Dobrý deň, ahojte.
Chcem sa opýtať hlavne tých mamičiek, ale aj oteckovia sa môžu vyjadriť, ak tu nejakí sú, ktorí zažili to, čo akurát zažívam ja.
Žijeme s partnerom spolu tri roky. Obidvaja máme z predchádzajúceho vzťahu dieťa. Jeho dieťa má 12, moje sedem. Jeho dieťa po rozvode žije s matkou, chodieva k nám, chodieva spolu s nami na výlety, dovolenky, všetko tak ako má byť. Všetko je v poriadku, nič mu nechýba a má všetko to isté, ako má moje dieťa. Mám ho rada, doprajem mu prvé a posledné.
Moje dieťa žije so mnou, jeho otec sa oň nezaujíma.
Nevidel ho tri roky, nemá záujem.
No a teraz prejdime k problému. Ako som už písala vyššie, dieťaťu môjho partnera by on doprial modré z neba. Riešime darčeky na Vianoce. Jeho dieťa si vymyslelo vec za 20€, ale už pre neho máme ďalšie dve veci, ktoré stáli jedna 25€ a druhá 15€. Nechápte ma zle, kúpim mu aj tú vec za tých 20€, lebo po nej už dlho túži, ale ak spomeniem, že môjmu dieťaťu by som chcela kúpiť niečo, tak to nie, lebo to je drahé a stačí za desať eur. Ale žiaľ rovnako je to aj s jeho neterami a synovcami. A s mojimi tiež. Dala som si limit na deti mimo našej "základnej" rodiny 20€, ale to nie, nech im každému kúpim za desať maximálne a nech sú ticho a ja tiež. Pritom dospelým darčeky nedávame, iba deťom. A ja všetky deti, aj deti jeho súrodencov, beriem ako naše deti. Nevidím dôvod, aby jeho dieťa malo pod stromčekom darčeky za 100€ a ostatné deti mám vybaviť darčekom za 10€. Ale toto uprednostňovanie jeho dieťaťa nie je iba v tomto. Je milión situácií, v ktorých to vidím. Pritom jeho rodičia, aj súrodenci moje dieťa prijali so všetkým a berú ho ako svoje. Dokonca aj priateľova krstná ho tak berie a vždy na Ježiška dostane darček aj u nich.
Dokonca aj otec mojej neterky raz strážil aj moje dieťa, keď som nemala inú možnosť a to sú rozvedení s mojou sestrou. A zobral obidve deti do cukrárne a dostali koláčik v tej istej hodnote, aj Kofolu a potom ešte lízatko.
Stretli ste sa niektoré s tým, že muž robí takéto závratné rozdiely medzi deťmi a silou mocou iba to svoje uprednostňuje? Pre mňa je to nepochopiteľné, nakoľko ja obidve deti, aj to jeho, aj to moje, beriem ako naše deti
Ďakujem krásne za každú odpoveď a skúsenosť.
ja tiež. Doja tiež
Mňa by zaujímalo, ako reagujes, keď chces kúpiť niečo svojmu dieťaťu a on povie nie, pričom jeho dieťa to ma (resp. má viac), ako reagujes? Akceptujes tieto rozdiely tým, že spravíš, ako hovorí alebo tvojmu dieťaťu to kúpiš aj tak?
A čo si o tom myslím? Nedopustila by som to, aby sa moje dieťa cítilo, že je menej. Lebo 7 ročné dieťa to zaručene cíti, lebo ako hovoríš, je to v každej interakcii s nim.
@macekovam veď tohto sa obávam aj ja.
On mi povie, že veď moje dieťa je s nami stále, jeho iba cez víkendy.
A áno, pomohla som mu, keď ani jeden z jeho rodičov nemohol, lebo boli v práci a v pondelok mal ťažkú písomku a plus diktát zo slovenčiny, tak tu jeho dieťa prsedelo celú nedeľu, moje dokonca ani nebolo doma, lebo ho môj bratranec zobral na výlet na kúpalisko a učila som sa s jeho dieťaťom, diktovala som päť diktátov, kým nemal bezchybný diktát, dala som mu obed, maškrtu, zahrali sme sa hru a pozreli obľúbený seriál.
Priateľ tvrdí, že rozdiely nerobí, ale je to cítiť. Moje dieťa je nešikovné, nesamostané...a neviem, čo všetko ešte a jeho dieťa je pomaly najdokonalejšia bytosť pod slnkom, pritom je to úplne bežné 12 ročné decko.
@elvenprincess tak rozdeľ účty a kúp svojmu dieťaťu darček za sumu, akú uznáš za vhodnú.
