Ahojte, mám problém, s ktorým by som potrebovala poradiť, resp. aspoň počuť vaše názory. Máme dvojročnú dcérku, ktorá je od malička náročné dieťatko, ale to pozná asi veľa mamičiek. Zvládame ju ako sa dá, niekedy je to náročné, keď len celé dni mrnčí a nespí (už takmer vôbec nespáva poobede a večer ide spať aj o 22:00), ale snažíme sa. Čo mi však leží na srdci, sú vzťahy s rodičmi. Nemáme vôbec nikoho, kto by nám s ňou pomohol. Cudzích ľudí nezvláda ani kolektívne zariadenia, skúšali sme to a skončilo to zdravotnými problémami. Preto ak náhodou potrebujeme postrážiť (nie aby sme šli von, to sme ešte nikdy neboli, ale len ak potrebujeme vybaviť niečo), tak máme iba jedných starých rodičov, ktorí bývajú kúsok od nás. Malá ich má rada a veľmi dobre si zvykla, problém je však v tom, že majú úplne rozdielny prístup k výchove ako my. Všetko jej dovolia, môže sa aj hojdať na lampe, nikdy jej nepovedia nie. Ona to dobre vie a riadne ich cvičí. Bolo by mi to jedno, keby to potom nevyžadovala aj po nás. Akonáhle je so starými rodičmi, správa sa k nám neadekvátne, je strašne rozbláznená a keď jej niečo nedovolíme, robí neskutočné scény (reve a hádže sa o zem, bije nás a ničí veci). Vždy chce to, čo jej dovolili starí rodičia. Teda ak namiesto obeda zjedla dve čokolády a balík cukríkov, tak keď ja jej to nedovolím, sú z toho strašné scény. Tiež keď jej neumožním hádzať kamienky do kanála uprostred cesty, kde chodia autá, tak máme konflikt. Skrátka takýchto situácii je veľmi veľa. Ja som k nej trpezlivá, ale nemôžem jej dovoliť všetko, potom je nezvládateľná. Taktiež vyžaduje neustálu pozornosť, pretože starí rodičia sa od nej ani nepohnú, len sa s ňou hrajú a hrajú (čo je výborné, ale nevidí skutočný život, teda že treba robiť aj veci doma alebo sa aspoň najesť či ísť na WC).
Skúšala som na túto tému hovoriť so tarými rodičmi, že by sme sa mali viac zladiť a hoci ju majú radi, nemali by jej všetko dovolovať a veľmi ju rozmaznávať, pretože sa to potom vypomstí vždy nám. Ich postoj je však taký, že buď budeme akceptovať ich prístup, alebo nám malú už nepostrážia. Neviem preto, ako sa k tejto situácii postaviť. Sú to jediní ľudia, ktorým môžme dať dcérku ak potrebujeme ísť nakúpiť alebo niečo (ona nevydrží ani v obchode, nie to ešte na úrade alebo v banke), avšak bojím sa, aby to nebolo na škodu. Ako by ste sa zachovali? Za každý názor budem vďačná.
@isabelltrutz Ako (by) sme sa zachovali? Tvoja dcera nie je hlupa, dobre vie, co si pri kom moze dovolit. Moja svokra aj moja mama dovolia mojim dceram tiez ovela viac, nez ja. A ano, su rozblaznene, ked od babky pridu. A co ma byt? U nas doma su hranice nastavene jasne a ked ich deti nedodrzia pride nasledok. Tiez to chvilu trva, kym sa "unormalnia", ale ja im jednoducho nedovolim robit veci, ktore im dovolia stari rodicia a bodka. A samozrejme, ze detom nesplnim vsetky priania, len aby nahodou princezne neplakali, ved by som sa mohla zblaznit. 😀 Rovnaky postup odporucam aj u teba.
Nemozes naozaj diktovat rodicom este aj to, co maju robit s dietatom, ktore ti DOBROVOLNE strazia a najma, TY TAM NIE SI. Nejake vyzivove pravidla by sa samozrejme dodrziavat mali. Dufam, ze to s tou cokoladou na obed bola len hyperbola 🙂 A ak naozaj tak hlboko nesuhlasis s ich pristupom, potom ti neostava nic ine, len chodit vybavovat s dietatom. A najma, ja by som veru dieta sem-tam dala starym rodicom aj kvoli tomu, aby som si mohla chvilu posediet, nielen na vybavovanie, ale to uz je len nevyziadana rada 🙂
Zaprvé nechápem, prečo 2r. dieťa nespí poobede a zaspáva o 22:00????? 😲 jasné že je umrnčaná a prepnutá preboha.
