

@letfenixa tak to je super ze si na to prisla skor a poucila sa z toho hold niekto na to pride dost neskoro ako mama

anja27
autor
19. júl 2021

@elizabet173 ano suhlasim asi mas pravdu ze chcela aby jej uznali a boli vdacni za pomoc ale bolo to paradoxne prave naopak

makova333
19. júl 2021

@anja27 väcsinou dostavame do zivota ludi, ktori nas maju niekam posunut, naucit nas spracovat a pochopit resp. zmenit nase slabe stranky (to co zatial uplne nezvladame). A davaju nam tolko lekcii, kolko potrebujeme. Tvoja mama zjavne potrebovala viac lekcii a i ked si teraz uvedomila, ze asi sa mala spravat inak, este stale to nema spracovane ked riesi brata. Netreba riesit preco to ti ludia robia, ze maju radsej jedno dieta ako druhe. To je ich kapusta nie tvoja (mamina). Treba sa vediet nastavit tak, aby si nik nedovolil nas ponizovat, vyvisovat sa na nas, zneuzivat ochotu či lasku. Tvoja mama dostala vybornu skolu od svojich rodicov, ak v tej skole prepadne (nepochopi ucivo), skusku bude musiet opakovat. To vsak neznamena, ze dostane tych istych ucitelov.

anja27
autor
19. júl 2021

@pribinak no nemam sa preco nahnevat ako som uz pisala mama stale hovori ze bola hlupa ze si to nechala ale ze ona proste nedokazala povedat nie a to je dost problem

letfenixa
19. júl 2021

@anja27 A dôvod? To môže byť úplná malichernost. Napr práve to uprednostňovanie mužského pohlavia pred ženským. Alebo že dieťa je najmladšie, tak ho treba chrániť a rozmaznávať, aj ďaleko v dospelosti. Dokonca môže byť aj taký, že dieťa je z pôvodne nechceného/neplánovaneho tehotenstva a rodičia to podvedome celý život takto dávajú najavo.

anja27
autor
19. júl 2021

@pribinak len mne proste nejde do hlavy co to je za povaha cloveka ja aj ked viem ze niekto by sa nechal vyuzivat nebude ho vyuzivat. Je to aj svinstvo od tych rodicov ze to robili