Rozdelené financie

monca18
27. júl 2016

Ahojte.na zaciatku poviem,ze som si dala novy nick, aby ma tu niekto znamy nespoznal,pretoze som tu zaregistrovana uz dlhsie.chcem sa trosku vyrozpravat,postazovat 🙂 , a aj spytat ako vy mate rozdelene financie a ci mste prehlad kolko penazi ma vas muz. My sme spolu 5 rokov, mame dve dcerky.najvacsim problemom u nas su financie,pretoze sa to deli na moje a tvoje.a ja som na rodicovskom prispevku.manzel pracuje a este ma aj nejake prijmy bokom,ktore su vraj iba jeho.dokopy to ma 1000e.ja si musim kupovat oblecenie v sekaci a aj detom,alebo tu na mk,kedze oblecenie a obuv,hracky kupujem ja.normalne uz uvazujem aj nad rozvodom keby som sa nebala,ze poziada o striedavu starostlivost.
Mate aj vy takychto lakomcov,ci som mala smolu len ja. ☹ do roboty pojdem az o rok,kedze nemam kde nechat mladsiu dceru.

alexxandraa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubkavargova1
27. júl 2016

Raz som citala tu: Spolocna domacnost-spolocna postel: tak aj spolocne financie. Ci by sa jemu lubilo mat oddelene postele?? Asi tazko. Ale to nie je lakomec. To je len zle nastaveny system od zaciatku. Da sa to napravit, len sa musi narovinu povedat.

alex49
27. júl 2016

požiadaj o výživné, no akurát by som si suché rožky kupovala, ked pánko má na koláče 😠

vroni
27. júl 2016

@monca18, musis? Nie, nemusis. Je to tvoje rozhodnutie (a poriadne hlupe). Mozeme mat oddelene kasy. Potrebujem mesacne na domacnost (napriklad, cisla si dopln sama) 1000 euro (vratane poplatkov, stravy, oblecenia, vyletov atd), ty zarabas 1200 euro, ja dostavam 200, takze ty mi posles 900 na ucet, ja prilozim stovku, zvysok je moje/tvoje vreckove, nestaram sa, co s nim robis, ci si nieco privyrobis bokom, to su tvoje (a moje) peniaze. To nie je dobra vola muza, ze sa chce starat, je to jeho psia (a zakonna!!!) povinnost (rovnako ako by si sa ty bola povinna starat o neho, keby napriklad ochorel a pracovat nemohol). Isteze je hovadina ratat, ze potrebujem mesacne tisicku, ak muz zarobi pat stovak a ja dostanem dve, to by tiez nefungovalo, ale proste ten, ktory zarobi viac aj musi viac prispievat, druhy rodic prispieva viac casom, to povazujem za uplne normalnu delbu. Ale lakomca doma nemam, som mnou by mohol skusat existenciu len velmi zivotom unaveny lakomec (rychlo by som ho niecim ovalila), ale fakt je, ze vacsina muzov ani tak nie je lakomych, ako skor skusaju davat co najmenej a baby im to zeru, tak co by sa namahali viac.

maria1989
27. júl 2016

@monca18 takže ty pôjdeš do práce o rok, lebo nemáš kde nechať dcérku.
Lenže pán manžel má rovnaké povinnosti voči deťom ako ty. Čo by spravil, keby si šla do práce? Ostal by s dieťaťom on? A ty by si mu vydeľovala peniaze? Skúsila by som to s ním prebrať z tejto strany. A s úplne vážnou tvárou.

0silvia0
27. júl 2016

@monca18 takýchto tém tu už bola kopa o lakomých vydeľovacích manželoch, skús pozrieť staršie diskusie.
Nie, takého lakomca doma nemám, máme spoločný život, spoločné deti, spoločný dom, a je samozrejmosť, že aj spoločné financie. Dokonca manželova výplata chodí na účet, ktorý je na moje meno a nemá s tým najmenší problém...

monca18
autor
27. júl 2016

Byt plati on,ved je aj jeho.mal ho este predtym ako sme sa zobrali.par mesiacov dozadu mi daval stravenky a ked som ich minula musela som platit z rodicovskeho.teraz mi ich uz nedava a do obchodu chodime spolu tak to zacal platit, lebo som mu to vycitovala. poplatky a byt plati on,nie je to az tak vela,kedze sa snazime sanovat tak to moze byt dokopy 160e.maso,oblecenie,obuv pre deti,darceky,hracky ,benzin do auta (nechal mi svoje stare,on si kupil nove) platim ja. Najviac ma vie vytocit,ked povie ze si kupil nejaku vec za 30e a povie ze to kupil skoro zadarmo. 😠 este ani raz sa nestalo,ze by mi dal aspon 20e aby som si nieco kupila

seahorse27
27. júl 2016

Toto ste si mali vydiskutovat est pred tvojim nástupom na MD. Ako daleko si to pustila, tak to mas...Ja som musela mat jasno uz pred otehotnenim, ako budeme fungovat s financiami pocas RD. Ved ked poplatim z rodicaku vsetky poistky a sebe mobil, tak mi ostane mozno 100 ecok a z toho mam co vycarovat? Jasne, ze vsetky ostatne výdavky plati manzel a bude to tak, az kym nepojdem do prace...to je podla mna normalny model fungovania rodiny. Chlap prebera financnu zodpovednost za rodinu, kym sa mu zena stara o JEHO deti...