A k tomu že u babky dovolia všetko - no a? Aj naše babky rozmaznávajú. Ale doma sú moje pravidlá a ak sa deťom nepáči tak smola. Ja som tu hlava rodiny a tak to bude. Školáci už o 20tej hod už musia byť v posteli a zhasnuté. Už vedia ako začnú správy majú čas na hygienu a ísť spať. Nezaujíma ma čo práve ide v TV ani že babka dovolí ani že spolužiačka chodí neskôr. Treba si od malička malú učiť na pravidlá.
Doma sladkosti schovať a dať len občas ako odmenu a PO RIADNOM JEDLE. Že babka nedodrží? No to je daň za stráženie a je na tebe či to zhrešenie z času na čas rozdýchaš, alebo rázne mame zakážeš a ak poruší, dieťa tam nedávaj. Viac toho ty osobne nespravíš.
Baby, keby to bolo take jednoduche, tak sem nepisem. Ale s nasou malou sa skutocne neda vybavovat nic, iba ak to trva par minut. Ale urcite nevydrzi hodinu-dve niekde cakat na urade. Minule sme takto boli a chcela vyberat hasiaci pristroj, Ked sme jej to zakazali, chytila taky zachvat, ze rozbila manzelovi nos, krv mu tiekla a ludia sa pozerali. Skratka ja to nebudem vysvetlovat, povedala som, ze sa to neda. Kazdy ma ine deti. My mame zial urcite problemy a preto je tazke, ak mame vsetko robit s nou. Staviame dom a neda sa ist na stavebny urad s dietatom. To nie je urad prace. Tam to neakcpetuju. Preto mam tu dilemu. Inak by som to asi riesila radiklane.
Chapem dan za strazenie, len ma zaujimalo, ci to ma byt tak, ze to je dan za strazenie, ze potom dva dni mame doma uplne zufalstvo, pretoze je nezvladnutelna.
@isabelltrutz píšeš, že máte nejaké problémy - myslíš tým zdravotné problémy vašej dcéry? lebo inak mi to z toho čo si napísala pripadá len "ako ste si naučili, tak máte" ... a nie že dcéra cvičí so starými rodičmi, ona cvičí v prvom rade s vami...
@isabelltrutz
vybavovať veci môže ísť aj manžel sám,nemusíš chodiť s ním,príp pôjdete spolu a jeden počká vonku,nech malá nerobí cirkus dnu...
to že chodí spať o 22.00 nekomentujem,moje deti ako vyšli zo mňa, v pôrodnici,chodia spávať ako švajčiarske hodinky o 19.00,teraz o 20.00 a to majú 10 a 12.,je mi jedno že spolužiačky chodia spať o pol noci,moje majú taký režim a viem že potom by boli v škole vygrcané a nesústredené... ak nemáš sama pevnú ruku vo výchove,dieťa ti bude skákať po hlave už len viac...
starí rodičia vždy vychovávajú voľnejšie vnúčatá ako vlastné deti,lebo ak budú prísny,dieťa ich nebude mať rado..
a neboj sa jej aj dať na zadok,alebo tresty..
aby cvičilo 4 dospelých ľudí je nemysliteľné
@isabelltrutz.... Ja by som skôr riešila prečo sa dvoj ročné dieťa nedokáže alebonechce zaradiť do kolektívu...To že starí rodičia majú svoje pravidlá je v poriadku.....ty máš mať doma svoje vlastné a dieťa má vedieť kde sú hranice......príde mi.divne že tak veľké dieťa nedokáže chvíľu vydržať....nemá nejaké psychické problémy?
