Rozdelenie práce v domácnosti a okolo domu

21. júl 2024

Zdravim, koľko pomáhajú chlapci, ktorí robia 8hod smeny? Čiže 8hod kolotoč aj s nočnými? Ďakujem

viestta
21. júl 2024

Odkedy chlap vo vlastnej domacnosti pomaha?

laurita285
21. júl 2024

@viestta odkedy chcú byť aj "obyčajné ženy" značne emancipované :D tak prijmu "pomoc" od partnera :D :D

mamamasama
21. júl 2024

@laurita285 nepochopila si

viestta
21. júl 2024

@laurita285 pointa je niekde uplne inde ako v emacimacii a prijimani pomoci od chlapa

januska12323
21. júl 2024

A koľko robí žena doma keď má 8 hodinové zmeny?

trema
21. júl 2024

A kolko pomahaju dievcata, ktore robia 8hod smeny?

dadka1997
21. júl 2024

To nie je povinnosťou iba ženy, ale aj muža, .. no v tvojom prípade chlapca

lenkaknel
21. júl 2024

zalezi ci obaja pracujete, alebo si v domacnosti. ked sme pracovali obaja, tak sme si vsetko podelili 50/50, teraz som doma s babom a stiham poupratovat, navarit a aj sa postarat o dieta bez problemov pocas jeho nepritomnosti.. ked pride domov samozrejme ze zoberie syna do kocika a idu von, ja skocim do fitka.. v noci sa k nemu striedame. ale bolo by mi blbe keby chlap pride domov z prace a este by som po nom chcela aby povysaval, umyl riady a navaril.. kedysi zeny obstarali chlapa, 5 deti, poorali podu, dnes uz mame problem sa postarat o jedno dieta a 3 izbovy byt..

pandorra
21. júl 2024

@lenkaknel lenze kedysi sa zeny v takej podobe a tak aktivne o tie deti nestarali, hlavne bolo, aby boli najedene a osatene. Dnes uz mame standardy posunute inde.

lenkaknel
21. júl 2024

@pandorra ako sa to vezme.. dnes dávajú rodičia dietatu tablet do ruky aby mali pokoj.. veľmi veľa deti adhd zo skrolovania na tiktoku..

viestta
21. júl 2024

@lenkaknel lenze niekedy sa tych 5 deti staralo jedno o druhe, a ked boli roboty tak sa im supol makovy odvar. A chlap vtedy makal rovnakych 12 hodin ako makala zena, len kazdy na inom useku. Nikto nikomu nepomahal, kazdy zastal svoj diel roboty okolo spoloecnej domacnosti. Dnes su zeny zamestnane na 8 hodin rovnako ako chlapi, aj tie deti a domacnost su spolocne. Dnes (vacsinou) chlap nepotrebuje ist do lesa narubat drevo aby bolo cim kurit v sporaku kde zena varila veceru. Ked nemusi rubat drevo moze povysavat kym zena vari. Nemusi obriadit pred spanim statok, tak moze okupat deti zatial co zena robi nieco ine.

hankab
21. júl 2024

Pracujeme obaja na 8 hodinové zmeny, s cestou a obed. prestávkou 9,5.
Ja varím, väčšinou pripravujem večeru a raňajky, periem a vesiam/ukladám prádlo (nemáme sušičku), upratujem kúpeľky a kuchyňu, starám sa o psov, menšia záhradka 50/50, robím cez týždeň malé nákupy. Pri väčšom upratovaní behám s parným mopom a umývam okna.
Chlap kosi, vysáva 2x do mesiaca (máme robota s mopom), utiera prach cez víkend, rieši odpad, vymieňa periny, behá gauč a posteľ s protiroztocovym vysávačom každý víkend (ma alergiu), záhrada 50/50. V piatok občas spolu, ale väčšinou on sám chodí na veľký nákup. Cez zimu sa stará o krb.

denkabemommy
21. júl 2024

Žiadne rozdelenie nemáme, kto prv “nájde” bordel, ten uprace. Detto starostlivosť o deti 🙃. V živote by mi nenapadlo, že budem behať okolo chlapa ako okolo ďalšieho dieťaťa 😅🤦‍♀️

zmrzlinka2021
21. júl 2024

@lenkaknel kedysi ženy boli chuderi, zrobene, zničené, neraz alkoholicky

pandorra
21. júl 2024

@lenkaknel nepoznam take matky, ktorych deti maju adhd z pozerania tabletu, to by na nich museli byt nonstop. Poznam vsak take, ktore sa detom snazia venovat, rozvijaju ich danosti, chodia s nimi na vylety, co sa ani s blizkou minulostou neda porovnat..

kaca222
21. júl 2024

@lenkaknel nesúhlasím, keď je žena doma na materskej, je tam od toho, aby sa venovala dieťaťu a nie že zrazu je na nej aj celá domácnosť. Stále sú na ňu dvaja! Či som bola na MD ja alebo muž, upratovalo sa vždy až po návrate z práce. Koľko krát sme nestihli ani navariť a kúpili niečo v meste. Asi aj záleží od toho či sa dieťa samo prehrá, ale v živote by som od partnera nečakala, že keď bol celý deň doma s dieťaťom tak ešte aj poupratuje. Veď to je šichta sama o sebe

kaca222
21. júl 2024

@denkabemommy úplne rovnako to máme aj my, všetko je 50/50. Možno taká výnimka že muž nikdy neutieral prach, lebo podľa neho tam žiadny nie je 😂 a ja zas neumývam okná, lebo ma to nebaví a považujem to za zbytočné 😂

lenkaknel
21. júl 2024

@pandorra tak nemusíš ma brat doslovne s tým adhd.. a nehrajme sa na to že sa to nedeje, že všetci sú dokonali ako vy tu na modrom koniku, sama mám brata a od troch rokov veku jeho syna, mu dali mobil do rúk mobil aby od neho mali pokoj.. teraz ma chlapec 8 a absolútne na nič sa nedokaze sústrediť, nonstop na mobile a skrolluje..

