Rozchody.. Aj kedysi to tak bolo?

tinkatinus
28. aug 2019

V mojom okolí, ale aj tu MK vidim veľa rodín, kde sa manželia alebo partneri rozídu alebo rozvedú, ked maju ešte male deti. Toľko prípadov z okolia poznám, az to začínam nechapat. Mnohé vzťahy fungovali normalne, potom sa narodí dieta a do jeho 3 rokov sa rozídu. Prečo je to tak? A prečo je takýchto prípadov tak veľa? Aj kedysi to tak bolo? Môžu za to zväčša muži? Je mi z toho smutno, že potom toľko detí vyrastá v nekompletnych rodinach.Ja mám muža cudzinca, chodili sme spolu rok, potom sme sa zobrali, hneď sme mali prvého syna, presťahovali sme sa na SR, boli to ťažšie časy, už len tým, že si musel zvyknúť na Slovensko. Už sme svoji 5 rokov. Mali sme aj my väčšiu krízu, ale tú sme ustáli a zase je všetko v poriadku. Nehovorím že je to úplne dokonale, ale snažíme sa, ľúbime sa. Je iné, keď je napríklad alkoholik alebo tyran,atď.Ale väčšina sú normálni ľudia.

martinka3437
28. aug 2019

@tinkatinus Ano aj ja si to vsimam od kedy mam vlastnu rodinku ze vela manzelstiev konci . Ale vecsinou su uz ludia po 40tke a podvadzaju sa jedna radost . Ako keby im preplo mi to pripada deti nam vyrastli tak sa mozme trtkat hore dole 🙈

rainbow82
28. aug 2019

@tinkatinus Ani ja netuším,je to smutné veru už len kôli deťom 😔.Buď sa brali moc mladý,alebo sa dobre nepoznali,alebo všetko unáhlili..je veľa vecí prečo ......nie vždy je to chýba chlapa bohužiaľ.Kedysi to bolo veru iné 😀.Moja babka s dedkom sú spolu 60 rokov.Poznam vela takých párov ale to z čias nedávnych,že sú svoji roky rokúce.V dnesnej dobe je to ine.Zena priberie 5kg a muž sa chce rozviesť.Neviem,ja mám tiež cudzinca sme spolu 10 rokov.Tiez bola kríza keby len jedna ale všetko sme poriesili a vyriešili.Tazko povedať keď nevidime čo je za druhými dverami

vendulka80
28. aug 2019

No pretoze dnes slovo obeta nic nehovorí. Ani u zeny, ani u muza. Je uplne jedno v ktorom veku. Kazdy si chce zit sam pre seba aj v manželstve. A ked to tak nejde tak bum rozvod.

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@martinka3437 ako keby tie 15 ročné deti nepotrebovali kompletnú rodinu. Ja vidím vela párov, čo sa rozišli, vsetci maju okolo 30 a male detičky. U nás sú deti na prvom mieste, aj u mňa aj u muža a už len kvôli nim sa snaží človek udržať to manželstvo a lásku v ňom.

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@vendulka80 a myslíš, že to môže ovplyvňovať aj internet?

stela01
28. aug 2019

Podľa mna je to aj tým že v dnešnej dobe sú ženy viac samostatne ...
Áno aj pred tým vedeli a vydržali Viac ako Veľa ale v dnešnej dobe už toho toľko netolerujú

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@rainbow82 presne, ja si myslím, že tie krízy prídu odídu, pokiaľ ozaj nie je nejaký vážny problém ako alkoholizmus atď. tak sa to dá prekonať. Možno si niektorí ľudia hovoria, že mám len jeden život a chcem si ho užiť naplno, takže ked láska pominie alebo už to nie je ako kedysi, tak človek zdupka, ale čo dopekla tie deti? Akí maju potom vzor?! :-/