@isabelltrutz Ak nieje nejaký autista alebo iný zdravotný problém tak je rozmaznaná. Ale asi nie z pár hodín u babky ale od vás. A babka aby nezošalela, tak jej dovolí 😀
Dieťa musí mať režim a nie v čase napr. poobedného spánku sa terigať po úradoch. To ti hovorím preto, že sama mám dieťa s diagnózou, ktorá sa prejavuje rôznymi hystériami. Čo mi kládli u psychiatra na srdce bolo DODRŽIAVAŤ REŽIM DŇA 😉 a ver mi, že to pomáha veľmi.
podobné témy a "problémy" fakt nechápem 😅 😅 😅 to máš problém vybavovať, nakupovať a čokoľvek iné riešiť s dieťaťom???? vieš, žijú rodičia, ktorí nemajú a ani nepotrebujú žiadne babky, tetky, betky, ujcov a rodiny z 3 pokolenia pri sebe a žijú spokojne bezproblémov a ty riešiš toto ako problém? 😀 ups..... 😅
@isabelltrutz ak starí rodičia nechcú meniť prístup, tak ich asi neprinútiš, že? Riešenie nie je také zložité. Brávala by som ju so sebou. Ona MUSÍ pochopiť, že sú veci, ktoré ty potrebuješ zariadiť a ona sa musí prispôsobiť. Neviem, čo za záhadu je za tým, že to nemôžeš vysvetľovať, ale ak má nejakú dg, tak je dosť možné, že tí starí rodičia nemajú už silu s ňou bojovať a ak ju majú v relatívnom kľude postrážiť, tak jej proste vo všetkom vyhovejú. Asi si povedali, že na výchovu ste tu vy a majú pravdu.
Začala by som tým, že do postele by pelášila o 20:00 bez debaty, aj keby od jedu robila neviem čo. Spánkový deficit je pre deti nezvládnuteľný stres, niet divu, že sa chová ako blázon...rozbila otcovi nos? Fú silné kafe na mňa.
Tak ak nema diagnozu tak je len rozmaznana...
A ak nepomaha rozhovor s rodicmi mas len 2 moznost bud sa stym zmieris a budes vdacna za pomoc alebo si najdes iny sposob strazenia...popr ju budes brat so sebou...dieta v jej veku vie velmi dobrs co si ku komu moze dovolit...ale toto si pocut asi nechcela..
Vyrok mojej mamy stari rodicia su na rozmaznavanie ale na vychovu su rodicia
Ty absolutne nezvladas vychovu moja mila to kde sme aby toto jedno dieta robilo ?a mala som aj ja take len sa neskor zistilo ze ma diagnozu zdravemu dietatu dovolit ist spat o 22drubej?o pol osmej v posteli a moze vrieskat a hadzat sa o zem kolko chce v obchode?no prosim hod sa a vresti nechaj ju a hlavne nevsimat si sceny maleho tyrana zajdi za psychologom alebo precitaj par knih o tom ako sa sprava maly tyran
Ano, mam problem s nou behat na uradoch. Uz minule nam povedali, aby sme radsej nechodili s dietatom, pretoze nevedela obsediet a revala, pricom podpisovat dolezite zmluvy a rokovat s niekym je za takych okolnosti dost narocne.
Ja fakt nechapem, ja mam zasa kopec matiek okolo seba, ktorym rodicia strazia deti na to, aby mohli ist von, na kavu ci ku kadernicke. Ja nic take nechcem, len su skratka situacie, kedy sa s dietatom neda. Najma nie s takym, co neobsedi. Ale vy ma tu lincujete ako keby som chcela neviem co. Je pravda, ze som chcela vas nazor, ale vy nasu dceru nepoznate, ale viete povedat, aka je a co sme urobili vo vychove zle. Myslite si, ze ste lepsi ako psychiatri a neurologovia, ktori riesia jej stav? Musim im povedat, aby isli na Modreho konikq, lebo su neschopni urcit vela veci a vy to viete uz len z jedneho prispevku...
@isabelltrutz nikto sa tu nerobi lepsim ako lekari bo viacerych prispevkoch bolo spomenute ci ma nejaku diagnozu....a ak ju nezvladate a je fska ako pises treba navstivit odbornika...