@elvenprincess Ano, Tvoje dieta je stale s Vami a jeho iba cez vikendy, ale to jeho ma aj mamu a to, ze nemoze byt stale s otcom, to sa nema odcinit darcekmi a uz vobec nie na ukor Tvojho dietata.
Musis toto cimskor vyriesit, lebo ak nahodou budete mat spolocne dieta, tak potom sa tie rozdiely este viac mozu prejavit, navyse potom sa uz aj tazsie rozchadza, ak by si zistila, ze sa to neda vydrzat.
@bluka2 kúpim. Samozrejme, kúpim obom. A ak sme na kúpalisku napríklad a jedno si prosí hranolky a druhé lángoš, tak dostanú, čo si prosia.
Aj Mikuláš k nim z našej domácnosti prišiel úplne rovnaký. Každý jeden mal v balíčku presne to isté.
Ale už fakt nedokážem ignorovať toto, že jeho dieťa si vymyslí hovadiny pomaly za 100€, tak mu ich máme kúpiť, ale moje dieťa nič z toho, čo si želá, podľa neho nepotrebuje.
Ale nie iba moje dieťa. Ani jeho vlastné biologické netere a synovci nie. A to o mojich už nehovorím. Pozerala som neterke spoločenskú hru za 15€ a jeho reakcia bola, či nemajú niečo do 10€. A keď som mu povedala, že ona rada hrá hry a je to dlhodobá investícia, tak už bolo zle. No a spomenúť, že jeho dieťa chcelo niečo za 20€, hoci je to iba niečo, čo v súčasnosti zbiera, no o rok už možno nebude, lebo teraz je to v móde, tak to je predsa jeho dieťa, ono má nárok. 🤦🏼♀️
Viem, že toto nebola otázka, ale v tejto situácii je absolútny základ nemať s ním spoločné dieťa. Dúfam, že sa autorka dobre chráni, lebo to by bola katastofa pre jej prvé dieťa. Je tu takých pár tem presne o tomto.
@elvenprincess máš svoj plat, tak kúp svojmu dieťaťu a neterkam čo si prajú.Vzdy budú rozdiely vždy ..aj, keď tvrdí, že nie.
@hindakus kupujem. Len už nemám silu to počúvať. 😔 A keď som sa na to pýtala jedného psychológa, čo máme známeho, tak mi povedal, že je to zvláštne, lebo muž, ktorý žije so ženou, ktorá má dieťa, by nemal uprednostňovať svoje. Že dieťa je preda iba dieťa.
Ale on nechce dopriať ani synovi svojej sestri, pritom oni jeho decku doprajú tiež všetko.
A prečo by ten chlapček, jeho synovec, nemal mať lego po ktorom túži a mám mu pozrieť nejaké iné, lacné, hoci sa to, ktoré si prosí, zmestí do rozpočtu?
@dskjhfdlkdjhl veď toto je niečo, čo ma žiaľ odrádza od toho, mať s ním druhé dieťa, hoci by som ešte jedno uvítala.
A jeho dieťa má u nás deň, noc dvere otvorené. Nikto mu nikdy nepovedal, že nemôže prísť kedykoľvek. No už má 12 a je v puberte a žiaľ ho to viac ťahá von s partiou ako za otcom. Ale toto ja neovplyvním. 🤷🏼♀️
@elvenprincess Co si mame predstavit pod tymto: "A keď som mu povedala, že ona rada hrá hry a je to dlhodobá investícia, tak už bolo zle." Co znamena to, ze bolo zle? Lebo ja osobne by som v zivote neuprednostnila partnera (ani jeho dieta) pred mojim vlastnym dietatom, nech by bol aj neviem aky. A este aby mne niekto robil napr. cirkusy, ak nieco kupim, tak by som velmi zvazovala dalsi spolocny zivot.
@elvenprincess ja osobne by som riesila len vase deti (a rovnaku hodnotu darcekov atd) ale ustupila v otazke synovcov a neteri a tam si dohodla limit ako pozaduje
ono vies to ze mate pre jeho dieta veci v hodnote 40 eur neni vobec ziadne prehananie s darcekmi kludne by som mu dokupila to vo si praje za tych 20 eur a svojej dcere tiez kup za 60 a hotovo
a neteriam a synovcom to obmedz na 10 eur osoba a ak u niekoho usetris inde pridas to euro dve len dodrz celkovu sumu
@bluka2 nemám, chránim sa a stránim sa. Na jednej strane mi je to ľúto, no na druhej si neviem predstaviť tie rozdiely, ktoré by nastali tu doma.
