icon

Rozdelené financie

monca18
27. júl 2016

Ahojte.na zaciatku poviem,ze som si dala novy nick, aby ma tu niekto znamy nespoznal,pretoze som tu zaregistrovana uz dlhsie.chcem sa trosku vyrozpravat,postazovat 🙂 , a aj spytat ako vy mate rozdelene financie a ci mste prehlad kolko penazi ma vas muz. My sme spolu 5 rokov, mame dve dcerky.najvacsim problemom u nas su financie,pretoze sa to deli na moje a tvoje.a ja som na rodicovskom prispevku.manzel pracuje a este ma aj nejake prijmy bokom,ktore su vraj iba jeho.dokopy to ma 1000e.ja si musim kupovat oblecenie v sekaci a aj detom,alebo tu na mk,kedze oblecenie a obuv,hracky kupujem ja.normalne uz uvazujem aj nad rozvodom keby som sa nebala,ze poziada o striedavu starostlivost.
Mate aj vy takychto lakomcov,ci som mala smolu len ja. ☹ do roboty pojdem az o rok,kedze nemam kde nechat mladsiu dceru.

Strana
z5
maria1989
28. júl 2016

@majkeel to som myslela ako opačný pól toho, čo si napísal ty. Písal si v podstate, že istý typ žien finančne využíva mužov.
Tak načo by potom takýmto ženám bol muž - keď z neho nič. Napr. že si majú všetko platiť napoly. ALE - napr. pri deťoch už by tá starostlivosť o ne taká vyrovnaná nebola. A k tomu väčšina žien, čo tak pozerám, rozmýšľa presne tak, že muž viac zarobí, ja viac odrobím doma. Prečo by tie ženy mali variť, pratať, viac sa starať o deti atď., a ešte aj o muža, ak by muž zas nedal viac niečoho iného?
Samozrejme, ideálne by bolo, keby muž so ženou prispievali finančne rovnako, (čo sa samozrejme v istom období ženy ani nedá), tiež muž by po práci rovnako priložil ruku k domácim prácam atď.
Lenže to tak nie je. To, že človek bude na starobu sám, no, neviem koľko % párov spolu vydrží do staroby, prípadne jeden môže zomrieť... na to, že s tým jedným mužom zostarnem, by som sa nespoliehala.

lili2015
Autor odpoveď zmazal
maria1989
28. júl 2016

@natalym joj si mi pokazila pointu 😀

natalym
28. júl 2016

@maria1989 No vidíš a ja s tým mojím pravdepodobne zostanem a celkom verím, že tú vodu mne on podávať nebude. 😉

maria1989
28. júl 2016

@natalym ale ty nie si žena, o ktorej písal majkel 😀 ani ja. Hm. škoda nie? 😀

emilia25
28. júl 2016

@lili2015 takto ma byt.u nas to bolo tiez tak isto skoro rok som bola bez prace a tiez sa muz o mna postaral.ako som pisala aj vtedy mi daval peniaze do ruky celu vyplatu.mne uz napriklad skoncila materska a zacina rodicak.mam ho asi o 100eur vyssi aku tu na skk.to je jedna vyhoda ale druha velka nevyhoda ze mna by nik ani pol uvezku nikde nezamestnali popri rodicaku.kedze mam vsetko v cz a aj odvody by tam museli posielat tak kazdy povie neda sa.

hettinka
28. júl 2016

@monca18 k tomuto "Ja som nehovorila,ze zivorim.ani nepotrebujem znackove veci pre seba a pre deti, ja som len myslela,ze by to malo byt v manzelstve spolocne, aby tam bola rovnocennost,tak tie co ste sami ani nemusite pisat. Ja som sa pytala na nazor vydatych."

ja som vydatá vyše 15 rokov a v našom vzťahu vždy fungovala istá rovnoprávnosť - ALE vo všetkom, nie že by som si ja sedela doma na materských a muž zarábal, pričom by mi odovzdával polku výplaty, nech s peniazmi naložím ako myslím... U nás to bolo tak, že som vždy pracovala aj popri materských a aj o deti sme sa starali spoločne, alebo na striedačku. Bolo aj obdobie, ked bol na týždnovkách a teda som ja tu musela byť viac pre rodinu, ale to sa tak strieda, za tie roky sa to už vyrovnalo ... Lenže všetko je o komunikácii, už si s ním hovorila, čo ťa ťaží? Že máš dojem, že on si žije nad pomery a ty chodíš vo veciach zo sekáču? Aký má on na to názor?

