Chcem sa len opýtať, či by ste boli s niekým, kto má úplne rozdielne názory čo sa týka niektorých tém. Napríklad LGBT komunita ja som za, nech majú práva, aj keď to nijak neriešim vadí mi keď on povie na dvoch mužov že hnus a tak. Alebo keď povie, že bude volit Fica, tak mi je až zle od žaludku. Celkovo politické nazory máme úplne rozdielne aj keď ja si dám aspoň tú prácu že si zistim veci a až potom rozprávam. On len papagajuje čo si niekde prečítal. V iných témach máme celkom podobné názory a keď nie, tak ma to tak neškrie. Keby je toto jediná vec, ktorá by vám na mužovi zásadnejsie vadila, skúsili by ste to s ním?
Ja som sa rozisla ked som zistila ze priatel je rasista. V sekunde bol byvaly. Neboli to len teoreticke reci ale mal sproste poznamky koho som to pozdravila a to su urcite zlodeji, lebo su cierni ( mali vyssie vzdelanie ako on) 🤦
Asi neprekvapi ze teraz sa hlasi k strane extremistov.
@jesenzima tak mi sa o tom nebavíme, alebo respektíve ja na jeho výlev neodpovedam. Ale teraz som si úplne predstavila situáciu, že čo ak bude naše dieťa homosexuál, či by si doviedlo domov ako partnera nejakého cudzinca - veď to je teraz uz úplne bežné. To bude taky hnusný potom tiež?
Svetonazorove otazky, politika, LGBT... a rozpory v nich mozu byt nepodstatne vo vztahu ak obidvaja vedia akceptovat toho druheho, mozu vztah pochovat ak jeden z nich nevie akceptovat nazory toho druheho. Ked uz teraz mas take uvahy, tak ti urcite blikaju v hlave kontrolky. Len ty vies ci on dokaze akceptovat tvoj nazor, ci bude presadzovat ten svoj ako jediny spravny co moze byt pricinou roznych rozporov vo vztahu. Su ludia s opacnym nazorom ako mam je, s ktorymi si da podebatovat a ktori to akceptuju, su ludia, s ktorymi to jednoducho nejde. S takymi bud netravim cas, alebo ak je to nevyhnutne tieto debaty ani nezacinam, ak zacnu oni tak z debata odchadzam.
ono ak sa neviete aj s rozdielnymi nazormi akceptovat, a budete sa kvoli tomu len vadit, myslim si, ze to nema vyznam, lebo skor ci neskor to dojde do takeho bodu, ze uz vam a tom druhom bude vadit uplne vsetko
pre mna by to bolo no go --- takehoto zadubenca by som proste vedla seba nezniesla.
@viestta suhlasim, za cely svoj zivot som stretla az jedneho cloveka - ktoreho som vedela akceptovat s jeho diametralne odlisnymi politickymi nazormi. Ale rozdiel bol iba v politike --- lgbti je uz podla mna riadne cez
Nie, mám takú povahu, že človeka, ktorý má takéto názory, by som pri sebe nezniesla. S mužom sme spolu aj pre to, že má obdobný svetonázor ako ja.
Tak Fico by mi teda vadil 😄
Zalezi od toho, ako to prezentuje, ako je nasilny v presadzovani, ze len ten jeho nazor je spravny. My s muzom sme v 99% zhodny a zvysok tolerujeme. A so znamymi sa zvacsa o politike nebavime, ak ano, tak len s tymi, co maju rovnaky nazor, ako my, ale akceptujeme aj rodinnych priatelov s inymi nazormi, len teda s dohodou, ze o politike nerozpravame.
Som s manželom 16 rokov
Ja ateista
On veriaci kresťan
Ja mam priateľov gayov a síce nie so všetkým plne, ale som liberálnejsia k lgbti komunite ( nepíšem, že úplne liberálna, sú veci no ho)
On bol úplne anti lgbti.... Po čase somnou je toleranrnejsi, akceptuje, neublížuje, neuraza, avšak vadí mu to neustále riešenie a propagácia,
Politické názory mame veľmi podobné . Nemusíme sa stotožňovať zo všetkými výrokmi, politikmi, ideami.
Sú veci, v ktorých som konzervatívnejsia ja, sú veci, v ktorých zas on.
Nehľadala som si k sebe rovnakého. Hľadala som si takého, čo vie tolerovať, pozná kompromis, rad konštruktívne diskutuje. Jeden druhého ovplyvňujeme a spoločne sa tvarujeme aj názorovo , podla našich životných skúseností a vedomostí.
Avšak neznesla by som vedľa seba muža, ktory sedí za fb a roluje hoaxi. Nie je aspoň trochu rozhladeny, scítaný. Je uzkoprsy a jednoduchý emocne aj intelektuálne.
Môj muž je kamionista, obyčajný 40 ročný muž z dediny vzdelaním s maturitou. Avšak rad a často číta. Vzájomne si preposielame aj zahraničné články, snažíme sa mať prehľad v dianí, a vytvárať si vlastné názory, ktore nebudú pramenit z pofidernych fb hoax skupín, ale z našich vedomosti, skúsenosti, či z nášho okolia, v ktorom sa hybeme.