queen_mary
28. aug 2019

Alebo niektorym zenam prepne po porode 🤷‍♀️ poznam take 😂

nika898
28. aug 2019

@tinkatinus je to tym ze mlady ludia radsej utecu od problemov. Maloktora rodina zvladne tlak ktory pride prichodom deti. Aj mi sme mali krizi a nie jednu. Ja som sa tiez chcela rozviest aj moj muz a nie raz ale ustali sme to. Mne zase kazdy z okolia vravi vydrz bude lepsie deti vyrastu a vy opat budete mat cas pre seba. Problem je vela krat aj v komunikacii a vo forach aj tu na MK. Zena napise ze ma daky problem a 90% jej napise utec, odstahuj sa, naco ti je taky chlap samej ti bude lepsie nebudes prva ani posledna. Muz sa prichodom deti citi byt na druhej kolaji maloktory to pochopi a zase zena si casto krat neuvedomuje ze aj manzelka a kamaratka nie len matka. Toto su podla mna najcastejsie problemy. Dakedy sa ani tak nevera nebrala, nevravim ze je to v poriadku ale dajme si ruku na srdce a uprimne si odpovedzte kolko nasich otcov, dedkov bolo nasim mamam, babkam neverny. Vsetko o komunikacii, tolerancii a kompromisov.

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@stela01 možno, nuž ak je to tak, tak neviem, či je to vlastne dobre, či zlé. Možno to treba nejako zosúladiť, nebyť tolko tolerantná ako kedysi, ale nechať muža cítiť sa mužom, predsa testosteron robí svoje 😁 aj keď zase ved ked je žena na materskej, tak až taká samostatná nie je, keďže dostane 220e mesačne 😭 ale prevažne v mojom okolí sa práve take rozvádzajú. s deťmi do tých 3 rokov.

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@queen_mary a ako im prepne? napr.

stela01
28. aug 2019

@tinkatinus tak niektoré ženy robia aj keď sú na materskej . 😉
Alebo si dokázali našetriť na ten čas ... aby neboli odkázané na partnera.
A nieje muž ako muž , a hlavne si myslím že už niesu take ženy naivne ... čo všetko veria a tolerujú .
A hlavne nenechajú sa odbiť vetou ja som pán domu ....

sapetka
28. aug 2019

Ano aj ja som si to vsimla.. a potom riesia ako sa starat o dieta a odovzdavat si ho ako kos s pradlom.. je mi tiez z toho smutno ze deti toto musia zazivat. Ludia sa prestali snazit pri prvom vacsom probleme radsej zutekaju nez aby sa snazili, radsej povedia neviem ci ta este lubim namiesto toho aby obnovili iskru, je lahsie si najst bokovku ako pracovat na vlastnom vztahu. Ked ru citam tieto pribehy stale sa zamyslim nadtym ze si neviem predstavit zeby sme sa s muzom rozviedli. Neviem si oredstavit zeby som bola taka lahostajna a pustila nas mamzelsky zivot( tiez nie je dokonal nas vztah tiez su krizy tiez je to narocnejsie od kedy mame dieta) ale lubime sa. Tiez sa pohadame a vymenime nazory ale vzdy si najdeme cestu. A dufam ze to tak ostane 🙏ked sme si raz nieco slubili ze az do smrti a v dobrom aj v zlom(moze to zniet mozno smiesne) ale budem sa toho drzat.

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@nika898 toto bude presne ono! myslím, že si to vystihla. Ale dokelu ved ked to ustáli starí rodičia a naši rodičia, ten tlak po príchode deti a manželstvo, tak prečo nie naša generácia. Ludia su zevraj v dnesnej dobe pohodlni,ale to asi nie je moc pohodlné rozviesť sa s malými deťmi, ked väčšina ľudí ma hypotéky atď. nie?

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@stela01 a čo napríklad tolerujú? akoze špinavé ponožky na zemi napríklad alebo niečo vážnejšie, čo ja viem, že ide muž s kamošmi von alebo take nieco?