Aby vzťah bol rovnoprávny, musia ľudia sa tak aj správať a komunikovať. Uvediem príklad, moj manžel má roky vysnívané auto, ktoré by chcel, mohli by sme si ho aj dovoliť, lenže potom by sme mohli mať len jedno. Ja som mu povedala, že ale ja by som s takým veľkým autom nemohla jazdiť, okrem toho, ak ho ráno vezme do práce, ja by som nemala ako odviezť deti do školy ... takže sme kúpili dve lacnejšie, peniaze, ktoré boli vtedy k dispozícii sme rozdelili tak, aby sa dala zaplatiť prvá splátka za obidve a zvyšok si splácame každý zo svojej výplaty. Keby som bola začala s tým, že ty máš svoje auto a ja chcem svoje auto, ak asi nepochodím ... ale takto si to dal vysvetliť.

Finančne a časovo náročné koníčky som stopla v zárodku ,,, je ženatý, deti ho potrebujú, nie že ja by som chcela, aby pri mne sedel na zadku. ked deti odrastú, nech si pre mňa za ma tie udice kúpi 😀

katarinapekna
28. júl 2016
hettinka
28. júl 2016

@emilia25 "aj vtedy mi daval peniaze do ruky celu vyplatu..." ... a to by som ja ani nechcela, mať na starosti celý finančný manažment rodiny, možno pekná predstava, ale na druhej strane veľká zodpovednosť a aj únavné a zaťažujce... chlap predsa tiež musí mať predstavu, kolko čo stojí a kam idú peniaze, lebo aj takých poznám, že ani nevedia, čo sa platí a kolko stojí chlieb a mlieko...

Mne môj muž nedáva peniaze skoro žiadne, občas mi pošle na účet 50-100 eur, to skor vytiahne kartu v obchode a zaplatí, natankuje mi benzín doplna a tak ... ja kupujem veci zo svojho a ked nemám (alebo nechcem minúť), poviem mu, nech kúpi....

mawka
28. júl 2016

@maria1989 pretoze varit, prat, upratovat je uplne bezna cinnost. ci by to tie zeny nerobili? dobrovolne sa rozhodli mat dieta, tak vedeli, do coho idu. neviem, mam pocit, ze vychova dietata je glorifikovana a vo vacsine pripadov sa to tu opisuje ako keby nebolo na svete nic tazsie. iste, su narocnejsie deti, ale nie kazde dieta je take. vies, zena bude prat aj varit aj ked bude zamestnana. neviem, co je na tom nepochopitelne, ze muz robi, plati ucty, potraviny a vsetko mozne, nechava jej cca 240 eur a jej to nestaci? ktosi to tu napisal - mat vreckove 240 e je nadstandard a aj ked kupis hracku, oblecko nejake, nekupujes toho kazdy mesiac kvanta. suhlasim s @hettinka tiez som takmer nebola na materskej, pracovala som. nefnukala som. a rozhodne som zo seba nerobila martyrku len preto, ze som matka, chudatko, ktore ma nizsi standard. chudatko, ktore sa musi starat o dieta. je to o organizacii. uzivat sa da aj s detmi.
a suhlasim i s chlapom, co tu prispieva. velmi pekny pohlad chlapa na vec. neviem, preco zeny stale maju tendencie sa robit najlepsie, najmudrejsie, ktore vsetko vedia najlepsie a pre ktore je chlap hajzlik, ak im neodovzda vyplatu. no v tomto pripade neodovzda, bo plati vsetky ucty sam a asi vie preco. len mam pocit, ze autorka ma problem s jeho drahym hobby, aj ked by ma zaujimalo ake to hobby je. sak aj ona nech si najde hobby. este aj to riesit, ze chlap ma nejaky konicek a nedajboze mu to zakazat, ked si na to aj zarobi. ine by bolo, keby nezarabal a zena by mu drahy konicek zivila. poniektore stale vnimaju manzelstvo ako niekoho vlastnit, zakazovat, prikazovat. sa necudujem, ze manzelstva krachuju.