Ak je ešte mladý, a vie prijať kritiku, iný názor, vie vypočuť aj inú verziu " príbehu" a prehodnotiť svoj názor... Alebo svojim názorom a správaním ti neprekáža... To si musíš ty v sebe zodpovedať
Pokiaľ sa vyjadruje hrubo , vulgárne a nevie si slušne obhájiť svoj názor tak by som to hneď ukončila.
V rodine máme dvoch čo neakceptujú vzťahy rovnakého pohlavia a vyjadrujú sa veľmi hanlivo,, to moje deti krútia očami a nechápu koľko zloby sa v nich berie. Väčšinou takýto ľudia nie sú ochotní diskutovať iba potrebujú vykričať svoje bludy...až ich trhá od jedu...takže toto nie
My sa navzájom akceptovať vieme, proste sa o tom nerozprávame, ani jeden to nikomu netlačíme ale bojím sa budúcnosti. Neviem si predstaviť situáciu, že by sme mali nap dcéru a doniesla by domov moslima či by to prekusol a držal hubu alebo by mal hlúpe reči, alebo proste že by naše dieťa išlo úplne proti jeho presvedčeniam. Stále vidím, že je extrémne veľa rodín, ktoré zavrhli svoje deti lebo ich životná cesta sa nezhodovals s dogmou, ktorú si rodinka celé roky išla a namiesto akceptácie sa radšej vzdali vlastného dieťaťa.
Autorka: Skus sa zamysliet, ci ti nebude vadit ked bude takto vychovavat aj vase deti. K netolerancii k LGBTI komunite, k tomu, ze nic si nemusi nastudovat staci pocuvat toho s kym sympatizuje (napriklad extremisov, kedze Fico uz by do tejto kategorie zapadal), k tomu, ze netreba pouzivat kriticke myslenie.... Ono to nie je iba o akceptacii/neakceptacii nazorov inych, ale aj o tom, ze tento narativ uz vo vasej domacnosti zostane pritomny resp. moze sa este zvacsovat.
Tak konkrétne v otázke LGBTI máme aj ja s mužom odlišné názory - mám taký pocit, že ženy sú v tomto celkovo asi prístupnejšie. Sú určité veci, ktoré ani ja nepodporujem v tejto otázke, ale viac-menej sa riadim heslom "ži a nechaj žiť", no a môj muž je z toho zhrozený, zhnusený aj neviem aký, keď to niekde vidí. Ale ja som sa naučila akceptovať jeho názor, rovnako akceptuje on môj. Takže dá sa v pohode fungovať aj pri rozdielnych názoroch podľa mňa ak sú ľudia tolerantní.
my máme tiež rozdielne názory na kopu vecí. Ale čo sa nás priamo netýka neriešime. Ostatné rešpektujeme. Niekedy viac, niekedy menej.
My mame vztah zalozeny na komunikacii. Takze taky hlboky a principialny nazorovy rozkol by asi sposobil dost paseku. Ficovolic by bol pre mna no go. Nie pre jeho politicke nazory, hoci ani tie nie su moja salka kavy, ale pre absolutnu amoralnost v kazdej oblasti, na ktoru je dotyčný este aj hrdy (akoze Fico). Cloveka, obdivujuci take cosi nedokazem akceptovat ako partnera. Nazor na mensiny a spol by zavisel od miery a formy prezentacie nazoru. Ze sa niekomu prieci dívať sa na dvoch bozkavajucich sa muzov este neznamena, ze by ich rad pripravil o ich prava.
@vroni podľa mňa u toho Fica to ani nie je tak politická sympatia, ale skôr taka ako by som to povedala sympatia voči vystupovaniu. Ako to sa musí nechať, on vie aspoň vystupovať na úrovni, narozdiel od niektorých politikov, ktorí to síce myslia dobre, ale nevedia to správne interpretovať a vlastne ani uplatniť nejak funkčne. Ono to veľa ľuďom, čo sa o politiku aktívne nezaujímajú vie imponovať
Uff, ano, chápem, co chces povedat, chlapec je v politike zanedbane dieta a imponuje mu ten, kto najviac trieska do stola. Tu asi pomoze len citlivo a sustavne komunikovat, komunikovat a komunikovat...
autorka - tak áno, on vie veľmi dobre čo robí. A po tejto vláde bude zase na koni, lebo veľa ľudí s ním sympatizuje.
My s mužom sme mali ale podobné názory na výchovu, krúžky a iné veci. Takže nebolo to až také vyhrotené, neviem ako sa bude tvoj priateľ chovať keď budete mať deti. Ale to nevieš pri nikom. Aj taký ktorý má na politiku, lgbti rovnaký názor ako ty, môže mať zase iný pri výchove detí.
My sa s manželom tiež nezhodneme vo všetkom, ale základné hodnoty máme rovnaké, takže tie rozdiely nie sú vážne. Rasista, homofób, fanúšik Záborskej alebo iný neznášanlivec je pre mňa neprijateľný na spoločný život.
