Rozdelené domáce práce v 4-člennej domácnosti

6. júl 2024

Manzel, ja, deti - 7r a 10r.

U nas denne:
Ja: periem, varim sebe (mam hist. intol.), detom rychla vecera, ucit s detmi (1h denne), beriem deti zo skoly
Muz: nalozi, vylozi umyvacku, obcas ho vystriedaju deti, vozi rano do skoly
Deti: vyvesaju, zvesaju pradlo, svoje veci si sami ukladaju, vycistia filter v susicke

Tyzdenne:
Ja: 2 kupelne, kvety, vykladam pred dvere vsetky smeti (5x vrecko - separovane), velky nakup, vymena uterakov
Muz: vysava, vari obed cez vikend, kosi, 1 kupelna, sporak, odnesie smeti do kosa
Deti: skladaju uteraky, bielizne, sprataju si hracky, drobne veci ako doplnit toaletaky, servitky, obcas kvety

Mesacne: Ja: vymena postelneho pradla, prach cely dom, strihat zahradu, uhrady ucty, skoly, atd, nakupy oblecenia, hlbkove ocistenie kuchyne, umyt dlazky
Muz: zahrada (strihat, hrabat)

Kedze dcera je ekzematik, nemoze robit velmi s mokrymi a chemiou a syn zas alergik na roztoce, maju obmedzene moznosti upratovania, nemozem niektore veci na nich predelegovat, lebo bud sa dcere zhorsi ekzem, alebo prach je treba cistit dokladne kvoli alergii.

Prilezitostne: ja hlbkove cistenie matracov, gauca, mikrovlnka, okna
muz: zahrada, prezutie aut
deti: obcas v zahrade pohrabat, postrihat ako treba, povysavaju garaz

Urcite som nevymenovala vsetko, ale to asi nevadi.

Stve ma, ze muz ma tyzdenne aj 15 hodin casu na seba, ja vobec. Este aj to sa snazi svoju pracu delegovat viac na deti. Ked mu poviem, nech nieco spravi, povie, ze daj detom robit. No v akej kvalite umyje 7r. dieta dlazku?

Schovava sa za to, ze on uci deti samostatnosti - paradoxne, vraj on musel robit od mala, co mu povedali (aha, tak preto vsetko urobi laxne (keby ste videli jeho veci v skrini alebo jeho pracovnu, tak vas vystrie, oteplovacky sa tam valaju na zemi od zimy) a deleguje, asi "ma pozitivny" vztah k upratovaniu), ja zase som doma robit nemusela, samozrejmostou bola cistota a udrzba vlastnej izby, skladanie oblecenia. Casom som zacala sama od seba pridavat si povinnosti, povysavat a umyt dlazku, riady, oprat zaclony, umyt okna, vekom samozrejme, uz som mohla mat aj 12-14r. A dnes nemam problem s nicim, keby mal den 48 hodin, viem si to aj sama spravit, nevadi mi to.
Len nema 48h.
Co by ste zmenili? Poradte.
Dakujem

anjelicek26
6. júl 2024

Podla mna uplne normalna rodinna rutina... neviem, co chces zmenit? Mate toho - vsetci - dost... odporucam aspon 3-4x v roku vypadnut na predlzeny vikend mimo domacnost a nerobit proste nic a dobit baterky... a obcas napriek alergiam dat proste kludnu nedelu bez upratovania... nechaj pobehat roboty, nech povysavaju, poumyvaju, uz to je velka pomoc... jasne raz v tyzdni treba zobrat dlazku aj tak mopom, ale 6x v tyzdni staci na zakladnu cistotu aj robot...to iste plati aj pre vysavac... skus si veci chlp poulahcovat.

mia_von_prag
6. júl 2024

Najala by som si niekoho na upratovanie - hlavne dlážky, vymena posteľneho prádla, umyvanie kuchyne a kúpeľne.