lenkaknel
21. júl 2024

@kaca222 však dieta aj spí nie? :D ja teda neviem, moj ma 14 mesiacov, ale 8 hodín v kuse by asi nevydržal aby som sa mu bez prestavky venovala.. že by som nebola schopná popri ňom spraviť aj niečo v domácnosti naozaj povedať nemôžem

beata_k
21. júl 2024

@lenkaknel Tu na MK sa ocakava, ze chlap po robote hodi tasku do kuta a ide vysavat, umyvat, varit veceru....lebo matka sa venovala dietatu a preto nemohla v domacnosti nic urobit.

kaca222
21. júl 2024

@lenkaknel to záleží koľko spí 😀 a pre mnohé matky je utópia, že by sa dieťa samo pohralo.
Bola by som rada keby si už ženy uvedomili, že aj starať sa o dieťa je PRÁCA

mclissa
21. júl 2024

Manzel robi 12 hodin. 2x volno v tyzdni. Tie dva dni je doma so synom. Povysava, umyje podlahy, poutiera prach, da oprat co treba. Synovi urobi obed, ja pridem z prace a navari veceru.
Inak v celku zbytok robim ja pocas tyzdna/vikendu.

viestta
21. júl 2024

@kaca222 presne, pocas materskej a rodicovskej ma matka zamestnavatela, ktory ju dokaze vytazit v rezime 24/7. Domacnost je len druhy uvazok, pretoze ona je na plny uvazok hlavne matka. Ano, da sa pri dietati stihnut viac, ale preco by matka, robila v spolocnej domacnosti vsetko: Preco otec, manzel po skonceni svojej prvej smeny nanastupi ako opatrovatelka aby sa matka mohla venovat domacnosti ked on je uz z prace unaveny a nezvladol by domace prace?

hylary
21. júl 2024

Môj robí 8 hod, nočné nemáva. Robí všetko okrem zehlenia, varenia, prania/vesania/odkladania pradla

terry658
21. júl 2024

Ono veľa záleží od situácie. Ja mám deti extrémnych nespavcov. Čiže ak som na MD alebo RD tak môže byť môj muž rád ak navarím, všetky deti prežijú, majú úlohy a pobehané krúžky a je nakúpené v chladničke. Ostatné žiaľ počká kým sa to bude dať spraviť. Niektoré dni preletí Heyliho kométa a deti sa zázračne hrajú,tak stohnem niečo upratať alebo požehliť. Ale keď to nejde tak to už nehrotím. Bordel je kamarát. Hlavne že ešte stojím na nohách.
Ale mám kamošky, ktorým deti spia celú noc, cez deň ich hodia k babke a oni si porobia, čo chcú. Popravde,ticho im závidím. Mne sa po celonočnej šichte nechce ani psa vypustiť.

kaca222
21. júl 2024

@viestta a hlavne dá sa síce pri dieťati, ale za akú cenu. Malý zakaždým keď som mu zašla za roh začal plakať, takže upratovať neprichádzalo do úvahy. Navariť ešte ako tak, ale max 10 minút vydržal vo veži 😄 takže dá sa to za cenu toho, že dieťa bude nervózne a to mi za to nestojí.

mandarinka555
21. júl 2024

@pandorra Veď práve....dnes žena nenavarí, neuprace...lebo sa "stará o dieťa" a ešte núti chlapa, aby po dvanástke vstával v noci ku dieťaťu 🙈 Aj to je podľa teba správne? Zaujímalo by ma, čo také príšerné robí s tým dieťaťom, že nevládze navariť...

mandarinka555
21. júl 2024

@zmrzlinka2021 To fakt? No...to mi je novinka🙈 Skôr dnešné "uvedomelé" babenky si dávajú každý večer "dvojku" Prosecca, lebo si musia oddýchnuť od dieťaťa🙈

denkabemommy
22. júl 2024

@kaca222 u nás jediná výnimka, že muž nevstával k deťom -obe boli dlhodobo dojčené

pandorra
22. júl 2024

@mandarinka555 vy o voze ja o koze, reagovala som na historicke hladisko, kde niekto spominal, ze v minulosti toho zeny zvladli viac…no a este k tvojmu komentu, otec moze k svojmu dietatu vstat rovnako ako matka, je rovnako rodic.. je tu xy diskusii, ze zena sa vrati do prace, ma tie iste povinnosti ako na rodicaku a plus este vykon v praci, hadaj ako to dopadne? Je vynervovana, vystresovana, zodrata a co robi chlap? Ma vylozene nohy, ved ani predtym nic nerobil a hadaj ako to skonci? Zena sa o seba nestara, kedze nema na seba cas, same hadky s manzelom…Cize ja odporucama urcite, aby muz ked pride z prace sa venoval dietatu..