maria1989
28. júl 2016

@mawka veď píšeme to isté. Akurát s tou starostlivosťou, že vedela do čoho ide... tiež sa mohla dohodnúť s mužom dopredu, ako si to predstavuje. Lebo čo tu čítam, muž si počas ženinej materskej navykne, že nič robiť nemusí, a potom to takto pokračuje aj vtedy, keď je už žena v práci.

mawka
28. júl 2016

@maria1989 hej, sak presne to som pisala, preco si to nevyjasnili hned. my sme si sice s exom vyjasnili a prd mi to bolo tiez platne, akurat ze sice nemal problem kupit, akurat kupoval za pozicane a viac kupoval inym ako mne. ale rozhodne ked som chcela toto, tamto, kupil bez problemov. raz mal sice blbu poznamku, ked som bola po porode, ze kedy konecne budem zarabat, tak som zacala zarabat a bolo ticho. on si riesil svoje, ja svoje. keby nepoziciaval a necpal to do kuriev, tak by to mozno bolo fajn ako tak. ale zase na druhej strane ked sa vsetko zosralo a konecne som ho kopla do riti, vedela som sa zorganizovat sama s detmi. takze malo to aj nejake pozitiva, ze som na nom nebola zavisla. neviem si predstavit, ze by som s nim bola nadalej kvoli tomu, ze nemam kam ist, sak som nemala ani kam ist, ale zariadila som sa. asi by som si to uz hodila davno.
a proste sa tie zenske nepoucia od skusenejsich a nepoucia.

maria1989
28. júl 2016

@mawka asi to bude v tom, že každá sme išli do vzťahu s istými ideálmi, a ani nás nenapadlo, že to tak nemusí byť.

mawka
28. júl 2016

@maria1989 preto uz teraz rozmyslam. lebo viem, ze sa moze stat kadeco.

emilia25
28. júl 2016

@hettinka ale mi vsade chodime spolu tak vie aj muz kolko nechame na strave vie co kolko a kde platime tak ma prehlad presne tak isto ako ja.a ked idem sama do mesta tak tak isto mu hovorim ze kolko som kde nechala penazi a tankovat chodime tak isto spolu muz tankuje a ja som uz pomaly tam.proste vsetko robime spolu dokonca aj do stavebnin ideme spolu.len teraz bol s kolegom lebo idu robit balkonove zabradlie.takze mame prehlad o vsetkom.vsetko je nase nie jeho moje.

jabadaba
28. júl 2016

@monca18 v manzelstve nie je moje a tvoje, ale spolocne, spadajuce do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov! Pokial ste teda vopred nieco nevynimali z BSM! Je smutne, ze v manzelstve, kde su uz aj deti, funguje niekto takymto chrapunskym sposobom. Sorry, ale nie je to normalne. Takze pan manzel si odklada bokom? Ty si na rodicaku a tahas s deckami? No fajn! 🙄

melynda
28. júl 2016

@jabadaba vieš najhoršie je, že v mnohých rodinách to takto fungujú a berú to tak, že je to normálne ☹

jabadaba
28. júl 2016

@melynda bohuzial, je to tak a je to velmi smutne.

jabadaba
28. júl 2016

@hettinka o rovnopravnosti v tomto kontexte mozes rozpravat az vtedy, az budu moct muzi vystriedat svoje zeny v tehotenstve a rodeni deti a kompenzovat tie vypadky z pracovneho a karierneho procesu! Dovtedy, kym sa tento zazrak neudeje, je mozne hovorit o rovnopravnosti manzelov v uplne inom suvise. 😉

melynda
28. júl 2016

@jabadaba kamarátka tak fungovala roky, až keď sme sa o tom rozprávali ako my fungujeme tak zostala zaskočená, že veď žijeme úplne inak ako oni...

jabadaba
28. júl 2016

@melynda viem, funguju takto mnohe, pre mna je to cudzie. Asi zavisi aj od toho aky model fungovania kazdy z partnerov zazil doma. My napr. sme obaja s muzom z rodin, kde boli ucty spolocne a nikto nikoho nevymedzoval na moje a tvoje. Preto aj pre nas bolo po svadbe uplne samozrejme prejst na tento model manzelstva co sa ekonomickych otazok tyka. Zasadna je dovera vo vztahu a v manzelstve. Ak nie je, nefunguje dobre nic.