Ja by som konkrétne takéto rozdiely nezniesla ale pre niekoho to nemusí byť problém. Je to na tebe, sama musíš vedieť ale už len to, že tu píšeš znamená, že ti to nie je jedno a nie si s tým úplne stotožnena.
Pre mna je to no go, jedna vec je ze ci taketo svetonazory druheho akceptujes alebo nie ale druha, ze ak s nim planujes buducnost a raz budete vychovavat deti, v tychto otazkach musite byt za jedno.
Jedna vec je rozdielny nazor (napriklad aka farba sa ti paci na stene v obyvacke), ine je vyslovene svatonazor. Lebo mozes to teraz ingorovat a o tych temach sa nerozpravat, ale v zivote budes mat situacie, kedy sa tomu nevyhnes. Mne to tiez vela hovori o integrite cloveka (niekedy az o intelekte). Pre mna je rozpor v zasadnych otazkach no-go. Ukoncil som pre to aj kontakt s par kamaratmi.
Asi by mi skôr ako názor vadilo to ako to prezentuje. Agresivita a presvedčenie, že len ja mám pravdu.
To co opisujes by pre mna bolo no go. Politicke nazory, otazky ludskych prav, vychovy deti a celkovo nejake to zivotne nastavenie a ciele mame s muzom rovnake. Na mensie veci mavame aj iny nazor a diskutujeme, co je podla mna fajn, lebo aj jemu aj mne ten opacny pohlad moze nieco pozitivne priniest.
Môj tiež sa nádherne vyjadruje na románskych spoluobčanov a na LGBT komunitu ALE maximálne doma keď sme sami takže mne to nevadí je to jeho názor, tiež nemusím tých neslušnejsich Rómov a mám z nich strach. Ale aby som sa kvôli tomu snim rozchádzala to určite nie. Inak môj otec keď bola korona bol totálne proti že to neexistuje všetko sledoval už sme sa na ňom smiali, a mamina zas robila na covid oddelení tak videla že to proste je.
Nemyslím si že kvôli tomu by sa mali rozvádzať, vždy prekusla a jedným uchom dnu druhým von😃
Autorka: F. je manipulátor, ak je niekomu jeho vystupovanie sympatické (napriek tým rokom vo verejnom priestore), znamená to, že buď vyrastal v podobnom manipulatívnom resp. inak toxickom prostredí alebo je sám manipulátor a tieto "črty" sú mu z tohto dôvodu sympatické, prípadne, je na tom intelektovo slabšie a chýba aj kritické myslenia. Ani jedna z vyššie spomenutého mi do vzťahu nepríde ako veľké terno. Ale proti gustu...
Vies pre niekoho mozu tvoje reci byt vylevom, niektore su pre teba vylevom. Treba to proste respektovat, my mame doma na viac veci rozdielny nazor a vobec sa o tom nehadame. Jedine co som riesila boli posmesky z ludi, raz som mu skoro v aute jednu svihla. Ale to je zaujimave, ze sa to uplne vytratilo. Proste niekdy clovek len skusa a trepne blbosti :D pokym mna nenuti volit fica, matovica alebo kohokolvek nech si kurzkuje aj simpanza. A popravde, my este ani nemame vybrate koho volit, cize cele nase diskusie su "kto co preco za co".
Napr si vezmi, telefonat od otca, no a keby tu vnucku napadlo nieco ako ze je "ono" atd, tak jej daj prosim ta dobre poza usi atd.. ako co na tomam povedat, nic, proste si povedal a hotovo :DDD
A k tomu, ze ma fico tolko sympatizantov. Politik musi vediet vystupovat, byt mierny, kludny a vediet co chce... to ze niekto nesympatizuje s koalicnymi politkmi (asi kazdy mame nejakeho pri ktorom bud vypinam telku alebo si pozriem a zdvihnem tlak), je chyba tych ludi. Nevedia jednat, nevedia sa spravat, vyjadrovat, ked zacne rozpravat pocuju ludia len bla bla bla.. niekde bol super komentar k tomu "... mame plan obnovy, pomahame, lebo fico, lebo sulik..." to je cela diskusia istych osob. Politik to nie je clovek z hornej dolnej z ulice, to ma byt clovek ktory je vzdelany, vie co robi a preco, diplomaticky.. a to bohuzial vela ludi nesplna. Pocuvala som o tom ako vsade budu sami odbornici, ked pirde nova vlada.. a nevidim. VIdim len ako sa v kuse dohaduju a kauzy vytahuju.
Proste naozaj sa nie je comu cudovat, proste vela ludi nebude mat z coho vyberat. Tak vyberu podla spravania, podla nejakeho prejavu a a potom podla sympatii. Ako povedala mama, to je pekna tvaricka :DD (no hadajte na koho)
Môj muž sa k niektorým témam tiež vyjadruje "kvetnato" alebo skôr hrubo a nie podľa môjho gusta, ale je to jeho názor, a aj keď sa s ním nestotožňujem, nie je to pre mňa dôvod na rozvod, rozchod, alebo hádky ...