Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi

melleanor
7. jan 2014

Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?

haslerka27
7. jan 2014

my s manzelom mame obaja VS.....neviem,vzdy som sa pohybovala v spolocnosti vzdelanych ludi,tak to ani nejak nevnimam.co som mala pred manzelom par vztahov,vsetko studenti VS,alebo absolventi.ale co je zaujimave aj medzi tymi vzdelanymi sa naslo par, ktori boli debilkovia....a najradsej by som ich prefackala.z mojho pohladu zalezi od dvojice.ak to neprekaza svagrinej,nema to co prekazat rodine.....ona s nim bude zit.ale poznam z vlastnej koze,ze rodicia casto vsetko idealizuju a kladu na deti vysoke naroky a to sa prenasa aj do vyberu partnerov

sono2
7. jan 2014

Ja si myslím že hovoríš momentálne o spoločenskom postavení a financiách kde je láska? Spokojnosť? Porozumenie? Čo ťa vlastne zaujíma?

brumka
7. jan 2014

@melleanor je to kazdeho zivot, a robit rozdiel medzi vzdelanim a vierovyznanim je chore. Kolko je takych parov. Vo vztahu je dolezita laska porozumenie a dovera

janickaaaaaaa
7. jan 2014

Tak to je zaujatost,skola nie je vsetko ani zdaleka, netreba sa povisovat lebo ani ten co ma vysoku skolu nie je onic viac ako ten kto ju nema.

sissy27
7. jan 2014

@melleanor nejde ani tak o vzdelanie, ako o zdravé sebavedomie oboch partnerov... ak to má chlap zrovnané v hlave, tak nebude trpieť komplexami len kvôli papieru zo školy a vybíjať si ich na partnerke... a ak sa vš vzdelaná partnerka bude ventilovať na mužovi "robotníkovi", tak nech ide vrátiť ten titul, lebo je obyčajná chudera, vysoká škola totiž nie je patent na rozum, hlavne v dnešnej dobe kadejakých súkromných akoževysokýchškôl... vysoká škola nezaručí ani dobrú prácu, stačí sa ísť pozrieť na úrady práce, koľko tam je vš vzdelaných ľudí a naopak, šikovný remeselník má roboty až-až, aj dobre zaplatenej, aj bez titulu...
a že sa do toho zapájajú svokrovci, tak to by som vôbec neriešila, resp. ako sa poznám, tak svojich rodičov by som si uzemnila sama - ale to by nebolo treba, oni by niečo také v živote neriešili... lebo na dve veci mi bude lenivý, neschopný, nezamestnaný inžinierko, že? 😅

mariankamk
7. jan 2014

@melleanor casto clovek so SOU a vyucnym listom ma vacsi rozhlad ako VS vzdelany... asi tak v skratke, ako na to pozeram ja... VS ti este nic nezabezpeci, nie v dnesnejja dobe, ked si VS moze spravit kazdy (samozrejme, ze ak je dost financii na skolu)
svokrino uvazovanie je cisto materialisticke... nie vzdy plati umera, cim vyssie vzdelanie, tym lepsie...
drzte stranu svagrinej nadalej, v prvom rade musia byt s priatelom oni dvaja vysporiadani a nie sa im do toho miesat mama 😒
ja VS mam, mm sou s maturou a vsetko je v uplnej pohode...

melleanor
autor
7. jan 2014

@sissy27 presne to vravím švagrinej aj ja. Ona s ním bude, ona musí vedieť, či jej raz on nebude plieskať o hlavu že má "školy" (poznám aj také prípady v okolí, žena má VŠ a príde unavená z práce, ale keďže "nekopala kanále" alebo "nerobila pri páse" nemá byť z čoho unavená)
@janickaaaaaaa poznám strašne veľa ľudí, ktorí to bez VŠ dotiahli ďaleko.
Mne je skôr ľúto švagrinej, že sa nedokáže postaviť svojim rodičom.
@sono2 Jasné, že láska je dôležitá, aj porozumenie. Ale nie je rizikom aj to, že v budúcnosti bude žena zarábať viac a mužovi to otrasie egom (živiteľ rodiny atď)

strociatka
7. jan 2014

vies moja, inteligenica nie je otazka vzdelania. Po svete beha neskutocne mnozstvo oficialne vzdelanych nevzdelancov, nasa krajina urcite hviezdi. Ked ma niekto vzdelanie este neznamena, ze je vzdelany. Inteligencia je vrodena a ziadnym studiom, ani na Oxforde nestupne. Ale klesat moze uspesne 😀