svetluska82
28. júl 2016

@jabadaba uplne suhlasim, zalezi aky model z rodiny mali partneri. Moji rodicia mali system otec dal mame celu vyplatu a nestaral sa, muzovi rodicia mali system oddelene ucty a pomaly aj centy na rozky sa prepocitavali. MY sme skusili najprv spolocny ucet, no katastrofa.Muzovi chodilla sms notifikacia, ked som vybrala napr. 10e do 5 sek. volal ze co zas kupujem, naco zas minam...a to sme zarabali v tom case cca rovnako a ja nie som ze extra minac. Po par rokoch mi dosla trpezlivost a ucty sme oddelily, bala som sa toho ze si budeme pomaly aj centy na rozky rozpocitavat, ale zas je to ako tak ok, hypo platim ja, muz seky za byt a stravu na striedacku, kto ma viac penazi na ucte ....Celkom to ide, aj ked to zdaleka nie je idealne.

hettinka
28. júl 2016

@jabadaba samozrejme, že myslím rovnoprávnosť v rámci možností ... nie je predsa možné, si vyrátavať, že ty si minul 5,50 na svoje veci a tak teraz ja si idem minúť tiež 5,50 pre seba ... ak človek žije v dlhodobom vzťahu, tak sa to strieda, prelína, ale ani jeden z manželov by nemal mať pocit, že v manželstve stráda, že dostáva podstatne menej, ako do neho vkladá, že jeden si žije nad pomery a druhý nemá na základné veci. A to nielen vo financiách, ale aj trebárs v čase venovanom rodine a sebe navzájom.

Existuje viacero možností, ako to môže v rodine fungovať a neznamená to, že jeden je správneší ako druhý, lebo aj spôsoby zarábania sú rôzne ... netreba počúvať kamarátky, lebo oni majú možno inú východiskovú situáciu. napríklad ak je manžel SZČO a ma firmu, to znamená nepravidelný príjem, treba peniaze aj točiť, kupovať náradie, prípadne platiť licencie a dane, odvody, tak je to iné, ako ked niekto pracuje ako zamestnanec a dostáva pravidelnú výplatu v približne rovnakej sume v čistom a presne vie, ako si to môže rozpočítať.
A tiež sa to mení časom, lebo ako deti rastú, životná situácia sa mení ... to človek uvidí až po rokoch. a čo nám fungovalo na začiatku vzťahu, to už dnes musíme robiť inak.

svetluska82
28. júl 2016

Podla mna cim viac muzovi dovolis tym viac to zacne brat ako samozrejmost a zneuzivat.

papricka33
28. júl 2016

@hettinka nechcela som rýpať, fakt ma to zaujíma 🙂 Tiež točím veci na bazári (môj muž sa všade chváli, že predám aj teplú vodu 🙂 od kočíka, cez auto, až po dom...( inak dnes som prave predala auto 🙂 počas prvej materskej som si dokončila VŠ, počas druhej urobila kurz na gélové nechty a teraz si nimi aj privyrábam. Mám to šťastie, že Boh má obdaril zdravými a šikovnými rukami (pri všetkej skromnosti 🙂 ale viem si, aj iným uháčkovať, upliesť... Ale jedným dychom musím povedať, že aj pri všetkej snahe, má stojí oveľa viac energie a sily dať dokopy toľko peňazí ako môj (či iný) chlap. Nehovoriac o fakte, že my ženy máme predsa len isté limity, fyzické hranice, ktoré nás skôr neskôr doženú. Hlavné tie aktívne, ktoré "sa vieme zariadiť", "všetko zvládneme"... Práve preto sa medzi ženami častejšie objavujú migrény, a teraz veľmi "moderná" depresia... ☹ Čert nám všetkým bol dlžný emancipáciu... (a to som pred 20-timi rokmi bola sufražetka ako vyšitá ☹...