83lenka83
28. aug 2019

@tinkatinus aj davnejsie bolo kopu nefungujucich manzelstiev ale zeny sa bali rozvodu a muz na to nemal dovod kedze si tobil co chcel a doma k tomu full servis, moji rodicia su spolu 36 rokov ale nemozem povedat, ze to bolo fungujuce manzelstvo, mama zostala koli tomu, ze je slaboch a ja s bratom som do 18 rokov trpela, radsej by som bola bez otca ako s tyranom, moj ujo pod adtal tenu so susedkou a jeho ze a o tom vedela, bala sa ho opustit, rozviedli sa az ked deti boli dospele, dalsi ujo viedol dvojity zivot, s mojou tetou mal 2 deti a s dalsou zenou jedno a takto pendloval medzi obidvoma :-/, rozviedli sa opat az ked deti boli dospele a o dalsej rodine uz ani pisat nebudem lebo co manzelstvo to katastrofa.

stela01
28. aug 2019

@tinkatinus koľko je bolo žien kde ich muž utláčal , týral , alkohol ... atd
A ženy to trpeli nerozviedli sa
V dnešnej dobe , je viac možnosti ženy už niesu tak závislé od chlopa ...

tinkatinus
autor
28. aug 2019

@83lenka83 tak toto presne chápem, že keď je doma tyran, alkoholik alebo spava s kadekym, tak to by som sa aj ja rozviedla.

derdia
28. aug 2019

Vieš prečo je to tak?lebo voľakedy mali ľudia také silné morálne zásady, že sa hanbili ....hanbili sa pred rodicmi,susedmi, atď. Teraz sa syn nehanbí,pred otcom doniesť domov milenku, a doma mať tehotnú manželku...jednoducho...všetkým je všetko jedno...žena má jedno decko s jedným, potom sa nevydá,ale má frajera s ktorým má druhé a tiež potom zase s iným tretie...a tak...proste všetci môžu všetko...deti sa tak vychovávajú,že môžu všetko, rodičia im dajú pocit,že su mali polobohovia a jediné na čom záleží si prachy a štýlové oblečenie a drahé mobilu a všetko ostatné...a toto je presne to čo sa udialo od konca 20 storočia....výsledok...pádu morálky...na dno...žijeme pre úspech a slasť....pre zábavu a šťastie...
(rozdiel je samozrejme v tom,keď niekto niekoho bije alebo násilie celkovo)...ale podľa mňa je to tým,že syn sa otca nehanbí...a tiež dcéra matky...no proste grc...ale ďalšie je,keď sa berú ľudia,ktorí nemajú morálne zásady alebo ich majú zásadne rozdielne...napr.ona by nepodviedlq nikdy a pre neho spat s inou podvod nie je...takže tak.a to by bolo na knihu čo si ja o tomto všetkom naokolo myslím🤔🤔🤔🤔👎👎👎👎

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2019

@tinkatinus teraz sa zije prilis povrchne, hlavne na efekt, aj vo vybere partnera. Potom pridu prve starosti a zrazu je vsetko nejake ine.

sapetka
28. aug 2019

Este podla mna dost vela zalezi na vychove rodicov. To je alfaomega. Ake hodnoty vstiepia detom tak sa budu spravat v dospelosti a tak budu vediet riesit/riesit problemy ktore nastanu.

nika898
28. aug 2019

@tinkatinus myslia si ze je. Muz nebudete riesit frustrovanu zena ktora musi stale behat okolo deti a najde si mladu frajerku a zena si zase povie ze radsej bude sama ako pocuvat vecne ufrflaneho muza a este mu bude robit "sluzku" a prat spinave trenky. V hlave jej ide preco mi on nenavari veceru ja som tak isto v "praci" ako on a tiez som unavena a este k tomu ja musim v noci a rano vstavat k detom. Dakedy to zena brala ako samozrejmost ze sa o domacnost a deti starala sama a muz chodil do roboty. Je tazke pochopit zmeny povinosti ked zena ostane doma. Aj mne je dlho doma a tiez ma niekedy riadne rozculi ked muz pride domov z roboty a povie mi ze je hladny a ja som si od rana poriadne ani nesadla a jemu mam zohriat, nabrat a polozit na stol aby sa najedol. Nase babky a mami to nebrali ako tragediu a este sa starali aj o domace zvierata a polia. Na prkotiny nemali cas. Ono je svata pravda ze spokojny chlap je vtedy ked ma plne brucho a prazdne vajcia. Keby si kazda zena toto uvedomila bolo by im lahsie. Aj svagrina a aj svokra mi vela krat vraveli ze sa prekonali aby bolo doma dobre. Znie to hnusne a pre mnohne je to nepredstavitelne ze nech sa muz vytrasie a bude dobre a potom aj tej zene pomoze doma s domacimi pracami. Ja mam doma typickeho chlapa a ked je spokojny on tak mi aj pomoze a moju nervozitu z hocico ukociruje a hnet je doma lepsie. Nevravim ze to u nas funguje na 100% niekedy to nie je ani 50% ale treba si opakovat ze je to docasne.