Takze to co vasu rodinu asi najviac trapi nie je otazka, ci je ten dotycny sikovny a inteligentny, ale ake ma spolocenske postavenie. Nuz tazko radit..

isabel11163
7. jan 2014

@melleanor ja mám VŠ a priateľ SŠ a že by sme medzi sebou vnímali nejaké rozdieli sa povedať nedá a to je medzi nami ešte aj 10 ročný vekový rozdiel..myslím že v živote sú dôležitejšie veci ako nejaké postavenie ! aj ten čo má SŠ alebo aj SOU môže lepšie zarábať alebo byť na vyššej úrovni než niekto kto má aj 3 VŠ a skončí niekde za pásom..taktiež nejde len o vzdelanie človek čo skončí spomínané 3 VŠ môže byť totálne nepoužiteľný a vymetený a človek čo má SŠ alebo SOU má väčšie IQ.. a kto tvrdí že to tak nie je asi toho ešte v živote moc neodžil..jasné je dobré mať v živote určité zázemie,financie atď ale stavať vzťah na materiálnych veciach je trošku choré..ak sa dvaja ľúbia nezáleží na tom z akých rodín pochádzajú dôležité je čo cítia a ako spolu vedia nažívať..

melleanor
autor
7. jan 2014

@strociatka ale nikto nepovedal, že človek bez VŠ je hlúpy, nevzdelaný alebo menejcenný. Možno to tak vyznieva z otázky, za to sa ospravedlňujem.
Na druhej strane, je jasné, že každý rodič chce pre svoje dieťa to naj a veľa ľudí sa domnieva, že VŠ im zabezpečí príjem, prácu atď.
Mne sa tiež nepáči svokričkino generalizovanie, že nemá VŠ a tým pádom si má hľadať lepšieho. Mňa dorazilo, že povedala švagrinej, že jej budúcnosť nie je doma a že nech sa naňho neupína... Ale to nevie, že sú spolu už dlho.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mk22
7. jan 2014

vôbec nevidím problém, ak má jeden vzdelanie, druhý nie, ide predsa o vzájomné porozumenie, veď spolunažívanie, domácnosť nie je o dosiahnutom vzdelaní..v dnešnej dobe sa nájdu ľudia bez titulu a sú ďaleko vpredu ako tí, čo titul majú..švagriná má dosť rokov na to, aby mame vysvetlila, že to je jej partner, ona s ním bude žiť, a mama je asi z doby, čo povedia ľudia, že dcéra s VŠ má partnera s IBA obyč. vzdelaním..v prvom rade jej predsa má ísť o štastie dcéry a nie o to, čo vyštudoval a či má titul..

strociatka
7. jan 2014

@melleanor nemas sa za co ospravedlnovat, otazka je jasna, len som chcela povedat, ze triedit ludi podla vzdelania je chore. Poznam vztah, kde muz ma SOU stavebne, stavebnu firmu a je vcelku uspesny, zivi rodinu, stara sa o rodicov a je velmi sikovny, inteligentny a na VS nesiel, lebo nemal cas. Jeho polovicka na VS isla, pre tu srandu na stavebnu a zial chuda si nevie ani rozpocet na dom urobit.

Takze co som chcela povedat je, ze vzdelanie neznamena absolutne nic vynimocne a je dost predpotopne trvat na niecom takom. Chapem tvoju svokru, ze chce pre svoje dieta len to najlepsie, ale nik z nas nema carovnu gulu a nevieme co bude dalej. Mozno je len otazka casu, kedy sa to obrati. Ved skus si s VS napr. pravnickou vymenit na aute prevodovku a kolko za to asi tak zaplatis mechanikovi?