papricka33
28. júl 2016

@majkeel vďaka za chlapský pohľad. Píšeš skôr o skúsenosti, ako o úplnej realite. Viem, že je to dnes trochu iné, ako kedysi... ale takmje to predsa vždy. Časy sa menia 🙂 Všetky baby by som do jedného vreca nehádzala. Tiež mám 40. Chodievaju ku mne mladé čajky na nechty. Kedysi by som si povedala, aha mladá holka, a dá si robiť gelovky, privezie sa na aute... 🙂 A zrazu zistím, že čajka v júni zmaturovala, a o 2 týždne už maká v nejakom pajzli za pár chechtakov na 2 smeny. Alebo baba vo štvrtok urobí štátnice zo slovenčiny (!) v piatok už má 2 pohovory do práce a nakoniec nastúpi za pás na 3 smeny... Ako vravím, ja som za návrat slabých žien a silných mužov. Do r.. i aj s emancipáciou. Som romantička. Zabijem sa? 🙄
PS: ja som chodila do krúžkov aj za komančov. Dcéra mi chodí na plávanie, a dufam, že o pár rokov mi bude vďačná, že som ju odtiaľ s mokrou hlavou vozila a vôbec, že som aspoň trochu miernila jej nábeh na skoliózu... A vlastne ani mi nemusí ďakovať. Preto to nerobím 😉

soniell
28. júl 2016

všeobecne - komunikácia..komunikácia a ešte raz komunikácia..nemému ani vlastná mama nerozumie ako sa hovorí..A pri všetkej úcte k mužom..treba zabudnúť na chodenie okolo horúcej kaše a taktné naznačovanie..skrátka im to nedôjde..jasne-vecne-lopatovo. A čo sa týka financií.. koľko ľudí toľko chutí.. spoločný vs. zvlášť účet - hlavne, aby vyhovovalo obom. My máme zvlášť účty, muž hradí stále položky (no urobí aj nákup cestou z práce..podľa potreby), ja hradím zvyšok (strava,krúžky a školu deťom, potraviny atď.) Pred výplatou si dávame priebežne info, kto je na tom ako, aby sme mali prehľad. - toto všetko bol však výsledok niekoľkoročného zohrávania sa a rozhovorov.

mima4
29. júl 2016

@monca18

problem nie je v tom, ze ty nerobis a on ano, ved si doma s jeho dietatom a umoznujes mu robit si karieru, tak ako pisala @vroni...

problem vidim skor v tom, ze sprava sa k tebe ako k chudere, nie ako k manzelke, k zene, ktora ma svoju hodnotu, ktorej doveruje a ktoru lubi. Vymedzovat peniaze pre druhého len preto, ze on momentalne nerobi alebo zaraba podstatne menej je pre mna chrapunstvo a nezrele konanie cloveka. To ze on zarobi dajme tomu 1000 EUR v cistom a ty mas 220 EUR momentalne predsa neznamena, ze "ON ROZHODUJE", kolko z 1000 EUR ti da a na čo dá a podobne... ako keby si bola nesvojpravna alebo mala 10 rokov. Tie peniaze su spolocne, ste manzelia, a teda patria rovnako aj tebe a zamedzovat k nim pristup pre teba z dovodu, ze si na materskej je podla mna urcite ekonomicke tyrania a manipulacia.

Nema absolutne pravo sa k tebe takto chovat a zneuzivat to, ze ty si momentalne s detmi doma a davat ti "vreckove" ako poslednej chudere. Toto urcite do zdravého vztahu nepatri. V zdravom vztahu sa clvoek ani nemusi snazit byt super nezavislim, modernym a podobne...pretoze v zdravom vztahu ludia tahaju spolocne za jeden povraz, komunikuju spolu, riesia problemy spolu... a neponizuju jeden druhého...

cize to co prezivas, nie je OK. A nevidim nic zle na tom, aby si sla aj na kozmetiku, ku kadernicke...aj si kupila nieco pekne.

jabadaba
29. júl 2016

@hettinka v podstate teraz s tebou suhlasim, reagovala som predtym preto, ze som mala dojem nie velmi spravneho chapania rovnopravnosti z tvojej strany - najma ta cast, kde si popisovala, ze popri materskej si mala zamestnanie. Tu mi to prislo nevyvazene, preto moja reakcia. 😉

melynda
2. aug 2016

@jabadaba tak tak. Mám pocit, že z vlastných rodín si nesieme do vzťahu toho najviac. Niekedy je to našťastie a inokedy zas bohužiaľ, ale jedno je isté, každému vyhovuje niečo iné a súdiť za to iných nemá zmysel 🙂

Strana
z5