Myslim, že to máte v rámci možností dobre rozdelené, skvelé, že ste zapojili aj deti.
Väčšina chlapov necháva všetky domáce práce na ženu, tvoj takto znie ako hrdina.

janickacrazy
6. júl 2024

Vy máte 3 kúpeľne? Tak to potom máte asi veľký dom, tak jedine zaplatiť upratovačku. My máme našťastie len jednu kúpeľňu a tu upratuje muž.

marianarem
6. júl 2024

Aj mne sa zda, ze muz robi celkom dost. Hoci mohol by asi reagovat lepsie, ked sa s nim o tom rozpravas. Je ale mozne, ze tie svoje veci robis prilis perfekcionisticky? Lebo pri tych pracach, co si vymenovala, mi nie je jasne, preco ti ani cez vikend neostane vobec ziadny cas pre seba.
Inac ja som tiez dost silna ekzematicka, no umyvala som doma aj dlazky, proste som mala rukavice, na spodok bavlnene a na ne gumove. Lebo aj ekzematik a alergik sa musi vediet nejako postarat o svoju domacnost. Ale zase nemyslim si, ze vas problem je prave v tomto, to len tak na okraj hovorim, myslim, ze aj deti robia toho dost.

dskjhfdlkdjhl
6. júl 2024

My mame stvorpodlazny dom a samozrejme zahradu, obaja mame dost narocnu pracu, deti mame uz vacsie a ja som Monk na poriadok a nejako teda nechapem, kde mas problem, resp. preco nemas cas na seba. Tie cinnosti, co si vypisala, zase az tak vela casu nezaberu, ale ak to nezvladate, tak si zaplatte upratovacku a bude klud.

luccija
6. júl 2024

Ale on cez víkend varí a upratuje, tak máš voľno celý víkend či nie?kedy chodí domov cez týždeň, lebo to len vyloží, naloží umývačku...

kristinka92
6. júl 2024

zmeň svoje nastavenie. koľkokrát rovne akože peries zaclony? je to potrebné? musí byt všetko dokonale? no tak nech dlážku umyjú deti, no a čo že to nie je dokonale, hlavne ich za to nedrb. ani muža. vo väčšine SK domácnostiach muž nerobi ani polovicu toho čo ten tvoj. trocha zvolni, nikto si nebude pamätať či si mala v júli 2024 vydrhnute okna a vylestenu dlážku, ale deti si budú pamätať že “nikdy nič nespravili dost dobre”

sissy27
7. júl 2024

Peries - akoze rucne v potoku za dedinou, ci mas automaticku pracku a susicku? To zaberie kolko, 15 min? Alebo sedis a pozeras ako to tym spotrebicom ide? Potom chapem, ze je to casovo narocne.
Kvety - s tymi robis co? Presadzas kazdy tyzden, citas im rozpravky a tancujes za mesacneho svitu? Alebo ich proste polejes? Kolko ich mas, 150 a kazdemu treba inu vodu? Ja mam cca 30 kvetinacov a zaberie to tak 10min…
Vylozit odpadky pred dvere - tiez asi robota na pol dna pre teba 🙈
Vymena uterakov - to by si hadam kazdy zvladol sam vziat zo skrine ciste a pouzite hodit rovno do pracky, ked je to tolko roboty pre jednu osobu, pripadne to deleguj na deti.
Tyzdenny nakup - objednaj dovoz 🤷‍♀️
Zahrada - chapem, ze zaberie cas, tu by som zvazila zahradnika
3 kupelne - nuz takto ste sa rozhodli, mne osobne to pride zbytocne pre 4 osoby, ale mozno by ste mohli jednu nepouzivat a len raz za cas tam utries prach a preplachnes odtok.
Vymenu postelnej bielizne by som ja osobne robila castejsie ako raz za mesiac a aj prach, ked mas doma alergikov. Mozno by som zvazila cisticku vzduchu.
Uhradu uctov tiez v dobe smartbankingu, qr kodov a applepay nepovazujem za extra cinnost.
Budem zla, ale bud prehanas alebo mas uplne na houby time-management.

slovenka753
7. júl 2024

skus nanho presunut velky nakup, to je celkom casovo narocne. u nas chodi nakupovat manzel. spolu napiseme zoznam a on ide podla neho ... uteraky zver starsiemu dietatu, to nie je nic narocne.

zaba21
7. júl 2024

Z môjho pohľadu oproti tomu na čo som bola zvyknutá je tvoj muž celkom zapojený do domácich prác. Takže ubrať z nárokov alebo najať upratovačku. A nebyť otrokom domácnosti, vedieť sa uvoľniť.

tamta
7. júl 2024

Ja si myslím, ze starší by sa uz mohol skúsiť učiť sam, max preskúšať, skontrolovať ulohy
Večera nemusí byť tiež denne varená.
Ostatné uz bolo spomenuté vyssie.