monca18
autor
27. júl 2016

Bola som naivna a myslela som si,ze je to normalne,ze ked sme raz rodina,tak budeme mat vsetko spolocne,a nebudeme to delit na moje a tvoje.

irusa
27. júl 2016

ako každý ma svoj účet - no nedelíme moje a tvoje , kto má ten financuje...

lubkavargova1
27. júl 2016

@monca18 v rodine by sa nemalo takto delit. Fakt uplne vazne hodit rec.

ivetkab.
27. júl 2016

@monca18 nerozvádzaj sa. Sú aj iné riešenia. Skús mu vysvetliť, že nie je normálne deliť na moje a Tvoje. Ak by si Ty nebola na materskej s jeho deťmi, tak by si predpokladám pracovala. Veď kvôli jeho/Vaším deťom si predsa doma. Ak to nepochopí, tak mu vysvetlí, že ak nebudete mať spoločné peniaze, tak si požiadať o výživné na deti a aj na seba ako na manželku. A to Ti bude musieť prispievať či chce alebo nie. Ale v každom prípade je to kus debila. Neviem si to predstaviť, že by mi muž povedal, že tieto peniaze sú len jeho a že mi nedá peniaze na niečo.

vroni
27. júl 2016

@monca18, ON si kupil auto? No to urcite! ON ziadne peniaze nema, peniaze su moralne i pravne vas oboch, takze zu vyrok JA som si kupil auto by u nas stacil na solidnu vichricu (mame dve auta a nedelime ich na moje a tvoje, dohodneme sa, ktore si berie kto a obe su nase). Idem kupit maso, oblecenie pre deti ci darceky: Daj prachy, su to aj tvoje deti, brucho ci dar, ked si blby a nedas sam od seba, musim si pytat (porazilo by ma, drankat peniaze, ale zase nememu ani vlastna mat nerozumie a nejako toho tlka treba naucit, ze ma rodinu a ta aj cosi stoji). Kupil si si nejaku vec za 30 euro a to je zadarmo. Ako dobre, davaj aj mne 30 euro (alebo aj 20, nech som skromna), aj ja si cosi zadarmo kupim. Benzin do auta asi na neho neuhras, ale to zase nebude taka sialena polozka, ten si plat sama. Inak by som zo "svojho" nedala ani tuk.

cakemama
27. júl 2016

Ekonomické týranie označujú odborníci ako zneužívanie moci nad obeťou v oblasti financií. Ide o to, že partnera nemá žiadny prístup k rodinným financiám, nemá prehľad o tom koľko peňazí je na účte, nemá k účtu dispozičné právo.

Zaujímavý je i fakt, že zo začiatku ekonomické týranie môže vyzerať naozaj nevinne, napríklad vetou „Veď nemusíš chodiť do práca, ja nás uživím“. Už vtedy by ste mali zbystriť pozornosť, najmä, ak nie ste typ „žienky domácej“ a vaša práca vás baví.

Desať ukazovateľov, že sa u vás jedná o ekonomické týranie:

Ak máte spoločný účet a vy nemáte dispozičné právo k nemu. Peniaze vyberá zásadne váš partner, napriek tomu, že vám naň chodí výplata či rodičovský príspevok.
Ak vám partner zakazuje chodiť do práce.
Ak neviete výšku jeho príjmu.
Ak musíte vydokladovať každý nákup, na ktorý vám dá peniaze.
Ak vám nedáva peniaze na chod domácnosti.
Ak kontroluje váš príjem.
Ak musíte prosiť o každé euro na kúpu nutných vecí (napríklad oblečenie pre dieťa, drogériu, lieky…)
Ak vás núti k podpísaniu zmlúv o pôžičkách.
Ak vás núti k prepisu vášho majetku na neho.
Ak na vás tlačí, aby ste mu dali peniaze

guinevre
27. júl 2016

@monca18 My mame kady svoj ucet, ale vieme vzdy kolko mame dokopy penazi, a ked treba kupit nieco drahsie vzdy sa prekonzultujeme a dohodneme. Ked budeme mat dieta neplanujem byt dlho na materskej, ale samozrejme, keby sa spraval takto sebecky, tak to by som povazovala za dobry dovod na prehodnotenie nasho vztahu a manzelstva.

emily76
27. júl 2016

@monca18 my mame s manzelom tiez oddelene ucty, ale teda aby som ja zivorila a on si minal na hovadiny... az take nie. 😒 Kludne mu povedz, ze bud ti zacne davat normalne na domacnost, alebo ides do prace a malej budete platit opatrovatelku. Pekne pol na pol. 🙄

liaka
27. júl 2016

Ja mam dve deti z predchadzajuceho vztahu. S novym priatelom ( ani nie manzelom!) mam syna. Dava mi celu vyplatu a ja mu dam vreckove. Napr. 5€ na pivo ked pojde z roboty domov. Kupujem viac svojim dceram nakolko su skolopovinne, viac sa im kupuje na vyletoch, lebo uz vedia "pytat si" chlapcovi staci jedno auticko a je spokojny 🙂 Nevedela by som tak zit ako Vy...