Ja mam tiez skoro dvojrocnu dceru.a chapem co pises.mne ju moze postrazit len moja mama.a mame tiez dost rozdielne hranice kde je miera a co dovolit.a presne ako si napisala,v konecnom dosledku znasat nasledky musime len my.teda skor ja.takze ju nechavam s nou iba ak je to nevyhnutne.ani ja si neviem predstavit ist s nou po uradoch,lekaroch.a v zime uz vobec nie.kedze pises ze ju riesia psych. tak mate asi aj nejaky problem.poradit ti teda neviem.moja dcera ma urcene hranice a pravidla a na nich trvam.aj napriek tomu, ze ona protestuje.reve,hadze sa o zem,aj zbit ma vie.ale dolezite je trvat na svojom a neustupit.aj ked je to niekedy tazke chciet od dvojrocneho aby pochopilo, preco s babkou moze robit,jest urcite veci a ja jej to zakazujem.a ako pises, aj moja mama ma taky postoj ze bud budem tolerovat jej pristup alebo s nou nebude.a dokonca niektore veci robi poza moj chrbat a ani sa neprizna ze to robili.len synovia mi prezradia.a pritom vie ze ma to slosti.napriklad jest sladkosti vecer.alebo pred obedom
Takze tak.ja ta chapem.ale poradit ti neviem.proste to musis tu chvilu vydrzat a davat im ju len v nevyhnutnych pripadoch.a asi aj byt troska prisnejsia v pravidlach.aj napriek jej vzdoru.tak vela sil a optimizmu zelam.
My vieme, co mame robit z hladiska zdravotneho stavu. Chcela som sa len poradit, ako pristupovat k rodicom, ktori maju rozdielne praktiky a nie su ochotni nic zmenit. Nechcela som tu s vami rozoberat jej zdravotny stav, na to su lekari. Keby ste akceptovali, co som vam napisala (nemozeme s nou chodit po uradoch, ale neviem, ci pristup neprisposobivych rodicov jej nerobi este horsie) a vyjadrili sa skor k mojej otazke, bolo by to prinosnejsie. Ja nepotrebujem citat, aky mate dokonaly rezim, vychovu zvladate lavou zadnou a my sme problematicki rodicia (pritom nas vobec nepoznate).
@isabelltrutz Ahoj, neviem presne aka je tvoja dcerka a ci je chyba vo vychove, nemam pravo a ani nebudem to hodnotit. Chcem ti len napisat, ze mam tiez dcerku, i ked uz ma 6 rokov, ale spravanie a spankovy rezim uz odmalicka ako u nas, ist s nou niekam je hotova kalvaria. Vzdy jej musim napr do cakarne k lekarovi vziat nieco na hranie, citanie, inak by tam neobsedela ani 5 minut. Na porovnanie mam aj 3 rocneho syna a ten je teda uplne v pohode oproti nej. Z toho mi vyplyva, ze proste kazde dieta je ine a nech sa rodicia akokolvek snazia, niekedy to proste nejde tak, ako by sme chceli. Tiez som na deti prevazne sama, nechodi s nami ani manzel vybavovat, kedze chodi do prace. Babky tiez su malokedy k dispozicii. Takze ta chapem, je to dost vycerpavajuce vybavovat cokolvek s takymto dietatom, i bezny nakup v obchode sa meni na adrenalinovy sport. U nas sa osvedcilo trvat na dodrziavani pravidiel a rezim. Co sa tyka starych rodicov, je na tebe, ci to budes tolerovat alebo obmedzis vyuzivanie ich "sluzieb" ako to robim aj ja ;) Osobne si ale myslim, ze urcite rozmaznavanie k detstvu a starym rodicom proste patri, dieta casom pochopi, ze doma platia ine pravidla ako v skolke, ci u babiny.
@dorotka202 Si zlata, dakujem za to, co si napisala. To je aj nas pripad. Asi treba fakt davat rodicom len v pripade nudze a snazit sa trvat na pravidlach. Ono je to tazke, ked sa rodic nechce prisposobit. Ja nevravim, ze vsetko musia robit ako my, ale ked je mala na nejaku vychovu zvyknuta, nemali by sa ju snazit preucat na nieco ine. Ona sama casto pyta co sme ju naucili, ale rodicia jej ukazu, ze sa to da aj inak. To ma trochu mrzi.