andrejka1974
7. júl 2024

Zmenila by som to že menej budem upratovať a tvoj muž robí až veľa určite by som uvoľnila a tak budeš mať viacej času na seba alebo čas na vás všetkých radšej idem s deťmi a mužom na výlet ako upratovať

mandzula
7. júl 2024

Ja osobne si neviem predstavit denne pranie, nakupovanie oblecenia neberiem ako povinnost, ale ako potesenie, ked sa po vylete zastavime na kavu v nakupaku... ale teda nemam v plane menovat vsetko, co robim inak, len ti poviem, ze moj muz "len vari", riesi auto (poistky ja - cca 20 minut prace za rok aj s vyjednanim lepsej ceny) a cely zvysok domacnosti (mam ich dokonca dve - byt a dom, kam chodime kazde dva tyzdne) je na mne a ja ten cas na seba mam, nemam ho vypocitany v hodinach, no stiham aj cvicit, aj ist na kavu, aj citat, lustit krizovky.
Mam z teba pocit, ze svoju pracu precenujes a tu muzovu podcenujes. Viem, ze je to nerealne, no bolo by zaujimave, ako to vidi on, co vsetko by kvetnatejsie rozpisal napriklad k tym pracam vonku ci takej tej "chlapskej" udrzbe domacnosti.

nwnw
7. júl 2024

Podla mna uz by si ich mala preklapat ucit sa same. Obliecky navlakanie deleguj na muza. Ja to raz za 2 tyzdne operiem a polozim ciste na postel. Postele navlaka muz. Inak nerobi nic skoro z toho co hovoris. Vozi deti na treningy a to mam 2h po praci: vylozim umyvacku, postavim varit, nalozim pracku. Kym pridu je navarene, pritom kuchyna vylizana a pradlo vyvesiam. Muz da jest, osprchuje, to si povysavam, ozehlim daco... Muz poleje zahradu, ja dam jest sliepkam a psovi a idem spat. Velke upratovanie robim cez vikend alebo v piatok. Deti su male, nepomozu nic este. Varim kazdy druhy den, lebo mam HIT a prvy den nejak prezijem bud na salate alebo risknem jedlo z predosleho dna. Vela krat si do prace nesiem total rychle jedlo ako zeleninovy salat. Najhorsie je 2x rocne kompletka okna, vylozit skrine a pretriedit sezonne veci. To si riesia jedenie po svojom 😁 (pizza).
Musime skoro vstavat. Ja uz mam obed navareny,ranajky riesil muz, pradlo vyvesia on. Deti na vylet bali on. Ja iba nachystam oblecenie na stolicky. Deti si batohy na kruzky a do skolky balia same. Zehlim rano ked spia hodina bohato staci.

autor
7. júl 2024

Dakujem za konstruktivne rady. Uprimne, niektore nechapem, preco robite doma sluzky a uspokojite sa s komentarom, ze vas muz nerobi z daleka tolko, co ten moj. Mozno ak nosi domov vyplatu 5000 eur, tak vtedy sa to da chapat, inak je to mimo mojho pochopenia a prace maju byt rozdelene 50:50. U nas je evidentne, ze to nie je. Ale je mozne ze ozaj vasi muzi domov nosia tolko penazi, inak by ste asi nepisali, ze zavolaj si upratovacku, zahradnika a pod. Upratovacka vychadza mesacne 200-300 eur, zahradnik detto, to sa z bezneho platu neda platit.

luccija
7. júl 2024

Mňa udivuje, že pokladas za prácu vyložiť 5 ks odpadkov pred dvere.podla mňa si pedant, lebo už len taký zoznam a napísať kto čo robí je umenie🙂
Tak deti budú mať alergiu asi celý život to nikdy nebudú utierať prach?
Zase sa mi nechce veriť, že raz mesačne umyvas dlážky a pri alergikoch raz mesačne menis prádlo
To, že ty si v 12-14 umývala dlážku je mile asi si ako dieťa doma dosť skoro a veľa pomáhala.ked sa ti zdá, že muž robí malo tak to prerozdel.
Nikdy to nebude 50/50.Hrabat listy môžu aj deti...nebuď otrok domu

aceris
7. júl 2024

My mame este male deti, ale moj muz okrem vynasania smeti a 1x do tyzdna cez vikend navarenia nerobi v domacnosti absolutne nic. Vsetko robim len ja...keby moj muz co i len nalozil/vylozil umyvacku, tak skacem meter

mandzula
7. júl 2024

@autor my napriklad zarabame rovnako a dovolim si tvrdit, ze prace v domacnosti mam viac ja, ale ja sa z toho nerucam a hlavne sa nejdem posrat z poriadku, to fakt nie je zmysel zivota. Radsej si v pokoji a bez predchadzajucich hadok, ci je to 1:1, vybehneme na rodinny vylet. Dolezite je, ze si to, co pre seba robime, vazime, ze sa nebijeme o to, kto vyniesol jeden kos a kto dva. A ako sluzka sa teda rozhodne necitim.