melleanor
autor
7. jan 2014

podľa mňa je to prežitok zo starých časov, keď na VŠ išli len tí, ktorí na to naozaj mali. Och, keby som tak nerada nechodila k svokrovcom na druhý koniec SR, tak by som svokre jasne, stručne povedala ako to chodí 😀 Cez telefón sa o takom nedá rozprávať a ona sama sa mi "neposťažuje".
Horšie je, že mám pocit, že infikuje aj švagrinú.
V Septembri sme mali svadbu a moji súrodenci si brali priateľky a priateľa. Pýtali sme sa švagrinej, či aj ona berie svojho. Povedala, že nie. Tak sme to neriešili. Na vianoce sme išli von aj s ňou a jej priateľom. Po druhom pive mi prišiel ako dobrý nápad sa ho spýtať, že prečo nebol na našej svadbe. On, chudák, pozerá ako puk na nás a hovorí, že však sme ho nevolali. švagriná mu povedala, že sme s manželom povedali, že nechceme, aby si súrodenci niekoho brali.
Mne bolo ľúto, že sa ona bojí svojich rodičov a nepovedala im, že má vážnu/vážnejšiu známosť. Mna manžel doniesol na východ "ukázať" po 4 mesiacoch chodenia... A bolo mi ľúto aj jeho... a Bolo mi ľúto aj nás, lebo my sme z toho vyšli ako úúúplní i.dioti, že nám je zaťažko pozvať o jedného človeka na svadbu naviac...

slnieckko
7. jan 2014

ja odpoviem na tvoj vyrok "Jasné, že láska je dôležitá, aj porozumenie. Ale nie je rizikom aj to, že v budúcnosti bude žena zarábať viac a mužovi to otrasie egom (živiteľ rodiny atď) " ano je tu take riziko, ale to moze nastat aj v pripade ze si najde vysokoskolaka ktory sa jednoducho nebude vediet uplatnit a bude zarabat menej nez ona, ved hoci ma chlap VS to neznamena ze zarobi viac nez sikovna partnerka... pravdepodobne s tym jej priatel aj pocita ved si je vedomy toho ze bude mat o chvilku titul a on nie, to nieje vec ktora ho prekvapi zo dna na den 😉 moj mm ma sou bez maturity, ja som studovala VS nechala som to z vlastnej vole nakoniec ale rozdiel medzi nami je, no v beznom zivote ak to maju obaja v hlave usporiadane im to problemy pravdepodobne nesposobi... ja som teraz na materskej ale predtym som sedela roky v kancelarii, on je zivnostnik a zaraba mnohonasobne viac nez ja v kancli, dovolim si povedat ze viac nez hociktory VS ktoreho poznam 😉 zalezi od cloveka, isto by som to neodsudzovala len na zaklade vzdelania treba pozerat na to ako sa celkovo sprava, kolko ludi zmaturovalo na 4 z milosti alebo VS maju za uplatky. pokial je ten chlapik v pohode vzdelanie by som neriesila a svokra asi riesi "hanbu" medzi ludmi co si budu sepkat jej zname, s tym nic nenarobis...

jankastubka
7. jan 2014

Ja mam VS, moj mm nie. Zatial rozdiel nepocitujem, a verim ze ani nikdy nebudem.
Velmi zalezi od cloveka a jeho sikovnosti. Je kopec takych co maju len sou a zivnost, su sebestacni a zarabaju viac ako niekto s VS. A je kopec ludi s VS, ktori su na urade prace, lebo vystudovali nieco len preto aby mali titul a nema to prakticke uplatnenie.
Ja si myslim, ze Slovensku je zasadnou chybou, ze vyucenie v roznych remeslach sa povazuje za podradne. Kazdy chce ist len gymnazium a nasledne na VS, ale kto bude robit odborne prace?
Keby som dnes bola opat na zakladnej a zvazujem co dalej, velmi by som rozmyslala, ci idem studovat to, co som vystudovala.

katy2
7. jan 2014

Ja mam VS, manzel gymnazium a nadstavbu - SS.... je inteligentny, nevidim v tom ziadny problem... ani som sa nad tym nikdy nezamyslala.... Pre mna to nie je vo vztahu prvorade.... Mame ine priority..... Ja sa tiez nikde nechvalim, ze mam VS.... jednoducho si na to nepotrpim 😉

kofoluska
7. jan 2014

@melleanor Ja mam VS s cervenym diplomom, manzel ma len strednu skolu. Nikdy mi to neprekazalo. A mojej mame chvala bohu tiez nie. No a predpokladam, ze svokre moj diplom tiez neprekaza 🙂)))
Ale pamatam si casy, ked sa mama vydala za mojho otca. Ojojoj, raz bol lekar, raz inzinier...kedze sa otec zenil 10 dni po maturite (mama o rok starsia) a bola som na ceste, tak veru na VS ist nemohol. A stara mama to nedokazala prekusnut. Je to stara skola, podobne asi aj Tvoja svokra. Kazdopadne je to zivot Tvojej svagrinej, mala by si stat za svojim aj ked to mozno nebude lahke.