carrot_apple
27. júl 2016

@monca18 ste manželia, to ako prvé nieje v žiadnom prípade MOJe či TVOJE, JE TO VAŠE!čokoľvek čo nadobudnete počas manželstva ide obom-rovnakým dielom! prečo si sa vydávala?ako môže od teba chcieť aby si z svojho príjmu platila oblečenie a iné ako si písala aj pre JEHO deti?

blankaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
guinevre
27. júl 2016

@liaka Ja by som zase nevedela zit tak ako tvoj novy priatel, ze da ti celu vyplatu, a potom si pyta 5e na pivo, preboha 😀 😀 😀

carrot_apple
27. júl 2016

@guinevre no to je teda dôvera, to by ma môj vysmial. tak ako ja viem o jeho finančných tokoch tak má právo vedieť aj on.

blankaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
candii
27. júl 2016

Moj priatel mi da nejake peniaze ked dostane vyplatu. Zaplatime co musime a ostatok neriesime ved je to nase ... vacsinou malemu kupujem ja lebo vsak chlapi 😁

0silvia0
27. júl 2016

@liaka toto je ako v minulom tisícročí... dávať chlapovi vreckové. Veď sú to aj jeho peniaze, čiže vaše spoločné, čiže má právo si zobrať toľko, koľko potrebuje a nie čakať na vreckové ako školák... My máme tiež peniaze spoločné, ale každý si zoberie, koľko potrebuje a uzná za vhodné. Nebudem chlapovi trhať z ruky 20 e s tým, že šak ti stačí 5 e, to kde sme...

mirkakab
27. júl 2016

@guinevre tiež ma to napadlo, keby to bolo opačne tak je ohen na streche ......

libawet
27. júl 2016

...raz ste manželia, takže čo on zarobí je od tej chvíle aj tvoje a opačne, ide o tzv. BSM/ bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, iba ten byt, ako píšeš, je jeho, lebo ho nadobudol pred manželstvom. Ak by ste sa aj rozviedli, majetok, ktorý ste nadobudli počas manželstva pôjde na polovicu. Ak by si Ty nebola zamestnaná, je povinný zo zákona Ti vyplácať výživné, takisto na vaše spoločné deti.
Článok : http://www.rozvod-rozchod.sk/co-patri-a-co-nepa...

operaphantom
27. júl 2016

My ako manzelia mame spolocne vsetky financie. Ziadne moje, tvoje. Pride mi to trapne, ked sa manzelia delia ako male deti (bohuzial je ich dost) a handrkuju sa o kazde euro, ze ty si dal tolko a ty mi zas dlzna tolko....Ale zas je to dobra komedia, ked sa na takych ludi pozerate ak ste nahodou niekde s nimi a oni sa zacnu pred vami takto handrkovat 😀

carrot_apple
27. júl 2016

@operaphantom však, akokeby si to nemohli vyúčtovať doma, stačilo by sa iba dohodnúť, že všetko platí jeden a keď budú doma v súkromí-nech sa aj zožerú,že čo kto a koľko mal platiť!

141993
27. júl 2016

@monca18
my sme sa s manzelom o tychto veciach vela krat rozpravali. ja som povedala ako vychadzam s peniazmi ja a kolko budem potrebovat (Kedze som na MD) a on mi cca povedal ze kolko potrebuje on co vsetko plati a pod. A nestacili 2 rozhovory ale vela krat sme to preberali zo vsetkych stran. Cize hlavna je komnikacia a povedat si ako sa veci maju. Ty nemozes cakat ze to pochopi ked mu nic nepovies a on nemoze cakat ze vyzijes z toho mala co dostanes. Ako baby pisali toto bolo treba vyriesit na zaciatku.
Prajem vela sil aby sa to vyriesilo. Nehadz vsetko za hlavu este nic nie je stratene a rozvod nie je jedina cesta .... 🙂

nika2212
27. júl 2016

Ahoj my sice manželia niesme no sme spolu už 7rokov mame spoločný účet tiež mame dve deti -dcérky som na MD od 2011 a od vtedy som nepracovala len MD úrad prace a MD zasa. No a všetko ide na spoločný účet od kotrého mam kartu ja on nie.. Najprv poplatim čo potrebujeme cez IB a potom niečo vyberiem a stoho mu takzvane vydelujem ked chce ist na pivo alebo do herne ma limit max 20eur minut nestažuje sa môže mat všetko len sa musime dohodnut a zadelit peniaze..... A takto to máme už dooost dlho ja mam prehlad o financiach a minani a on sa občas spýta kolko ešte mame do výplaty atd... Podla mna takto by to neako malo fungovat aj ked mate oddelene účty aby si vedela kolko tam ma a daš mu vyplatit šeky ak by si to ty nerobila a viete spolu kolko vám ostalo a čo je vyplatene.....