lujza123
7. júl 2024

Ono je to všetko o prioritách.
Mne to pride ze to máte viacmenej podelené spravodlivo co sa týka domácich prác. Problem je ten, ze kým tvoj muž je pohoďak a moc to nehrotí, ty mi prídeš ze to chceš mať tip top a podľa seba. Lenze toto je tvoje nastavenie, nie univerzálna pravda ako ma vyzerať domácnosť
Upratovanie a domáce povinnosti sú u teba na prvom mieste, na úkor vlastného voľna a času pre seba. Potom si len zbytočne nervózna.
Nájdi si nejaký koníček, ideálne šport, prechádzku skratka nejaký relax, doma sprav to co je nutne, potom sa venuj sebe a potom ked ostane čas dorob zvyšok.

To učenie s detmi si podelte medzi sebou a decka smerujte k samostatnosti, 10 ročný by už asistenciu rodiča pri učení nemal potrebovať, tak isto by som deťom prenechala starostlivosť o ich izby - vysávanie, prach, hračky

anjelicek26
7. júl 2024

Autorka máš veľmi zlý mindset, či sa tyka domácich prác. Nie si slúžka, je to tvoja domácnosť. Tvoja rodina. Tvoje deti. A nie, tie deti nemajú robiť stále viac a viac v domácnosti. Vlastne izba a dve pravidelne domácnosť prace sú viac ako dost. Maju mat aj kruzky, volne čas a čas na ucenie a kamaratov. A aj čas na nerobenie nič, na to je detstvo.

tamta
7. júl 2024

Autorka pri vsetkej ucte, mnohé tebou vymenované tvoje aktivity fakt nie sú domáce práce a je skôr na smiech ze si ich tam uviedla.
Ak by som to reálne preskrtala, podla mna tvoj muž toho robí aj viac ako ty.. 🙃 Z takych skutočných domácich prac... Takže mas pravdu, nemate to 50:50 a problém je podla mna v tvojej hlave, nie v tvojom mužovi ani v tvojich deťoch.

minenkak
7. júl 2024

Ja si myslím, že deti robia moc

minenkak
7. júl 2024

Pranie,kvety a platenie účtov nie je robota,tie deti ale majú toho naozaj dosť,v tom rozpise ale není toho až tak moc,mimo detí ,normálna domácnosť

lujza123
7. júl 2024

Ináč k tomu rozdeleniu prác, ja som tiez na toto extrémne citlivá, nikdy by som nežila s niekym kto by doma nic nerobil a len čakal ze to spravím za neho. Vedieť udržovať poriadok okolo seba a v priestore v ktorom žijem je rovnako dôležité ako osobná hygiena.

Možno si niektoré ženy povedia ze však co rieši, môže byt rada ten môj nic nerobí … No ked vám to vyhovuje a chcete robit domáce samé je to v poriadku, vaša voľba, vaša domácnosť …
Ale štandardom by to už tomto storočí v európe byt nemalo.

mandzula
7. júl 2024

@lujza123 ale autorkin muz predsa robi, akurat ocakavat 50/50 je proste nerealne, evidentne to nie je chlap, ktory pride domov a necha zenu, aby mu vyzula zasrate cizmy. Plus si treba uvedomit fakt, ze mnohe zeny maju na poriadok latku nastavenu extremne vysoko - ok, ale nech do toho nenutia aj partnera. Mne napriklad staci, ze nerobi bordel. A to, ze chcem mat povysavane kazdy den, je moj problem, nie jeho, tak proste nebudem ako male dieta dupotat nozickami, ze vysavaj ty, lebo 50/50.

marca12
7. júl 2024

Podla mna muz toho robi dost vela. A udivuje ma ako mas spocitane kolko hodin casu ma pre seba. To ma nikdy nenapadlo takto riesit. Nikdy sa nedaju rozdelit prace 50:50. Raz potiahne jeden viac,inokedy druhy. Ale co sa mi nepaci,ze chce prehadzovat pracu na deti. Deti uz teraz toho robia dost. Deti maju mat detstvo. Treba ich ucit,ze nic sa neurobi same,ale zase nie aby toho na nich bolo tolko,ze nebudu mat cas na detstvo.