zuzanah75
7. jan 2014

Je to individuálne, obávam sa, že papier bude čím ďalej tým menej platiť na Slovensku, VŠ sa dá skončiť veľmi ľahko, česť výnimkám, na druhej strane šikovný človek sa uplatní častokrát lepšie ako človek s diplomom z Hornej Dolnej. Z vlastnej skúsenosti ale tiež viem, že niekedy chlapi ťažko znášajú, ak je žena vzdelanejšia alebo má lepšiu prácu, a časom jej to dajú doma pocítiť poznámkami a pod. Takže ono to problém byť potenciálne môže, teda chápem aj starosť rodičov. Švagriná je však iste rozumná a ak sa poznajú s priateľom dlho a rozumejú si, to je najdôležitejšie.

jajka68
7. jan 2014

ja mam VS vzdelanie a partner ma len strednu skolu, a nikomu to nikdy nevadilo

melleanor
autor
7. jan 2014

Ďakujem dievčatá, nabudúce, ak príde na pretras táto téma, tak svokruške poviem, že viem aspoň o 10 pároch, kde to klape bez problémov 😀

macamac
7. jan 2014

@melleanor 😀 😀 😀
nečítala som prípsevky
ale za seba

ja mám VŠ a môj muž má SOU bez maturity 😲 😲 😲 😉
to je, čo?
a sme spolu s chodením 21 rokov 😲 😲 😲
a lepšieho, šikovnejšieho a inteligentnejšieho muža som veru nestretla a to žijem normálne vo svete 😀 😀 nie na lazoch 😀 😀 a pracujem v svojom odbore, nie som nejaká s titulom bez uplatnenia 😉

celkom nechápem ľudí, čo pozerajú na partnerov a riešia ich rozdielnu vzdelanostnú úroveň, teda resp. stupeň dosiahnutého vzdelania
to má akože priniesť šťastie do života?
titul? netitul? rovnaké vzdelanie?

ja nerozoznávam ľudí, resp. nevnímam podľa rasy, vierovyznania, vzdelania,.....
v prvom rade treba byť dobrým človekom 😉 🙂

a na záver:
staré múdre: remeslo má zlaté dno 😀 😀 😀 😉

mnohí s titulom dnes ani nesnívajú o peniazoch, ktoré zarobí niekto bars aj so základnou školou
ak teda ide niekomu len o prachy 😉

mima4
7. jan 2014

@melleanor
pokial si ludia rozumeju, lubia sa, maju spolocne zaujmy, zmyslanie, pohlady, postoje... a maju medzi sebou harmoniu a lasku, tak v tom nevidim problem, pretoze ani VS nedava patent na rozum. Je to fakt o dvoch ludoch. Ak si maju co povedat, vedia sa zdielat, tak je to len fajn 🙂

My mame s muzom obaja VS. Za seba hovorim, ze nevedela by som si ja predstavit zivot s niekym, kto ma iba SŠ. Nie preto, žeby bol niečo menej, ale preto, že pre mňa osobne musí muž ťahať ženu dopredu. Maloktory stredoškolsky muž podporí svoju vysokoškolsku ženu v kariere, lebo nerozumie týmto veciam a hlavne nechápe, že vysoká škola je len začiatok kariery. Taktiež ja potrebujem mať muža na úrovni, myslím intelektuálnej, psychickej, záujmovej... s manaželom neraz vedieme debaty až do odpadnutia 😉 chodíme na rôzne podujatia, do divadiel, galérii atď.. potrebujem mať muža, s ktorým si mám čo povedať a ktorý ma ťahá dopredu...
Môj manžel je veľmi inteligentný človekj a viesť s ním debaty je pre mňa obohacujúce.

Z okolia mám príklady, kedy žena ide "nadol", lebo má partnera, ktorý ju nepodporuje v raste, lebo sám to považuje za zbytočné a viem si porovnať tie ženy pred vstupom do manželstva a pár rokov po tom... inteligenčne išli o dosť dole.