@isabelltrutz pokial nechces to dalej rozpytvavat a teda diagnoza je tabu a nechces o tom pokecat tak potom aku radu ziadas? Lebo to ze dieta nejaku diagnozu ma je jasne z tvojho posledneho prispevku ale zas potom si treba uvedomit ze poradit ti je potom takze. Zaloz alebo pohladaj si temu kde su rodicia ktory maju rovnaku diagnozu ako tvoje dietatko a urcite dostanes lepsie rady ako tu kde ti zienky neporadia dobre kedze celu pravdu nepoznaju.
z jedného príspevku hneď vydedukovať, že mamina nezvláda výchovu a dieťa je rozmaznané? :D fíha...no ja som chcela len napísať, že aj starí rodičia by mali rešpektovať priania rodičov. Áno rozmaznať vo význame dovoliť čokoládu, ale nie nechať si skákať po hlave. A prečo netolerujú rodičov? Ich výchovu??? mne to príde trošku od veci. Poznám taký prípad z okolia a robí to len zlú krv.
@muska Mas pravdu. A mne rozmaznavanie nevadi. Ale nepovazujem za normalne, aby dieta jedlo cely den iba sladkosti a potom mu je zle, alebo aby sa hralo na ceste. To je rozmaznavanie? Co potom, ked sa nieco stane? Kto bude komu vycitat? Podla mna aj rozmaznavanie ma svoje hranice. A ked rodicia vedia, ze mala ma aj svoje psycho problemy a psychiater sam odporucil dodrziavanie zecitych rovnakych pravidiel, tak nechapem co je na tom, ze chcem, aby to dodrziavali. :-/
Tak potom nechci odpovede ani rady ...ale hľadaj problém hlavne vo výchove lebo aby mne 2 ročné dieťa takto vystrajalo nehrozí a to ešte dovolím dosť ....a keď to vyhovuje tebe tak potom sťažnosti bokom ako si vychovas tak to bude celý život 😵
@isabelltrutz ja nebudem hodnotit vas ako rodicov ani vasu dceru.
Ale mam dve otazky.. Ako sa, preboha, podarilo malej rozbit nos tatkovi?? To mala az taky amok?
A dalsia.. Stari rodicia akoze nevedia ze cokolada na obed nikomu neprospieva? A uz vobec nie malemu dietatu! To by dost nastvalo aj mna.
A blbe je to, ze ak nie ich pravidla, tak ziadne.. To ti nezavidim.. 😞
@isabelltrutz ja len tolko moj je autista presli sme si kadecim s nim a pomohli jedine pravidla a cuduj sa svete chlapec funguje a to ma 9rokov a nerozprava problemy s nim nie su uz styri roky
starí rodičia budú vždy rozmaznávať..ale je rozdiel rozmaznávať a robiť niečo "naschvál"..im vela vecí nedokážeš vysvetliť, proste budú mlieť len to svoje.. ja som tiež u svojich redukovala do určitého veku stráženie..viac mi vyhovovalo, ked strážili deti u nás doma, vtedy to ich "rozmaznávanie" nemalo až také následky-dieťa si uvedomovalo, že je doma, aj starí rodičia boli trocha v strehu a nedovoli dieťaťu to čo u nich..
@taty Pisala som, ze diagnoza je uplne ina vec. Ta s mojou otazkou nema vela spolocne. Ja som sa pytala na to, ako pristupovat k rodicom, ktori nie su ochotni akceptovat urcite pravidla (diagnoza na tom meni len to, ze aj psychiater nam dal odporucenie, aby bola vychova konzistentnejsia, lebo nase dieta potrebuje dodrziavanie rovnakych pravidiel, inak je zmatene a dostava sa do amoku). Ale vy ste tu zacali riesit ako nevieme vychovat svoje dieta a preco s nim nechodime po uradoch. Podla mna uplne odveci, len aby ste si dokazali, ze ste najlepsie matky a my to nezvladame. Ale ja vravim, vsetko sa raz druhemu vrati. Neprajem vam to, ale mozno raz budete mat take dieta alebo nieco podobne v rodine a potom vam vsetky tie dristy o rezime a o tom, ze sme si ju naucili, pridu ako arogancia a nepochopenie druhych, ktori maju situaciu inu. To, ze vy mate deti, ktore sa daju naucit, neznamena, ze mozete sudot druhych. A MK by mal byt skor o tom, aby poradili maminy, co sa s niecim podobnym stretli, nie aby sa sem chodili realitovat nedocenene zeny, ktore vyuziju kazdu prilezitost, aby si kopli do inej matky, ktora riesi nejaky problem.