Psychické zdravie môjho dieťaťa je pre mňa dosť dôležité.
Úplne ľúto mi prišlo, čo tu čítam :/ Predpokladám, že pracuješ, a už nie si doma keď máš také veľké dieťa. Určite by som sa ho nepýtala, čo smiem svojmu dieťaťu kúpiť. Veď to už kde sme! Aby tvoje dostalo jednu vec za 10 eur a jeho viac darčekov. Ono nejde o sumu, ide o princíp.
Inak keď odhliadneme od darčekových záležitostí, ako sa k tvojmu dieťaťu správa? Ako partnera vníma dieťa? Ja nie som vždy za radikálne rozhodnutia, ale ak je dieťa nespokojné, asi by som aj rozchod zvážila.
@elvenprincess chlap, ktorý dokáže robiť takéto rozdiely nie je vhodný otec tvojho ďalšieho dieťaťa. Pozri, dá sa chápať puto k svojmu dieťaťu. A ty si to ako dokázala, že máš rada aj jeho dieťa a chovas sa k nemu ako sa chovas? Prečo by to nemohol dokázať on? Dynamika vo vašom vzťahu nie je dobrá, keď sa ty snažíš a on nie. Bolo by lepšie, keby ste do vzťahu dávali rovnako úsilia, aby ste mali fungujúcu rodinu
@elvenprincess a nie je proste len vseobecne zgrlos? A jedine komu dopraje je jeho biol.dieta lebo na kadejake vycitky, pocity viny, hanby?
Netere, synovcovia maju svojich rodicov, ktori im maju dopriat, ja nie som fanusik prehnaneho obdarovavania.. Ale robit cirkus kvôli 5 euram? A este ked sa ta hra pre nu aj hodila.. Zato mi to ide skor do lakomstva..
@loginexistuje áno, ja viem, že sa to dá riešiť aj takto. Ale tu nejde ani tak o tie peniaze ako o to, že čo je dopriate Bohovi, nie je dopriate volovi. On by ani môjmu dieťaťu nekúpil, ak by o tom rozhodoval iba on. Iba svojmu všetko, čo si zapiští. 😔
Jej dieťa to možno pochopí až o veľa veľa rokov, ale formuje ho to. Pocit, ktorý možno teraz nevie opísať, že je druhá trieda
@elvenprincess tak si to s nim vydiskutuj ale bez tych omacok o neteriach a synovcoch oni maju svojich rodicov ako zasa na druhej strane naroky 12 rocneho a 7 rocneho su ine ja myslim ze je skor chyba v tom ze vy ste nieco kupili a nezohladnili co pubertak chce a teraz je problem
zavisi aj ako mate riesene financie ako platite najom stravu a pod mate rozdelene ucty a ako hospodarite ?
@elvenprincess dobre, tak dúfam, že svoje dieťa nikdy neobetujes pre nejaký "vyšší cieľ"
@janewithane tak to áno. Lenže mňa to mrzí aj kvôli tomu, že aj jeho sestra dáva môjmu dieťaťu hodnotné darčeky na narodeniny, aj na Vianoce a vôbec by nemusela. Rovnako aj jeho dieťaťu, no to je aspoň jej pokrvné príbuzné dieťa.
A výčitky svedomia si tým utíši na koľko? Do najbližšieho sviatku? Ale tým deťom, a teraz nehovorím iba o mojom, ale aj o tých zvyšných rodinných, to zbytočne ublíži, lebo ten malý chlapček bude vidieť, že jeho bratranec má presne tú istú skladačku, ktorú chcel aj on, no on má iba nejakú napodobeninu a pritom jeho bratranec k tomu bude mať ešte ďalších desať vecí.😔
Ja viem, že majú svojich rodičov a Vianoce nie sú iba o darčekoch, no my dospelí si presne preto nedávame, aby mohli dostať deti. 🤷🏼♀️ A nie iba jeho dieťa.
@elvenprincess ja tomu trochu nerozumiem... tu ide o 10-20eur? Ty nepracujes? Nemáš svoj príjem? U nás väčšinou nášmu dieťaťu všetko nakupujem ja, nepýtam sa, som svojpravna. Co sa týka oblečenia, hraciek, aj teraz darčekov, všetko riešim ja zo svojho účtu. Nenapadlo by mi preratavat a zisťovať, koľko minie moj muž na svoje dieťa z prvého manželstva.
Tvoj muž má podľa mňa výčitky voči svojmu staršiemu dieťaťu. Možno to berie tak, ze to ,,vase" dieťa má vsetko(keďže žije výlučne s vami ma VSETKO- rodinu)
A to staršie sa snaží nejak ,,odskodnit"?