Tak to je môj pohľad.

emocka
7. jan 2014

Dosť tu čítam teoretizovania. Ja mám praktickú skúsenosť. Aj vidím iné skúsenosti vo svojom okolí. Myslím, že viem na čo rodičia myslia. Aby si rozumeli. Že ten ich svet môže byť kvôli vzdelaniu veľmi iný. Veru je tak. Iné sféry. Iné svety. A život je o kompromisoch. Možno si budú rozumieť. Vo všeobecnosti, ak si partner s SOU nájde VŠ-čku, najskôr je pyšný, že takú partnerku získal, potom mu začne všeličo vadiť, aj jej. Je to na nich, čo s tým vedia urobiť, či s tým vedia "urobiť" dobro pre ich rodinu. Jasné, že sa to dá. Vôbec to nie je ľahké ani pre jedného z nich. Rešpekt, úcta, láska môžu zvíťaziť. Ľahké to nie je. Tie búrky, zemetrasenia sa nakoniec vždy utrasú, naučia sa od seba čakať len to možné, nie iné. Navzájom, to je dosť času na to v manželstve. Je to o tolerancii a prijatí tej dosť veľkej odlišnosti. V mojom prípade sa to podarilo, hoci hromy-blesky nepopieram. Máme 3 deti, spokojné manželstvo, občas sa blýska, hrmí, no a čo, to je život. 🙂

melleanor
autor
7. jan 2014

Ešte ma ale napadlo, keď občas čítam fóra, tak ma tiež veľakrát zarazí, že koľké ženy majú problémy, ktoré by sa podľa zdravého rozumu a úsudku mali prejaviť pred svadbou.
Takže na jednej strane svokru nechápem, na druhej (aj keď veeeeeeeľmi ale veeeľmimáličko) vidím pointu 😀 Takže, čo nevadí teraz, môže vadiť za pár rokov. Ale, ako ste mnohé povedali, je to medzi nimi. Ja dokážem so svokrou vyjsť tie 2-3 razy do roka čo sa vidíme na 2 dni a keď volá s manželom, alebo mne, tak vždy môžem mať niečo súrne (pečiem, nemôžem volať, vybíja sa mi baterka, idem do tunela 😀 )
Každý si je strojcom svojho šťastia. Ak švagriná chce a plánuje s ním ostať, ja jej radím, aby mame vysvetlila situáciu a ona sa s ňou zmieri 🙂

aduskatt
7. jan 2014

....a to sa mam teraz rozviest, ked si VS dokoncil az pocas manzelstva a ja mam stale len SS? 😅 😀 😀 😀 😀

mima4
7. jan 2014

@melleanor presne "...podla zdraveho rozumu" 😉

melleanor
autor
7. jan 2014

@aduskatt jasné, že nie... 🙂

macamac
7. jan 2014

@emocka 😕
tak my sme žiadne ale žiadne problémy ohľadne vzdelania medzi sebou nikdy neriešili 😕
to asi preto, že skrátka si na vzdelaní nezakladáme v zmysle, bažíme po tituloch
brali sme to úplne normálne
sme spolu od mojich 16-tich 😅
tak si prešiel so mnou aj strednú aj VŠ

my to jednoducho vlastne neberieme zrejme nijako 😀
skrátka:
čo bavilo jeho a v čom je macher, na to mu stačila učňovka (je pravda, že by mal na viac, ale svoje robí aj nepodnetné prostredie, v ktorom vyrastal....)
to, čo som ja túžila robiť, na to bolo treba VŠ, tak som ju spravila a hotovo
obaja sa realizujeme v tom, čo nás baví a napĺňa a to je podstatné 🙂

a aby nebolo málo - my sme aj z totálne ale totálne odlišného sociálneho a rodinného prostredia 😉

hviezda89
7. jan 2014

toto sú totálne banality čo riešite s tvojou rodinou... ak ma môj muž miluje, tolerujeme sa navzájom, sme k sebe úprimný, je mi oporou, dokáže mňa a moje dieťa zabezpečiť a máme strechu nad hlavou, tak to, či má základnú, učňovku, maturitu alebo vysokú školu, mi môže byť šum a fuk. Nechápem vaše priority, ale tak čo už, všetci sme nejakí. Keď prijmete radu, naučte sa brať človeka takého, aký je...