sapetka
28. aug 2019

@nika898 no vidis a tu presne vznika kamen urazu. Kde je laska nie su vycitky.. zena ak miluje nemala by mat problem vyprat trenky muzovi a navarit mu obed. Ano byt doma s dietatom je narocne ale muz ma tiez velku zodpovednost na pleciach. Musi zarabat peniaze a postarat sa o rodinu. Mozno keby mali ludia menej ocakavani boli by viacej milo prekvapeni.. ale to vsetko ide ruka v ruke

nika898
28. aug 2019

@sapetka ano je mi jasne ze aj muz ma pleciach velku zodpovednost vsak musi zivit minimalne 3 ludi a plus k tomu chce rodine dopriat vylety, dovolenky, auqaparky a neviem este ake prkotiny. Zena na toto casto krat zabudne aj ja a vela krat zavidim mojmu muzovi ze rano si moze pospat a ide do prace a nemusi riesit uvrieskane deti. Mi mame rozdiel 20 mesiacov a niektore dni sa v pistani a plakani striedaju a k tomu ma starsi este aj problemy takze je ovela narocnejsi ako bezne 3 rocne deti. A ano nemal by to byt problem navarit a oprat uz aj ked len z toho pohladu ze zena vari tak navari a jednu porciu navyse a o prani ani nehovorim. Hodim do pracky a za hodinu vyvesiam alebo prehodim do susicky.

77daniela77
28. aug 2019

Predpokladám že mnohým z vás sa to asi nebude páčiť,ale kedysi chodili chlapci na vojencinú a vracali sa ako chlapi,fakt im to väčšinou pomohlo stať sa zodpovednými,nie ako teraz že nevedia čo so sebou a testosterón s nimi lomcuje,nalistuju si príslušnú stránku na nete a nemusia sa o nič snazit,vec vyriesena.Ved aj tie filmy a reality šou,veď je to furt len o sexe a podvádzani,žiadne tabu už neexistuje.Akcne filmy z nich tiež mužov neurobia.V elektricke neurológia miesto ani tehotnej,vyhováraú sa na feministky lebo im to vyhovuje.Stretnut dnes gentlemana je zazrak 😨

ivusikk
28. aug 2019

Nevera bola vždy aj za čias našich starých rodičov, len to nikdy nikto nevedel pretože nebol mobil, internet atď😀

ariannazara
28. aug 2019

@derdia lepšie sa to napísať ani nedalo 🙂

sapetka
28. aug 2019

@nika898 moj muz zase vstava skor ako my🤣takze to mu nezavidim ale to ze moze vypnut v praci a zmenit vzduch a pokect s kolegami. My sme sa este aj odstahovali 1500km od rodiny a sme tu sami traja odkazani fakt len sami na seba. Je to tazke aleee uz je to lepsie😊

nika898
28. aug 2019

@sapetka moj ako kedy nema presny cas kedy musi byt v praci. Proste tam musi byt o 9 rano a ci pride o 5 alebo za 5 min 9 nikto neriesi. Ale mas pravdu hlavne ta zmena prostredia a pokec s inymi dospelimi ludmi je fakt zavidenia hodne 🤣🤣🤣🤣

majka1014
28. aug 2019