Rozdiely medzi vlastnými a nevlastnými deťmi

polodrahokam
16. feb 2015

Ahojte,rada by som sa opýtala, či aj vy v rodine máte podobné skúsenosti.Mám syna z prvého manželstva, nový otec sa k nemu správa veľmi dibre. Syn na to, že je nevlastný prišiel iba tak, že si všimol, že má iné priezvisko. Máme malé dvojičky, ktoré majú viac zdravotných problémov a teraz sa im aj otec musí viac venovať a syn to berie, teda akoby mu niečo chýbalo. Zatiaľ má samé jednotky, ale bojím sa trochu, aby ho to nejako neovplyvnilo, aby nemal pocit ublíženia.

hajajanka
16. feb 2015

@polodrahokam Hned prva chyba je, ze na to prisiel sam a nie od vas!
Aj u nas v pribuzenstve prislo dieta na to, ze je nevlastne, len nahodou a vsetko zacalo ist z kopca - skola, znamky, vztahy v rodine, sebavedomie. A tahalo sa to cele roky.
Pred dietatom to nemozno tajit, treba s nim komunikovat, vysvetlovat. Dieta chape vela veci, viac, ako si my dospelaci uvedomujeme.

moonlight1210
16. feb 2015

@polodrahokam napriek vsetkemu sa s muzom dohodnut, ze si z casu na cas (raz jeden, raz druhy, najlepsie by bolo, keby spolu, ak mate kde nechat dvojicky) urobite den len pre syna.
on urcite chape, ze surodenci potrebuju viac opatery, ale predsa len by ho mohol ten pocit, ze vzdy musel v zaujme rodiny ustupit, raz nahnevat.
skuste mu to kompenzovat.

predpokladam, ze bio otec sa bud o neho nezaujima, alebo mozno nezije. nech je to ako chce - treba sa s nim o tom porozpravat. a ak ma otca, co na neho kasle, tak treba na to ist citlivo, lebo pocit, ze jeden z bio rodicov ho zavrhol (neprijal) je dost bolestivy.

mala_hobitka
16. feb 2015

@polodrahokam Syn to berie ako by mu nieco chybalo. No a chyba mu nieco? Lebo ak sa mu od noveho otca nedostava dost pozornosti, pochval a zaujmu tak mu to naozaj chyba a je to chyba noveho otca. Ved otcom sa muz nerodi, otcom sa stava a to by nemal ovplyvnovat fakt ze dieta je nevlastne. Uz raz mu je otcom, isiel do vztahu s tebou s tym ze tu je tvoj syn tak sa o neho ocakava ze sa ako otec bude chovat.

Obavas sa pravom ak si ho novy otec velmi nevsima. Mal by si najst na neho cas - aspon trochu a ked ho nema tak by mal byt otcom ktory mu povie ze ho ma rad a za nieco ho pochvali.

zuzitko74
16. feb 2015

@polodrahokam Toto by sa stalo, aj keby nemal nevlastného otca. To isté prežíval môj najstarší, keď sa mu narodila prvá sestrička. Predčasník s neurologickou diagnózou - dnes už ju našťastie nemá. Mesiac po jej narodení som s ňou bola v nemocnici. Keď som prišla domov, veľa vecí, bolo inak než bol dovtedy zvyknutý. Samozrejme, že mu niečo chýbalo - bolo menej času na neho, bolo treba behať s malou po lekároch, boli sme s manželom unavení po prebdetých nociach...ale utriaslo sa to časom, snažili sme sa s ním veľa hovoriť, venovať sa mu...a aj tak keď som s ním po čase spätne preberalôa to obdobie, tak mal slzy v očiach...netreba zo situácie hneď viniť nevlastného otca.

luciafackova
16. feb 2015

@polodrahokam mojej dcere ma 7rokov som to prizvukovala od malicka ze ma ineho otca kedze som 6rokov rozvedena a s terajsim partnerom som 5 rokov a máme spolu 8mesacneho syna. dcera zo zaciatku ziarlila na maleho a aj plakala ze sa jemu viac venujeme ale vysvetlili sme jej ze to len preto lebo je este malicky a sam by to nezvladol a od vtedy nam s nim neskutocne pomaha.... treba mu to len nejako normalne vysvetlitaby to pochopil... drzim palceky

julia777
18. feb 2015

lenže tá situácia s dvojičkami bude dlhodobejšia a ak ešte nie je ešte jeho otec , asi nezabrániš tomu aby neboli časom problémy. je fajn že si to uvedomuješ, ale to nestačí, treba konať.
ak nechceš aby sa časom naozaj cítil odstrčený a aby nevznikli problémy, musíte sa mu dostatočne venovať raz jeden a raz druhý aj za cenu toho že budete mať menej oddychu, že ty napríklad budeš trocha zanedbávať domácnosť a stráviš čas radšej s ním alebo sa budeš namiesto napríklad upratovania venovať dvojičkám aby sa partner mohol venovať jemu, treba ak sa dá zapojiť aj širšiu rodinu aby ste mali čas aj za neho,, atd...
jednoducho si to musíte nejako zariadiť, dlhodobo len to že mu poviete že nemáte čas nestačí.