autor
7. júl 2024

Mnohe neviete citat a prekrucate moje slova. Rozpisala som detailne, aby som bola co najobjektivnejsia. Ja si tiez myslim, ze deti robia dost, preto mi vadi, ze muz deleguje na deti, pritom cez pracovne dni on len sprata umyvacku, este aj to chce aby to robili deti.
Cez vikend navari rychly obed, povysava, urobi 1 kupelnu, sporák, pokosí. Ja urobim 2 kupelne, spíšem veľký nákup, nakúpim, vyložím, to je aj 1,5 hodiny a všetky tie drobnosti, ktoré síce nie sú práca, ale keď ich spočítam dokopy (kvety, uteráky, výmena prádla, vyprášenie diek, vankúšov) - tak to spraví veselo spolu aj ďalšiu hodinu. Učím sa s deťmi výhradne ja, majú dys, denne aj hodinu, aj tak majú na vysvedčku trojky čo na prvý stupeň je tak-tak. Mužovi nerozumejú, vysvetluje komplikovane.
A áno, mám prehľad o tom kto koľko, lebo muž denne sa venuje koníčkom, buď doma, alebo ide s kamošmi von, nikdy nespraví ani blbý chlieb deťom cez týždeň. A cez víkend detto. On má svoj rebríček povinností a nikdy neurobí nič nad rámec, v zmysle, že aha toto treba, tak spravím. On to má ako prácu, odrobil som si, končím, tým to pre mňa zhaslo. Všetko čo je nad rámec, čaká na mňa. Nemôžem byť pedant, keď utieram prach 1x mesačne, veď to nedáva logiku. Cez víkendy beriem deti ja von, na výlety a pod. Aby niečo zo života mali. Preto nemám čas pre seba, vôbec. Keď sme chodili spolu na výlety, tváril sa otrávene, aj povedal, že jeho to nebaví.
Keď si ide po svojom, symbolicky sa spýta detí - že ideš so mnou do posilky? Ideš so mnou bicylovať? Lebo vie, že deti nepôjdu. Na detské záujmy povie, že on sa nebude deťom prispôsobovať, ale deti sa musia jemu. Jeho to v trampolínovom centre nebaví. Raz staršie bolo s ním bicyklovať a povedalo že nikdy viac.
Ale to som sa tu nechcela sťažovať, toto už beriem ako je - prišla som sa spýtať, čo by sa dalo ešte ako zefektívniť vrámci domácich prác, preto znova, ďakujem za konstruktivne rady. A pekny vikend

lujza123
7. júl 2024

Teraz ked si to rozpísala tak je jasne ze síce máte domáce prace ako tak podelené no starostlivosť o deti je výhradne na tebe.

V tomto by som trochu zatlačila na muza, tie deti sú už veľké dá sa s nimy robit vela.
Fakt si treba uvedomiť ze máte max takých 5 rokov a je koniec s detstvom. Budete mať doma pubertakov ktorý sa vám na nejaké spolocne aktivity zvysoka to, pretože ak ich aj bude baviť šport v puberte budú robit zasadne niečo ine ako vy…
A ubehne to ako voda, aby mu potom nebolo luto ze premárnil čas

V tomto si myslím ze ti naozaj pomôže nájsť si nejaké hobby aj ty sama pre seba. Donúti ta to delegovať povinnosti na muza, určiť si priority, oddychnes si, nebudeš mať toľko nervy ze si on chodí po svojom

lujza123
7. júl 2024

@mandzula súhlasím s tebou ze toto je druhý extrém ked ma žena predstavu o domácnosti ako z katalogu a animačnom programe pre deti 24/7 tiez nieje v poriadku toto vyžadovať od muza aby 50:50 stíhal také šialene tempo

Vzdy treba nájsť kompromis aj v domácnosti aj s detmi a trochu počúvať a akceptovať pohľad aj toho druhého ..

tamta
7. júl 2024

Autorka, objektivita podaná z jednej strany nie je objektivita. Ktovie, co všetko by vypísal tvoj muž, co robí ešte za činnosti, ktoré mozno ty považuješ za samozrejmosť.
To len na margo tej objektivity.
Ako bolo popísané, podla mna ani tak nejde o domáce práce ale čas strávený s deťmi a veci tohto charakteru. To sa uz musíte porozprávať s muzom..