@elvenprincess pockaj tomuto nerozumiem jeho sestra kupi tvojmu a jeho dietatu drahe hracky a svojmu len lacnu napobodobeninu ? to je nejake celemdivne naco si kupijete drahe darceky ked na to nemate ?
@loginexistuje my sme veľmi dobre zhodnotili čo puberťák chce. Má všetky darčeky, ktoré chcel, žiadnu hovadinu. Lenže si do toho vymyslel ešte to lego za 20€, tak mu ho hybaj dokúpiť, lebo on chudáčik bude mať iba dva darčeky. Ale to, že sú v hodnote vyššej ako darčeky môjho dieťaťa, to sa už nezohľadňuje. 🤦🏼♀️
Domácnosť máme pol na pol.
@elvenprincess prečo to preboha preratavas? Aj moji synovcovia má jeden darček za 20 a druhy za 50, lebo také darčeky si priali. . . Nebudem teraz silou mocou dokupovať nejaké somariny za 30 eur, len aby to finančne sedelo? Deťom to je tak sumafuk v akej hodnote sú tie darčeky.
@elvenprincess tak kazdy nech kupuje darceky tomu svojmu a svojim pribuznym a hotovo
ako lego za 20 eur je nejaky luxus ? partner prispieva nanzivot tebe aj tvojmu dietatu viac ako svojmu (resp ake plati vyzivne ? )
podla mna ty to cele nejako ratas divno ved aj casu viac venuje tvojmu diatatu ako jeho
@maximilie pracujem, mám svoj príjem.
No tu nejde iba o darčeky.
On môjmu dieťaťu vo všeobecnosti nadáva, že je neschopné, nič nevie a jeho dieťa je hotový Einstein, ktorý už v šiestich chodil sám do škôlky.🤦🏼♀️
A ide aj o to, že keď kúpim niečo aj zo svojich peňazí, tak to mám na tanieri týždeň, načo som to tomu decku kupovala, no ak kúpim zo svojho účtu jeho dieťaťu, je to v poriadku.
A ja mu nerátam, koľko minie na svoje dieťa, len nech mi nevyčíta, ak chcem dopriať aj svojmu.
A moje žiaľ až v takej úplnej rodine nežije, lebo všetka starostlivosť o moje dieťa je výlučne na mne. Jeho mama má taktiež nového partnera a ten sa jeho dieťaťu venuje tiež. Takže ani on nie je až tak veľmi ukrátený.
@luccija tak sa to zdá aj mne. Len nerozumiem prečo ja nie som schopná robiť rozdiely, obaja majú čo potrebujú, čo chcú... myslím teraz z mojej strany. Čo je v mojich silách má aj jeho dieťa, aj moje.
Tak prečo ich robí on? Mňa to tak mrzí, kvôli môjmu dieťaťu...
@elvenprincess tak toto je už iná káva. Tu teda fakt nejde o tie peniaze. A inak vám to klape? S výchovou ti nepomaha, a ešte ti aj dá týždeň,,vyzrat" keď si dovolíš niečo kúpiť svojmu dieťaťu?
Asi by som porozmyslala, či má tento vzťah zmysel. Tvoje dieta ma s ním aký vzťah?
@elvenprincess taka lento si musis poriesit uz s nim a vobec nejde o nejake darceky ale o vas vztah ten neni ok preco ti on mamco vycitat ze chces nieco kupit za svoje peniaze ty rieis netrere synovcov a to ze trpi tvoj syn ti nevadi (a vobec nie kvoli darcekom)
ja by som vo vztahu co ublizuje mojmu dietatu nebola
@elvenprincess skus sa s ním porozprávať.. A opýtať sa prečo by ste sa na tvoje dieťa mali pozerať inak ako na jeho... Sú si rovnocenné.. Ak v jeho očiach je ona tak málo tak by som sa ani nezamyslala ci chcem byť s takým človekom. Tvoje dieťa je kus teba a keď ma záujem o teba mal by akceptovať teba ako celok vrátane dieťaťa... Co ak by sa ti raz niečo stalo? Myslíš ze by bol oporou tvojmu dieťaťu? Myslíš ze by si sa naňho mohla spoľahnúť? A co keby sa jemu niečo stalo? Pomohla by si jeho dieťaťu.. Ty určite áno o tom nepochybujem.. Ale on? Opýtaj sa ho takto... Aj keď ja už odpoveď asi viem.. Bolo by to ako v rozprávke o popoluške😞