@beatrice1607 Ver ci never, ked mas dieta v zachvate (pravdepodobne autistickom, ale doktori este nevedia v tak skorom veku stanovit presnu diagnozu), tak je uraz rodicov skoro na dennom poriadku. Treba sa len snazit dat pozor, aby sa dieta do amoku nedostalo. A jednym z odporucani je prave dodrziavanie urcitych pravidiel. Len podla toho, co tu viacere matky tvrdia, by sme to nemali riesit a nechat starych rodicov, nech si urcuju vlastne pravidla. Alebo by sme sa mali prisposobit a aj my sa hrat na ceste, pripadne jest len cokoladu a lozit po nabytku.
a čo s tým akože majú rodičia, že dieťa neobsedí??? 😅 😅 😅 😅 ty si teda vtipálek 😀 😀 😀 chcela/nechcela si dieťa to je jedno, dieťa máš, zariaď sa. bodka. nauč sa spoliehať sama na seba a prestaň sa ľutovať.
@isabelltrutz jasne, ved ja s tebou suhlasim, a ako som pisala, nevidim do vasej situacie, ale rozumiem ti ake tazke je vybavit nieco s takymto dietatom, nakolko aj ja mam jedno podobne doma. A pokial je pravda co pises
O sposobe vychovy a pristupu starych rodicov, tak bude asi najrozumnejsie obmedzit pobyt dietata u nich na nevyhnutny cas v zaujme dcerkynej bezpecnosti a nezostava ti nic ine ako bravat dcerku so sebou, pripadne zobrat so sebou aj nejaku kamosku, neter, sesternicu, ktora sa bude pocas tvojho vybavovania venovat malej a napr sa s nou zatial vonku prechadzat. Tym budes mat situaciu pod dohladom a keby bolo treba mozes zasiahnut. Tiez sme stavali dom popri detoch a museli sme si poradit sami. Obavam sa vsak, ze starych rodicov velmi nezmenis, aspon u nas to stale nefunguje. Zelam pevne nervy.
@isabelltrutz Lenze ak ma dieta autizmus, tak to meni uplne vsetko, nielen ten drobny detail ako vychova u rodicov. Ak ma dieta tuto diagnozu, musis ju vychovavat uplne inak a v takom pripade urcite nie je vhodne, aby ju strazili stari rodicia, ktori nerespektuju tvoje pokyny. Vychova dietata s autizmom je absolutne odlisna a zasahuje vsetkych zucastnenych, takze tvoja otazka bez tejto informacie dostane samozrejme uplne ine odpovede, nez keby si to uviedla hned na zaciatku.
A vychova dietata s autizmom rozhodne nie je len o tom, aby bola vychova konzistentna, to ti povie kazdy, kto sa s autizmom u dietata stretol.
Vychovu dietata s touto diagnozou treba konzultovat s odbornikmi, ktori ti poradia. To ti tu na anonymnom fore plnom amaterov (vratane mna, aby bolo jasno) nikto neporadi. Ak potrebujes, najdi si tu temy o autizme a vychove, tam najdes viac dobrych tipov.
Vela zdaru.
@isabelltrutz Ja ti vlastne asi ani neporadím... pozri, my tu tiež nemáme ani rodičov, ani nikoho iného na stráženie. A treba ísť občas niečo vybaviť. Ale tak mám len jedno dieťa a už bolo na polícii, na daňovom úrade, v ohlasovni pobytu, aj v podateľni na súde a kde-kade inde. Má cez 2 roky. Iste sú miesta, kam sa s dieťaťom nedá vôbec, ale nemyslím si, že je ich toľko, aby bolo treba strážiť každý týždeň. Navyše, mne sa osvedčilo brávať ju na takéto miesta odmalička, chápe, že tam nemôže robiť scény a keď sa aj zadarí nejaký problém, ľudia sú (na počudovanie 😉 ) aspoň navonok príjemní. Takže to, čo by som robila a aj robím na tvojom mieste je, že by som pekne vybavovala s dcérou a stráženie využívala v minimálnej miere. 1x za mesiac môžu starí rodičia dcéru rozmaznávať koľko chcú osamote a inokedy tam budeš aj ty, tak tam už by som trvala na svojich pravidlách. Dieťaťku ale budeš aj tak vysvetľovať ešte dlho, keď je takejto povahy.